Junqueras: ‘Algú pensa que no faré tot el que estigui a les meves mans per fer el referèndum?’

  • El vice-president ha presentat uns comptes que destinen el 77% de l'increment a la despesa social

VilaWeb
Pere Cardús
29.11.2016 - 14:32
Actualització: 29.11.2016 - 15:21

El vice-president del govern i conseller d’Economia Oriol Junqueras ha comparegut al parlament per presentar el pressupost del 2017 i la llei d’acompanyament de mesures fiscals i financeres. Junqueras ha començat per destacar l’increment de les partides destinades a la despesa social. El vice-president ha explicat que consideren despesa social la dotació destinada a Salut, Ensenyament,Benestar i Família, transport públic i tarificació social i Habitatge. L’increment d’aquestes partides és de 1.170 milions d’euros, que són el 77% de l’increment total de la despesa. Segons Junqueras, el pressupost de l’any 2017 tindrà una despesa social del 74,7%, ‘el més alt de la història, ha dit. És un increment de 2,9 punts respecte l’últim pressupost aprovat, el 2015.

La CUP i el referèndum
Junqueras no ha volgut especular sobre la possibilitat que aquest pressupost sigui aprovat per la CUP a diferència del que va passar el maig passat. Ha dit que pertocava a la CUP i a la resta de grups parlamentaris de valorar la seva posició sobre el pressupost perquè el govern ha fet la proposta que creu més positiva i assumible en el context actual.

Sobre la dotació prevista per a la celebració del referèndum, Junqueras ha situat aquesta partida dins dels diners destinats a processos electorals i participatius que hi ha sempre als pressupostos. No ha concretat cap xifra i ha explicat que hi ha una disposició addicional (número 31) que expressa el compromís per dotar el referèndum amb els diners que calgui. No ha volgut pronunciar-se sobre la possibilitat que l’estat impugni aquesta dotació i la disposició addicional. En qualsevol cas, ha afirmat que el seu compromís és de fer possible el mandat democràtic contret en les eleccions.

I ha dit: ‘A mi ja em coneixeu. Sabeu quina és la meva trajectòria professional i política. Algú pensa que jo no compliré amb el compromís amb la ciutadania en aquesta qüestió? De debò que algú creu que no faré tot el que estigui a les meves mans per tirar endavant el mandat de les urnes? Farem tot el possible perquè aquest sigui l’últim pressupost autonòmic. Perquè tot això ho fem per donar als ciutadans els millors serveis en les millors condicions possibles.’

Increment per departament
L’increment de la despesa per departaments és el següent: Salut, 408,4 milions d’euros més; Ensenyament, 338,6 milions d’euros; Treball, Afers Socials i Famílies, 193,8; Territori i Sostenibilitat, 197,3; Empresa i Coneixement, 74,4; Interior, 85,5; Justícia, 35; Governació i Administracions Públiques i Habitatge, 34,7; Agricultura, Ramaderia, PEsca i Alimentació, 36,3; vice-presidència i d’Economia i Hisenda, 57,9; Cultura, 21,9; Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, 29,8; Presidència, 7,5.

Més docents que mai
Entre les partides concretes, el govern ha volgut destacar l’increment previst de 3.599 docents a l’ensenyament públic per atendre l’increment del nombre d’alumnes, per als centres de màxima complexitat, per a l’escola inclusiva i per  millorar les substitucions del personal docent. També inclou un increment de 12 milions d’euros per a les beques menjador i 46,5 milions d’euros per finançar les universitats públiques. Segons el govern, es recupera el nivell de despesa del 2011 i es dota el sistema educatiu del nombre més elevat de docents fins ara.

Despesa en salut
En matèria de Salut, el govern vol destacar del pressupost pel 2017 l’objectiu de garantir la cobertura universal del sistema sanitari. En aquest sentit, hi ha un 127,7 milions d’euros destinats a cobrir l’augment de receptes i els nous medicaments aprovats. També es destinen 35 milions d’euros addicionals per reduir les llistes d’espera o 99 milions d’euros per millorar el model d’atenció a les persones amb problemes de salut mental.

Atenció a les persones més vulnerables
El govern també ha aprovat destinar una partida de 243 milions d’euros per a la Renda Mínima d’Inserció, així com 53 milions d’euros per a noves places concertades de l’atenció a la dependència i 14 milions d’euros per al funcionament de nous centres residencials i diürns. També es dota amb 42 milions d’euros més per als serveis d’atenció domiciliària. També s’incrementa en 18 milions d’euros l’atenció a infants o adolescents en risc.

Previsió de creixement del 2,7%
El pressupost s’ha fet amb una previsió de creixement del PIB el 2017 del 2,7%. És una disminució del creixement del PIB real del 2015 i del 2016 que va ser del 3,4% tots dos anys. El pressupost també apunta a una disminució del deute sobre el PIB d’uns 0,4 punts. És una disminució que es produeix per primera vegada, deguda al creixement del Producte Interior Brut i la impossibilitat de fer més deute del govern imposada pel govern espanyol. A més, els comptes s’han fet amb una previsió de l’increment dels ingressos no financers no finalistes del 7,8% respecte el 2015.

Segons el govern, el creixement macroeconòmic es consolidarà el 2017 gràcies al posicionament de Catalunya al mercat mundial i considera que començarà a arribar a les llars. Junqueras ha atribuït aquesta millora al bon comportament de l’exportació i al bon comportament de la inversió estrangera directa, que han viscut ‘anys de rècord’.

Millora de la situació de la pobresa i la desigualtat
En la previsió del govern, després del fort impacte de la crisi, es modera la pobresa i la desigualtat. El percentatge de població en risc de pobresa disminueix entre 2014 i 2015 passant del 20,9% al 19%. L’anàlisi del govern també diu que la població en risc de pobresa severa també disminueix passant del 11,7% el 2014 al 10,6% el 2015. Junqueras ha dit que, si bé es tracta de dades positives, la desigualtat i la pobresa és encara lluny de la voluntat del govern.

Les bestretes pendents i els ingressos addicionals de mesures tributàries
En la previsió d’ingressos provinents de les bestretes del model de finançament, el govern compta amb la liquidació del 2015 —perquè el govern espanyol liquida les bestretes dos anys i set mesos després de l’any de recaptació—. El càlcul és d’una liquidació de 1.616,2 milions d’euros.

Els ingressos addicionals provinents de les noves mesures tributàries adoptades en el projecte de llei de mesures fiscals seran de 109,8 milions d’euros, segons la previsió del govern. Són uns ingressos que en ple rendiment en un any complet serien de 181,9 milions d’euros. I provenen de l’impost sobre les begudes amb excés de sucre, l’impost sobre el risc mediambiental de la producció, manipulació i tramsport, custòdia i emissió d’elements radiotòxics, l’augment del tipus de l’impost sobre transmissions patrimonials, del tipus de l’impost sobre actes jurídics documentats, del tipus en els tributs sobre el joc, l’impost sobre grans establiments comercials, l’impost sobre estades en establiments turístics, el canvi a la deducció a l’impost sobre habitatges buits, i la modificació de les deduccions a l’IRPF. Junqueras també ha explicat que el conjunt de les mesures fiscals preses els últims anys tindran un impacte 1.300 milions d’euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor