El govern català aprova modificacions tributàries que augmentaran la recaptació anual en 88,2 milions d’euros

  • L'executiu tira endavant un decret llei de mesures urgents que també lluita contra el frau fiscal

VilaWeb
ACN
09.07.2019 - 14:03
Actualització: 09.07.2019 - 15:03

El govern ha aprovat un Decret llei de mesures urgents en matèria tributària i de lluita contra el frau fiscal que permetrà d’augmentar en 88,2 milions d’euros la recaptació anual. La major part provindrà de l’impacte de l’increment del tipus impositiu sobre Actes Jurídics Documentats, que grava la constitució de préstecs hipotecaris de l’1,5% al 2%, i que suposarà una recaptació addicional de 81,9 milions d’euros.

La resta provindrà de la modificació d’alguns tributs propis i cedits, com per exemple la inclusió dels fons de titulització com a subjectes passius de l’impost sobre habitatges buits o l’augment del tipus impositiu per l’emissió d’òxid de nitrogen en l’aviació comercial. A més, s’ha aprovat la creació de beneficis fiscals en el cànon de l’aigua per a famílies en situació de pobresa energètica.

L’aprovació d’aquest decret s’emmarca en el context de pròrroga pressupostària i la necessitat d’adoptar mesures correctores del frau. Els canvis que introdueix giren a l’entorn de beneficis fiscals per a famílies en situació de pobresa energètica i vulnerabilitat, per a la reindustrialització del territori, modificacions tributàries per incrementar els ingressos i fer front a la pròrroga pressupostària i mesures de lluita contra el frau fiscal, principalment en matèria de joc.

Pel que fa als beneficis fiscals, s’ha aprovat una exempció en l’anomenada ‘tarifa social’ aplicable a usos domèstics de l’aigua dirigida a famílies en situació de pobresa energètica o vulnerabilitat. Per aquests col·lectius s’estableix una tarifa social de zero euros per metre cúbic en el primer tram del cànon, i en el cas que superessin aquest consum, s’aplicaria un coeficient del 0,5 a partir del segon tram. Aquesta mesura beneficiarà prop de 40.000 famílies.

A més, s’introdueix un coeficient reductor del 0,10 sobre el tipus de gravamen general aplicable al consum industrial de l’aigua per a les empreses que mantinguin l’activitat industrial o creïn nous llocs de treball en municipis afectats per tancaments d’indústries. D’aquesta manera, els subjectes passius que se’n puguin beneficiar veuran bonificada la seva quota tributària en un 90%. De moment, i segons el text del decret, aquesta mesura s’aplicarà a Flix, perquè actualment és l’únic que disposa d’un projecte de reindustrialització. La voluntat del Govern però és fer extensiva aquesta bonificació a altres municipis per als que s’aprovin plans similars.

D’altra banda, s’estableix una bonificació del 40% de la quota del cànon sobre la deposició controlada de residus industrials a les empreses de Flix. L’objectiu és afavorir la recuperació del territori i donar compliment a l’acord del Consell de Ministres del desembre del 2017 que va considerar d’interès general els projectes de transformació sectorial i de reindustrialització de la zona.

Augment dels ingressos

El decret introdueix noves vies per incrementar la recaptació. Entre aquestes, s’inclouen com a subjectes passius de l’Impost sobre els habitatges buits el fons de titulització, com a titulars de grans paquets d’habitatges buits que han adquirit per execucions hipotecàries i que amb la regulació actual no havien de pagar per no tenir personalitat jurídica.

D’altra banda, el decret recull l’increment dels tipus impositius de tres impostos. El primer d’aquests el que grava l’emissió d’òxids de nitrogen a l’atmosfera produïda per l’aviació comercial, que passa de 2,5 a 3,5 euros per quilogram d’òxid de nitrogen emès. En segon lloc, l’impost que grava les apostes, passa del 10 al 15% el tipus únic en el cas de les esportives i del 13% per a les generals. Aquesta modificació però només afecta les apostes presencials, que són sobre les que Catalunya té capacitat normativa. En tercer lloc, s’eleva el tipus impositiu de l’Impost sobre Actes Jurídics Documentats de l’1,5 al 2%, que des de l’entrada en vigor del Real decret llei 17/2018 han d’abonar les entitats financeres.

Accions concretes en l’àmbit de joc

Per últim, el decret incorpora tres noves mesures en l’àmbit de la tributació i la regulació de l’activitat del joc en la lluita contra el frau fiscal, la primera de les quals és que l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat no podrà subministrar cartrons de bingo nous als establiments de joc que tinguin pendent el pagament de l’impost sobre el joc. En segon lloc, es considerarà ‘infracció molt greu’ la realització d’activitats de joc sense haver satisfet l’impost sobre el joc i, en tercer lloc, l’Agència Tributària de Catalunya podrà fer servir les finances que ara ja dipositen els operadors del joc per pagar premis i sancions, també per executar els deutes derivats de la tributació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any