El ministre, el periodista i la gola de vés a saber qui…

  • «És una cacera de bruixes, executada per un ministre, dictada pel bolígraf d'un periodista i organitzada a la gola de vés a saber qui»

Vicent Partal
06.03.2018 - 22:00
Actualització: 07.03.2018 - 09:03
VilaWeb

Cada dia a les deu del vespre els subscriptors de VilaWeb reben els millors continguts de l’endemà, en l’edició pdf. Feu-vos-en subscriptor

Ahir es va saber que el ministre Montoro havia amenaçat la Intervenció General de la Generalitat de Catalunya reclamant-li tota la documentació que tingués –tant aquest organisme com el conjunt del sector públic que en depèn– sobre possibles contractes o subvencions a un centenar de persones i empreses, que identifiquen com a independentistes. L’origen de la llista és un article d’El Confidencial, aquest digital que en les converses informals entre polítiques i periodistes en diuen ‘el del CNI’. Tots els noms que van posar en l’article en qüestió, tots, ara són objecte de la investigació de Montoro. Espectacular, per qualificar-ho d’alguna manera.

L’actuació és tenebrosa pel seu biaix i per la irregularitat evident. A la resistència inicial, tècnica, dels serveis de la Generalitat, adduint que la llei de finances no ho permet, el ministeri espanyol respon dient que tant és, perquè ells han emès una ordre. Que les ordres, reglamentàriament, no poden anul·lar sense més ni més allò que disposen les lleis ho saben fins i tot a parvulari, però a Montoro tant se li’n dóna, això. És una cacera de bruixes, executada per un ministre, dictada pel bolígraf d’un periodista i organitzada a la gola de vés a saber qui. I, recolzant-se en això, es permeten fins i tot d’amenaçar personalment una alta funcionària de la Generalitat, que només intenta fer bé la seua feina i complir la llei. La requisitòria exigeix, a més, de saber els noms de cada funcionari que haja tingut contacte amb aquesta gent, de manera que converteix en sospitosos tots els funcionaris públics de Catalunya.

Però la raó de la jugada deixa al descobert, una altra volta, la seua impotència. Ara que l’estat espanyol s’ha trobat obligat a reconèixer que la Generalitat no s’havia gastat ni un euro en el referèndum, l’acusació de malversació de fons públics decau. I per això proven d’inventar-se, precipitadament, la tesi que el referèndum fou pagat indirectament pel govern –fent pagaments a empreses o persones per conceptes falsos. Vejam si així encara poden mantenir com siga aquesta novel·la de ficció amb voluntat jurídica que han organitzat a compte del primer d’octubre. Però deuen anar molt perduts si han d’organitzar una cosa com aquesta a partir de les notes d’un periodista.

PS. I, dit tot això, insistiré en un principi bàsic: el referèndum no era cap delicte –per això es va retirar aquesta tipificació del codi penal. I només va arribar a ser suspès, i encara al darrer moment. Però, així i tot, si la Generalitat s’hi hagués gastat diners, ben legítim que hauria estat gastar-se’ls-hi, perquè precisament per aquesta raó els ciutadans havien votat aquell govern. Des dels governs es fa política i des del govern s’ha de fer política. Aquesta tesi absurda i sinistra de l’espanyolisme que contraposa representar tothom amb prendre partit només s’explica pel pòsit falangista i antieuropeu que encara els impregna. Per aquella al·lèrgia a la pluralitat política que mostraven els seus teòrics quan per referir-se a les eleccions parlaven del ‘vot inorgànic i atòmic de multituds canviants i histèriques’. Multituds canviants i histèriques: d’ací vénen i això és el que hi ha. No us enganyeu.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
06.03.2018  ·  22:23

La seua aversió a la democràcia és absoluta. Consideren que el manteniment de les seues dèries està per damunt de tot. Segurament fa segles que es comporten igual. Amb prepotència, intolerància i total ignorància. Per tal, acaben perdent bous i esquelles en tots els conflictes que els sorgeixen. Són, literalment, Pepe Gotera y Otilio, Mortadelo, Filemón y Anacleto (agente secreto). Ja s’ho aniran trobant.

