Doncs, va, parlem de l’extrema dreta i de periodisme

  • El racisme és la gran proposta, la proposta central, d'Aliança Catalana, cap on volen portar aquest país

Vicent Partal
07.06.2023 - 21:40
Actualització: 08.06.2023 - 10:07
VilaWeb

Estic convençut que els mitjans tenim bona part de la responsabilitat del creixement innegable de l’extrema dreta a tot Europa. Parlar-ne ja és legitimar-los. I discutir-s’hi és perdre el temps. Per tant, escric aquest article amb dubtes, però en vista que alguns lectors amics el consideren necessari.

M’haureu de permetre, primer de tot, que reafirme el meu compromís personal. No he escrit mai a les ordres de ningú ni he tingut mai por de dir en públic allò que pense. No sóc ací per a dir coses que agraden als lectors, sinó per a dir les coses com són. Evidentment, us pot agradar més o menys allò que dic i no entraré mai a discutir-ho en públic –la vostra llibertat d’expressió és tan sagrada com la meua. Però, al costat d’això, crec que tinc el dret de reivindicar una coherència de dècades. No m’he mogut del meu lloc i no m’he deixat pressionar mai per ningú. I aquest ningú també inclou els lectors o els subscriptors.

Els periodistes descrivim les coses i eixa és una de les nostres funcions bàsiques. Passem hores i hores llegint, estudiant, escoltant i, de tot plegat, en traiem unes conclusions que transmetem a la societat. Escriure un article com aquest és la part més ínfima de la meua feina; documentar-me, escoltar i estudiar n’és una de molt més gran. Per exemple, en el cas que ens ocupa, m’he llegit tota la documentació pública sobre Aliança Catalana i he mirat amb regularitat els vídeos dels plens municipals de l’Ajuntament de Ripoll, que, per sort, són tots accessibles en aquesta pàgina. Crec que no hi ha cap intervenció d’aquesta senyora que no haja escoltat, i és a partir d’aquestes lectures i aquestes visualitzacions que puc dir, efectivament, sense tenir cap dubte, que Orriols és una representant política de l’extrema dreta. Pels fets. Per allò que diu. Per com ho diu. Per allò que proposa.

A Europa, avui dia l’extrema dreta, dissortadament, és en alça. I ja he explicat en editorials anteriors que considere que la culpa la té, sobretot, l’esquerra caviar. Perquè ha fet un tomb intolerable i ha abandonat les classes populars i, molt en concret, la classe mitjana, les ha expulsades de les ciutats –tal com ja passa a Barcelona– i ha creat una aliança de professionals que viuen del poder, una aliança que gira entorn de propostes extremistes i sovint incomprensibles. I de l’insult, la desqualificació, com a feixista, de qui els va en contra o de qui alça la veu per dir que això no té trellat. En vaig parlar molt especialment en aquest editorial.

El cas és que aquest intent de camuflar l’abandó de les causes socials ha portat l’esquerreta a exacerbar les característiques específiques d’alguns grups socials, que han volgut convertir en reserva de vot alternativa a aquells que perden pel seu tomb. Fins i tot quan la incoherència és esclatant. Que ací l’esquerra defense públicament el vel islàmic els mateixos dies que les dones de l’Iran es posen dempeus de manera heroica per alliberar-se’n seria còmic si no fos tràgic. Per exemple. Però no ens enganyem, tampoc: això no té a veure amb res més que amb el caciquisme. Hi ha partits d’esquerra que volen capturar el vot islàmic, com si fos una reserva de gra, i per mi aquest és un problema gros, avui. La seua frivolitat i la seua barra amaga un simple càlcul cínic de quants llocs de feina, de quantes cadires, significa aquesta adhesió.

Ara, dit això, tota aquesta estupidesa no justifica de cap manera caure en mans de l’extrema dreta. Perquè l’extrema dreta no vol resoldre el problema sinó aprofitar-se’n per créixer. És clar que es pot discutir sobre el control de la immigració, i se n’ha de parlar, però no és això que vol l’extrema dreta. Ni en vol parlar ni en vol discutir. Vol fer servir la immigració d’arma llancívola. Pretén enverinar el país en nom de la superioritat dels uns sobre els altres per conquerir el poder a partir de la por social. El mecanisme ha funcionat a Hongria, ha funcionat a Polònia, ha funcionat a Itàlia, funciona a Espanya i França; pot funcionar ací, també.

I és contra aquesta possibilitat que crec que he de parlar clar. No hi ha cap invasió d’Europa, ni dels Països Catalans, tal com diu tota l’extrema dreta –inclosa Sílvia Orriols. No existeix aquest “gran reemplaçament”, aquesta teoria conspirativa l’origen de la qual tenim ben documentat a França, sota la direcció d’un conegut escriptor xenòfob. Hi ha una cosa molt més senzilla, que és la necessitat. No solament la necessitat de trobar dignitat per part dels qui vénen, sinó la necessitat de trobar treballadors per part dels qui ja hi érem. L’extrema dreta catalana repeteix una vegada i una altra que Catalunya és el lloc d’Europa amb un percentatge més alt d’immigració. No és veritat, però és molt alt. Ara, per què? Perquè calen treballadors per a fer funcionar el país i perquè la natalitat dels catalans és, aquesta sí, la més baixa del continent. Si els emigrants troben feina, que en troben, com és ben evident, és perquè calen. Perquè ens calen. Perquè els necessitem.

I això no hauria de ser un problema especial en un país, el nostre, que històricament s’ha definit per l’absorció constant de població. En aquesta Pissarreta vaig explicar com es formen i per què es formen els Països Catalans i com funcionem. Cada lloc té unes característiques pre-polítiques i la nostra precisament és ser terra de pas. Documentadament. Jo sóc fill d’un home nascut a Algesires i la major part de vosaltres no deu haver d’anar gaire enrere abans de trobar un emigrant. Aquest model, aquesta manera nacional de ser, és una de les causes que l’extrema dreta no haja pogut arrelar mai de manera significativa al nostre país. Perquè si la seua ideologia és l’odi a l’altre, als Països Catalans tots som família d’algun altre.

I, de fet, hi ha una incongruència en el discurs d’Aliança Catalana que em resulta xocant –i que s’haurien de mirar bé alguns innocents que creuen veure semblances entre aquesta gent i alguns moviments separatistes dels anys trenta del segle passat. Sílvia Orriols i els seus sempre parlen dels “estrangers” com la gent que cal conflictivitzar. Però fixeu-vos que no inclouen mai en el bloc dels estrangers els estrangers de Múrcia o de Valladolid –o de Quito o d’Oslo.

I això fa evident la maniobra: ara, com que els convé, proven de traure el cap a partir de la crítica als partits polítics independentistes que tant ens han decebut. S’hi aferren, s’aferren a la necessitat òbvia de la independència i, tal com han fet en tants països més, converteixen la desil·lusió envers el món polític institucional en força tractora del seu creixement. Se n’aprofiten. Però la pregunta que faig és ben directa: per què aquesta gent defensa que un estranger de Tànger o de Rawalpindi no ha de tenir drets socials, però, en canvi, un estranger de Valladolid, sí?

I la faig perquè amb aquesta pregunta arribem al cap del carrer: perquè són racistes. No hi ha cap més explicació possible. I no ens hauria d’estranyar, car la xenofòbia és la característica més consistent de l’extrema dreta europea.

Avui l’extrema dreta és moderna en les formes, ja no és homòfoba, té dones en primera línia i fins i tot defensa els animals i el veganisme. En allò que es manté inalterable, perquè aquest és el cor de la seua ideologia antiigualitària, és en el racisme –molt específicament contra les comunitats musulmanes. I, no us enganyeu, aquesta, i no cap altra, és la gran proposta, la proposta central, d’Aliança Catalana. Cap on volen portar aquest nostre país.

PS. Si voleu no oblidar què som i escoltar una veu que parla amb les dades a la mà, us recomane molt aquesta entrevista a la demògrafa Anna Cabré: “Tothom qui entra a Catalunya, tard o d’hora, es fa català, i tothom qui en surt deixa de ser-ho.”

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Joan Vilarnau
Joan Vilarnau
07.06.2023  ·  22:15

Gràcies, Vicent.

Ramon Isern
Ramon Isern
07.06.2023  ·  22:18

“Tothom qui entra a Catalunya tard a o dora és fa català”. Ai senyor a quin món vius Partal? Però si ciudadanos, partit que es va crear només per acabar amb la llengua, les institucions i la nació catalana, va tenir un milió de vots després de l’1 d’octubre! Partit que va aplaudir i condecorar la guardia civil i la policia espanyola per haver-nos atonyinat. I que ha estat a l’avanguarda de la repressió. I no van ser els unics, cal afegir-hi PP, psoe..
Realment penses això que has escrit? “Aixemplant” com el junqueras potser?

Josep Usó
Josep Usó
07.06.2023  ·  22:18

Ja fa molts anys que l’esquerra no exerceix el seu paper. I, malauradament, quan l’esquerra traeix, triomfa l’extrema dreta. Que s’ha modernitzat i adaptat, mentre que els presumptes esquerrans ens avorreixen amb debats sense trellat, solta ni volta. Per això és important el bon periodisme. Perquè ens proporciona informació. Després, cadascú hem de pensar. Per arribar a les millors conclusions possibles. I poder-les defensar amb arguments sòlids.

Ramon Caralt
Ramon Caralt
07.06.2023  ·  22:20

Ahir us feia aquesta pregunta, com també dies enrere la feia a les senyores Txell Partal i Odei A.Etxearte, també de Vilaweb:
“Per què no agafem el programa d’AC i ens feu veure quins són els punts que avalen la vostra afirmació que és d’extrema dreta?”
Suposo que ja us adoneu que no m´heu pas respost. Com tampoc ho han fet les altres.
I ara justament veig que el senyor Josep Costa acaba de penjar al tuiter un recuperat article seu de larepublica.cat fent referència, entre altres, a AC, amb aquest fragment:
“Per tal de combatre de manera eficaç l’extrema dreta, el primer que cal és poder-la identificar bé, i aïllar-la. Cal un cordó sanitari per tal que tothom tengui clar on comença i on acaba el seu espai. Però sobretot el que cal és no fer-los el joc. No parlar d’ells ni amb ells, ni dels temes que volen ells. Quan se situen al centre del debat estan començant a guanyar.”
NO PARLAR D’ELLS NI AMB ELLS, NI DELS TEMES QUE VOLEN ELLS! Tota una declaració de principis!
No crec que calguin comentaris!
De totes maneres, vigileu de no estrangular-vos amb el cordó sanitari!

Gabriel Aparício
Gabriel Aparício
07.06.2023  ·  22:22

Excel·lent.

Xavier Formatger
Xavier Formatger
07.06.2023  ·  22:29

Per desgràcia, encara hi ha molta gent fills i néts de la immigració dels anys 60-70 que no han parlat mai català ni el volen parlar, consideren que és una llengua inútil que no serveix per res i se senten molt espanyols.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
07.06.2023  ·  22:43

Això de l’extrema dreta és, al meu entendre, un moviment que va molt més enllà del racisme o de qualsevol tema “quotidià”. Es tracta de substituir la governança democràtica per una governança dictatorial capaç de gestionar, a garrotades, les revoltes populars que originaran les crissis mundials que aniran arribant…si arriben.
Amb aquesta previsió, qualsevol excusa és bona i no serviran de res els pressumptuosos – i poc eficients- cordons sanitaris.
El poder no bada, s’avança als fets. Si ha de pagar un Podemos de dretes, el paga; si ha de pagar partits antidemocràtics, els paga;
Quan arribi el moment, ho tindran tot controlat. Immigrants, racistes… i antiracistes, inclosos.

Josep Puigdollers
Josep Puigdollers
07.06.2023  ·  22:45

Quan hi ha problemes el populisme sempre en sap treure profit. Quan hi ha malestar la gent s’emprenya i vota més amb l’estomac que amb el cervell. A la historia en trobem exemples. La manera d’evitar la pujada de partits extremistes es procurar que hi hagi benestar, prosperitat justicia i respecte per tothom. No em sembla pas que anem per aquest ultim camí.

Francesc Solanelles
Francesc Solanelles
07.06.2023  ·  22:47

Pel que fa al racisme en relació a la immigració, voldria parlar del cas del refugiats ucraïnesos. La majoria de països europeus els van rebre amb els braços oberts. Quan passava això, no podia deixar de pensar en les imatges d’aquell infant mort ofegat en una platja de la Mediterrània. Un infant que, com tants d’altres, fugia d’una altra guerra, de Síria o potser de l’Afganistan, no ho sé. El que sí sé es que ho fan per les mateixes pors i les mateixes necessitats que el ucraïnesos. Però Europa sempre els ha barrat el pas. El més preocupant de tota això és que aquesta és la posició oficial de la majoria de països europeus i, per tant, de la majoria dels ciutadans.

carme vilella
carme vilella
07.06.2023  ·  22:47

M’encanten els teus articles, perquè estan sempre molt ben documentats i demostres una gran nobles a l’hora descriure, jo puc pensar diferent en algun moment, però saps explicar molt be els conceptes.
Ramon Isern, jo si que crec que tothom qui entra a Catalunya tard o dora es fa català. Tinc molts anys i he vist moltes immigracions, primer del país veí i després de la resta del mon. No se que passarà amb els nouvinguts recents, però mols dels que van vindre al anys 50 o 60, han tingut els seus fills ens llocs preferents en el procés, molts amagant urnes o enfrontant-se a la policia. Ara be tenim unes persones que han vingut a conquerir Catalunya, aquest mai seran catalans. Ells no volen viure a Catalunya sinó a una terra que pertany a Espanya. D’aquest s’aprofiten els polítics per arrencar bots i posar-se a primera línia. Aquí tenim una gran tasca a fer, cal evitar que aquesta gent sigui enganyada per pp i vox. Ciutadans, que en pau reposi, ja no pot fer re. Duran el procés mes d’un preguntava si es podria quedar a Catalunya, i d’altres tenien la barra de dir que marxéssim nosaltres que a Catalunya era seva perquè era part d’Espanya, potser no en vam convèncer gaires però molts nouvingut van botat 1 d’octubre. Nosaltres sols no hauríem arribat a tant. Cal lluitar no amb baralles però si amb diàleg.

Gerber van
Gerber van
07.06.2023  ·  22:47

Més clar que l’aigua.

Josep Maria Bagant
Josep Maria Bagant
07.06.2023  ·  22:49

Això de que tothom que entra a Catalunya tard o d’hora es fa català no és cert; ho era en altres circumstàncies, avui poden passar generacions sense cap integració.
Respecte a la catalogació d’extrema dreta de na Orriols, amb l’excusa de que se’ls ha d’aïllar ja teniu la papereta solucionada. I defensar-se de la immigració tan bèstia (pel nombre) que patim en sembla necessari. He llegit a Twitter que dels 730.000 marroquins que hi ha a l’estat, 240.000 són a Catalunya, mentre que a la C. de Madrid en són 70.000. Son certes aquestes xifres? Els fills d’aquests marroquins quan es faran catalans? Passades 6 generacions? De moment sembla que en arribar a la pubertat, la immensa majoria ja han triat: son espanyols. I un cas semblant amb els sud-americans. això no ho podrem aguantar per gaire temps, si no és que hem fet tard.

Núria Coma
Núria Coma
07.06.2023  ·  22:50

La pena és que calgués escriure aquest article.
Només puc pensar que qui no veu el què es AC és perquè tal com la Sílvia i el.seu programa són racistes. Molts d’aquells, els pitjors, que diuen sempre : jo no sóc racista però…
Sóc de Ripoll , fa 18 anys que no ho visc però hi vaig sovint. Em fa fer un dolor horroròós veure com l’extrema dreta guanyava al meu poble i fa molt temps que em dol veure com catalans de pro, propietaris de bars, restaurants, hotels…contracten en condicions deplorables a tants immigrants com poden, incomplint la llei, inhumanitzant els treballadors i ara, votant la Sílvia.
Vergonya sento com a Ripollesa, quan propietaris de vivendes sense cèdula d’habitabilitat , sense els mínims indispensables per a viure dignament, cobren lloguers als immigrants i fàstic saber que hi ha un grup de “dedocupes” que per 3.000 euros fan “neteja”.
Però el què més m’engoixa no és la Sílvia i els seus votants, que saben molt bé qui i què són sinó tots aquells que no pareu de preguntar perqè són d’extrema dreta

JORDI PAGES
JORDI PAGES
07.06.2023  ·  22:52

i ara perquè no dius que Andorra es racista…o el país modèlic com suissa, pots estar 40 anys vivint i si no tens informe favorable dels veins segueix sent estranger… actualment a Catalunya amb el dni espanyol i 30 segons d’empadronament ja ets català…..
Si volem ser majoria, hem d’acceptar l’extrema esquerra (la cup) i tambè amb mes rao la dreta….de fet la dreta radical, son majoritaris a Italia,Hongria, Polonia, i a tot Europa…de fet els que son “minisculs” políticament son els socialistes francessos, italians o portuguessos.
Sobre el racisme, el que patim es el racisme econòmic…las rentas baixes no tenen dret al habitatge en propietat, a l’educació de qualitat, a la sanitat de “las mutuas”, el racisme esta en la cartera…no en el color de la pell….els arabs millionaris, els xinos que compran clubs de futbol o pisos a l’eixample, o els esportistes negres millionaris no pateixen racisme. I las pràctiques de “cordo sanitari” son força antidemocratics i a la llarga son estratègies fracassades, lamento molt l’editoria d’avui que es queda en “simplisme” d’una extrema dreta i amb un crit de “que be el llop”.

Albert Parés
Albert Parés
07.06.2023  ·  22:55

Es pot dir més alt però no més clar. Qui encara negui la major és que no hi ha més cec que aquell que no vol veure.

Toni Arregui
Toni Arregui
07.06.2023  ·  23:05

Doncs a mi em sembla que t’equivoques amb la Sílvia Orriols, Vicent: fem la independència, dotem-nos de poder veritable que atragui polítics de debò que vulguin fer feina, no la merda que patim ara. Que ens dotem de les eines necessàries per regular i ***i n t e g r a r*** la immigració i vegem aleshores si Aliança Catalana i la Sílvia Orriols encara s’hi dediquen.

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
07.06.2023  ·  23:22

Vicent Partal , dius: “és en el racisme –molt específicament contra les comunitats musulmanes.” l’Islam és una religió, no una raça. Jo sóc ateu i sóc islamòfob per allò que és, però no sóc racista. l’Islam és una religió que ostenta una ideologia polític-religiosa totalitària misògina i criminal expansiva que vol implantar aquí els seus privilegis i que amb la seva política demogràfica ens faran retrocedir a l’època de Mahoma.

Francesc Xavier Madrenys
Francesc Xavier Madrenys
07.06.2023  ·  23:27

Molt d’acord amb tú Vicent. Sento q hi hagi tanta gent que sense saber-ho ajudi a covar l’ou de la serp.

Joaquim Torrent
Joaquim Torrent
07.06.2023  ·  23:33

Primer de tot hauríem de reflexionar davant aquest tweet de l’ Enric Vila: https://twitter.com/enricvd/status/1666478300275826695?s=20

Tweet a banda crec que tothom té dret a quedar-se ancorat si vol en postures rígides i fixes, les mateixes ara que fa 20 anys; ara, no sembla gaire assenyat, com a estratègia,, ja que l’ ésser humà sempre s’adapta, aquesta ha estat la seva clau per a la supervivència. El dogmatisme i la inamovilitat mai no han estat bones opcions, les persones han d’ evolucionar i adaptar-se a les noves circumstàncies si no es volen veure sobrepassades i arrossegades pel riu de la història. Així ho entengué la gran reportera Oriana Fallaci, amb un passat indubtablement resistent i vinculat a l’ esquerra que no va tenir recança a fer un gir de 180 graus en les seves postures, les quals tampoc no cal acceptar-les totes, però sí, almenys, unes quantes….
Dit això, i tornant a Ripoll, és evident que hi poden haver “arestes per llimar” o certa manca d’habilitat comunicatòria i o una certa fixació, no ho negaré, ara. d’ aqiuí a conceptuar la gent cpm a “feixista” hi va un abisme. Hem d’ entendre que la gent de Ripoll estava força traumatizda pels fets de l’atemptat i en certa manera ha respost reactivanent, és humà. D’ altra banda els politics han de ser jutjats pels fets, no per les paraules, cal donar-los un marge. I , com vaig dir en una altre comentari, a Catalunya l´unic feixisme que hi ha és el que té un Estat al darrere com a referent, i això només es dóna en l’unionisme, que a més s’ expresssa en castellà…. Vigilem de no caure,doncs, en el sectarisme ni en el mateix que allò que, de vegades infundadament, critiquem… Que llenci el primer roc qui estigui lliure de pecat, com diu la Bíblia…

Joan Julià
Joan Julià
07.06.2023  ·  23:51

Bona nit .
La pregunta que em faig és:
D’on surten les misses per què una persona mileurista amb cinc fills pugui dedicar tant de temps a fer política?

Diego Arcos
Diego Arcos
07.06.2023  ·  23:53

MISSATGE PER VICENT PARTAL I REDACCIÓ DE VILAWEB
1
Per casualitat no heu pensat en donar-nos veu i imatge als interssats directes: els catalan/es d’origen immigrat?
2
El codi civil català, la llei mès important fins que tinguem Constitució catalana, deixa clar, negre sobre blanc la condició politica de catala o catalana: Art. 111.5 del cinquè llibre del Codi civil aprovat pel Parlament:
Adquireix la condició politica de català o catalana tota persona que resideixi dos anys a un ajuntament de Catalunya i disposi de nacionalitat espanyola.
Per tant, si marxa de Catalunya, aquesta condició, que tambe es el veinatge civil, no el perdrà.
3
A tot arreu de Catalunya i l’Estat, els immigrants sense dret de vot, amb NIE o sesne, si estan empadronats COMPTEN PER CALCULAR EL NOMBRE DE REGIDORS/ES encara que no els poden votar, Salt, per posar un cas, el 38% de la població empadronada no te dret de vot. Per axó si coincideix una gran abstenció i una quantitat idem de veines/s sense dret de vot, amb pocs vots aconsegueixes regidors.
4
Si hia campanyes contra les dones, les dones voten i poden incidir en el resultat, si hi ha campanya conta els immigrants, com que la majoria no vota, all i aigua.
5
Poser seria positiu una Tertulia amb catalans/es immigrats, oi?

Antoni Soler
Antoni Soler
08.06.2023  ·  00:11

Te “més raó q un Sant” q diría la meua mare valenciana,jo també vinc d’un altre i per descomptat m’estimo Catalunya com el q més

Marc Mateos
Marc Mateos
08.06.2023  ·  00:13

Vicent, aplaudeixo que et mantinguis fidel als teus principis i les teves idees, tot exposant-ne els motius. T’honora i et dóna credibilitat.

Però hi insisteixo, entrevisteu-la, si us plau. A ella i als de l’FNC. Si no voleu us acabareu veient arrossegats a fer-ho algun dia per què queda clar que la riera porta aigua. O sia que és qüestió de temps, i més veient el patetisme dels periclitadíssims partits “independentistes” del procés amics del PSOE (que es veu que no és pas extrema dreta encara que hi hagi “hilillos” com en Marlasca, el GAL, el 155, el català, les infraestructures…), que estan més acabats que les maraques i els caliquenyos.

Ara bé, això que tots els que entren a Catalunya se’n fan catalans… marramiau, Vicent. Saps molt bé la quantitat de bosses de colons inadaptats que arrosseguem de les onades migratòries del franquisme, i molts voten extrema dreta espanyola i volen anihilar la nostra cultura explícitament: PSOE, PP, Vox, Podemos… ens combaten per terra, mar i aire. Molts no han volgut ni es volen integrar. Hi ha molts errors en el sistema, com ara jo mateix i tants d’altres, certament, i per això estem aquí parlant d’això i en català.
Però de debò creus que Catalunya pot resistir eternament els embats per a dissoldre-la? Creus que tots els nouvinguts es volen integrar? No és així, en conec molts que sí, com nosaltres, han decidit que aquesta és i serà la seva terra i en volen formar part del projecte; i aquests cal ajudar-los tot el possible. Però n’hi ha molts que no en tenen la menor intenció, o hi són de passada i tant se’ls hi en fot o, directament, combaten qualsevol rastre de catalanitat com els espanyols reaccionaris d’anteriors onades. Tot és una qüestió de números, i no em penso que ens vagin pas a favor. Ans al contrari, com tenim el tema del català, per exemple, creus que podrà resistir gaires generacions més en aquesta dinàmica? A aquest ritme nosaltres mateixos li cantarem les absoltes.

Un altre assumpte, mentre els que portem aquí tota la vida a Catalunya sumant i vetllant per una terra i una cultura que ens estimem no se’ns ajuda en res, absolutament en res Vicent; tot són problemes (cada dia més) i cap solució; se’ns diu que al món som massa gent i que cal que decreixem per què contaminem i consumim i som uns egoïstes i no sé quantes històries més que, portades a l’extrem, poden ser ben certes. Però ai las, resulta que després arriba gent nouvinguda (alguns s’integraran, altres no, qui sap) i, com que en teoria no tenen res de res, tot són ajudes que als que hi érem abans se’ns neguen per què sempre hi haurà un de més escanyat, és clar. Resultat, els catalans tenen menys fills per què molts simplement no s’ho poden permetre, mentre es van subvencionant famílies nouvingudes. El sistema és veritablement pervers. Si no veus el perill ja no sé com exposar-t’ho. Si l’esperança és aquesta màxima que tots els que venen es fan catalans… ai, que hem begut oli. Passeja pel carrer Ferlandina i pels carrers adjacents i aviam quantes converses escoltes en català, per exemple.

Exposat aquest aspecte, més que racisme, jo el que hi veig és una defensa de la nostra cultura, dels valors europeus si vols, d’aquí que com dius, deuen prioritzar un de Valladolid o d’Oslo abans que el de Tànger o Rawalpindi. Els veuen molt més propers que gent amb cultures molt més diferenciades suposo. Per a mi els espanyols són una font de colonialisme.

I sí, cal prioritzar aquells que han bastit l’edifici de Catalunya abans que gent que acaba d’arribar i no saps pas tampoc si té intenció d’integrar-se. Encara més, a qui no agradi la nostra cultura i maneres de fer, té molts llocs al món per a provar d’encaixar-hi, no som els naturals que ens hem d’adaptar als nouvinguts. No és pas supremacisme, és sentit comú. O no?

Ei, dit tot això, estic a favor que ajudem i integrem a tots els nouvinguts que poguem, evidentment. I que siguem selectius i, si tenim gent aquí que no és capaç de viure segons les nostres normes, doncs l’empaquetem cap a on calgui, que no podem ser una perpètua ONG. Qui ens ajuda a nosaltres? I la pregunta és, on és el límit? Podem acollir a tothom sense desaparèixer com a poble i sense arruinar-nos del tot? Tot és qüestió de números, i ara mateix ens van a la contra, cada dia més acceleradament.
L’existència de Catalunya és una proesa tenint en compte tots els factors que li han anat a la contra i que tantes vegades has exposat, però això no és un joc i no tenim crèdits ni vides infinites.

O variem rumbs i estratègies o més aviat que tard veurem la pantalla del Game Over.

Per cert, pels supremacistes espanyols, aquests sí, som tots una colla de nazis, jueus, feixistes, racistes, supremacistes… de la CUP a AC passant per tots els demés. No sé si seria gaire intel·ligent de fer-los el caldo gros. Que bordin el que vulguin aquesta gentussa criminal hereva del franquisme i de tots els absolutismes, no ens ha d’importar gens.

Salut!
//*//

Robert Mora
Robert Mora
08.06.2023  ·  00:17

La qüestió està desenfocada. Que A C siga o no d’extrema dreta (siga això el que siga en un moment i lloc concret de la història i en relació a una alta relativa ultra esquerra), és irrellevant. I perquè no hi ha d’haver una “extrema dreta independentista catalana” si ja existeix una “extrema esquerra independentista catalana”? A qui han de votar els ciutadans catalans d'”extrema dreta”? A Vox com.sembla que està passant?
Per altra banda determinats temes no es poden convertir en tabu6 davant dels quals només cap el silenci i la elusió. Si li deixem la crítica a l:immigracionisme, la crítica a la ideologia de gènere, la correcció política, l’anti “wokisme” a les dretes espanyoles, no li estem fent un mal favor a una societat catalana que hauria de ser normal?
Encabotat-nos en encabir de grat o per força tot en l’eix dreta esquerra no sembla una actitud masa intelligent a l’hora de descriure unes societats d’alta complexitats com les contemporànies.

Josep Gualló
Josep Gualló
08.06.2023  ·  00:21

L’EXTREMA DRETA ÉS LA CAUSA DE LES DESGRACIES QUE QUE PATEIXEN MOLTS PAÏSSOS DEL MON I EN PARTICULAR DE LA UNIÓ EUROPEA.

Això Vicent és una certesa demostrada, un axioma, que no discutiré mai. Seria molt absurd aiscutir-ho.

Els socis si que podem discutir i és bo que ho fem i defensem la nostra tesi si son fets opinables més propers a la filosofia que a l’explicació detallada dun’s fets, deprés de fer un estudi serios i viure (si cal personalment) sobre el terreny els fets que relates.

Miquel Mutiñó
Miquel Mutiñó
08.06.2023  ·  00:32

Sr. Partal, el problema finalment no és determinar si tenen raó uns o uns altres sobre si, efectivament, una manera concreta i reiterada de fer política mereix ser desqualificada o no. El problema és que això acaba servint d’excusa per tancar en fals un munt de debats que tenim pendent de fer urgentment si volem evitar el genocidi de la Nació Catalana.

El drama, sr Partal, és que l’article de referència que vostè recomana llegir ‘per no oblidar què som’, és a dir, l’entrevista a la doctora en Geografia Anna Cabré, feta per l’Andreu Barnils el gener de 2019 i on molt bé ens diu el periodista de VilaWeb que la geògrafa és ‘una de les persones sàvies d’aquest país’, el problema greu, com dic, és precisament que aquesta entrevista de fa quatre anys i escaig no ens explica la situació d’ocupació colonial que viu el país ni el procés accelerat de genocidi que patim i que situa la Nació Catalana a les portes de la seva extinció. I sobretot, en no situar la gravetat de la nostra realitat opressiva, només ofereix optimisme concentrat en una independència que sembla imminent i que tot ho solucionarà, però que mai no arriba mentre el país no deixa de deteriorar-se minut a minut.

I mentre això (la independència) no succeeix, sr. Partal, el problema real és que no estem abordant el procés accelerat de MINORITZACIÓ NACIONAL del poble català en gairebé tots els àmbits. O dit d’una altra manera, no estem afrontant la pèrdua progressiva de totes les batalles d’una guerra que Espanya (i França) lliuren contra la Nació Catalana des de fa més de tres segles ençà. Aquesta minorització en tots els àmbits que empoderen o debiliten una nació, en funció de si creixen o disminueixen, és el que no s”està analitzant seriosament i aquest és el veritable problema dels catalans. Parlo de: la definició no imposada del territori nacional; l’evolució del ‘demos’ que conforma el poble català que ‘ja no és un sol poble’; l’ús de la llengua pròpia; els recursos econòmics, ecològics i materials; la investigació i la socialització de la memòria històrica no falsificada de la nació; els usos i costums culturals que donen identitat nacional; la pràctica del pensament crític i la lliure utilització dels símbols nacionals; el grau de poder polític i institucional català sobirà, etc.

I si no en parlem de tot això que està en franc procés de minorització, ni d’altres aspectes que repercuteixen negativament en la nostra lluita d’alliberament nacional, i si a més de no parlar-ne no se’ns acut altre cosa que criminalitzar a torn i a dret la gent que aixeca la veu contra la colonització mental que patim els catalans, evidentment que les alternatives polítiques que sorgiran seran, ni més ni menys, que el reflex visceral del menyspreu rebut.

De tothom depèn que prenguem un camí o un altre. De tothom que estigui interessat en l’alliberament de la Nació Catalana.

Nacís Sabaté
Nacís Sabaté
08.06.2023  ·  00:33

No m’acabes de convèncer. Tots sabem que hi ha molts habitants dels Països Catalans que en voldrien la desaparició com a Nació. La majoria d’immigrants treballen honradament però hi ha una petita part que viu de l’espoli i la delinqüència massa impunement, perjudicant la resta, inclosos els immigrants mateixos. Regular els fluxos i fer valer les lleis per tothom igual no és racisme.
Porteu un dia A.C. a la tertúlia proscrita i debatiu el que calgui, amb una sola versió de les coses no es tanca la qüestió.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
08.06.2023  ·  00:42

Bon editorial, Vicent.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
08.06.2023  ·  00:44

Molt ben explicat però perquè has reduït l’univers del que és el moviment dit “extrema dreta”.

“L’extrema dreta” per a mi camp la conversió dels moviments marxistes d’Europa en masses a favor de les minories selectes acabalades dels estats en favorables a llurs interessos econòmics i de poder com a guies de la cosa pública. Mussolini, Hitler i Primo de Rivera creen llurs esquadrons de camises pardes, negres o blau marí ja sia amb falanges etc, per a recuperar l’ordre públic.

La base teòrica es troba en la historiografia cuita al caliu de la Prússia de Bismark, la independència española front el francès napoleònic, independència de l’imperi austro-hongarès i el miratge de l’imperi romà. Amb historiadors amb un perfil molt definit de bestreta que “filtren” els esdeveniments per a enrocar-se en una obsessió de tots ells: la UNITAT NACIONAL, prescindit de vores i marges que els desfarien l’encanteri que volen projectar.

Recordem:
1. Una massa de gents fotuda amb un alineament sota un ensinistrament de base marxista.
2. Una classe dirigent q vol controlar la massa nacional sota un ordre jeràrquic piramidal a qui li cal reconvertir una massa marxistitzada en mà d’obra addicta mitjançant una idea de pàtria basada en trets de caràcter sentimental fàcilment manipulable.
3. Amb instruments de coacció vehiculats mitjançant UN ESTAT, si no hi ha darrere un estat propi és impossible. (Joaquim Torrent m’emprà això al sweu comentari d’ahir quan isquí la 1ªvolta q batejareu “d’extrema dreta” a AC)

4. On incideix i reforça “l’extrema dreta” d’un estat?

Re: En tot allò que trenca la seua UNITAT NACIONAL, ço és, la cohesió del grup perfilat per aquells historiadors i que escola i mitjans de comunicació s’encarreguen de reforçar i ocultant i minusvalorant aquells altres que la fan plural.
Recordem allò de “El jugador mallorquí Rafa Nadal perd tal partit” vs “El jugador español R. Nadal guanya tal campionat”.

5. A eixe nacionalisme d’extrema dreta no li fan nosa els musulmans rics de Stuttgart, Marbella, Capri, Eivissa o París, els hi fa els pobres què hi van a guanyar-se una vida millor.

6. En el moment que hi ha molt de massa estrangera siga procedent d’Algesires, Valladolid, Quito o del Magrib es guetotitzen sense intercanviar cap relació amb els estadants original. El cas dels russos del Donbass, q Putin usa d’esquer com a justificació de la seu invasió a ucraïna. La mateixa base teòrica que Ciudadanos ha usat per a electrocutar el moviment independentista o els colonialistes españols usen com a intervenció militar per a defensar llurs connacionals assentats en aquesta colònia sota i absorbits per l’estat estranger español.

Conclusió: Vicent, per molt que t’encabotes ni Sílvia Orriols ni AC són extrema dreta per->

A. No té una base marxista en què substente la seua política. Sembla molt més un W. Churchill (malgrat l’estància llur a Àfrica com a colonialista) en l’època dels bombardament de Londres per la Luftwaffe, o els suecs i holandesos defensant-se de les tropes hitlerianes o els vietnamites defensant-se dels estatunidencs.

B. les anàlisis amb bases marxistes porten a considerar aquesta mena de persones a-marxistes/no-marxistes com a antics conversos marxistes, quan són d’aquests defensors sense una ideologia més o menys forta de centre com poguera ser un Barack Obama, un Clinton, etc. Realment no ser de dreta o esquerra és ser una persona de centre ample que va des de la socialdemocràcia d’esquerra rosa fins a liberals més o menys atzur, si tinguérem una república pròpia.

C. Que les FAES dissenyaren aquesta “derivació” de persones com a mà d’obra barata no és cap misteri. Que hagem de nacionalitzar el gruix més important d’immigració no-española ho mostren els estudis estatístics i no és casualitat.

D. Amb estat propi els nostres immigrants els afillaríem com de fet fem a hores d’ara. I sense recursos a causa del infrafinançament estructural a què som sotmesos, precisament, per a rompre’ns” com va preconitzar i verbalitzar l’expresident colonial Aznar.

E. Ací, clar que hi ha extrema dreta, però la que té estat i del nacionalisme de l’estat ocupant. Des dels orígens perquè no serà que els principatins han maldat poc per a fer españa. Valencians i illencs sempre hem estat a la contra i fent-nos els ornis com el “sangonereta” d’en Blasco i Banyes disfressats de meninfots.

Precisament ací l’ou de la serp no arrela de la mà dels ripollesos sinó de la mà dels salafistes perquè durant 2 anys (1981-83) vaig compartir pis d’estudiants amb musulmans nascuts entre Rabat, Hartum, Alexandria Alger, Síria i Iranians eixits després d’enderrocar el xa de Pèrsia, Reza Palevi. reclamant aquesta terra com a seua. Heus ací l’extrema dreta, molts dels quals, malgrat ser de famílies riques llegien el llibre verd i d’altres d’Al Gaddafi amb la mateixa fruïció com Al Corà.

Josep Blesa (València)

Berta Carulla
Berta Carulla
08.06.2023  ·  00:54

Els empresaris s’aprofiten de la immigració per a maltractar-los, però això no té res a veure, o no és la causa, que la immigració arribi aquí tres, o deu vegades, o cent vegades més que a altres comunitats, ni tampoc fa culpable la Sílvia Orriols de voler-ne parlar i denunciar-ho.

I si la SOrriols parla de musulmans i no de gent de Valladolid és perquè Ripoll està plena de musulmans, molt més que no de gent de Valladolid que per cert comparteix molts trets culturals amb nosaltres, a diferència dels musulmans que, per exemple, arriben a fer canviar la manera com TOTS els nostres animals moren als escorxadors per tal que es faci com ells volen que morin els xais, ja que no es pot fer uns d’una manera i els altres d’una altra. Això m’ho ha explicat una carnissera que ho sap, com també que els musulmans es queden a vigilar que moren a la seva manera, és a dir sense atordir-los.

A mi tant me fa, perquè jo els mamífers no me’ls menjo i em sembla un assassinat tant d’una manera com de l’altra, però llavors caldria admetre que els musulmans estan exempts de la llei al nostre país, vull dir al país dels espanyols, i com a mínim estaria bé poder-ne parlar.

Avui heu apujat el to, i ara a més a més d’extrema dreta la Sílvia Orriols és racista, però jo mai no he l’escoltada referir-se als negres. Per continuar amb l’exemple dels animals: els negres, alguns dels quals deuen ser musulmans, són els qui treballen als escorxadors majoritàriament, amb sous precaris, fent una feina que nosaltres mai no faríem. Però ells no són pas els musulmans que molesten la Sílvia, perquè no són la classe que s’aprofita del nostre sistema, que en cap cas suposa un bé ni una riquesa per a la nostra societat, que posa la mà per rebre ajudes i es queda a casa, o a la mesquita, que cobreixen les dones amb vels ..i no segueixo escrivint perquè em fa vergonya aquesta vergonya que assumiu tan alegrament. Els empresaris s’aprofiten de la immigració per a maltractar-los, però això no té res a veure, o no és la causa, que la immigració arribi aquí tres, o deu vegades, o cent vegades mès que a altres comunitats, ni tampoc fa culpable la Sílvia Orriols de voler-ne parlar i denunciar-ho.

I si la SOrriols parla de musulmans i no de gent de Valladolid és perquè Ripoll està plena de musulmans, molt més que no de gent de Valladolid que per cert comparteix molts trets culturals amb nosaltres, a diferència dels musulmans que, per exemple, arriben a fer canviar la manera com TOTS els nostres animals moren als escorxadors per tal que es faci com ells volen que morin els xais, ja que no es pot fer uns d’una manera i els altres d’una altra. Això m’ho ha explicat una carnissera que ho sap, com també que els musulmans es queden a vigilar que moren a la seva manera, és a dir sense atordir-los.

A mi tant me fa, perquè jo els mamífers no me’ls menjo i em sembla un assassinat tant d’una manera com de l’altra, però llavors caldria admetre que els musulmans tenen la seva llei al nostre país, vull dir al país dels espanyols, i com a mínim estaria bé poder-ne parlar i que tothom sabéssim que als pagesos catalans si maten un porc a casa, o un pollastre, els pot caure una multa i per això no ho fan, encara que sigui per menjar-se’l ells, i els musulmans en canvi sí que poden fer com volen. Però no tots els musulmans pretenen fer com volen.

Avui heu apujat el to, i ara a més a més d’extrema dreta la Sílvia Orriols és racista, però en canvi mai he l’escoltada referir-se als negres. Per continuar amb l’exemple dels animals: els negres, alguns dels quals deuen ser musulmans, són els qui treballen als escorxadors majoritàriament, amb sous precaris, fent una feina que nosaltres mai no faríem. Però ells no són pas els musulmans que molesten la Sílvia, perquè no són la classe que s’aprofita del nostre sistema, que en cap cas suposa un bé ni una riquesa per a la nostra societat, que posa la mà per rebre ajudes i es queda a casa, o a la mesquita, que cobreixen les dones amb vels ..i no segueixo escrivint perquè em fa vergonya aquesta vergonya que assumiu tan alegrament.

En tot cas, on dieu que és el racisme? Deveu voler dir en aquests que obliguen a treballar els altres mentre ells engreixen fills subvencionats que les catalanes no ens podem permetre. Aquests sí que són racistes.

En tot cas, on dieu que és el racisme? Deveu voler dir en aquests que obliguen a treballar els altres mentre ells engreixen fills subvencionats que les catalanes no ens podem permetre.

Mònica Batlle
Mònica Batlle
08.06.2023  ·  00:57

Resumint: esquerres i dretes, moderats i extremistes, cada vegada són més paraules buides que només serveixen per a posar-se medalles o per a desprestigiar.

Jaume Caralt
Jaume Caralt
08.06.2023  ·  01:10

Crec que caldria saber què està passant a Ripoll i no “divagar” tant. Per algun motiu/s aquest partit ha tingut molta gent que els ha votat. Probablement la gent no ha votat per cap fòbia sino per com es gestiona actualment l’immigració. La gestió de les ajudes potser està creant discriminacions. Ho desconec perqué em queda lluny. Per saber les coses cal informar-se. Demaneu-li a aquesta senyora i no divagueu tant.

Antoni Moliné
Antoni Moliné
08.06.2023  ·  01:42

Gràcies, Sr. Partal. Magistral, com sempre.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
08.06.2023  ·  01:52

A tots els que dieu que els immigrants no s’integren jo us demanaria en quina llengua els parleu? Quant temps tarde a passar-vos al castellà? A quants animeu amb la llengua?

Núria Castells
Núria Castells
08.06.2023  ·  02:19

Totalment d’acord amb M. Mutiñó.
Per això, repeteixo el que ja vaig dir ahir: a Catalunya no s’afronten els grans reptes que tenim com a país i, per això, l’extrema dreta pot apropiar-se del camp i els temes RELLEVANTS que els altres partits esquiven.

Hem viscut força traumatitzats aquests darrers 5 anys, centrats en la defensa dels presos i exiliats -primer- i en el dol per l’ensulsiada del post-1Octubre i el descobriment de febleses i traïcions partidistes, inimaginables inicialment, i enormement indignants.
Aquest temps ha estat com un parèntesi… i una revelació. I, mira, hem descobert que aquells a qui vam creure i per qui vam fer tant, no només no ho mereixien sinó que són un obstacle.

I aquí ve el nucli de la qüestió: aquesta gent -que pretenen que els tornem a votar!- han RENUNCIAT a lluitar pel veritable poder nacional. Han retrocedit, esporugits cap al neoautonomisme i, així, condemnen Catalunya a NO PODER afrontar cap qüestió essencial. Ni la immigració ni cap altra!

La “política” catalana, amb ells, és converteix en una pantomima. En una trista simulació. En un perillosíssim passar-el-temps… mentre la realitat se’ns menja i el país se’ns desfà a les mans!
Acabem-ho!
Hi ha molts i urgents reptes que hem d’encarar com a país i no podem despistar-nos.

L’extrema dreta ho tindria molt difícil si estiguéssim construint el país pel que lluitàvem l’1-O.
AIXÒ, penso, és el que ens hem de plantejar.
Catalunya, sense independència, no té eines per defensar ni el seu present ni el seu futur.
Què farem?
I… quins polítics volem?

Josep Espinosa
Josep Espinosa
08.06.2023  ·  03:10

Si els d’Aliança Catalana fossen racistes ( odi a l’estranger ) també serien racistes envers la gent castellana , de Múrcia o de la resta peninsular, com diu vostè, car aquests també són estrangers . Estranger significa estrany , que és estrany a la terra i a la nació que hi habita . Tota nació és estranya o estrangera de qualsevol altra nació . I els de Aliança i els catalans tots tenen més raons per odiar la gent peninsular que els musulmans, si tenim en compte qui ha fet més mal ací .
Independentment que alguns estrangers puguin integrar-se en la nació nova que els acull i passin a no ser estrangers.
L’ emigració massiva , desbordant , sense control ni aturador destrueix un país , una llengua una cultura i una identitat . I jo estic en contra de la meva destrucció i de la del meu país . Per tant , estic contra l’emigració massiva no integrada; i no perquè els consideri inferiors .
Si això em fa racista , i doncs , d’extrema dreta …… bé , doncs ho seré , … i què ? Catalunya , ara mateix és al caire de l’abisme , de la desaparició . I no ho és pas pels musulmans o marroquins, sinó per altri . Totes les nacions desapareixeran , però sembla que la nostra hi serà de les primeres .
Si algun dia em trobo la Sílvia , …. em posaré ferm i cridaré Heil führer !.

xavier solaní
xavier solaní
08.06.2023  ·  06:39

Crec que hi ha molta matèria que no està gens clara. Els xinesos venen aquí perquè no poden obrir un bar o el que sigui a la Xina? Els que venen a fer feines que suposadament aquí ningú vol fer venien per això? Segur que l’esquerra ha deixat d’exercir, però els continuem votant? Molts estrangers venen sense l’odi innat amb el que venen sovint els de més a prop, però és increïble la velocitat a la que l’adquereixen alguns. Fins i tot, molts catalans demostren odi, com el Valls, molts del PSC. La resposta a l’odi millor que no sigui més odi, però cal millor, més completa, ingormació.

Salvador Molins
Salvador Molins
08.06.2023  ·  06:41

Ben d’acord: “Però hi insisteixo, entrevisteu-la, si us plau. A ella i als de l’FNC. Si no voleu us acabareu veient arrossegats a fer-ho algun dia per què queda clar que la riera porta aigua. O sia que és qüestió de temps, i més veient el patetisme dels periclitadíssims partits “independentistes”

Tinc referències de fa anys de la Sílvia Orriols i sé del seu independentisme a totes. Té cinc fills i crec que no rep subvencions abusives. A part de cuidar la família ara fa política. Aquesta dona no para de lluitar i parla clar

Tenim un problema, amaguem el cap sota l’ala i també en tenim un altra de més gros, no som amos de casa nostra i ens envien immigració com a arma llancívola per acabar de destruir-nos.

Com a Poble només ens pot salvar un miracle i la llengua també, que tinguem sort.

La Sílvia Orriols no és el dimoni, escoltar-la una mica no ens faria cap mal. És clar que destapa la caixa dels trons.

Visquem la Llengua, visquem la Nació sencera, visquem la Independència, són indestriables.

Fem de Catalunya una República Catalana Independent, bona i justa.

Com a persones la gent necessita trobar sortides vitals o professionals a les seves necessitats, però com a País està clar que Catalunya no pot acollir tothom.

Veig amb bons ulls aquella líder sudanesa que promovia entre la seva gent quedar-se al Sudan per a reconstruir el seu pais.

Hi hauria d’haver una norma internacional que facilitaria molt les coses, ja ho deien els nostres pares i avis, “allà on vagis fes com vegis”, exigir a tots els immigrants que sense renunciar als seus valors íntims i familiars cal que s’integrin als llocs i terres que els acullen, Si això és complís tot seria més fàcil i just.

No és just ni bo tot allò que fa realitat allò que la saviesa popular ens recorda “de fora vingueren i de casa ens tragueren”.

Amagar els problemes no aporta solucions

Entrevisteu Sílvia Orriols!

És cert? Hem de permetre que els animals pateixin a l’escorxador, per culpa de la mentalitat, religió o costum de gent que han vingut de fora de la nostra terra i nació?

Si tinguéssim dignitat i clarividència això i altres sotmetiments a voluntats alienes no ho permetríem.

Pere Subirana
Pere Subirana
08.06.2023  ·  06:44

Necessitem una alternativa a Vilaweb. Cada cop representa a menys gent.

Montserrat Bonfill
Montserrat Bonfill
08.06.2023  ·  06:51

Gràcies a, tots

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
08.06.2023  ·  07:11

Ja portem més de 30 comentaris en aquest hora, ahir passaren dels 100. El tema és interessant però molt complex i difícil d’estudiar i analitzar. Com molts comentaris diuen, hi ha qui s’integra amb gust, però hi ha qui no ho fa, i els seus fills i nets continuen detestant Catalunya. Sóc més vell que vos Sr. Director. Salut.

ROBERT GUAL
ROBERT GUAL
08.06.2023  ·  07:16

Però els lectors podem tenir la mateixa integritat que vostè i, si cal, no compartir les vostres opinions. O és que parleu ‘ex cathedra’?

Rosa Masot
Rosa Masot
08.06.2023  ·  07:17

A mi no m’acabeu de convèncer. Quan es doni veu a TOTS els partits de l’espectre polític català, quan es posin damunt de la taula TOTS los assumptes que mos preocupen als ciutadans podré decidir si trobo més de dretes o d’esquerres uns o altres o decidir quins aspectes dels seus programes tenen més o menys pes. No oblidem que n’hi ha que s’autoanomenen d’esquerra i tenen un funcionament ben caciquil i dictatorial i altres que diuen ser independentistes i perden l’oremus per desactivar el moviment independentista. Si doneu veu a tothom, que sigui a tothom.

Ferran Izquierdo
Ferran Izquierdo
08.06.2023  ·  07:19

Això que explica la demógrafa al seu llibre NO ÉS CERT. Tenim milers i milers de catalans fills de migrants que ni parlen ni parlaran Mai Català i se senten espanyols, cosa incoherent dons han vngut aki per prosperar i pateixen espoli igualment.
Orriols té raó en que la migració sense control…ens aboca a la desaparició. Per altra banda dir que arreu Europa controlen la migració i ningú s espanta.

Hèctor Buenaventura Vigueras
Hèctor Buenaventura Vigueras
08.06.2023  ·  07:22

Primer de tot gràcies per començar a parlar una mica més amb profunditat tot i que no queda clar, apart del tema del “suposat” racisme envers les persones immigrants de països de religió islàmica. Ser anti islàmic no sé pas si es pot considerar racista, tenint en compte que els humans professem una sola raça i, l’Islam, és una religió.

Dit això, crec, Vicent, que el nostre marc polític (de nació colonitzada, mermada, vexada i violentada i fins i tot reduïda per culpa de la colonització espanyola i francesa) fa que ens sigui difícil abordar aquest tema. Estic d’acord que AC de la Sílvia Orriols potser se centra molt en un col·lectiu concret, sobretot el radicalitzat, però segurament és la seva realitat i cal aprofundir-hi. Jo, personalment, com a català “xarnego” sóc del parer que la immigració descontrolada en un país que no pot regular res pot ser una amenaça a la seva supervivèrncia, començant per la llengua. Ho veiem evidentment als Països Catalans cada dia. I la primera immigració és l’espanyola que, una part gran d’aquesta, no s’ha volgut mai integrar i fins i tot actúa com a agent colonitzador.

Tot això és molt políticament incorrecte. I parlar de tabús és incòmode. Mai no sentiràs a cap polític parlar de la guerra de la llengua (com ho deia l’Eduard Voltas fa dues dècades) o de la immigració que no s’ha fet catalana i no ha fet catalans als seus fills i que en un país sense control real de cap mena en les seves polítiques i amb dos estats en contra, són temes crucials.

M’he allargat molt però volia exposar la complexitat del tema que, al meu parer, fa una mica difícil ser categòric amb les etiquetes com extrema dreta. Per cert, per a mi és més extrema dreta tots aquells partits polítics, dirigents i persones espanyoles que professen la seva xenofòbia envers el poble català cada dia sense que ningú es posi les mans al cap.

Reflexionem-hi.

QUIM BG
QUIM BG
08.06.2023  ·  07:43

Hi ha molta gent independentista que ha comprat aquest discurs xenòfob i racista com si no fos un atac a un col·lectiu i una ideologia execrable. Si donem pas a qualsevol espurna de racisme estem perduts com a nació.
Hi ha gent que ha deixat anar el racista que porta dins. D’un temps cap aquí. I els confón amb independentistes radicals.
A mi tot plegat m’entristeix…

Adrià Arboix
Adrià Arboix
08.06.2023  ·  07:48

Gràcies, Sr. Partal. Un raonament aclaridor.

Guillem Fàbregas
Guillem Fàbregas
08.06.2023  ·  07:59

El “gran reemplaçament” potser no existeix com a fet planificat però serà un fet si tot continua igual, els catalans tenen una baixa natalitat, ho dius tu mateix, i costa trobar una família musulmana amb menys de tres fills, el resultat és ben previsible. Sí aquesta constatació et converteix en revista… I dic musulmans perquè en altres col·lectius no és tan marcat, és així. I com diu un altre subscriptor dir que tothom que es queda aquí és fa català quan passa tot el contrari, cada cop més catalans se n’estan desfent, és viure fora de la realitat.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
08.06.2023  ·  08:01

I tornem-hi amb aquest tema que està arreu! La sentència del dia 5, l´agrupació d´electors, la dimissió del govern titella…, això millor tocar-ho a aigua passada.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
08.06.2023  ·  08:08

Molt bon estudi. Però la qüestió és complexa. Els negres i els àrabs, tots dos venen d’Àfrica i són musulmans, però socialment no se’ls percep igual. De fet, els marroquins (molts dels quals han hagut de venir per un rei i un règim nefastos, als quals els europeus donen suport) maltracten sovint els negres o subsaharians, com en volgueu dir. L’assumpte és complex.

Jordi Martí
Jordi Martí
08.06.2023  ·  08:25

L’article, molt clar. Gràcies, Vicent.

Ara bé, un dels signes més evidents i imprescindibles per a la plena integració és parlar la llengua. Jo mateix ho vaig fer en el seu moment.

I, això que en qualsevol país normal és obvi, al nostre és, més aviat, poc habitual. Tenim molta i molta feina a fer!

Jaume Riu
Jaume Riu
08.06.2023  ·  08:26

TANT L’EXTREMA DRETA COM L’ESQUERRA, PEL MATEIX MOTIU
Gràcies al treball exhaustiu de periodisme que fa Vicent Partal, pot descriure amb prou evidències el racisme de Sílvia Orriols que és una representant política de l’extrema dreta. Pels fets. Per allò que diu. Per com ho diu. Per allò que proposa.
Mentre ahir comentàvem que uns partits d’extrema dreta com Aliança Catalana necessiten ser independentistes i així es pensen que aposten pel cavall guanyador, pel mateix motiu avui l’editorial parla d’uns partits d’esquerra que volen capturar el vot islàmic, i encara afegeixo jo que volen capturar també el vot LGBTQ+, i volen capturar el vot verd, no per resoldre res sinó per un simple càlcul cínic de quants llocs de feina, i de quantes cadires disposaran.
L’extrema dreta, ni vol parlar ni vol gestionar la immigració, sinó fer molta por social, i prou.
L’esquerra tampoc no vol gestionar la immigració però utilitza el fantasma de l’extrema dreta per treure rèdit electoral.
La por social doncs, la necessiten tant l’extrema dreta com l’esquerra caviar, pel mateix motiu.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
08.06.2023  ·  08:40

Molt d’acord, Vicent, amb la teva exposició. Només voldria fer esment d’una qüestio: la filiació religiosa. No oblidem que a dia d’avui, la religió continua bastint estats, A Iran és la policia religiosa qui obliga a les dones a dur el vel i són els ajatolahs els que detenten el poder. I així a bona part del món musulmà. L’ortodòxia jueva encara avui dia demana permís al rabí per separar-se, per exemple.

Aquesta qüestió, per tant, em planteja un dubte donat que la llibertat de culte en alguns casos pot representar un estat dintre d’un estat i, personalment, no sabria com resoldre aquest dilema.

Recordo els escrits d’Umberto Eco i d’Oriana Fallaci després de l’11 de setembre de 2001. I cal tenir en compte aquest punt.

Pere Olive
Pere Olive
08.06.2023  ·  08:46

Hi ha gent d’origen espanyol que sempre actuarà com un colonitzador, per això tenim partits unionistes. Però amb el tema islam (submissio), es palès que la immensa part del musulmans seguiran la seva llei que abasta l’àmbit particular i públic. Suposo que no cal recordar ells problemes que tenen Bèlgica, França, El Regne Unit, i fins i tot, ara ja els països nòrdics. No veig que els budistes, taoistes.. Ens donin masses problemes d’integració.

Carles Serra
Carles Serra
08.06.2023  ·  08:52

Gràcies Sr. Ramon Isern 22: 16 pel seu encertat comentar-hi.
Només s’ha deixat de fer esment els franquistes de VOX, però tampoc no hi ha gaire diferència amb aquells PPSO€ que condecorant i els premien incrementant el seu sou € els que ens varen apallissar i ens canten A POR ELLOS.

M. Carme Serrat
M. Carme Serrat
08.06.2023  ·  08:52

Potser que primer es defineixi “extrema dreta” i amb quins punts s’hi identifica A.C.
Perquè si ser racista vol dir ser d’extrema dreta també el PSOE que es qualifica d’esquerres ho seria, o és que no han practicat el racisme amb els independentistes i a més de forma violenta? perquè veig que qui no vol ser espanyol ha de rebre per totes bandes. Només cal pensar en la discriminació lingüística una manera d’anular una cultura, cosa que gairebé han aconseguit.

Jordi Torres
Jordi Torres
08.06.2023  ·  08:52

Gràcies, Vicent, per una editorial que t’honora i us prestigia com a diari. Has tingut prou cintura per veure que aquest és un tema que no es pot despatxar amb quatre etiquetes, així que has baixat a l’arena, hi has posat un peu, i ens has explicat la teva visió sobre Aliança Catalana. Més en general, ens has dit com creus que s’ha de tractar l’extrema dreta als mitjans de comunicació, que es podria resumir amb aquesta frase: “Parlar-ne ja és legitimar-los”. Aquí és on discrepem. Es pot parlar de qualsevol cosa; de fet, jo crec que s’ha de parlar de tot. Amb rigor i respecte, però sense tabús que, aquests sí, són la millor porta d’entrada per les ideologies extremistes. No discutiré si AC és d’extrema dreta o no, jo encara no he fet els deures i he vist poca cosa del material públic de la Sra. Orriols. Però parlar d’Aliança Catalana se n’ha de parlar, i si no ho feu vosaltres haurem de cercar a altres llocs (gràcies per l’enllaç als plens de l’Ajuntament de Ripoll).

Els independentistes hem de dedicar força més temps que la mitjana a obtenir la nostra informació. Som caçadors-recol·lectors: Ens desplacem per buscar bones fonts, analitzar-les, comparar-les i descartar-les si estan en mal estat. Estem en alerta constant davant del possible engany, som crítics i malfiats. Ens han forçat a fer una petita tasca periodística -salvant les distàncies- amb la diferència que a nosaltres ningú no ens paga per fer-ho. Prou feina tenim a guanyar-nos les garrofes a altres bandes.

Amb això no vull desmerèixer la vostra feina, però vull destacar que no són bons temps per a la informació de qualitat; és molt escassa i es troba dispersa. Per això molts subscriptors hem saltat com una molla quan hem vist que un tema rellevant com l’aparició d’Aliança Catalana a l’escena independentista, el despatxàveu amb certa condescendència paternalista a còpia de repetir una colla de vegades que “són d’extrema dreta”. Com faria qualsevol dels diaris carcamals del règim, aquests transatlàntics obsolets i subvencionats que un dia d’aquests s’adonaran que el mar s’ha assecat sota seu. “Extrema dreta” i punt, tema tancat. Doncs no, aquí en volem més, en necessitem més.

A VilaWeb heu fet editorials lloant la capacitat de reacció i de lluita del poble català, que no ens hem deixat sotmetre per l’engany i la manipulació, que necessitem la sobirania intel·lectual, etc. Doncs bé, això demana esperit combatiu. No tindrem una cosa sense l’altra. No hi haurà lluitadors per aquest país sense lectors crítics, ni pensadors sobirans sense un debat intens. Per a mi és un símptoma de la bona salut de l’independentisme, que un editorial teu rebi cent trenta-tres comentaris, majoritàriament ben enraonats i escrits. Felicitats per aquesta base de subscriptors que heu aconseguit.

Seguim.

Josep Aixà
Josep Aixà
08.06.2023  ·  08:52

Si l’Aliança Cat. fos racista, estaria contra els negres, jueus, indis, o xinesos. No hi està pas, oi?

El nostre problema més gros no és la religió sinó l’idioma.

JORDI SALVADOR
JORDI SALVADOR
08.06.2023  ·  08:54

Gràcies Vicenç, editorial molt aclaridora d’una realitat que tristament en toca viure.
Els “estrangers” no “ibèrics” estan integrant la llengua catalana, parlo de les comarques Empordaneses, amb una gran facilitat en la seva segona generació. Fet que no passa en la immigració inerica o iberoamericana, que recolzats en la guerra lingüística dels darrers anys, es neguen a parlar la nostra llengua malgrat la coneguin.

Joan Vidal
Joan Vidal
08.06.2023  ·  08:55

Que tothom digui el què vulgui però potser no ens calen aquestes opinions tan llargues i llargues.

Gràcies Vicent!

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
08.06.2023  ·  08:58

La primera cosa que li vaig sentir dir a na Orriols va ser: Sóc mare de cinc fills catalans.
Em va sobtar aquella definició de “mare” i d’uns nens o adolescents que eren els seus “fills”.
Després l’he sentit parlar de recuperar o retornar a aquell esplendor de la Catalunya de fa segles.
Crec que la història no és la idealització de personatges mítics, ni de èpiques redecorades. Ni crec que el projecte d’una societat hagi de ser posar els ulls en una època menystenint el que es actual.
La història serveix per comprendre. No és una foto fixa.
Ja vaig dir en un comentari anterior que des de l’inici de la humanitat hi ha hagut moviments de poblacións en forma de riuades . Fugint de guerres, buscant aliments i un bon clima, senzillament per “millorar””…sempre la supervivència com a finalitat última.
Enfrontaments amb les comunitats autòctones que volen conservar el que “és seu”.
No cal anar massa lluny. L’exili dels republicans espanyols, el 1939, n’és una mostra.
Els nostres governs han de fer polítiques d’integració, de cohesió, tenir, com a principis, una societat laica, els drets humans, els drets dels infants, les lleis del país d’acollida.
No volem campanyes electorals ni polítiques d’atreure vots o d’ampliar bases.
Com diu en Vicent, jo també recordo que, quan va esclatar la repressió a l’Iran per la qüestió del vel al cap de les dones, un barri de Barcelona va fer una mostra de vestits de diferents cultures i allà es passejaven dones amb diferents models de vela, burques i altres tipus de mantells. Vaig voler -ho entendre parlant amb amics però no vam ser capaços.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
08.06.2023  ·  09:05

El Sr. Partal, fa la premissa contra l’esquerra caviar perquè quedi clar que ell no fa part d’aquell món intelectualoide que sap tot i millor que el populatxo.
Però, després, amb molta maestria ens enfila un seguit d’arguments d’esquerreta caviar molt interessants:
1 els immigrants tard o d’hora es fan catalans (?)
2 he seguit estudis que diuen que els immigrants a Catalunya no són tants com sembla (?)
3 a la Sra Orriols ni aigua (?)
4 jo en sé més que vosaltres. La vostra percepció del problema és errònia (?)
5 com que la Orriols es dedica a demanar un fre contra l’Islam desbocat i no contra un de Valladolid és racista (?)
6 jo sóc acollidor i bo, con sempre ho han estat les esquerres de tota la vida (?)
7 i ara tanco la qüestió i no en parlaré més perquè jo no percep cap problema en la integració d’emigrants a Catalunya i tot va la mar de bé (?)
8 ah! I el problema de la llengua és de la gent (i vinga culpabilitzar) i no dels partits d’esquerres que han governat els darrers 20 anys (?) . Grans acollidors i bones persones com jo (?)

Visc a Itàlia i us asseguro que el judici que feu sobre la dreta i l’extrema italiana és esbiaixat. Però, és clar, els vostres referents allà són les esquerretes caviar. Fanpage i/o corresponsals sempre de l’àrea xupi-guai són evidentment respectables, però no us oferiran mai una visió completa de tot l’espectre polític que hi ha o us ho explicaran a la seva manera, com fa sempre l’esquerreta caviar. Perquè entre amics que parlen el mateix llenguatge (acollida, solidaritat, respecte… en sentit únic i no recíproc) ens entenem millor, oi? I per això la socialdemocràcia italiana fa aigües per tot arreu. Però segur que us diuen que la culpa la té la Meloni.
Au!

Pep Agulló
Pep Agulló
08.06.2023  ·  09:07

DE QUÈ PARLEM ?

“No sóc ací per a dir coses que agraden als lectors, sinó per a dir les coses com són…”

Jo, em limito a dir les coses tal com les veig. La realitat m’agafa lluny, inabastable en la seva essència, però puc entendre la frase i també el to de desgrat de parlar d’aquest tema.

Raonar d’ideologies, resumint-les en termes de noms, sembla un contrasentit. Però, estem encara en el catàleg de segles passats: esquerra, dreta, extrema dreta, etc… continuen definint campanyes d’eleccions i debats en què la mentida i el cinisme abonen aquests noms fent-los irreconeixibles del que van ser històricament… El nom no fa la cosa, ni de lluny.

No he llegit res d’aquest “extrema dreta catalana” poc puc dir, però valoro la teva informació i per afinitat ideològica, et faig un cert grau de credibilitat… encara que ho podem interpretar de formes diferents.

Però hi ha una cosa inquietant: que aquesta “esquerra capitalista” que cada cop dona més arguments al feixisme, o més ben dit, cada cop combrega més amb arguments feixistes, necessita, per desmarcar-se’n, estigmatitzar certs temes socials, i el tema de la immigració massiva, el xoc de les cultures, la marginació en guetos, les bombolles de les màfies de delinqüència que desvirtuen la resta del col·lectiu, etc.. Són temes tabús, que de seguida que en parles, pots ser considerat un racista, però generen conflictes en la ciutadania i que en cronificar-se, esdevenen temes, reduïts a l’ordre públic, carnassa pel feixisme…

La pregunta que feia ahir, però, era una altra: ¿ens podem aliar amb A. C. o qui sigui, d’aquesta “extrema dreta independentista” per obtenir la independència?

Josep Ramon Gil
Josep Ramon Gil
08.06.2023  ·  09:17

Fantàstic ! Amb aquest article s ha aconsseguit una cosa poc freqüent al espai VWeb , discrepàncies molt notables amb l opinió del nostre director Sr Partal i a la vegada entre els propis opinadors. Personalment crec , com apunta un lector , que donada la pluriinterpretació que en fem del fenómen de la inmigració la societat catalana , sería força interesànt un Debat dins l espai Tertulia Proscrita , aixó si amb uns opinadors ben variats en el seu posicionament en aquest Tema.
Endavànt VWeb!!!!

Ramon Esteve
Ramon Esteve
08.06.2023  ·  09:21

Vicent,

com en el cas de la Plandemia, tens prou experiencia, coneixements i bagatge com per poder donarli la volta a allo que es evident que no es així, pero , com molta gent et continua dient, perque no l entrevisteu en una entrevista seriosa a veure que en treieu? i si pot ser en directe? llum i taquif grafs qued iuen els castellans… Ah no , no sigui que es demostri que tret de les seves posicions sobre un colectiu de una religio que en la seva base es retrograda , misogina i totalitaria, son mes que logiques, doncs no us interessa… Et respecto molt, pero en aquest cas, com en el de la plandemia, segueixes un patro que no es el teu… qui et mana ?

Tomàs M Porta
Tomàs M Porta
08.06.2023  ·  09:23

Bravo, Vicent! Visc al Ripollès, vaig veure tot el debat de la Televisió del Ripollès amb els candidats a l’alcaldia de Ripoll i les intervencions de Sílvia Orriols eren, en la meva modesta opinió, gairebé delictives. Constantment criticava la immigració, especialment els marroquins. No entenc que hi hagi gent que no vegi la vinculació del partit d’aquesta dona amb l’extrema dreta i el racisme, no ho entenc. I m’entristeix veure que hi ha tanta gent que la defensa, crec que per desconeixement. Felicitats pel periodisme lliure de Vila Web.

David Sangrà
David Sangrà
08.06.2023  ·  09:24

Ens agradi o no sense l’extrema dreta independentista no serem mai independents. Que algú em digui un sol país d’Europa que no en tingui. Per la independencia ens necessitem tots esquerra, dreta, centre…

PERE AMETLLER
PERE AMETLLER
08.06.2023  ·  09:30

Vicent,
òbvies alguns problemes de fons:
1) Si “necessitem” treballadors immigrats és perquè tenim una natalitat molt baixa (i això no és un ploblema?) i, sobretot, perquè tal i com explica en Miquel Puig en una entrevista que sí heu fet fa pocs dies: Prou de crear llocs de feina!!. El problema és un model que, des de finals del segle passat, ho basa tot en un creixement “extensiu” en mà d’obra barata, turisme i totxo, i això requereix cada cop més gent (turistes, capitat estranger i immigrants) que fa fora a la gent del país (de Barcelona, sense anar més lluny).
b) Es fa molt difícil integrar immigrants als quals no pots convidar a menjar a la teva taula. Això pel que fa a la immigració musulmana. Però hi han més coses: així com el turisme actual va als llocs i ho converteix en un parc temàtic, s’ha fet possible viure a qualsevol lloc sense fer-hi arrels. I això és un problema.
c) Les fronteres de tot les marca l’imperi, que és qui mana: el que dona el passaport i convida a treballadors, turistes (classes mitjanes i populars dels mateixos països que acullen immigració massiva) i capitals a moure’s com bojos pel món.
d) Hi han més temes. Per un altre dia

ENRIC MOLINS
ENRIC MOLINS
08.06.2023  ·  09:30

No hi estic d’acord amb els termes del seu editorial. Porteu a la Sra. Orriols a la Tertulia Proscrita, i en treurem l’aigua clara. També cal repassar el seu programa electoral. I no oblidem que a Ripoll hi han passat coses molt greus amb un grup de musulmans radicalitzats.

Enric Mauri
Enric Mauri
08.06.2023  ·  09:32

El fons del fons, en termes generals, no de cas, per mi és el que també va plantejar en Partal …
Dic i mantic que es pot ser independentista i d”extrema dreta i es pot ser d”extrema dreta i independentista.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
08.06.2023  ·  09:37

“No sóc ací per a dir coses que agraden als lectors, sinó per a dir les coses com són.”

Home! Serà per dir les coses “com pense, com n’estic convençut que són”, no? Només el Papa de Roma té el do de la infal·libilitat, i només en qüestions espirituals.

“Crec que no hi ha cap intervenció d’aquesta senyora que no haja escoltat, i és a partir d’aquestes lectures i aquestes visualitzacions que puc dir, efectivament, sense tenir cap dubte, que Orriols és una representant política de l’extrema dreta. Pels fets. Per allò que diu. Per com ho diu. Per allò que proposa.”

…/…

“Però la pregunta que faig és ben directa: per què aquesta gent defensa que un estranger de Tànger o de Rawalpindi no ha de tenir drets socials, però, en canvi, un estranger de Valladolid, sí?

I la faig perquè amb aquesta pregunta arribem al cap del carrer: perquè són racistes.”

Tot això que diu, ara per ara, cal que ho creguem com un dogma de fe. L’argument del “racisme” és un argument de pes, però cal raonar-lo i demostrar-lo. No només declarar-lo.

Seria doncs interessant, per fer-se una opinió pròpia, que Vilaweb entrevistàs a la Sílvia Orriols, a menys que apliquem la màxima d’extrema dreta i d’extrema esquerra: “A l’enemic, ni aigua”.

P.S. “… i he mirat amb regularitat, cada setmana, els vídeos dels plens municipals de l’Ajuntament de Ripoll, que, per sort, són tots accessibles en aquesta pàgina”.

Afortunadament, aquests vídeos (en aquest enllaç) són mensualment perquè empassar-se un ple municipal cada setmana, mare de déu quina indigestió!

Gaspar Coll
Gaspar Coll
08.06.2023  ·  09:39

Gràcies Vicent. M’ha quedat molt clar el teu punt de vista. És clarificador en els moments confusos que ara vivim als Països Catalans. És coherent amb els altres editorials que esmentes. Em sento acollit com a lector. I no hem fet propaganda de ningú.

ANTONI PUNTÍ
ANTONI PUNTÍ
08.06.2023  ·  09:41

Gràcies per poar una mica de llum en tanta foscor.
Aquest editorial m’ha servit per aclarir conceptes.
Gràcies

Victòria Peris
Victòria Peris
08.06.2023  ·  09:46

Moltíssimes gràcies per l’editorial. Jo q he seguit per twtter el q ha anat publicant la Orriols, mai he tingut cap dubte de q és d’extrema dreta. Em preocupa molt q caiguin de quatre grapes persones q mai hagues pensat q ho farien…com en Cotarelo.

humbert roma
humbert roma
08.06.2023  ·  09:51

Gràcies, Vicent. Totalment d’acord amb el que dius i com ho dius. Cap societat –nació, també les sense Estat com la nostra– és lliure avui de l’extrema dreta racista i, doncs, feixista. També en nom de la independència. Ser-ne conscients, i actuar amb conseqüència com fa Vilaweb, és el primer pas per aturar-los.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
08.06.2023  ·  09:57

Faig esment a continuació d’una frase, per a mi un dels origens, i no menor, del problema de que molt votant de classes mitjanes en avall es decanti pels cants de sirena de partits que representen el poder econòmic i aristocràtic com la borbonada (l’extrem dels quals són els partits xenòfobs, paraula que a espanya inclou lo anticatalà) i que només defensen el seu estatus dominant, explotant les clases populars en benefici propi i eixamplant l’escletxa social.

“… la culpa la té, sobretot, l’esquerra caviar. Perquè ha fet un tomb intolerable i ha abandonat les classes populars i, molt en concret, la classe mitjana, les ha expulsades de les ciutats i ha creat una aliança de professionals que viuen del poder,
… ”

Si, és així, no existeix la esquerra dels treballadors que lluiti pel manteniment del poder adquisitiu, i impedeixi que les elits de la dreta s’en aprofitin de la necessitat de treballar dels nou vinguis, oferint cada cop sous mes baixos que arrosseguen també als treballadors d’aquí, els quals, descontents i desesperats, cauen en la demagògia de la extrema dreta.
És una evidència brutal dels darrers 20-30 anys, que la relació sous/cost de la vida ha minvat inacceptablement, fins al punt de fer pensar allò de “con Franco viviamos mejor”. Cercle tancat, amb la passivitat i negligència de les mal anomenades esquerres.

El nitxòl de votants de la esquerra caviar ha esdevingut els dels clientelars i funcionarials, oblidant que clase treballadora és molt més àmplia i que no viu tant bé com la funcionarial (no critico als funcionaris, potser no tenen alts sous però si tenen estabilitat).
Aquestes esquerres fan festes i festetes, donen suport al dret del vel islàmic menystenint la lluita de les dones a altres països (sense entrar en si realment les dones que el oorten aquí són lliures), es vesteixen de suport a okupes per quedar bé però sense afrontar realment el problema de la vivenda, i tot el malbaratament de recursos el treuen d’anar exprimint a les clases mitjanes baixes, reduint-les, mentre les altes s’ho miren agraïdes per la feina bruta que li estan fent.

Aquest abandó de les esquerres ha fet que amplis sectors de població menys afavorida es deixin arrossegar per partits que, alhora de la veritat, estaran pels poderosos, no per ells.

Susanna Herce
Susanna Herce
08.06.2023  ·  10:05

Tal com diuen molts comentaris, això de que tot aquell que arriba a Catalunya acaba sent català….disculpi sr. Partal, però no passa de ser un desig, una mentida o la prova de que vostè no trepitja gaire segons quins barris. A Girona, i és ciutat petita, hi ha barris on no hi trobaria un catalanoparlant ni per casualitat.
I alerta, que jo sóc filla de català i andalusa, i la.meva mare és la primera d’escandalitzar-se quan veu gent que va arribar més o menys al mateix temps que ella (fa uns seixanta-cinc anys) i que no és capaç de dir ni “bon dia” Òbviament, molts immigrants i fills d’immigrants se senten, actualment ben catalans i molts són independentistes aferrissats.

El que vull dir és que no es poden fer afirmacions tan taxatives, perquè no responen a la realitat.
Per cert, la immigració rebuda per Catalunya va ser en bona part pensada per diluir el sentiment nacionalista català, que sembla que vostè oblida aquest fet.

Jo no he escoltat ni totes les intervencions ni el plens de Ripoll. De fet, fa temps que no hi he estat, a Ripoll, però hi vaig anar fa un parell d’anys i em va sorprendre l’aire decadent (deixadesa en general, semblava que “tot” necessitava una mà de pintura) i la quantitat de foranis que hi havia per ser un lloc tan petit. Repeteixo que van ser impressions meves. Però en tot cas, Ripoll té una ferida oberta. Ningú ha donat respostes. De Ripoll van sortir personatges capaços d’actes terribles i no es va fer res per dir als ripollesos: mirarem de controlar per tal que mai més un grup extremista violent creixi, s’organitzi i pugui fer tant de mal.
No. El que es va fer és córrer a dir que no tots els musulmans són iguals i que ai d’aquell que caigui en la islamofòbia.

Ja ho sabem que no tots són iguals. I benvinguts aquells que tenen uns valors humans que no neguen els avenços que ha fet occident després de segles de lluita. Però, què hi ha dels altres? Perquè jo a Orriols la he sentit queixar-se dels salafistes, NO de qüestions de races.

No em vull allargar, però explicaré un parell d’anècdotes:
– A determinats barris de Girona, se senten les cabretes cridar dins els pisos. Això no m’ho han dit: ho he sentit personalment.
– Alguns alumnes explicaven que quan van a la mesquita (no totes, depèn de l’imam) els peguen si xerren o no estudien bé. Em pregunto perquè es fa ulls grossos al càstig físic en uns casos, mentre que els professors normals no poden, pràcticament, ni renyar els alumnes.
– Algunes alumnes m’han confessat que els pares ja els tenen preparat el marit per quan acabin l’ESO i poc més.

Fixi’s que sempre dic “alguns, algunes” mai dic tots, totes o totis. No faig generalització de raça. Això sí, el que ens arriba aquí són els més pobres i poc li.lustrats.

Per cert, a tot arreu es fa diferència entre un immigrant a causa de guerra o.persecucio ideològica (refugiat) i algú que ve buscant feina.

Podria seguir.

Aquestes observacions em converteixen en racista?

Francesc Molins
Francesc Molins
08.06.2023  ·  10:06

Si na Sílvia Orriols és ‘extrema dreta’, la majoria de catalans, jo el primer, sóc extrema dreta. Mai hauria dit que Vilaweb i Partal portessin una vena als ulls tant cenyida.

Jeroni Parera
Jeroni Parera
08.06.2023  ·  10:17

Sobre les opinions den Vicenç Partal.
Respecta a la líder de Estrema Dreta de Ripoll tal com la qualifica el director fa molt bé de explicar abans que dona la seva opinió lliurement i alguns dels Suscriptors de VW el critiquen. Jo personalment agraieixo que sigui així perquè entre tots m’ajuden a veure mes clar la situació política independentista i entendre millor als actuals líders o falta d’altres millors.
A mi també m’agradaria però poguer llegir una alternativa a VW pero entretant n’estic molt satisfet de ser-ne subscriptor. Gràcies Vicenç.

Francesc Casajuana
Francesc Casajuana
08.06.2023  ·  10:18

En Vicent la clava en una cosa (en moltes però en destaco una, que a part de ser des del meu punt de vista la més rellevant, els altres -l’extrema dreta- ni se’n adonen, ni ho volen veure, ni ho veuran, ni explicaré perquè per no donar-los més pistes).

Com molt bé explica a l’editorial, la nostra terra “històricament s’ha definit per l’absorció constant de població”. Demanar-li a un poble que renunci a allò que el defineix és com si la Orriols li proposés al Sr. Partal tancar Vilaweb per a obrir una peixateria….

L’extrema dreta té set de poder i adapta el seu discurs, el modernitza, per a seduir el “populatxo” amb solucions fàcils. Com molt bé expliqueu a l’editorial, a la Orriols li “molesten” els immigrants d’un segment molt concret, perquè són un objectiu fàcil i més en el cas de Ripoll.

Com molt bé expliqueu, no s’hi posa amb els immigrants de Múrcia o Valladolid, perquè potser involuntàriament també estaria atacant alguns dels seus votants potencials… és massa arriscat.

Tinc molt clar que l’extrema dreta catalana és una sucursal de l’extrema dreta espanyola: segueixen el mateix patró. I com que segueixen el mateix patró, aquí ni han arrelat ni arrelaran mai. Per què un partit d’extrema dreta arreli a Catalunya hauria de ser un partit de matriu catalana que parteixi d’uns paràmetres que no seré jo qui els doni pistes, però crec que tampoc és difícil deduïr-ho.

I, per què això és gairebé impossible que passi? Hi ha molts motius, però en destaco 3: un país tradicionalment de pas no encaixa amb posicions racistes, la set de poder de l’extrema dreta fa que no s’aventurin a idear aventures (Estat català) i s’aferren gairebé sempre a l’statu quo (Espanya) i, per molt que s’animin a fer-ho en català per a caure més simpàtics, les reiterades faltes d’ortografia i el discurs calcat de la matriu espanyola sempre els acaba delatant.

I per acabar, el problema que tenim amb determinats segments de colons, no nego pas que tenim un problema i que hem de buscar solucions, però si la solució ens l’ha de donar l’extrema dreta espanyola en català i amb una estelada…

Pepi Oller
Pepi Oller
08.06.2023  ·  10:20

La meva impressió i una recomanació (a veure si alguna entitat la recull)

Tanta preparació per dir el que ha de dir ja diu molt de la por de ser malinterpretat o acusat que plana quan es toquen segons quins temes. Personalment no m’interessa tant definir si la Sílvia Orriols és extrema dreta o no ho és, que crec que sí que ho és. Però si serveix per parlar d’un tema estigmatitzat i convertit en tabú per les esquerres, doncs parlem-ne.

Sobre l’Islam, el professor Joan Ramon Resina, convidat per Vilaweb, va dir:

“L’islam s’aprofita del concepte europeu de ‘religió’ per obtenir respecte, però és més aviat una doctrina que s’imposa cercant créixer en poder.(…)És comparable al rol de poder que jugava el catolicisme abans de la reforma luterana. Aquesta reforma que va posar la religió en un lloc privat i íntim a mans de cada persona, a l’islam no ha tingut lloc, malgrat que molts musulmans la desitgen. (…) No hi ha cap país on l’islam domini on hi hagi llibertat i respecte pels drets humans. És un perill real i penja de la demografia. Si Europa pot modificar l’islam, Europa és viva. Si no pot, l’islam pot arribar a arrossegar Europa, sobretot a la part occidental.”

Una servidora té contacte amb molta gent vinguda d’arreu, del Marroc també, a través dels grup de Xerrem que organitza la CA. Aquesta gent posa molt d’esforç en aprendre el català (que després sovint no els donem ocasió de practicar), però més enllà de la llengua, ells volen -i sovint no tenen ocasió- d’aprendre a viure com nosaltres. Però no han entrat mai en una casa per veure com cuinem, com vivim, com ens relacionem, com mengem, com ens divertim. Sovint ja els convidaries a compartir el lleure amb el teu grup d’amics, però són famílies sense vehicle propi, o són més joves i no comparteixes el moment vital amb ells.

Proposo un aparellament de famílies que tinguin afinitats: canalla de la mateixa edat, aficions similars…

Joan Benet
Joan Benet
08.06.2023  ·  10:26

Si a tota Europa la extrema dreta puja és per què li dóna suport gent que fa 10 anys no ho feia. Gent que, potser fa 20 anys, hi renegava. Veig que no sóm una excepció. I el que veig amb més preocupació és que no és que la gent digui: m’he tornat d’extrema dreta. És que, si a ells els sembla bé, llavors ja no és extrema dreta.
I això porta a aquest problema tan actual de veure la realitat a través de les ulleres que ens hem fabricat a la mida del que ens convé.

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
08.06.2023  ·  10:26

Venim del nord, venim del sud.

Josep Soler
Josep Soler
08.06.2023  ·  10:36

Sense contradir que hi poden haver coincidències amb algun dels aspectes per les quals un moviment es pot definir d’extrema dreta, em sembla veure amb en Vicent Partal, un bonisme que el traeix.
Moltes persones que m’han precedit (no son totes) crec que aporten un bon aclariment a aquesta mania o aquesta confusió de definir el be i mal, sense moltes vegades saber diferenciar del del tot, aquest be i aquest mal.
Son entre d’altres:
Joaquim Torrent, Marc Mateos, Robert Mora, Miquel Mutiñó, Nacís Sabaté, ESTUDI D’ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP, Berta Carulla, Josep Espinosa…..
Per ventura aquesta “extrema dreta” de la Sra. Orriols es comparable a la de França, Italia, Espanya, Regne Unit, EE.UU i tants d’altres que son un Estat amb plena capacitat per aplicar politiques racistes com vostè entén que practica aquesta Aliança Catalana?.
Per altra banda caldria recordar les verdaderes intencions al seu moment expressades pel President espanyol Calvo Sotelo: “Hay que fomentar la emigración de gentes de habla castellana a Cataluña y Valencia, para así asegurar el mantenimiento del sentimiento español que comporta”.
No se si la aquesta massiva immigració actual a Catalunya segueix aquest criteri, però esquinçar-se les vestidures d’avant d’aquest moviment – que jo en diria defensiu- de la Sra. Orriols i titllar-lo “d’extrema dreta” mes aviat em sembla una astracanada.

enric arquimbau
enric arquimbau
08.06.2023  ·  10:39

Els catalans vinguts de totes bandes, en la seva majoria s’integren al país d’acollida, si hi ha en la societat que els acull, un gruix majoritari i per tant considerable d’autòctons que transmeten el sentiment de pertinença d’una manera natural. Si hi ha aquesta majoria, la integració dels nou vinguts és possible i majoritària.
Però si la societat autòctona d’anys i panys deixa de reproduir-se, i va quedant en minoria davant l’allau incessant de nous catalans vinguts d’arreu, i per tant, el sentiment de pertinença natural fa fallida, el futur d’aquesta societat és incert, i és lògic pensar que el país Catalunya com a nació amb tots els ímputs identitaris i culturals – començant per la llengua – que li dónen la personalitat diferenciada de totes les altres, entra en perill d’extinció.
Per tant, no hauria de preocupar tant els qui vénen, com els que no vénen, perquè el gruix de la comunitat receptora dimiteix de la seva majoria, i per tant, de la seva capacitat d’INTEGRAR els nous catalans. El gran problema, doncs de la supervivència d’un país tal coma s’ha fet a sí mateix a través dels segles, rau doncs en la seva capacitat de reproduir-se. I de fa dècades, l’índex natal d’aquesta vella nació d’Europa està sota mínims.
Personalment tinc la percepció – tant de bo equivocada – que la proporció, en les famílies catalanes de tota la vida, entre fills, i animals de companyia… ha mutat considerablement.

Martí Teixidó
Martí Teixidó
08.06.2023  ·  10:48

Comparteixo l’anàlisi. El cas de Ripoll és singular. Els consistoria precedents han promogut fires i festes pels forasters i pel comerç. Els atemptats de 17A2017 van quedar vinculats a Ripoll. D’alesohores ençà, jo no he vist millorada la cohesió social tot i que he parlat els jovenets que parlen bé en català. Part dels ciutanas no racistes deuen haver votat una opció per por al creixement d’una població que queda al marge. Poso per contrast que a Olot, la cohesuó social és millor i no s’ha produït aquesta deriva on la població d’altra identitat cultural interacciona més amb tothom.

Vicent Loscos
Vicent Loscos
08.06.2023  ·  11:03

Expliques les coses bé, però en algun punt no ho veig així. Que tothom que entra a Catalunya acaba per fer-se català, és cert administrativament, però pel que fa a integrar-se, no és veritat fora d’una minoria, i aquesta és la trampa; no cal entrar en detalls perquè és un fet evident. Quan van preguntat a la Maria Aurèlia Campmany, com era Barcelona als anys 30, va respondre: ‘catalana’, qualitat que, a base d’emigració, no s’ha mantingut -de fet, era més catalana en temps de Franco-, no tenim més que parar l’orella per veure que a l’actual Barcelona, de ‘catalana’ li’n queda ben poquet.
A part d’això crec que, si hi ha partits de l’àmbit d’extrema dreta que són independentistes -el sol fet de ser independentistes, ja és motiu perquè ens tractin de nazis i feixistes-, i de l’àmbit de l’extrema esquerra que no ho són, crec que són els primers els que estan de la nostra banda.
En un altre tema, es diu que necessitem immigrants; d’acord, aquí hauríem de veure primerament quins motius hi ha per la baixa natalitat a Catalunya…, però acceptem-ho; aquesta immigració salvadora va a parar i es concentra en les zones on hi ha treball? No ho sé.
I tinc tot el respecte per la gent que ve de fora, però el govern d’aquest país hauria de ser rigorós en controlar adequadament aquest tema, i no cal que posem sobre la taula com s’ho fan al Canadà, però sembla que a casa nostra, el tema de la integració els importa un rave, sembla que solament preocupa a aquesta extrema dreta.

Mariló Grassot
Mariló Grassot
08.06.2023  ·  11:18

Gràcies per aquest editorial meravellós.

Carme Mampel
Carme Mampel
08.06.2023  ·  11:21

En desacord. Tothom diu: s’hauria de parlar de la inmigració, però desprès no en parleu. Els islàmics søn un grup religiós, que no ètnic, misògin, violent i radical. El mês alt percentatge de violacions i robatoris a Cat. són fetes pels musulmans. Però cap polític ha fet res per controlar el problema. Si som tolerants amb els intolerants ja sabem com acaba la história. Però el problema ês la AC. Cap altra partit proposa solucions, només abraçar la hijab, peró será l’AC l’extremista. Sigues escrupulos i consulta les dades dels fills de marroquins nascuts aqui, quants es senten catalans.

Ramon Portell
Ramon Portell
08.06.2023  ·  11:24

Pere Subirana!
Perquè no la busques tu l’alternativa?
Perquè llegeixes WilaWeb?.
Hi han tantes coses per llegir que potser no et cal!

Rubèn F.Pola
Rubèn F.Pola
08.06.2023  ·  11:35

Resposta a la pregunta de Pep Agulló (magnífic comentari, com sempre): No. Hauria, però l’esquerrania no ho farà. Si l’esquerra (ERC) i l’extrema esquerra (CUP), presoneres de l’eix ideològic, no han volgut (ni pogut, ni sabut) aliar-se amb la dreta per obtenir la independència, és evident que no s’aliaran amb la suposada extrema dreta d’AC, per molt independentista que sigui. I no pas per ‘extrema’, que això per la CUP no és cap problema, sinó per ‘dreta’.

Manllevant el comentari d’en Pep a l’editorial del 18/04 (Google: espanya-espai-obediencia-madrid-editorial-vicent-partal), si la força més forçuda de la natura és la força nuclear forta, la que permet mantenir unides partícules que es repelen perquè tenen el mateix signe electromagnètic (l’energia brutal que es desprèn en trencar aquest vincle — principi de la bomba atòmica — dona la mesura d’aquesta força), el gluó de les esquerres catalanes és el seu odi inveterat contra la dreta, sigui extrema, de centre o migpensionista.

Lasciate ogni speranza. ERC i CUP, limitació genètica oblige, només es poden aliar amb les sucursals catalanes de les esquerres espanyoles i, per tant, el seu sostre d’autogovern és el d’una autonomia espanyola. I donat que aquesta esquerra nostra no reconeixeria un cavall de Troia ni en el Dia de Panxes Obertes, el seu sostre electoral és el d’un partit regionalista espanyol. Així doncs, la independència només s’assolirà quan l’independentisme el lideri la dreta amb majoria absoluta. QED.

En el mentrestant (falta un any, segons va predir el think tank Bloomberg el desembre del 2017 — a l’era Twitter tot va molt de pressa), fem fora de la Generalitat i de la mesa del Parlament els falsos independentistes mitjançant el vot nul o l’abstenció. Que les okupin l’espanyolisme: aquest és el revulsiu que ens convé per desencallar el Procés.

CARLES MILLAN
CARLES MILLAN
08.06.2023  ·  11:42

Entrevisteu na Sílvia Orriols i feu-li totes les preguntes que se us ocorrin. I després que cadascú jutgi. Si ho heu fet amb un dels fundadors del PP, per què no ho podeu fer amb ella?

Ara bé, això de que “tothom qui entra a Catalunya, tard o d’hora, es fa català” avui no és veritat. Ja som en clara minoria i si no hi ha grans canvis en un curt espai de temps, aviat serem al punt de no retorn. Que tothom en sigui conscient.

ENRIC - XAVIER NAVAL
ENRIC - XAVIER NAVAL
08.06.2023  ·  11:45

Estic completament d’acord en tot.
Jo ni faria més propaganda al grup aquest. Denunciaria vulneracions i prou.
Gràcies Vicent.
La frase “ Tothom qui entra a Catalunya, tard o d’hora, es fa català, i tothom qui en surt deixa de ser-ho.”, la trobe totalment encertada en tant en quant que s’ha de referir exactament amb allò que Vicent a descrit molt bé quan diu que som un país que sempre s’ha mantés català, malgrat haver sigut, ho és i ho serà un país de pas per a moltes nacionalitats o civilitzacions durant el transcurs de la nostra pròpia història.
Manta gent s’encisa i es sorprèn del caràcter català i decideix fer-se català.

Lluís de
Lluís de
08.06.2023  ·  11:45

Solc llegir els editorials del senyor Partal abans de gitar-me i no és rar que em provoquin una barreja de satisfacció i admiració. Satisfacció per poder llegir tan ben travades idees que bullen al meu cap i admiració pel bagatge de coneixements que hi aboca.

Avui, però, em provoca un desig incontenible d’ampliar-li l’editorial. Perquè hi ha un fragment lapidari que cal emmarcar, però amb la reformulació que jo en faré i que servirà per a dir, finalment, les coses pel seu nom quant a la llengua catalana i a aquells a qui fa nosa.

El fragment de l’editorial és el que diu:

Però la pregunta que faig és ben directa: per què aquesta gent defensa que un estranger de Tànger o de Rawalpindi no ha de tenir drets socials, però, en canvi, un estranger de Valladolid, sí?

I la faig perquè amb aquesta pregunta arribem al cap del carrer: perquè són racistes.

I la meva reformulació és:

Però la pregunta que faig és ben directa: per què aquesta gent defensa que un estranger de Tànger o de Rawalpindi no ha de tenir drets lingüístics, però, en canvi, un estranger de Valladolid, sí?

I la faig perquè amb aquesta pregunta arribem al cap del carrer: perquè són racistes.

La diferència és que en el primer cas estem parlant d’Acció Catalana i, en el segon, d’Ezquierda Republicana de Cataluña

Ferran Tineo
Ferran Tineo
08.06.2023  ·  11:49

Gràcies, Vicent, per aquest article, molt necessari, tenint en compte els comentaris que hi vaig llegir ahir, més propis d’integrants d’una secta que de gent progressista i transformadora. No, companys, no tot val. El problema al meu parer rau en la confusió que tenen alguns independentistes a l’hora de valorar la independència, bé com un objectiu, bé com un mitjà. La independència s’hauria de considerar com un mitjà per a arribar a un model de societat més just, més igualitari, més lliure, és a dir, un model distant del que a hores d’ara tenim als diferents territoris de parla catalana. De què m’aprofitaria una independència tenint com a companys de viatge a gent feixista com els de l’Aliança Catalana? Encetar aquest camí no ens portaria a res més que a assumir i blanquejar aquesta ideologia totalitària que aniria en contra dels postulats que l’independentisme se suposa ha de defensar. El que cal és, com s’ha fet en aquest editorial, desenmascarar-los i combatir-los.

Xavier Pons
Xavier Pons
08.06.2023  ·  11:54

Igual has tret diners d’un altre costat, però amb aquest posicionament has perdut un subscriptor

Oscar Bernades
Oscar Bernades
08.06.2023  ·  12:20

O és racisme o infiltració que també pot ser, si contrastes que certs personatges abans han militat en l’extrema-dreta espanyola. En qualsevol cas, si que convé tenir present que la substitució demogràfica, evident en certs llocs, no és que sigui d’origen conspiratiu, sinó simplement és la conseqüència d’un moviment migratori, que evidentment és impulsat per la necessitat.

Jordi Capelleras
Jordi Capelleras
08.06.2023  ·  12:33

Aquest editorial és un bon exemple de l’esquerra caviar a la que vostè es refereix. Dona un seguit d’arguments en els que gairebé tothom hi podria estar d’acord, però, si llegeixes atentament, no queda gens clar que la senyora Orriols defensi el contrari. Hi ha un enllaç a una web on creus que, aquest cop si, trobaràs arguments racistes o xenòfobs, o d’extrema dreta, i ves per on, és una pàgina on hi ha gravats tots els plens de l’Ajuntament de Ripoll des de l’inici dels temps. Podria dir en quin ple, i en quin moment ella va demostrar ser d’extrema dreta?. El que la gent tendeix a pensar és que vostè – i tants com vostè – ataquen la senyora Orriols per la senzilla raó que no forma part de l’establishment. Seria tan amable de dir-nos – com a mitjà de comunicació de referència dels subscriptors quan i on diu alguna cosa que demostri que ella és d’extrema dreta? Moltes gràcies

Roser Pla-Giribert
Roser Pla-Giribert
08.06.2023  ·  12:40

Aquest article D’OPINIÓ, crec que és imprescindible per tothom.
Xavier Pons, el teu posicionament de escriure que en Vicent en treu diners, és del tot injust. Tens tot el dret deixar de ser subscriptor, però perquè en Vicent ens ha exposar la seva opinió super ben documentada, com sempre, no se,… Pensa-ho, sis plau.
Crec que Vilaweb no s’ho mereix. És la meva opinió. En un altre mitja trobaràs quelcom millor?

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
08.06.2023  ·  13:04

Benvolguts, no us hi escarrasseu. El Sr. Partal no canviarà d’opinió. Suposo que ens passa a tothom que ens aferrem als nostres principis fundacionals i som incapaços d’adaptar-los i modificar-los a mesura que aquests van canviant i que nosaltres mateixos anem canviant. Quan s’és jove, per que manca experiència, i quan s’és gran per que no volem acceptar els canvis o no tenim capacitat d’adaptar-nos.
No dubto que el Sr. Partal s’ha documentat molt, però segueix veient les coses única i exclusivament sota el prisma dels seus principis fundacionals, i li costa modificar-los.
Si la majoria de ciutadans de Ripoll han votat la Sra. Orriols, els seus motius tindran i no seré jo qui ho critiqui, de la mateixa manera que ha Badalona han escollit al Sr. Garcia Albiol per aclaparadora majoria.
Passa que quan veus que pisos socials, beques menjador, atenció sanitària, etc. s’adjudiquen a persones immigrants sense cap arrelament en detriment dels conciutadans també necessitats… doncs passa això, que la gent tria.
Jo també tinc entre els meus principis fonamentals l’anti-xenofòbia i l’anti-racisme, però l’experiència m’ha portat a comprendre’ls. És més, potser m’he tornat xenòfob i racista. O no són xenòfobs, racistes i ultradretans tots aquest del “aporellos”, que no volen ni accepten la llibertat del meu país, que usen la immigració que ells no volen per portar-la a Catalunya i que fan servir tot el clavegueram per anar en contra nostre, siguin empresaris de l’Ibex, jutges, policies i polítics de TOTS els partits ñols i sucursals catalanes?

Alejandro Martínez
Alejandro Martínez
08.06.2023  ·  13:19

Sr. Director, per bé que habitualment comparteixo conclusions en la seva anàlisi diària, es ben evident que aquestes dues darreres editorials han errat el tret, i la raó la pot trobar en el mateix principi de realitat: la quantitat ingent de comentaris dels seus lectors, una gran majoria dels quals hi estan en desacord amb els seus arguments, cosa que faria bé de reconèixer com una senyal que si més no alguna cosa no va del tot bé.

Que l’esquerra caviar es culpable en bona part del creixement de l’extrema dreta sembla indiscutible. Que la manera en que la classe mitjana es menystinguda provoca reaccions que donen espai al discurs de l’extrema dreta, també.

Però fer de comparsa dels tabús i cordons sanitaris promulgats per aquesta mateixa esquerra caviar i, potser de forma menys evident però igualment nociva, per les accions i omissions d’altres partits polítics als que ja els hi està bé per no fer perillar la menjadora professional amb mes competència, i penjar etiquetes d’extrema dreta sense entrar en debats i, essencialment, independentment de si una formació entra o no en aquesta definició, fer d’això una fruita prohibida a ulls de les persones aconsegueix exactament el que vos dieu que no voleu fer. I és que com a pedagogia es completament contraproduent, perque als humans no ens agrada que ens diguin que quelcom està prohibit i que tot al seu voltant es censura per més que en puguem fer referències vagues i generalistes a les raons, i l’efecte és ben conegut. I encara més quan aquests humans tenen la percepció que son les _seves_ raons les que no volen ser escoltades.

Per altra banda, en aquesta publicació hem llegit articles i entrevistes tractant la realitat d’entitats i personatges que de ben segur causen incomoditat quan no directament repulsa absoluta a molts lectors, i en el meu cas ho he fet avui mateix aguantant-me de valent fins a acabar de llegir l’entrevista amb un senyor que va fundar un dels partits mes anticatalans que tenen els espanyols, i de fet, un que jo personalment considero d’extrema dreta i de dreta extrema. I quan no és això, és trobar-se amb cobertura de gent i organitzacions que es fan dir d’esquerres aplicant polítiques, i per tant, fets ben palpables, propis i en alguns casos anant més enllà d’aquells que anomenen extrema dreta, com podrien ser tots els fets que passen a Ceuta i Melilla any rere any governi qui governi a Madrid. Tampoc espero deixar de llegir sobre països on la immigració es tractada, a parer meu, en termes que qualsevol d’aquests politics d’extrema dreta signaria, com per exemple els Estats Units, però també Suïssa, Andorra o la mateixa UE.

Jo no en sóc de periodista, i no donaré lliçons a ningú sobre què ha de fer un periodista, i entenc que és més fàcil no entrar en el fons d’un tema amb el que a vostè els seus adversaris ràpidament l’etiquetarien, però al meu parer perd vostè una bona oportunitat de fer pedagogia i de lluitar contra aquesta cultura de l’etiqueta fàcil, simplista, i per sobre de tot, interessadíssima.

JOSEP Mª NAVARRO
JOSEP Mª NAVARRO
08.06.2023  ·  13:21

No comparteixo tot el que es diu a l’editorial, però sincerament Vicent Partal et dono tot el meu suport, perquè ho crec necessari després de llegir aquest allau de consideracions, moltes d’elles impresentables. Per cert, pràcticament tan sols una sola persona de les que escriu comentaris sembla ser de Ripoll i parla amb coneixement de causa directa, i per cert és molt crítica amb la societat ripollenca. La majoria són opinions que em sembla molt bé, sense una base concreta de coneixement. En fin, ens cal molta feina, i desmuntar l’extrema dreta espanyolista i la independentista, o com es vulgui dir. SALUT¡¡

Mercè Duran
Mercè Duran
08.06.2023  ·  13:48

Toca picar pedra Vicent…

Jaume Borràs
Jaume Borràs
08.06.2023  ·  13:53

Seguin la inspiració platònica i el catecisme cristià, no arreglarem el problema. Sentit comú i fer servir la raó, és el camí. Un percentatge elevat de gent musulmana, ben disposada a conservar el seu llegat cultural d’origen, i poc o gens d’interès a començar un camí d’integració, és un perill per nosaltres. Volen continuar sent el qui són i això els dona força, i qui te la força l’exerceix.

Josep Antoni Cerdà
Josep Antoni Cerdà
08.06.2023  ·  14:09

Jo també comparteixo totalment l’editorial d’avui.

Lleonard Solà
Lleonard Solà
08.06.2023  ·  14:29

Sr. Partal, sembla que posi al mateix sac i al mateix nivell Aliança.Cat que a l’extrema dreta que campa per Europa. És que son la mateixa cosa? Si no va més enllà de què dos que es barallen mereixen la mateixa etiqueta de ser uns violents barallats, d’acord; però també és cert que ignora que només un és l’agressor i l’altre la víctima…. L’un lluita per dominar, l’altre per sobreviure… però veig que no ho contempla així quan fa: “l’estr. dreta pretén enverinar el pais en nom de la superioritat d’uns sobre els altres per conquerir el poder a partir de la por social”, etc. Sobreviure com identitat nacional (o GOI si ho prefereix) és la mateixa cosa que “enverinar el pais en nom de no sé quina superioritat… ? És el mateix parany, si més no al meu parer, de l’esquerra desnaturalitzada d’aquest pais quan confón radicalitat democràtica (allò a que han renunciat fa temps) per extremisme de dreta o directament feixisme en lloc de denunciar l’Estat com a autèntic instigador. Perquè es reserva el control exclusiu de permisos de residència i reagrupaments, per solidaritat amb els pobres? O per satisfer demandes de ma d’obra semiesclava d’una banda i anar arraconant la identitat catalana de l’altra? No recorda declaracions en aquest sentit d’aquell C.Sotelo de fa anys i les d’un Wert més proper en el sentit d’espanyolitzar més els catalans? Qui planifica una societat on els joves se n’han d’anar i la natalitat roman sota cero? Només es tracte de retòrica? Oposar-se a tot això ès ‘extrema dreta’ equiparabel a Vox o és radicalitat democràtica, una que ja han perdut de vista l’esquerra ‘adaptada’? Ha criticat a la Gtat. per concedir un premi a la candidata de Vox a Castellar del Vallès? O potser és una extrema dreta més honorable que qui ha guanyat a Ripoll?

Joan Carles Bellviure
Joan Carles Bellviure
08.06.2023  ·  14:33

Moltes Gràcies per aquest editorial, què fàcil és veure l’extrema dreta a l’ull de l’altre i no al propi. La nostra lluita per la llibertat del nostre poble mai ha de deixar de ser humanista, internacionalista i defensora dels drets humans. És aquesta nostra gran força ètica i política.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
08.06.2023  ·  14:41

Gràcies Vicent per la teva feina honesta. Sabíem que avui voldries seguir parlant d’ aquest tema que fàcilment pot ferir profundes sensibilitats.

_ Racisme (mai per inhumà)
_ Salafisme (fa por per inhumà)

El món cristià va tenir en les Croades la seva època de guerres cruentes i no es pot considerar com racisme desconfiar de les croades i dels croats cristians perquè volien ocupar regions d’altres creences.

¿És racisme voler evitar una societat amb una teocracia islàmica que nega molts drets elementals de la persona?

No som experts en Islam però sembla que tendeixi a voler una croada islàmica constant. Témer cert tipus d’Islam no és racisme.
Sabem que Ripoll va ser un dels llocs on Abdelbaki Es Satty (imam confident del CESID) va reclutar i radicalitzar joves guerrers.

El racisme d’Orriols s’ha de condemnar però deixeu-me dir que hem de solucionar l’amenaça del salafisme o Islam radical. No sé com, però no crec que haguem de menystenir el possible xoc.


Algun subscriptor diu aquí mateix que “els estrangers” tenen preferència en les subvencions, ajut social i sanitat. Segur que no pot demostrar-ho!! Són els mateixos arguments que a tota Europa utilitza l’ultradreta. La meva experiència en sanitat fa que pugui dir que no hi ha cap favoritisme “pro estranger”.

Federació de Comitès Poble Català Albert
Federació de Comitès Poble Català Albert
08.06.2023  ·  14:43

Moltes gràcies, Vicent, pels aclariments que aportes al teu editorial del dia 6 sobre independentisme i extrema dreta catalana i sobre la candidata Silvia Orriols i el seu partit Aliança Catalana
A mi també m’ha anat bé per a descriure matisos importants que m’has recordat amb la pregunta que tu hi fas:
“per què aquesta gent defensa que un estranger de Tànger o de Rawalpindi no ha de tenir drets socials, però, en canvi, un estranger de Valladolid, sí?”.
Molt bona. Jo m’hi aportaré, a partir d’ara aquesta resposta:
Considero que és perquè, si actuen així, poden ser catalans independentistes, però manquen de nacionalisme català.
Perquè jo considero que l’independentisme català efectiu i eficaç cal que sigui profundament nacionalista, fins i tot quan hi hagi l’estat català independent constituït i internacionalment reconegut.
Albert Bertrana i Bernaus

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
08.06.2023  ·  14:57

Abans que res, agrair que el Sr. Partal hagi fet una resposta a l’allau de comentaris d’ahir. Jo hi estic en desacord, sobre tot perquè es limita a dir que AC és “d’ultra-dreta” només perquè (diu) és racista.
Inclús assumint que sigui racista, això no la fa d’ultra-dreta, al meu parer. No es pot fer un sil·logisme tan trivial per deduir que algú sigui d’ultra-dreta.
L’URSS de Stalin era un règim hiper racista : antijueu, antialemany (alemanys del Volga, i després alemanys d’Europa de l’Est), anti pobles del Càucas, anti ucraïnesos (Holodomor), etc. Era l’URSS d’ultra-dreta?

Antoni Sans
Antoni Sans
08.06.2023  ·  15:26
Oscar Llurba
Oscar Llurba
08.06.2023  ·  15:50

No se si Silvia Orriols es ultradreta com voste deia ahir; avui resulta que tambe es racista.

No conec prou be el seu ideari, nomes he vist algun tweet i l’entrevista al fax de 8tv. He vist que denuncia molt el salafisme i la manca de drets de les dones musulmanes.

Jo puc parlar d’un cas concret, una noia, auxiliar d’enfermeria, dientme que buscava un pis de lloguer en una zona on no hi haguesin magrebins. Ella no havia portat mai vel, i la seva mare, tampoc no en portava. Feia molts anys que estaven aqui, abans de les grans onades migratories. Quan van começar a arribar els imans, la seva mare per la presio social es va tornar a posar el vel i a ella l’havien increpat moltes vegades per no portarlo.

No es pot negar que hi ha un problema amb l’islamisme radical i que aquest es el que controla la majoria de mesquites.
Davant aixo, uns partits, que veuen patriarcat per tot arreu i racisme en algun gegant de fa 100 anys, justifiquen la misogenia islamica dient que es cultural i llibertat de les dones el vel. Les mateixes dones perseguidas al Iran per lluitar per la seva llibertad i ignorades pels nostres progresistes i intelectuals desde una pretesa superioritat moral.
Altres volen treure vots i legitimen als liders d’aquestes comunitats i incorporen algun element a les seves llistes.

Tornant a la SIlvia Orriols, no se si es d’ultradreta, ni si es racista, pero sembla que molesta perque s’aparta del politicament correcte i posa davant els ulls de tots un problema que d’altres volen amagar.

P.S. Em sembla mes ultradreta, sinistre i racista un exjutge ministre “del gobierno mas progresista de la historia “, i molts politics de tot l’expectre politic.

Sigui valent Sr. Partal i sigui periodista, volem una entrevista amb la Sra. Orriols, llavors podrem confrontar si es racista i d’extrema dreta.
Mentrestant, el seu editorial no es mes que una opinio personal, segurament mes valida que la meva, pero simplement personal.

Joan Royo
Joan Royo
08.06.2023  ·  16:16

Molt bon article. La referència a l’esquerra caviar és la gran ditada a l’ull d’una esquerra imbècil, miserable i que només mira per les poltrones i pagues que pot ocupar. La referència a les dones de l’Iran que es lleven el vel mentre ací aquesta esquerra pudenta el defensa en nom d’un ridícul multiculturalisme. Voldria afegir altres aspectes “culturals” que l’esquerra perboca de tant en tant: menús especials a les escoles, llocs especials als cementeris, horaris especials a les piscines públiques, distincions de gènere en l’atenció mèdica…Tot això genera vots per a VOX i altres immundícies.

Miquel Martí
Miquel Martí
08.06.2023  ·  16:18

Al meu poble crec que hi deu haver més marroquins que saben català, que espanyols disposats a aprendre’l.

AGUSTÍ ESPARDUCER
AGUSTÍ ESPARDUCER
08.06.2023  ·  16:23

Coincideixo amb Ramon Caralt 07.06.2023 · 22:20

““Per què no agafem el programa d’AC i ens feu veure quins són els punts que avalen la vostra afirmació que és d’extrema dreta?””

Joan Vila
Joan Vila
08.06.2023  ·  16:37

Partal, dexat-t de punyetes i entrevista a la Orriols.

Josep Albà
Josep Albà
08.06.2023  ·  16:40

Un editorial políticament correcte i lamentablement poruc i esbiaixat

Aliança Catalana és extrema dreta i el PSC155 no?

Estar d’acord en dissoldre el Parlament, apallissar gent que vota, i condemnar i empresonar líders independentistes no és extrema dreta, però parlar d’immigració de manera crítica, sí?

I oblidar-se de que existeix a Catalunya un tou de mesquites i entitats salafistes que prediquen cada dia la destrucció de la societat occidental, la submissió completa de la dona, la mort dels homosexuals i la imposició de la llei islàmica mentre s’exerceix el terror sobre la pròpia comunitat per evitar qualsevol dissidència, és senzillament una manera de no voler veure la realitat, perquè sabeu, sabem, sap tothom, que és una realitat terrible i inacceptable, però tenim por de parlar-ne.

I, per cert, sí, jo estic en contra, completament en contra, de la gent de Valladolid o de qualsevol lloc d’Espanya que venen a Catalunya i fan com si visquessin a Valladolid o a qualsevol lloc d’Espanya. I estic en contra seva no per racisme, senyor Partal, sinó per ANTICOLONIALISME.

Neus Costes
Neus Costes
08.06.2023  ·  16:43

Havent llegit amb força deteniment tant els dos editorials d’ahir i avui i sobretot els comentaris que hi ha aportat els subscriptors. Voldria fer-hi el meu, que no fa referència al tema candent en qüestió:
• No sé si el Director mirarà de reconduir tota aquesta pruïja d’opinions a un altre entorn que no sigui l’espai de l’editorial del VilaWeb amb tots els comentaris en obert. Potser caldria derivar tot aquest debat, molt necessari d’altra banda, a un altre espai només per a subscriptors.
• No podem permetre que un tresor com aquest en l’espai comunicatiu català, i no només digital, es pugui deteriorar tant amb els comentaris irrespectuosos amb qui ens acull a casa seva. Els editorials del VilaWeb i les aportacions dels opinadors no poden fer un gir tan gran en el seu to com per perdre les ganes de llegir tantes parrafades de palla, de farcit.
• El Director és qui ha de tenir el seu criteri (i si som aquí és perquè ens enriqueix –ens agradi o no en algunes ocasions–) i ningú li pot exigir que el canviï. Es pot criticar, es pot comentar, es pot aplaudir i ampliar, oi? Però EXIGIR???
• Se’m fan estranys finalment alguns comentaris que contenen suposicions que el Director té interessos ocults! Com se’n pot dir això, amb la seva trajectòria i seriositat periodística, ja des de l’inici d’El Temps? Potser qui fa aquests comentaris és qui té interessos no expressats. En uns anys de lawfare i de fake news, tot es pot esperar, i tenim la llibertat de sospitar-ho, o no?

Lluís B.

Joaquim Cabanas
Joaquim Cabanas
08.06.2023  ·  16:51

Com que m’agraden la Silvia Orriols i el FNC suposo que dec ser d’extrema dreta.
Com que em fa basarda passejar per certes zones del meu país ple de mores tapades de cap a peus, sempre amb un munt de canalla, dec ser racista.
Diu el director que tots acabaran integrant-se, jo ho dubto molt, perquè circular pel carrer fent bandera de la seva religió, i dels seus costums retrògrads, no és bon camí per adaptar-se.

Maria Teresa Martí
Maria Teresa Martí
08.06.2023  ·  17:28

Gràcies Partal per l’article d’avui. Ahir a l’editorial van quedar coses penjades.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
08.06.2023  ·  17:52

Has estat molt valent, Vicent!

Ramon Perera
Ramon Perera
08.06.2023  ·  18:06

En el moment que em poso a escriure hi ha publicats 119 comentaris de subscriptors i a l’editorial d’ahir van arribar a 133.

La conclusió més general que se m’acut és que l’editorial més que tractar d’un tema complex, que sí que ho és, com tots el temes socials ho són, toca un punt que desperta emocions pregones.

Una altra valoració de conjunt, com ho demostra el punt anterior, és que la tàctica de “no fer publicitat” a l’extrema dreta [ara no trobo referències concretes] no funciona. Lo que cal és debatre sobre lo que neguiteja a la gent. Si no ho fem nosaltres, se n’aprofitaran els altres.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
08.06.2023  ·  18:13

Tot el meu suport i simpatia.
Pensam igual senyor director.

Alex Diaz-Manero
Alex Diaz-Manero
08.06.2023  ·  18:31

Aquest fragment

“Vol fer servir la d’arma llancívola. Pretén enverinar el país en nom de la superioritat dels uns sobre els altres per conquerir el poder a partir de la por social. El mecanisme ha funcionat a Hongria, ha funcionat a Polònia, ”

Això que expliques és incorrecte. A Polonia la idiosincràsia de la gent és altament xenofòbica i especialment “islamofóbica”. Els polonessos no volen immigrants musulmans, no volen mesquites. La majoria de la població pensa així i per tant els representants polítics fan la voluntat del poble.
Els polonesos són així perquè coneixen la seva historia. Els polonesos saben que van ser els seus avantpassats els que van liderar la batalla i el sacrifici contra l’ultim exercit musulmà (otomà) que va intentar conquerir Europa per la força, això va ser el 12 de Setembre 1683 al “Setge de Viena”.
Avui en dia els musulmans han renunciat als mitjans militars i en canvi , en experiencia personal meva (visc a la periferia de Londres, mitja vida) obertament admeten que ens volen conquerir “fent servir la natalitat superior de les seves dones” via immigració massiva.
A Polonia ho tenen bastant clar que no volen aquesta mena de gent. I corre per internet un mapa d’Europa amb el nombre de morts a causa del terrorisme islamic als diferents Països i a Polonia el nombre es 0. Coneguts polonesos meus mencionen aquesta estadistica com a mostra que tenen raó en evitar la immigració musulmana al seu pais.

Catalunya pateix un influx massiu d’immigració esperonat per les autoritats espanyoles perquè aquestes tenen una agenda ETNOCIDA envers la nació catalana. I els resultat d’aquesta immigració massiva s’estan fent evidents als serveis socials i en la inseguretat ciutadana.

Josep Pericas
Josep Pericas
08.06.2023  ·  18:45

El Sr Gilaberte acusa el sr Partal d’aferrar-se als seus principis fundacionals i ser incapaç d’adaptar-se a la realitat canviant.

Molts altres l’acusen de ceguesa en afirmacions com que tots els qui venen a Catalunya acaben fent-se catalans. O que calen més immigrants. O que no hi ha cap gran reemplaçament a Catalunya (pitjor que negar el canvi climàtic).

Tinc el sr Partal per una persona molt ben informada i intel·ligent. Però tinc clar que ell sent que té una missió a la vida, i a això dedica totes les seves energies. El sr Partal és, sobretot, un agent polític. No un notari neutral de la realitat. Vilaweb és la seva gran eina per incidir en la realitat. He vist durant anys que el que diu ho concep sempre com una eina per intentar conduir la realitat cap als seus desitjos.

Un dels casos més dramàtics que recordo és la manifestació de l’1 d’octubre del 2022. Jo hi vaig ser i recordo que vaig escriure que en vaig tornar preocupat: per la manca de joves, pel tarannà derrotista, per la manca d’il·lusió. El sr Partal va escriure que s’havia sentit meravellat i enlairat pel que havia vist. Però algun subscriptor, que l’havia vist en persona, denunciava que el seu rostre denotava tot el contrari. Una cosa era la veritat, i una altra el que convenia dir. En fi, podria posar molts més exemples.

Per tant, quan el sr Partal diu aquestes coses que alguns qualifiquen de ximpleria, no crec que ho digui perquè ho pensi. Sinó perquè considera que és el missatge més convenient per a la causa catalana.

Pauli Morer
Pauli Morer
08.06.2023  ·  18:58

Com que del “racisme”, suposat o real, i del perill, real, de la desaparició del poble català, ja se’n ha parlat a bastament, parlaré d’una cosa que es diu al començament, i que es la negativa a parlar amb els “acusats” de ser “d’extrema dreta” o a parlar d’ells, opcions absolutament impossibles, inútils i contraproduents, qui es “d’extrema dreta”, el que diem que ho es o el que se’n reconeix?, es que segons els partits nacionalistes espanyols els independentistes en som, de debò en som perquè ho diu una gent que no reconeix el dret d’autodeterminació dels pobles i que tenen una qualitat democràtica perfectament descriptible?. Sobre la negativa a debatre, amb ells i amb ningú, de determinats temes que afecten negativament a la ciutadania, o que molta gent així ho considera, es absurdament perillós, tant poc convençuts estem dels nostres arguments que no ens veiem en cor de contrastar-los amb els que no pensen com nosaltres?. No veiem que els únics que en parlen, i com!, son els, suposats, “extremistes de dretes”?.

Marià Armengol
Marià Armengol
08.06.2023  ·  19:08

A 70 anys ja en fa molts que em passejo per aquest dissortat païs (per Europa i la resta del món també, es clar) com per tenir una idea pròpia de la situació.
El món, en general, està superpoblat, amb problemes i necessitats creixents arreu: amb crisis climàtiques, energètiques, humanitaries, etc… Aviat veurem guerres només pel control de l’aigua… Les polítiques arreu han estat contemporitzadores, mai cercant la sol.lució. Enlloc.
L’ esquerra ( anomenar-la caviar està de més) està més amoinada en guanyar vots amb un fals ecologisme, ara tots dient que son LGTBI, contra els rics i el progrés… Son qui haurien de treure a debat tots els assumptes importants i es perden en demagògies… Es clar, quan algú treu un dels problemes a la llum (No em digueu, sr. director que una immigració massiva no ho és…), és titllat de ‘racista’ (!!!), valguem Deu!!!… en lloc d’estudiar i cercar sol.lucions.
Tots son persones d’acord… Doncs que vingui tothom… que treballarem vint-i-set hores al dia per pagar Seg.Social, ensenyament, i ajuts a tothom que vingui… i amés defensarem drets LGTBI, que son molt guais…
PS: Molt aviat, en lloc de dir: ‘Touche pas à mon pote !’ ‘Touche pas à mon copain !’ acabarem cantant: ‘Vive Mbappé !’ ‘Vive le PSG !’
PS2: Tot el meu respecte per na Sílvia Orriols. Demostra ser una dona molt valenta i amb una estimació per Catalunya, i compromís, que ja voldría veure en d’altres.
PS3: Em quedo garrativat amb l’opinió del director (i d’altres) donant per fet que qui defensem na S.Orriols passem a ser d’extrema dreta…
C.llons!…Del PTE de jove a Extrema dreta ara… Això si què és una bona ‘Transició’…
PS4: Jo, con na Berta Carulla, tampoc menjo mamífers; també em quedo astorat només de pensar en la crueltat humana.
//*//

josep prat
josep prat
08.06.2023  ·  19:13

Als pobles la gent es coneix molt bé. M’estranya que si la senyora Orriols és tan terrible l’hagi votada tanta gent al seu poble. No sé si és extrema dreta o no, però en tot cas és un fenòmen molt diferent de Trump, Vox i altres, que basen el seu èxit en la manipulació de les masses a través de les xarxes socials.

Jordi Riu
Jordi Riu
08.06.2023  ·  20:00

No puc estar d’acord a comparar grups que poden aplicar i apliquen la violència amb AC que pretén evitar l’extinció d’una cultura al propi lloc d’on prové.
Extrema dreta catalana o feixisme català són oxímorons, perquè no tenen, ni poden tenir, cap connexió militar ni que pugui implica violència i, estem molt lluny que això canviï

Josep Cabanas
Josep Cabanas
08.06.2023  ·  21:20

Sembla que musulmans i democràcia són incompatibles,la democràcia només funciona amb gent que tinguin els mateixos valors,com s’ha de solucionar no ho sé.Està clar que la Catalunya que veurem d’aquí uns anys serà molt diferent,sinó es reemplaçament almenys si assembla.

Albert Ventura
Albert Ventura
08.06.2023  ·  21:38

Miri Partal, fa uns dies era a Ulldecona, vaig anar a un bar, mes concretament al bar Alameda de la Placa Sales i Ferre, 11. A l’entrar a demanar ens van dir “Aqui se habla en castellano. Si quieres hablar en catalan, ya lo sabes”, Se perfectament que PP, Vox, PSC i Comuns promocionen aquesta situacio, tambe se que a ERC, Junts i CUP aquesta situacio els importa un carall perque tenen altres prioritats, aixi doncs, a mi em sembla que el racisme s’exerceix contra mi i dins del meu pais, per tant, si aquesta senyora es d’extrema dreta, que no ho se, m’importa un pito perque jo el que no fare sera votar els racistes i xenofobs espanyols, i molt menys als seus complices, aixi que nomes em toca abstenir-me o votar a qui, al menys, no va contra els meus interessos. Hem arribat a un punt que ja em fa por preguntar-li si, considerant la situacio a Kenia als anys 50, qui li sembla que eren els racistes, si els britanics o els del Mau-Mau. Es que no m’agrada que m’escupin a la cara al meu pais perque en poc temps veurem com apareixen locals on no s’admetran gossos ni catalans i qualsevol que aixequi la veu el titllaran de racista, feixista o el que sigui a plena dels democrates que cridaran com un sol home “Il est defendu de cracher et parler catalan” degudament traduit a la Lengua del Imperio.

Jordi Gomez
Jordi Gomez
08.06.2023  ·  23:32

M’agrada que el Sr. Vinces Partal tingui la valentia d’entomar el debat públic sobre si Aliança Catalana és o no un partit d’extrema dreta. Però m’agradaria que VilaWeb fes un pas més i enlloc de compartir l’opinió del seu director, fes un anàlisi profunda de què fa un partit o un altre ser d’extrema dreta. Dir públicament que la immigració massiva sense suport per a la integració crea problemes de convivència no és, al meu parer, un missatge d’extrema dreta sinó una descripció dels fets. Igualment, tampoc crec defensar la llengua i la cultura catalanes públicament tampoc és supremacisme, especialment quan denuncies que les comunitats nouvingudes no fan l’esforç d’aprendre la llengua catalana com passa amb molta immigració sudamericana. De nou, m’agradaria un anàlisi més rigorós del que definim com extrema dreta perquè per a mi, extrema dreta és, per sobre de tot, el franquisme i el feixisme del segle XX, capaç de matar gent per les seves creences.

Pau Maynés
Pau Maynés
08.06.2023  ·  23:41

Conservadors són aquells que no volen que res canvii. Status quo. Tu també Vicent ? Anul.lo la meva subscripció demà. Bye

Àngels Folch
Àngels Folch
08.06.2023  ·  23:54

Ahir, dimecres, estava en desacord amb el contingut de l’editorial, però no vaig tenir temps per a poder fer el comentari que m’hauria agradat fer i per això aprofito per fer-lo avui dijous.

Sóc subsciptora de Vilaweb de fa temps perquè m’agrada la seva línia editorial, la seva independència i la seva objectivitat (que no s’ha de confondre amb neutralitat).

Però l’editorial de dimecres vaig trobar que partia de prejudicis i mancada d’arguments que justifiquessin les acusacions que avui, després de la reacció de molts subsciptors, en Partal reafirma i sosté.

Sóc membres del Grup Koiné i a nosaltres, fa set anys, també se’ns va acusar de xenòfobs i fins i tot de racistes o nazis i la majoria de mitjans ens van ignorar i excloure del debat sobre la llengua quan, de fet, després del Manifest dels Marges, vam ser els primers a posar el dit a la nafra, icosa de la quals n’estem satisfets perquè va ser el revulsiu necessari per a conscienciar la societat catalana que la llengua estava en perill greu, i vam alertar que el cofoïsme que havia imperat durant els quaranta anys posteriors a la mort del dictador no havia fet res més que amagar el problema.

Llegint l’editorail d’avui sembla, d’entrada, que el director ha entomat el guà i ha decidit entrar-hi a fons, però, ai làs, no pas per a aportar raons que justifiquin les seves acusacions, sinó simnplement per ratificar-se en la seva opinió sense demostrar que la Sra. Sílvia Orriols és feixista o d’extrema dreta. Per fer acusacions tan greus cal aportar dades, documents, arguments, i en Partal es limita a afirmar que Orriols és extrema dreta i a explicar què entén per extrema dreta.

Contrargumentar, o argumentar perquè no n’és de feixista, exigiria un espai del qual no disposo aquí, i d’un temps que en aquests moments tampoc no tinc, per això em limitaré a apuntar unes quantes coses que poden ajudar a veure el problema de la immigració en tota la seva dimensió i cruesa i no només des de les etiquetes d’extrema dreta, xenofòbia o feixisme. És un tema que em preocupa i que tinc ganes de tractar a fons en un lloc o altre.

No sóc d’extrema dreta, ni racista, ni xenòfova, tot al contrari. Fa 15 anys vaig acullir un noi guineà que havia arribat a Itàlia amb patera i d’allà va anar a parar a Catalunya. El vaig acollir i ajudar en tots els sentits. Actualment té permís de residència, treballa, està casat i té dos fills i a casa els continuem ajudant en tot el que podem perquè la seva situació continua sent precària. Aquest mateix noi un cop va ser aquí es va adonar que els que els venen allà, no té res a veure amb el que han de passar per arribar fins aquí, ni amb el que es troben un cop han aconseguit arriba-hi (molts lamentablement no hi arriben mai, es queden al fons del Mediterrani).

De debò que la solució a la necessitat de mà d’obra és la immigració descontrolada? De debò que això és l’únic que sabem fer per ajudar els països de la cua? De debò que ens podem sentir orgullosos de ser un país d’acollida? Com els acollim? Amb sous de misèria, amb guetos, amb males condicions laborals? Sabeu en quines condicions arriben fins aquí i amb quines condicions viuen un cop ja són aquí? Dir que aquí els necessitem no és cinisme? Per què tenim una demografia baixa? Per a què els necessitem? Per fer les feines que nosaltres no volem fer? Per tenir mà d’obra barata? Per ser carn de canó de les màfies, la droga i la delinqüència? No ens fa vergonya? A mi sí!

En la primera part de l’editorial d’avui dijous, 8 de juny, hi estic d’acord. En Partal té tota la raó: l’esquerra dogmàtica, moralista, populista, incoherent és la principal responsable de la difícil situació social que s’està vivint en molts municipis del país i arreu d’Europa. Però no crec que es pugui afirmar amb la rotunditat que ell ho fa que la senyora Orriols sigui feixista i d’extrema dreta. Per exemple, el senyor Partal afirma que Orriols no inclou mai en el bloc dels estrangers els estrangers de Múrcia o de Valladolid –o de Quito o d’Oslo. I jo li puc ben assegurar que els considera tant estrangers com als marroquins. És més, als provinents d’Espanya crec que puc afirmar, amb la mateixa rotunditat, que els considera colons. I què són els colons sinó estrangers que t’han ocupat i se t’han instal·lat al teu país imposat la seva llei i la seva força? Aquests sí que ens han envaït!

Joaquim Miquel Gual
Joaquim Miquel Gual
09.06.2023  ·  00:05

Dir racista a una persona que NO vol la (anti cultura) islàmica és de tot menys bon periodista. T’has begut l’enteniment. Racista són colors de pell. Jo tampoc vull que eleu país estigui envaït (ho està) de gentola que només pretén imposar la seva INCULTURA, i destrossar occident. Saps que és Vox populi i que no se n’amaguen. També he decidit no renovar la subscripció.

Enric Tudó
Enric Tudó
10.06.2023  ·  16:19

Gràcies, Vicent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any