El nou ‘Diccionari de la llengua catalana’ en línia ja recull que l’expressió ‘sexe dèbil’ és discriminatòria

  • Amb la darrera actualització, s'hi incorporen nous mots, com 'bitcoin' i 'nano', i prop de dues-centes modificacions

VilaWeb
Redacció
04.06.2019 - 12:58
Actualització: 04.06.2019 - 18:06

El Diccionari de la llengua catalana en línia de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC2) ha modificat la definició de la subentrada ‘el bell sexe’ o ‘el sexe dèbil’ per indicar que són expressions ‘en recessió’ i que s’utilitzen ‘sovint amb valor discriminatori’ per a referir-se a les dones. És una de les dues-centes modificacions que s’hi han fet, moltes de les quals com a conseqüència de la inclusió al diccionari de novetats de la Gramàtica de la llengua catalana, publicada pel IEC el 2016. També s’hi han incorporat quinze articles nous, aprovats per la Secció Filològica i afegits ja a la versió en línia, com ara els substantius ‘bitcoin’, ‘enya’, ‘nano’ i les interjeccions ‘fet’ i ‘entesos’.

També s’hi han afegit accepcions corresponents a usos vius. És el cas de ‘cassolada’ com a protesta col·lectiva amb soroll de cassoles; el sentit de ‘mosaic fet amb trossos de ceràmica trencada’ del substantiu trencadís; el valor d’interjecció dels mots ‘enhorabona’ i ‘ànsia’. I locucions d’ús freqüent, com ‘color de gos com fuig’, ‘amb comptagotes’, ‘estar d’algú’, ‘només faltaria’ i ‘fer curt’.

Finalment, s’hi han afegit les accepcions dels articles ‘falcó’ i ‘falconer –a’ relatives a la manifestació de cultura tradicional i popular dels falcons, que havien estat reclamades per les entitats Federació de Colles de Falcons de Catalunya i Canal Falcó.net.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any