Pepi Borrego
Pepi Borrego
06.03.2018  ·  22:53

I mentrestant aqui anem fent programa autonòmic., per obeir les lleis espanyoles. Mai m’ho hauria pensat que aviat s’ho oblidarien de l’1 d’octubre en la confecció dels seus programes.
Sort que ens queda la dignitat de la CUP.

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
06.03.2018  ·  23:19

Si no troben proves se les inventen, com han fet amb les acusacions als Jordis, Junqueres Forns i la resta d’encausats i exiliats.

Malament va quan en un Estat que s’auto anomena de Dret no hi ha ningú que aturi tanta mentida i Prevaricació per part d’un jutge del Suprem, reconeguda per quantitat de col·legues i ex-jutges del Suprem tan reconeguts con Martin Pajin que ho ha repetit a diversos mitjans de comunicació, TV-3 entre ells.

Quan els jutges del Suprem fan tot això i els ministres avencen les decisions que prendran aquests jutges, ens donen la raó quan diem que a Espanya no existeix la Separació de Poders i que Espanya no és una Autèntica Democràcia.

Malauradament també podem constatar que la Unió Europea no és el que tots creiem que hauria de ser, una unió de països en la que els ciutadans tindríem de tenir protegits i garantits tots els nostres drets fonamentals, a banda de ser una unió econòmica i monetària en la que els Estats poden fer polítiques comunes de lliure mercat.

Constatem que això no és axis i que la Unió Europea deixa molt que desitjar en la protecció dels drets fonamentals de les persones ciutadanes dels seus estats membres.

Montse Milian
Montse Milian
06.03.2018  ·  23:21

I perquè no coneixen que moltes activitats, abans dites “catalanistes” o “separatistes”, les han financiat, des de fa més d’un segle, butxaques privades molt discretes i desconegudes per la majoria de la gent. Aquesta música ja l’escoltava de petita.

Que no perdin el temps i, sobre tot, que no el facin perdre.

Pere Castaño
Pere Castaño
06.03.2018  ·  23:27

Fa molts anys que, en viatjar per altres països, m’he presentat com a català, defugint el gentilici d’espanyol. En alguns lloc -sobretot a França- ja sabien per quines raons optava per una nacionalitat “inexistent” de manera oficial. Suposo que ara, i com més va, més s’entén, altra gent comença a capir la diferència.

No podem desaprofitar els errors i greuges d’un estat autoritari, hereu del franquisme, que es delata cada dia amb mesures repressives.

És un encert l’estratègia d’internacionalitzar el conflicte, però si no aconseguim la unitat incondicional dels independentistes catalans, i l’adhesió d’un munt d’associacions i partits internacionals verament democràtics, prevaldran els interessos espuris de la dreta i el capital.

Aquí, només una revolta decidida dels juristes honestos pot acabar amb la subordinació de la judicatura a uns partits corruptes, o bé obsedits per una caduca “Unidad de España”, que només presagia decadència i ruïna.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
06.03.2018  ·  23:29

Jo em pregunto, per què una alta funcionaria de la Generalitat es salta la llei i obeeix una ordre que és il·legal?.
Tots aquests alts funcionaris de la Generalitat que accepten les ordres de Madrid, tot i ser il·legals, són els que hauran de tirar endavant la suposada república?. Així recuperarem les nostres institucions?. Amb aquesta gent?. I amb els polítics que porten dos mesos barallant-se?.

jaume vall
jaume vall
06.03.2018  ·  23:32

Com bé diu Pepi Borrego, “i mentrestant, aquí anem fent programa autonòmic…”

Sílvia Poll
Sílvia Poll
06.03.2018  ·  23:36

Crec que amb tot el que fan demostren el grau de perversió o desesperació que tenen perquè no estàn trovant res del que van prometre als salvadors de la unitat de la patria. A més deuen pensar des de la seva manera de fer, o sigui el que ells haurien fet. Com es diu en castellà, cree el ladrón que todos son de su condición.

Sílvia Poll
Sílvia Poll
06.03.2018  ·  23:37

Crec que amb tot el que fan demostren el grau de perversió o desesperació que tenen perquè no estàn trovant res del que van prometre als salvadors de la unitat de la patria. A més deuen pensar des de la seva manera de fer, o sigui el que ells haurien fet. Com es diu en castellà, cree el ladrón que todos son de su condición.

Jordi T.
Jordi T.
06.03.2018  ·  23:38

Doncs si el Confidencial es el diari del CNI, no m’extranya que vagin com van aquests del CNI.
Es dels pitjors mitjans que he vist. Van de periodisme d’investigació pero son experts en adaptar la realitat al titular.

Joaquim Falcó
Joaquim Falcó
06.03.2018  ·  23:59

Ejpaña , va saquejar i arruinar un continent (Amèrica) , i ara si baden n´arruinarà un altre (Europa).
El saqueig és en el seu ADN. Per això Catalunya està aixi.

Danny Norton
Danny Norton
07.03.2018  ·  00:36

El Gobierno deu patir una mena de mania persecutòria, veu fantasmes entre les cortines, sent veus divines que els donen ordres i ara se senten impotents al sofrir que jutges dels seus neguen la molt desitjada malversació de fons públics. Què poden fer, pobrets? Doncs escampar la seva ràbia per tot arreu, culpar el màxim de gent possible per fer soroll i atemorir tots aquests indígenes amotinats.

Quina vergonya que ens estigui governant i xuclant la sang gent d’aquest nivell. Com de baix hem caigut!?

Visca la República!

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
07.03.2018  ·  00:58

El que m’ha fet més gràcia de tot ha estat veure que al tal Fernando Pomés (abstenir-vos de la pujolaire mania de catalanitzar els noms, dir-li Ferran), al Toni Bassas i companyia també els tenen ataüllats.

Cal recordar aquell article contundent d’Assumpció Maresma a propòsit de la baixada de calces del Grup ARA sobre la propaganda debades -o pagada- dels mitjans al Referèndum que l’ARA va negligir perquè allò era una mercantil que estava per a guanyar diners, no propaganda- a diferència de VW?

L’Estat colonial igual passarà el corró a uns que als altres.

Fer el “santivila” només condueix a fer una mica el mico, tard o d’hora.

Jo, en començaria, boicotant Aigües de Banyoles i certes classes d’història moderada.

I n’acabaria amb el “bonisme pomesià” que, n’és sinònim d’un cert col·laboracionisme “durano-lleidetà”.

N’hi ha tanta paüra entre certs cercles que per provar de no perdre uns bocins, n’acabaran perdent-ho tot.

Ja sia si vencem nosaltres, ja sia si ens guanya l’estat colonial.

Reclame una certa memòria d’elefant de tot allò que hem fet en les darreres dècades.

A veure si, d’una puta volta, tenim un real “Sentit d’Estat Lliure i Sobirà”

Sergi Guitart
Sergi Guitart
07.03.2018  ·  03:09

Van triar jugar contra aquesta gent i sense munició i aquí els tenen.. són uns pesats i els donen exactament el que volen.. potser que comencin a parlar clar i a canviar d’estratègia..

Josep Estradé
Josep Estradé
07.03.2018  ·  08:27

La República es construeix a base de centenars de petites accions i esta en les nostres mans fer-ho. Ara ataquen tot allò que els fa trontollar la fràgil i podrida base del règim del 78, el “a por ellos” s’exten dispersant-se en un front que se’ls fa ja massa gran i cada vegada mes lluny del seu control. S’estan adonant que sí hi havia potents estructures d’Estat organitzades i fan tard. Seguim fent República, seguim recuperant coses com l’aigua pública, despres l’energia, el comerç, la comunicació. Mirem què i a qui comprem, què i d’on mengem o vestim, quines televisions mirem, quin ritme de vida portem, on posem els nostres diners. Fem República cada dia de les nostres vides i acabarem amb ells. Quan els poders econòmics vegin que és un mal negoci confiar en ells, el seu castell de cartes col·lapsarà. Demà, les dones d’aquest País faran també República perquè el masclisme és inherent a l’ADN de qui governa Espanya des de temps immemorials. Estarem amb elles!

Albert Miret
Albert Miret
07.03.2018  ·  08:40

Aquest bufó de la “corte y confección” madrilenya, va boig cercant culpables de la seva impotència. Tots els seus “maquiavelismes” absurds i infantils imaginant delictes que ell deu cometre cada dia, li surten malament. Mentre, però, va creant nous impostos il·legals i retroactius per a treure alguna cosa que els permeti dissimular la total bancarrota on han portat un país que sense ells, hagués estat possible. Ara només els queda urgir que tothom faci el que calgui perquè el món civilitzat cregui que ens han vençut i que tot funciona normalment, i amb una Generalitat destruïda, els líders a l’exili i els presos polítics a la presó, costarà que ho facin creure a algú. Sobretot quan es vagi sabent que totes les acusacions són inventades i falses. Ells, però, ja hauran fet la feina que se’ls va encarregar. La UE ja sap com reacciona un poble intel·ligent si se li roben els drets i els diners. De moment, tant la neó-nazi direcció de la Unió Europea com Espanya, han perdut completament la seva credibilitat democràtica. Ens han ensenyat la bruta pota per sota la porta, i és la del llop.

Ramon Vilardell
Ramon Vilardell
07.03.2018  ·  08:54

El racisme (ètnicocultural, si es vol ser exacte) aflora cada cop amb més desvergonyiment. Per què no són sincers amb ells mateixos i, sobretot, amb nosaltres i el món? La cosa és prou simple: no accepten la independència, també sinó sobretot, perquè NO accepten, no reconeixen, no volen, detesten la CATALANITAT. Si no fos així, ens deixarien viure al nostre aire dins d’Espanya. Si viure dins d’Espanya se’ns fa altament incòmode als catalans és PERQUÈ ens viuen com un cos estrany que cal assimilar de totes totes, i mentre ho intenten, ens espolien: l’espoli com a compensació per no poder-nos assimilar (i en part, també, com a mitjà indirecte per aconseguir-ho).

Josep Salart
Josep Salart
07.03.2018  ·  09:32

Sens dubte els hem de tenir com els nostres ídols..

En saben, fan la feina ben feta i la rematen, van tots a una, s’ho creuen, tenen un sol idioma, una sola bandera, si els toquen a somaten, corren..

Imagineu-vos així a nosaltres!!! ni tots a una, ni feina ben feta ni rés de rés.

Nomès em preocupa una cosa en aquests moments i moooolt important: el logo de la propera samarreta del 11S.

PODEM PARAR EL PAIS ELS DOS MILIONS DE RUCS QUE SOM !!!! TANT COSTA?????

Agnès Buscart
Agnès Buscart
07.03.2018  ·  09:36

Qui s’havia d’imaginar que la guerra es podia muntar des dels despatxos?
I quina és la resposta bona? si resulta que els humans estem pensant encara amb el cos a cos?
Llibertat presos polítics i exiliats i embargats i encausats.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
07.03.2018  ·  09:37

Desferres humanes.
Espanya de corruptes i pervertits.
Summa depravació.

Cataluña fué ocupada por Felipe IV que la VENCIÓ.. Y estamos dispersos a volverla ocupar TANTAS VECES COMO SEA NECESARIO (Fraga Iribarne)

El sistema de Felipe V era injustos, pero comodo I SÓLIDO. Ha valido para dos siglos.. Si estas gentes van a descuartizar España, prefiero Franco! (Hazaña president república).

I estan disposats a aplicar el seu sistema mil vegades. Els nostres polítics no ho volen veure perquè fa massa por.

Albert Martín
Albert Martín
07.03.2018  ·  10:24

Ui, si. L’estat és mooooolt dolent. I ens assabentem ara, de tot el que poden fer? Bé, com a mínim ho estem aprenent. Doncs aquestes són precisament les coses que cal analitzar per decidir com evitar que ens tornin a passar en el proper intent.

Pep Agulló
Pep Agulló
07.03.2018  ·  10:26

EL VAMPIR DE LES FINANCES CATALANES
L’1-O els cou. Els protocols de guerra: La premsa afí apunta, els folis de la guardia civil sobre qualsevol invent i l’actuació immediata del govern espanyol per passar l’ordre a la fiscalia…, la matèria penal: els catalans republicans i per extensió tota els catalans que no siguin unionistes. El seu relat porta la iniciativa i ens anem fonent entomant els cops… ¿I com contraataquem?

Doncs, amb una interminable i incomprensible negociació per investir president. Amb una proposta sobre la taula d’un nom, Jordi Sànchez, que constitueix l’acte de desobediència més gros que es pugui fer contra l’Estat. Un pres polític, que posa entre les cordes, en un atzucac, la política repressiva… però sembla que això, per alguns, no té prou puresa ideològica… La indignitat vé de Madrid, companys, no li sumem la nostra irresponsabilitat.

PS. Estrany que Vilaweb no publiqui la greu amenaça i humiliació ahir d’empresaris alemanys, austríacs, suïsos al president Torrent en el Circulo Ecuestre demanant que els empresonin a tots…

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
07.03.2018  ·  10:36

Crec que tot el que està passant és degut a una mena de follia col·lectiva dels poders, que tremolen perquè se’ls acaba el negoci. Cal perseverar i fer sentades i passejades pacífiques a les vies públiques tan llargués com calguin. Ho hem de solventar els ciutadans de Catalunya, ningú ho farà per nosaltres, ni polítics, ni tribunals de drets humans, només nosaltres.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
07.03.2018  ·  10:55

Els ciutadans que creiem en la democràcia assistim a la PPrivatització de l’estat i dels seus organismes per part d’uns individus i PPartits mafiosos d’origen i mètodes franquistes. Per a gola, la de la raptada Europa pel brau major del “cortijo” que consideren seu i de ningú més. Quina llàstima de projecte Adenauer!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
07.03.2018  ·  11:14

L’horror bé de l’estat.
I l’estat NO tremola perquè se’ls acabi el negoci. Tenen molt clar que aplicant el seu sistema cruel mil vegades seguiran amb el negoci de Catalunya.

Els nostres polítics NO HO VOLEN VEURE perquè els fa massa por.
D’aquí que tot indica que tornaran a l’autonomisme posant davant un BON HOME pres politic però absolutament autonomista.

Ho sento. Crec que és així i ho he de dir.

David Alegret
David Alegret
07.03.2018  ·  11:35

Només des de la unitat política catalana podem fer front a tanta ignomínia. Ja seria hora que deixem de malbaratar energies en recels, desconfiances i baralles entre nosaltres.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
07.03.2018  ·  11:47

Llegirà això en Tardà o la Rovira o en Torrent o en Jonqueres, tots ERC?

És una prova més que la única eixida és la República, i el declarar amb convicció davant qui sigui. Exemple de Mireia Boya.
Mal exemple de la Rovira.

El polític que tingui por que torni el sou i faci un pas al costat, doncs és frau electoral no complir amb allò que van prometre pel 21-D.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
07.03.2018  ·  15:05

Aplaudeixo el primer comentari de Josep Usó… te veo💲💲💲

Montoro ministre del tebeo junt amb caco Bonifacio😂🤣

Per a un’altre banda… qui va nominar en Jordi Sanchez? Fou el president Puigdemont oi? Per a què exactament? Perspectiva republicana? Pozí

Seguim👣👣🎗🎗🎗🎗

eva salas
eva salas
07.03.2018  ·  22:16

S’assembla al Nosferatu de Murnau però aquell era molt més entranyable i sobretot tenia raons més dignes.

eva salas
eva salas
07.03.2018  ·  22:23

Em referia al Ministre, perdò.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes