El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat un programa de compra de deute de 750.000 milions d’euros. Es tracta d’un programa de compra temporal d’actius, tant del sector privat com del públic, per a contrarestar els ‘greus riscos’ de la pandèmia de la Covid-19. Les compres es faran fins a finals d’aquest any . Per a la compra de valors del sector públic, l’assignació de referència continuarà essent en mans dels bancs centrals nacionals. El Consell de Govern rescindirà les compres d’actius nets quan cregui que s’ha acabat la fase de crisi de coronavirus, ‘però en tot cas no abans de finals d’any’.

Seguiu ací l’última hora sobre la pandèmia del coronavirus

En un comunicat el BCE diu que s’ha compromès a donar suport a ‘tots els ciutadans de la zona de l’euro en un moment extremadament difícil’. Per això, el BCE ‘garantirà’ que tots els sectors de l’economia puguin beneficiar-se de condicions de finançament favorables que els permetin d’absorbir el xoc. ‘Això s’aplica per igual a famílies, empreses, bancs i governs’, afegeix l’entitat.

El Consell de Govern també ha dit que farà ‘tot el que sigui necessari’ durant el seu mandat, i ha afegit que està ‘totalment preparat’ per a augmentar els programes de compra d’actius i ajustar-ne la composició ‘tant com sigui necessari i durant el temps que sigui necessari’. També ha dit que explorarà ‘totes les opcions i totes les contingències’ per donar suport a l’economia arran d’aquesta crisi.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb