Pegasus esquerda l’escut espanyol a Brussel·les

La sessió d’ahir al Parlament Europeu va posar en relleu l’aïllament d’Espanya malgrat el seu intent de control de les institucions

Vicent Partal
Vicent Partal
04.05.2022 - 21:40
Actualització: 04.05.2022 - 20:32
VilaWeb

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

A Brussel·les és un secret de domini públic que els espanyols fan servir les institucions europees en benefici propi. No són els únics, però pel volum que representen són el cas més important i dissonant. Hi ha de tot, com sempre, però una majoria notable no van a Brussel·les com a europeus, a actuar en defensa i en favor d’Europa, amb mentalitat europea. Molts, moltíssims, hi van com a espanyols. A veure què poden aconseguir per a Espanya, amb un fervor futboler i fanàtic pels seus colors poc o gens habitual en uns altres països. Fervor que posen sempre al capdavant.

Amb els anys, actuant així, cal reconèixer que han constituït un veritable escut polític i pràctic que protegeix els interessos del seu regne. De primer ho van fer amb una influència política que ara ja han perdut gairebé del tot. Però avui ho fan encara sobretot amb un sotagovern molt motivat i intencionat en les seues actuacions que mira de controlar i marcar el ritme dels llocs clau en les comissions del parlament, sovint com a nació i per damunt del partit a què són adscrits.

Històricament, la tàctica els ha funcionat, però el procés d’independència de Catalunya ha posat aquest escut en una tensió màxima perquè els ha obligat a fer coses massa lletges. I allò que abans era sibil·lí, ara perquè siga eficaç ha de ser descarnat i brutal, cosa que els duu molts maldecaps i els fa nàixer nous enemics. La història recordarà, per exemple, aquells crits de la socialista Iratxe Garcia i el seu gest violent llançant les carpetes per terra quan el president Sassoli li va comunicar que Puigdemont i Comín seurien a la cambra, com a eurodiputats, sense més dilació.

Per adaptar-se a la nova època, els espanyols s’han dedicat a inflar la seua presència en departaments i comissions importants per al procés català, com ara els relacionats amb els afers judicials. I així han descompensat de manera molt evident la seua participació en els afers generals europeus. Els tres comitès del parlament europeu presidits per espanyols –i açò no és cap casualitat– són els de justícia, el d’afers legals i el de peticions. I encara al de justícia, per exemple, la presidència i la vice-presidència són espanyoles, no fos cas. I al comitè juri, que és el que ha de bregar amb les euroordres i la immunitat, un diputat de Ciutadans n’és el president i, entre els vint-i-quatre membres restants, hi trobem per exemple dos pesos pesants del PP: Javier Zarzalejos i Esteban González Pons. En canvi, en comitès importantíssims la presència espanyola és residual o es limita a la presència de segones files, amb diputats poc coneguts.

Però ahir la sessió del Parlament Europeu sobre Pegasus va demostrar que Espanya, fins i tot escarrassant-se per controlar tot allò que és controlable, té un problema seriós sobre la taula. I que l’escut bastit durant tants anys molt difícilment podrà resistir aquest embat –la crònica de Josep Casulleras ho explica molt bé: “Eurodiputats espanyols perden els estreps defensant Pegasus contra l’independentisme”. I això es va reflectir sobretot en la histèria visible, desproporcionada, d’algunes intervencions.

I tenen un problema molt gros per dues raons. La primera és que el cas afecta tots els europeus i tots els eurodiputats –allò de l’afer intern ací no té solta. I la segona, molt important, és que en aquest cas s’encaren a fets quantificables i demostrables. Hi ha una investigació i unes dades concretes que demostren que aquest espionatge ha existit. I, alhora, hi ha un consens gairebé total a Europa que Pegasus no es pot fer servir. De manera que queden desarmats. O més ben dit: retratats.

I dic això perquè durant anys i panys molts catalans hem anat advertint els nostres col·legues europeus de la veritable naturalesa del monstre espanyol i de la seua antieuropeïtat consubstancial. I molts d’aquells que, per comoditat, volien aclucar els ulls ara simplement ja no poden fer-ho. Per al procés d’independència això que ara comença és un canvi substancial que ja veurem si som capaços d’aprofitar. I el fruit de la persistència i la tenacitat de molta gent enmig d’aquests anys foscos. Que la decepció i la irritació amb els nostres polítics no ens faça oblidar tampoc aquest detall.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
04.05.2022  ·  22:13

Gràcies, Vicent. Espero que siguem capaços d’aprofitar-ho, seria imperdonable no fer-ho.

Josep Usó
Josep Usó
04.05.2022  ·  22:23

Ja era hora. Un minut més i rebenten Europa. Perquè mira que ho són, de tòxics.

Carme Bes
Carme Bes
04.05.2022  ·  22:52

Gràcies per les editorials. Ets molt “polite”. Jo acabaria dient:… . Que la decepció i la irritació amb els nostres polítics INEPTES, no ens faça oblidar tampoc aquest detall.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
04.05.2022  ·  22:58

N’hi ha un altre fet que, de vegades, passa inadvertit:
Amb l’existència nombrosa d’eurodiputats sobiranistes (Jordi Sebastià i els d’ERC) i independentistes (Junts i puigdemontistes, coministes i ponsatinistes) nostrats, ha obligat l’estat ocupant a encamerar(*) llurs discursos amb els de col·laboracionistes i quintacolumnistes catalans: principatins com ara Montserrat, Canyas, Buxadé,
i balenzianos com ara: Rodríguez-Piñero, González Pons, Domènec Ruiz-Devesa, Estrella Durà i el colon Garcia-Margalló que es fa passar per valencià perquè té caseta a la Costa Blanca, etc.

Amb la qual cosa s’ha complementat el discurs de positivització de la nació catalana dels uns, front els discursos negacionistes dels altres de la nostra existència i pes específic que tenim i tindrem en l’Europa que albirem.

Encamerar*=> adulterar

PS: Cal alegrar-nos de que l’anàlisi econòmica d’En Jordi Goula ha travessat el Sénia i creuat la mar Balear sense ofegar-se en cap dels dos oceans procelosos. Hem comprovat que sap nadar i mantindre’s amb el cap defora l’aigua. Què sovintege la proesa….pot donar-nos moltes sorpreses que es deixonde del marc mental español i l’autonomista obre un marc econòmic que ha romàs en continuïtat impertèrrit quan el marc polític provava a crear-nos-hi fronteres imaginàries.

Josep Blesa (València)

Albert Pérez
Albert Pérez
04.05.2022  ·  23:10

Mentre a la Generalitat sotmesa i sumisa encapçalada per l’alumne privilegiat de les escoles d’estiu d’Esquerra al dictat neoregional (és un absurd l’entelèquia de dir-los neoautonomistes) no facin net, dubto molt que des de l’interior es pugui aprofitar aquest “momentum” (paraula ja massa suada ho sé…). Si no fem caure l’actual Govern, aquí reganarà la pau del cementiri neoregional…

Xavier Clèries
Xavier Clèries
04.05.2022  ·  23:21

Estaria bé destapar més merda d’aquest estat podrit. Com és que no sabem aprofitar -ho?

Jaume Riu
Jaume Riu
04.05.2022  ·  23:26

EL DESIG D’AUTARQUIA
El fet de poder controlar a la U. E. els comitès de justícia, d’afers legals i de peticions, amb presidències i vicepresidències ocupades per figures del PP i de Ciutadans, no és l’escut prou rebust que necessita el regne d’Espanya per no sortir malferit a Europa, perquè els espanyols pateixen una debilitat genètica que ara veu tothom, i els està destruint.
És ben certa l’afirmació de Vicent Partal a l’editorial quan diu que Pegasus esquerda l’escut espanyol a Brussel·les, però al darrere d’aquesta evidència hi ha l’Autarquia desitjada i no aconseguida mai pel regne d’Espanya.
El desig d’autosuficiència els ha portat a creure -i comportar-se-, com qui no necessita la democràcia parlamentària, no necessita la Declaració Universal dels Drets Humans, no necessita la separació de poders legislatiu, executiu i judicial, no necessita la solidaritat entre classes socials i, en definitiva, amb el somni de l’Autarquia que prové del dictador Franco, no necessitava la Unió Europea però ara s’hi aferren desesperadament com a últim recurs contra la independència de Catalunya, i es nota que no hi estan avesats.
Fan coses lletges i tothom ho veu.

joan rovira
joan rovira
04.05.2022  ·  23:41

Entre el format hegemònic i les col•laboracions per entretenir, quin enrocament polític mediàtic de dissonància cognitiva de magnitud colossal.

