El celler de Can Roca no deixa de regnar en la gastronomia mundial. L’any passat va quedar tercer i enguany ha recuperat una posició i ja és el segon millor restaurant del món, només superat per l’Osteria Francescana de Massimo Bottura a Mòdena (Itàlia). Des del 2009 que el restaurant dels germans Roca es manté entre els cinc millors restaurants del món, dues vegades el número u, el 2013 i el 2015. Consulteu la llista dels cinquanta restaurants més destacats del món, segons les votacions que organitza la revista Restaurant.

Dels Països Catalans, a més dels germans Roca, s’ha destacat en el número 18 el restaurant Disfrutar d’Oriol Castro, que ha causat sensació, i, més lluny, en el número trenta-dos, el Tickets d’Albert Adrià, tots dos a Barcelona.

Els guardons enguany s’han atorgat a Bilbao i s’ha fet un gran reconeixement per la cuina basca, tot i que els restaurants del País Basc no s’han situat en les cinc primeres posicions. El Mugaritz d’Andoni Luis Aduriz ha quedat en la posició novena i l’Asasor Etxevarri, amb el sommelier català Agustí Peris al capdavant de la sala, ha quedat en desena posició.

Cal destacar que les xef dones enguany han anat conquerint un major protagonista. És de destacar en un món tant masculí com el de l’alta cuina. I, en aquest sentit, la xef Clare Smyth del restaurant Core by Clare Smyth de Londres, destacada com a millor dona xef del 2018, ha criticat en el seu discurs aquesta distinció, tot dient que la cuina no té un gènere específic i ha acabat demanant igualtat.

Continua afiançant-se la cuina del Perú, amb el restaurant Central en la sisena posició i destacat com a millor restaurant de llatinoamèrica; l’Astrid & Gastón a Lima amb Gastón Acurio al capdavant ha aconseguit el premi The Diners Club; i també a Lima, el restaurant Maido, que fa una cuina de fusió entre la cuina peruana i la japonesa, ocupa a partir d’ara la setena posició.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb