Diccionari llengua catalana

El Diccionari de la llengua catalana en línia de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC2) ha modificat la definició de la subentrada ‘el bell sexe’ o ‘el sexe dèbil’ per indicar que són expressions ‘en recessió’ i que s’utilitzen ‘sovint amb valor discriminatori’ per a referir-se a les dones. És una de les dues-centes modificacions que s’hi han fet, moltes de les quals com a conseqüència de la inclusió al diccionari de novetats de la Gramàtica de la llengua catalana, publicada pel IEC el 2016. També s’hi han incorporat quinze articles nous, aprovats per la Secció Filològica i afegits ja a la versió en línia, com ara els substantius ‘bitcoin’, ‘enya’, ‘nano’ i les interjeccions ‘fet’ i ‘entesos’.

També s’hi han afegit accepcions corresponents a usos vius. És el cas de ‘cassolada’ com a protesta col·lectiva amb soroll de cassoles; el sentit de ‘mosaic fet amb trossos de ceràmica trencada’ del substantiu trencadís; el valor d’interjecció dels mots ‘enhorabona’ i ‘ànsia’. I locucions d’ús freqüent, com ‘color de gos com fuig’, ‘amb comptagotes’, ‘estar d’algú’, ‘només faltaria’ i ‘fer curt’.

Finalment, s’hi han afegit les accepcions dels articles ‘falcó’ i ‘falconer –a’ relatives a la manifestació de cultura tradicional i popular dels falcons, que havien estat reclamades per les entitats Federació de Colles de Falcons de Catalunya i Canal Falcó.net.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.