Em recorda l’època del Reader’s digest de postguerra traslladat al postprocès. Mentre el país bull per descolonitzar-se de tanta foscor imposada.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
04.05.2022  ·  23:43

Vicent, tens tota la raó. Però mira, tant si això que tu expresses ho diu la persona més coneixedora del món en aspectes de política i de justícia, no podem esperar res de bo. La Unió Europea no vol justícia, vol tranquil·litat i aquest organisme, ara ja corrupte, és un ens amb una capacitat econòmica -França i Alemanya són els principals beneficiats- que es passa per l’arc de triomf les altres premisses bàsiques: política i justícia.
Fer justícia els resulta feixuc i escabrós i mai, mai, seran prou dignes de merèixer el nostre suport, sobretot el suports dels independentistes catalans. Ja no es tracta de tenir paciència, ha arribat el moment d’esperar el miracle, és així mateix.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
04.05.2022  ·  23:53

Al Palment Europeu ara Espanya només trontolla una mica i amb molta probabilitat d’aquí a uns dies tornaran a ser escoltats.

Només els cal explicar que els polítics catalans van ser deslleials a la constitució ‘democràtica’ espanyola i hauran vençut una vegada més.

No hi ha res a fer si els parlamentaris catalans no són capaços de fer veure als europeus que Espanya es comporta com Rússia des del 1707/1714 amb la nostra Nació.

Els nostres polítics tampoc volen explicar als europeus que la constitució va ser dictada per el poder franquista i votada sense cap garantia democràtica.

Espero equivocar-me.

Anna Linares
Anna Linares
05.05.2022  ·  00:44

Estem en hores baixes i ens costa molt veure que l’estat espanyol al final perdrà Catalunya, igual com va perdre totes les colònies, gràcies Vicent per fer-nos obrir els ulls, ens falta prespectiva i paciència !

Joan Carles Melgarejo
Joan Carles Melgarejo
05.05.2022  ·  01:04

El problema és que Europa ja està corcada, per una banda, pels neofeixismes i l’antieuropeïsme (els grans aliats d’Espanya); per l’altra, pel clientelisme i el nepotisme (matèries en les quals, per desgràcia, els espanyols i altres descendents de l’Imperi Romà eren mestres en gai saber). El missatge que dona actualment Europa al món és aquell del Groucho Marx: “aquests son els meus principis, però si no li agraden, no s’hi amoïni, en tenim uns altres”. Xina i Rússia ho saben de fa temps, i sinó mireu com el Putin es pixa a la boca de la UE. I com que els ineptes de la UE han estat incapaços de preocupar-se pels recursos naturals (el lobby del medi ambient ha estat molt actiu en contra) o per la defensa, ara no té ni recursos, ni força, ni menys idees. No pinta res, i no pot donar exemple de res, i hores d’ara els hi en refot. A més, si la UE no dóna als ucraïnesos que son valents massa ajuda efectiva, sinó sols la que permet a la UE salvar la cara, quina ajuda espereu que ens donin als catalans, que saben que som uns cagats des de fa 300 anys i ho han comprovat aquests darrers anys amb llum i taquígrafs?

Carles Blas
Carles Blas
05.05.2022  ·  05:18

Delenda Carthago est. Encara que el parlament europeu arribi a dir que l’estat espanyol ha espiat politics, activistes i advocats per haver estat relacionats amb l’independentisme, els nostres polítics continuarant gesticulant com si això no fos l’equivalent d’un acte de guerra. El govern català ha de plegar.

Joan López
Joan López
05.05.2022  ·  08:32

Tinc familiars a Suissa, no es pas un pais de la UE, peró si que es i molt europeo, democràtic i que fà referendums per pendre decissions importans, cuan parlem per videoconferencia, hem diuen aixó, quina imatge dels espanyols mes dolenta i barroera(eurodiputats),insults,crits, mentidas, poc a poc la imatge de españa torna a ser la mateixa que tenìa als anys 60 i principis del 70, van recordar la campanya que va fer el dictador Franco, per no comprar productes europeos, arran
dels assesinats per garrot vil de Salvador Puig Antic i altres, europa li va donar la esquena totalment a estat espanyol…..doncs ara hem deia el familiar no es el mateix, pero sa sembla molt. Catalunya mai ha sigut espanya, mai, son tan diferents, ni la arrivada de tants emigrants a fer cambiar el terenna catalá.
Ara toca seguir lluitant, dìa a dìa fins que arrivi el dìa de l’independencia, i tenim tambè a favor el fet que 7 de cada 10 espanyols hens odìan. Som un poble minoritari perseguit per un estat corrupte. no ho ovlidem mai.

