Encara en sabem molt poques coses, però la notícia, llargament esperada, és que finalment pren cos el Consell de la República. La institució es presentarà el dia 30 d’octubre en un acte solemne al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat i començarà a caminar, segons que ha sabut VilaWeb, en una gran assemblea del sobiranisme que es convocarà a Brussel·les el 8 de desembre, un any just després de la gran mobilització que tant va contribuir a la victòria dels tres grups independentistes el 21-D.

Amb independència del format i el contingut del consell, i tot esperant saber quina relació concreta tindrà amb el Parlament de Catalunya i amb el govern de la Generalitat, una cosa sí que és clara: per primera vegada hi haurà una institució política i d’autogovern fora de l’abast de la constitució espanyola i que en supera els límits. I tan sols això, aquest fet, ja és molt important, perquè significa un afebliment objectiu de l’estat espanyol. El Consell de la República enterra l’etapa autonomista i connecta amb la declaració d’independència del 27 d’octubre. Això és l’única raó d’existir que té. Això i intentar fer efectiu el mandat sorgit de les urnes del primer d’octubre. Sense el Consell de la República, Catalunya és una autonomia més. Amb el Consell de la República ja no.

Si, a més, el consell és capaç de bastir un marc polític innovador, per mitjà del seu parlament i del seu govern, amb l’ús extensiu de la tecnologia –com ja fan països com Estònia– i a partir de l’adhesió dels ciutadans, el país tindrà en les mans una eina d’una dimensió única que no tan sols hauria de servir per a plasmar la legitimitat de la República Catalana, sinó que hauria d’avançar en propostes radicals de democràcia, que superen el marc esgotat del règim nascut després de Franco.

Després del 27 d’octubre, i sobretot després del colp d’estat que va significar l’aplicació del 155, els polítics independentistes van dibuixar un projecte que tenia tres branques: la República institucionalitzada a l’espai lliure europeu, la Generalitat autonòmica i els ciutadans. I ens digueren que la combinació d’aquests tres àmbits hauria de ser capaç de fer avançar el país cap a la independència, amb la combinació d’espais alliberats al carrer i a l’espai lliure i amb la gestió del dia a dia des de la institució autonòmica. Una combinació de la qual la presentació del Consell de la República al Palau de la Generalitat és un exemple magnífic. Enmig de la situació tan confusa que es viu entre els grups independentistes, al parlament i al govern, el Consell de la República pot esdevenir, doncs, una poderosa eina a les mans dels ciutadans, si és que se sap explicar per a què serveix i si és que la gent n’entén el valor, per a mi indubtable.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.