L’exposició itinerant ‘La veritat inefable’, basada en el Llibre d’Amic e Amat, és la proposta més destacada entre les activitats organitzades per l’Institut Ramon Llull per dur la celebració de l’Any Llull a l’estranger. La mostra viatjarà a universitats d’Occitània, França, la Gran Bretanya i Alemanya del setembre al desembre.

Visitarà nou ciutats europees amb centres universitaris que formen part de la xarxa Bambuniversitària d’estudis catalans a l’exterior, de l’Institut Ramon Llull. Concretament, passarà per Bochum, Bamberg, Friburg i Berlín (Alemanya), Montpeller i Marsella (Occitània) i les ciutats britàniques de Leeds, Birmingham i Londres.

‘Un espai de reflexió’
L’exposició parteix de l’obra literària més coneguda de Llull i ‘una de les grans obres europees de tots els temps’, segons el comissari de l’Any Llull a Catalunya, Joan Santanach. Amb texts extrets de l’obra, Santanach ha dissenyat un ‘espai de reflexió’ configurat en quatre grans lletres-mòduls en forma de L (per les quatre que conté el cognom de Llull). El visitant podrà seure-hi i actuar amb els continguts que s’hi presenten, mitjançant pantalles interactives. D’aquesta manera, podrà aprendre aspectes de la biografia de Llull relacionats amb la seva obra i el seu pensament.

Paral·lelament a l’exposició, en aquestes universitats es faran jornades, conferències i més activitats acadèmiques per a aprofundir aspectes del llegat lul·lià.

Any Llull internacional
L’Any Llull internacional ofereix també tot d’activitats (concerts, lectures poètiques, actes acadèmics i literaris) a Europa, Amèrica i el nord d’Àfrica. Compta amb un pressupost de 328.000 euros: 300.000 d’aportats per la Generalitat de Catalunya i 28.000 pel govern balear.

S’hi destaquen les jornades lul·lianes, a càrrec de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), que es faran el 21 d’octubre a París, a la seu de l’Institut del Món Àrab (IMA). Se centraran en la relació que Llull va tenir amb el món àrab, amb la participació d’escriptors i especialistes acadèmics. La jornada s’acabarà amb el concert Alenar Llull, que oferirà Maria del Mar Bonet.

L’Any Llull Internacional arribarà a ciutats mexicanes (Guadalajara, Puebla i Mèxic DF), italianes (Mòdena, Roma, Pàdua i Nàpols), nord-americanes (Los Angeles, Santa Barbara), romaneses (Bucarest) i britàniques (Londres i Cork).

Fins ara, s’havien fet dues activitats en l’àmbit universitari: el viatge cultural a Palma d’estudiants universitaris de la Gran Bretanya i la viquimarató ‘Qui té por de Ramon Llull’, organitzada amb l’Amical Wikipedia, en universitats d’Alemanya, els Estats Units, Hongria, Irlanda, el Japó, Romania, Rússia, Sèrbia i Xile.

La resta d’actes que s’han fet han estat la inauguració de l’Any Llull el 18 de gener, amb una conferència a la Universitat de Lisboa; la inauguració a la Biblioteca Nacional de França d’un gran fresc de Miquel Barceló (Vidre de meravelles i Grand verre de terre); i el concert de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba a l’Havana, dins el festival BarnaSants.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.