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
05.05.2022  ·  08:33

D’acord amb Berta Carulla. Sense el referèndum no s’hagués pogut arribar fins aquí, deixo al marge els polítics.

Amb els polítics actual, totalment inútils, porucs i espanyolitzats, no s’aprofitarà res i molt menys mentre en Junqueras i ER estiguin al servei de l’estat Ñ. Tot i que els altres dos partits també estan fent un paper força galdós.

Pep Agulló
Pep Agulló
05.05.2022  ·  08:34

¿PERDRE ELS ESTREPS O UN NOU MODEL DE FER POLÍTICA?

Em crida l’atenció que els espanyols atès que per semblar una democràcia han hagut de travesar els Pirineus i aprendre un poc d’idiomes, van a Europa, al parlament, amb aquest esperit i fervor futboler i fanàtic. Sense complexes. Dalt del cavall, amb arrogància de l’ignorant segur d’ell mateix.

¿ A veure si en aquest parlament europeu corrupte i conservador es faran el amos i encunyaran un estil de fer política que serà el nou model aplaudit per altres feixistes amb pedigrí ?

Jordi Torres
Jordi Torres
05.05.2022  ·  08:35

“Per a qui no sap cap a quin port es dirigeix, cap vent no li va prou bé. A qui sap cap a on va, tots els vents li són favorables.”
Luci Anneu Sèneca

(Hi ha una altra versió més curta d’aquest aforisme atribuïda Schopenhauer, però el filòsof alemany també va dir que “la dona és un animal de cabells llargs i idees curtes”, així que prefereixo quedar-me amb l’original de Sèneca).

Estic d’acord amb l’editorial: l’escut europeu d’Espanya s’està esquerdant i ben aviat tot aquest entramat clientelar que han muntat els espanyols a Brussel·les (que és el que sempre fan, allà on van) haurà de caure. Però també estic d’acord amb l’Albert Pérez: Si no hi ha ningú a aquesta banda dels Pirineus per recollir la fruita madura que cau d’Europa, es quedarà a terra i es podrirà. Com a molt en treurem el que puguem recollir directament a Brussel·les, en forma de lleis europees i sancions a l’estat espanyol.

Es fa imprescindible disposar d’un govern independentista que es coordini amb la política europea i amb l’exili. Ens cal un govern que sàpiga on va (i hi vulgui anar!) per treure el màxim profit de la feina de tots aquests anys. I aquí coincideixo amb la Bert Carulla: Això que arribarà ve de l’1-O, de la consulta del 9-N, de la manifestació per la sentència de l’Estatut, de la primera consulta a Arenys de Munt… amb l’independentisme de carrer i d’alguns polítics valent. No té res a veure amb l’actual govern de la Generalitat ni amb la politiqueria catalana autonòmica. Si esperem que aquest govern sigui el que transformi aquest impuls en fets concrets, no anem bé. Com a molt se n’aprofitaran per pactar amb Espanya unes engrunes més de poder partidista a canvi de suavitzar-los la caiguda.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
05.05.2022  ·  08:51

“Per al procés d’independència això que ara comença és un canvi substancial que ja veurem si som capaços d’aprofitar.”

Què farem nosaltres, el punt essencial.

Com tot el que assenyala l’estat espanyol (els dolents de la pel·lícula) i no els polítics processistes, aquest afer es aprofitat pels nostres per reforçar el seu paper de víctimes, per distreure’ns a nosaltres els votants, per mantenir-nos entretinguts, i de retruc aconsegueixen també que fem pinya amb ells i que ens costi més criticar-los per no fer res.

Sí de veritat tenien totes les converses, estarien veient clarament que tot era un simulacre (el famós “farol”) i que no hi havia res a negociar. Igual que ara, per cert.

Amb majoria independentista al Parlament, aquest escàndol podria haver estat perfectament l’espurna per a fer la DUI. Però ja hem constatat que allà no hi tenim cap partit independentista. Tenim una colla que viuen dels votants a base de discursets, retòrica i d’anar fent pena i buscant raons pel món.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
05.05.2022  ·  08:55

A Europa no saben o no volen saber el que avui expresa el Sr. Ramón Corarelo a “El Món” i que es com dirien els castellans “la madre del cordero” :

” Aquesta és la qüestió, que Espanya no és un estat de dret, sinó un Estat policial. Els principals pilars repressius de la dictadura de Franco, l’exercit, la judicatura, la policia, amb l’Església com a ideologia, continuen dempeus. S’han adaptat als temps, el seu discurs parla de estat de dret, democràcia, etc., però llur tarannà, el seu nervi, és el de l’esperit autoritari d’arrels franquistes, l’esperit de la dreta i l’extrema dreta, germanes bessones; un esperit “frenètic”, que diria Calvin.

Sembla que l’exercit i la policia tenen encomanades tasques d’intel·ligència, sigui dit sense ombra d’ironia. I, com a la intel·ligència és on s’aplica fil per randa el mandat cristià que la mà esquerra no sàpiga el que fa la dreta, la policia i l’exèrcit (el CNI) s’ignoren olímpicament i miracle serà si a dins de la policia no hi ha tendències diverses i oposades, animades per diferents adscripcions polítiques sempre del jardí de l’extrema dreta. “

PAU BOLDU
PAU BOLDU
05.05.2022  ·  08:57

UE, UNIO D’ESTATS contra la llibertat dels catalans, i aplaudint als apallisadors de catalans per voler votar. No hi ha res a fer anb aquest niu de descendents dels 3 mes grans europeus, hitler, mussolini i franco. Europa son els fabricants del nazisme, el feixisme i el franquisme, propis del pp.ps.vox i parentes

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
05.05.2022  ·  09:24

Tot i que segueixo pensant que el 3-O s’hauria d’haver declarat la independència i haver-la mantingut, veig que ara el moment és molt important per tornar a fer una manifestació UNITÀRIA massiva, com les de la Via Catalana prèvies al 2017 i a continuació activar la DUI. Tindríem més partidaris a Europa.

L’únic handicap, i greu, és que Junqueras, els junqueristes d’ER (no confondre amb els honestos d’ERC), no estaran per la labor, ans al contrari posaran pals a les rodes com ja van fer després del 1-O.
El president de la Generalitat actual, Pere Aragonès, no arriba ni a la sola de la sabata del MHP Carles Puigdemont.

Cal foragitar la cúpula junquerista, botiflera, d’ER i recuperar ERC.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
05.05.2022  ·  09:26

Aprofitan que aquest escandol ja passa de les lineas vermelles i mirant la histeria de la marca ñ ara és el bon moment de aprofitar la nostra lluita per la independéncia

Marta de
Marta de
05.05.2022  ·  09:36

Malauradament amb els polítics que tenim ara al capdavant de la Generalitat no aconseguirem res. Personalment els veig una còpia de l’estil espanyol: una colla de vividors i incompetents. Ens manquen polítics que lluitin de veritat per la dignitat de Catalunya i facin efectiva la nostra Independència.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
05.05.2022  ·  09:42

Sento discrepar de l’Editorial. L’estat espanyol pot estar tan desprestigiat com vulgueu però això no canviarà res. La “seguretat nacional” és més important que els drets fonamentals i aquest afer de pegasus ja es resoldrà en els països respectius –dixit la Comissió Europea-. Què pinta realment el Parlament Europeu en la política europea?, no és una càmera que estigui per sobre dels estats membres, encara que ho sembli. Comencem per la base: què és la UE? Una organització internacional, com ara l’ONU, l’OTAN, l’OMS o la UPU (Unió Postal Universal). Això vol dir que és un conjunt d’institucions, creat per diversos Estats, per gestionar un o diversos assumptes – pau i desenvolupament global, defensa, salut o assignar prefixos postals. En el cas de la UE, les seves competències són comercials i econòmiques, promoció de certs drets i, fins a cert punt, seguretat.
Per què la UE no va resoldre la crisi dels refugiats? Eh… perquè no té competències. Les seves autoritats van intentar convocar una vegada i una altra els governants perquè arribessin a un acord, però no podien imposar normes. Com tampoc entrava a la ràtio competencial de Brussel·les aprovar ajudes per afrontar la crisi derivada de la COVID-19, almenys no al marge dels Estats. A la UE manen els estats que no cedeixen ni un pel el seu poder. Creieu que la UE pot posar el fre a la deriva autoritària d’Espanya passant per sobre els drets fonamentals?. Mireu d’on venim: d’un cop d’estat, d’una guerra il·legal contra un règim democràtic en què hi van participar les forces nazis i feixistes i les potències europees no només s’ho van mirar sinó que uns van ajudar a finançar els colpistes (Anglaterra) i altres van bloquejar l’escàs i obsolet material militar –comprat a Rússia amb les reserves d’or del Banc d’Espanya– a la frontera per França. Franco va morir al llit i la transició va ser el procés lampedusià vergonyós que va permetre que no canviés res de lo fonamental, l’estat profund. Europa no va voler mai la República, va ajudar a Franco, el va tolerar com també va tolerar la transició fraudulenta –que va costar 134 morts- cap a una democràcia impossible d’homologar.

