El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

La ministra d’Hisenda espanyola, María Jesús Montero, ha comunicat a les autonomies que no els pagarà la liquidació de l’IVA del 2017, que en total és de 2.500 milions d’euros. El motiu, que ja s’han gastat.  El deute de la liquidació de l’IVA del govern espanyol amb els governs del país és de 443 milions d’euros per a Catalunya, 281 per al País Valencià i 78 milions per a les Illes.

L’executiu espanyol deu més de tretze mil milions d’euros als governs dels Països Catalans

A canvi, ha ofert compensar-ne els efectes no computant la part de dèficit imputable a l’IVA en l’objectiu del 2019 i llançant un extra Fons de Liquiditat Financera a interès 0%. Al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), ha dit que flexibilitza l’objectiu de dèficit per a les autonomies i el situa en el 0,2% el 2020, en el 0,1% el 2021 i l’equilibri pressupostari el 2022.  A la reunió també s’ha aprovat que els objectius de deute públic siguin del 23,4% del PIB el 2020, del 22,8% el 2021, del 22,1% el 2022 i del 21,4% el 2023.

Montero ha explicat que l’efecte de no haver ingressat els imports que reclamen les autonomies s’ha traduït en un major dèficit públic el 2019 perquè no s’han fet retallades per compensar l’efecte de no ingressar la liquidació del desembre del 2017. Per això, ofereix descomptar l’import pendent a l’hora d’avaluar si han complert l’objectiu de dèficit i posar a disposició de les autonomies un extra FLA amb un tipus d’interès del 0%

A banda, a la conferència de premsa després de la reunió, Montero ha instat el vice-president de la Generalitat i conseller d’Economia, Pere Aragonès, a assistir al pròxim CPFF.

Conflicte per la liquidació de l’IVA

Les autonomies reclamen que se’ls abonin en conjunt 2.500 milions d’euros que no van percebre el 2019 corresponents a la liquidació de l’IVA del desembre del 2017. Aquell any el govern de Mariano Rajoy va canviar el sistema de gestió de l’IVA i va ampliar el termini que tenen les empreses per liquidar l’impost. Això va fer que l’IVA del novembre del 2017 –que s’havia de liquidar al desembre– es comptabilitzés el 2018.

El problema es desencadena pel fet que en el moment en què l’estat ha liquidat l’impost, dos anys després, només ha abonat a les autonomies els imports equivalents a onze mesos del 2017. Les autonomies reclamen rebre la liquidació corresponent al mes que falta i algunes, com Catalunya, han portat l’estat als tribunals o amenacen de fer-ho.

‘Proposta deshonesta’

La secretària d’Economia de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas, ha afirmat que la proposta de flexibilització de l’objectiu de dèficit del govern espanyol és ‘deshonesta’ perquè ‘va de la mà de la voluntat de no liquidar un deute pendent’. A la sortida del Consell de Política Fiscal i Financera, Mas ha dit que aquest és un incompliment més que s’afegeix a una llarga llista. ‘El resum és que relaxen l’objectiu, segueixen incomplint la llei d’estabilitat, però ho fan centrifugant dèficit i deute a les comunitats. No volem més dèficit’, ha insistit. En aquest sentit, ha remarcat que la seva posició ha estat de discrepància i ha dit que continuaran reivindicant el compliment dels ingressos dins d’un model que ‘no respon a les necessitats de Catalunya’.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.