El Defensor del Poble espanyol investiga la mort d’un jove al CIE de València

  • Poc abans de morir, va dictar una carta al director del centre en què explicava que arran d'una baralla amb altres interns no hi veia d'un ull i tenia molt mal de cap

VilaWeb
Protesta per la mort del jove. Fotografia: CIEs No
Redacció
09.08.2019 - 10:24
Actualització: 09.08.2019 - 11:13

El Defensor del Poble de l’estat espanyol, Francisco Fernández Marugán, ha obert una investigació sobre la mort d’un jove de 23 anys al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Sapadors, a València, el passat 15 de juliol, segons que ha informat la plataforma CIE No. Marugán ha començat la investigació arran de la queixa de CIE No, que exigia d’aclarir els fets i les circumstàncies i que es determinessin responsabilitats per la ‘mort de forma violenta d’una persona que estava sota tutela de l’estat’.

Després d’haver estudiat la documentació, Fernández Marugán va comunicar ahir que s’admetia a tràmit la queixa i que havien començat actuacions davant els organismes administratius competents.

La plataforma CIE No explica que ‘la versió oficial indica que aquest jove marroquí es va suïcidar a la cel·la d’aïllament on havia estat reclòs després d’una baralla amb altres interns i que no es va poder fer res per evitar que es llevés la vida’. No obstant això, afegeix, una hora abans de morir, havia dictat a un company una carta adreçat al director del CIE en què ‘explicava algunes de les conseqüències de l’agressió (no hi veia de l’ull esquerre i tenia molt mal de cap) i aportava un informe hospitalari d’urgències’. Aquest escrit va ser lliurat a la policia, ‘però no consta que provoqués cap reacció per part de la direcció del CIE’.

A més, una tia del jove l’havia visitat a Sapadors una setmana abans de la seva mort perquè ja havia alertat a la família ‘que ho estava passant molt malament i no podria aguantar gaire més’.

Per aquests fets i per la necessitat que s’aclareixin totes les circumstàncies, uns dies després de la seva mort es va presentar una queixa davant el Defensor del Poble espanyol. La plataforma celebra la decisió adoptada i reitera la seva exigència que es clausurin tots els CIE perquè ‘mentre que en romangui algun d’obert continuaran morint persones tancades l’únic delicte de les quals ha estat provar de trobar unes condicions de vida digna’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any