Ventura Passols
Ventura Passols
05.05.2022  ·  09:45

El que avui explica el director de Vilaweb li he reclamat durant molt de temps. Sense tenir tota la informació que ell té hi ha situacins, reaccions i fets que no casen amb el suposat tarannà d’europa, sense anar més lluny fa pocs dies aquest mitjà treia la notícia que en els debats del futur d’Europa no s’havia acceptat parlar de la sobirania de territoris culturals, tot i ser una de les més votades.
Fa temps que dic que el regne de castella, per no dir de costella, i si em nego a dir spain, perquè no ho és, per ser un bon súbdit cal ser castellanoparlant i fora de ser sospitós de pertanyés a la perifèria. Com deia el perill d’Europa és ser arrossegada polítics i econòmicament per aquest estat totalitari disfressat de democràcia.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
05.05.2022  ·  09:55

Josep Usó, la claves dient, “…mira que són, de tòxics”. Sempre ho han sigut.Són molt hàbils en aquest art. Amb el nostre permís i el dels nostres polítics. Som en un moment històric, rellevant per dir, prou. Ho faran?
Josep Maria Martín: La toxicitat segons J. Usó, és encomanadissa per acomodatícia (“No remeneu tant”, ens demanen). L’han assolida tant els nostres governants com Europa, motiu pel qual també em porta al seu escepticisme. Ens manquen polítics de la talla d’en V. Partal com a periodista i de Joan Fuster. Tanmateix, continue esperançat en la victòria final, inclús a no llarg termini.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
05.05.2022  ·  09:56

Espanya s’ofegarà amb la seva propia fel

Joan Benet
Joan Benet
05.05.2022  ·  09:59

Crec que seguiran aclucant els ulls. 1r perquè hi ha molts països com Espanya i perquè l’autoritarisme, fins i tot a les democràcies, està creixent.
Sense grans manifestacions o pressió ciutadana ( independentistes catalans o corsos, gillets jaunes, etc fotent merder del gros…) els polítics professionals seguiran a la seva: viure bé dels diners públics i gestionar pels interessos del gran capital.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
05.05.2022  ·  10:03

Partal, el problema gros el tenim aqui.

Malaurdament som pocs que estimem la terra perquè, tot i els 11S i el referèndum, no sé on es la gent¡¡.

A Europa, mana el diner (com a tot arreu) i els bancs alemans. Polítics i funcionaris, estàn allà per diners, tiberis, gais i putes i, per damunt de tot, dissimular per divertir-se.

Berta Carulla
Berta Carulla
05.05.2022  ·  10:39

La caixa de text és blanca i la lletra també i no s’hi veu res, a algú més li passa? Perdoneu ahir el comentari va quedar tallat per aquest motiu i vaig demanar si el podien esborrar. Ara no sé què passarà.

La Sílvia Fortuny en va tenir prou amb mitja frase per caçar-me.

Si no ens haguéssim cregut el referèndum no hi hauríem estat com hi vam estar i és el referèndum el que ha aixecat la llebre i ens ha posat en ruta de la consecució de l’objectiu. Tit això que passa ho certifica. El president -Puigdemont, naturalment- ho sabia, no ens va enganyar -em sap greu per tots els que viviu la vida de forma literal. Era imprescindible que hi féssim confiança i el celebréssim.

Nomes hem de despertar. Els cants de sirena cal obviar-los.

Josep Soler
Josep Soler
05.05.2022  ·  10:54

Celebro aquest to optimista del Vicent, especialment perquè siguent persona informada i viatjada, penso que sap de què va, en moltes coses.
Jo no ho sóc tant i veig que molts opinants que tampoc.
Amb tot, això de la mala educació dels espanyols – tota la vida s’han conduit aixi- tampoc significa gran cosa.
Molts estrangers atribueixen aquest comportament a una manera divertida i sana d’afrontar la vida i per això arriben a ser capaços, fins i tot, de composar cançons com aquella tant popular que diu : “!Que viva Espanya!”. Confonen felicitat amb Sol, vi i castenyoles.
Per això segueixo pensant que els catalans tindríem molts més audiència i seríem molt més atesos, si abandonessin tants rams de flors, tant d’ordre i tants escrúpols de bona conducte, si en comptes d’això, ensenyessin, com fa tothom, uns mica les nostres dentetes.

Gerber van
Gerber van
05.05.2022  ·  11:06

No hi ha cap estat membre de la UE que no sigui membre per interès propi. Ja sigui per interès nacional o per obtenir llocs de treball ben remunerats. Que no ens façim cap il·lusió que hi són a causa de l’idealisme europeu, encara que tots ho proclamin cap a les seves bases electoral. Crec que això s’ha demostrat àmpliament en les últimes dècades des de la creació de la UE.

La diferència és que els altres estats membres fan lo una mica
més intel·ligent que Espanya, qui ho fa d’una manera sense vergonya.

El nou aspecte del debat d’ahir al Parlament Europeu és l’actitud antidemocràtica dels diputats espanyols que, sense excepció, s’oposen a l’opinió dels seus col·legues dels partits europeus. Com diu l’editorial: ‘queden ben retractats’.

Veurem com es desenvolupa la cosa. Però mentre la EU mateix no estigui afectada, tot l’assumpte acabarà amb res a través d’una comissio i aviat es tornarà a ‘business as usual’.

PS
Amb el nou format de Vilaweb, l’editor de comentaris no funciona correctament: no puc llegir el meu text escrit a la finestra.

teresa nebot
teresa nebot
05.05.2022  ·  12:47

La idea de una Europa fuerte frente al soberanismo del estado español. Europa es imprescindible que corrija su estructura para tener fuerza Hoy china,EEUU y Rusia son los que nos condicionan. Catalunya ,independiente sería beneficiosa para esa nueva concepción de Europa .Ahora c0ndicionada a un pais que no mira al futuro, que hace caso omiso a las ordenes ,que no respeta derechos, que es tremendamente centralista ( para ejemplo el corredor mediterraneo con más de 40 años de retraso y que sería muy positivo para esa Europa), que se subordina a partidos de ultra derecha etc. no se avanza en ese proyecto nuevo. Estoy convencida que si fuera más fuerte la guerra de Ucrania o no hubiera existido o al menos se habría parado. Una Europa fuerte e independiente con nuevos estados que sean representativos de la realidad

Jordi Casanellas
Jordi Casanellas
05.05.2022  ·  12:58

Què de bé ha anat el cavall volador, després de l’inici de la guerra d’Ucraïna contra Rússia.
En política no hi ha casualitats…….Sempre he pensat que la majoria de la veritat (tot son %), està en conèixer aquestes casualitats. Posem un 10% per les ‘evidències. que s’utilitzen políticament, i un 90% pel que amaguen les casualitats.
Ho sé, soc massa generós (amb el 10%), però hi ha tanta gent que s’hi guanya la vida gestionant aquest 10%!!. ‘Que les vaya bonito’. Sincerament.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
05.05.2022  ·  13:46

M’es igual el que es digui dintre de la reunió “secreta” d’avui amb el CNI. El resultat polític coherent de la reunió hauria de ser la retirada definitiva del recolzament d’ERC al govern del PSOE-PSC.uria de ser la retirada definitiva del recolzament d’ERC al govern del PSOE-PSC.

Ricard Giro
Ricard Giro
05.05.2022  ·  21:52

Bona nit, només una pregunta: durant el judici al PROCÉS, es van “espiar” els nostres representants i els seus advocats? Ningú en parla, però no van apartar de la judicatura un jutge famós? No és motiu d’anulació del judici? Jo no vull ser ‘espanyol’

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies