Donar sentit a la guerra

  • Carta de Joan Sales a Màrius Torres del 29 de novembre de 1937 · VilaWeb publicarà durant el mes d'agost una selecció de cartes bescanviades entre aquests dos intel·lectuals

VilaWeb
Pere Cardús Jordi Badia i Pujol
14.08.2014 - 02:00
Actualització: 11.08.2016 - 10:28

Una de les preocupacions de Joan Sales durant els tres anys de guerra va ser que aquesta prengués sentit. Que els catalans lluitessin per Catalunya. De fet, ell va defensar que una bona part dels qui hi prenien part pel bàndol republicà a Catalunya ho feien en un sentit nacional, ‘per Catalunya’. I moltes vegades explica a Màrius Torres que hi ha interès per part de determinats grups d’amagar aquest sentit nacional de defensa de Catalunya i la llibertat perduda. En aquesta carta, Sales compara la situació catalana amb la dels bascs.

«A molts dels nostres, a la reraguarda, els fa l’efecte que aquesta guerra ‘no es fa per Catalunya, no és catalanista’; si no ho és aquesta ¿quina ho serà? D’ençà que el món és món els esdeveniments es produeixen de forma caòtica si algú no els encarrila; de la mateixa manera que els arbres no neixen pas amb una etiqueta que digui ‘pinus halepensis’ o ‘iuglandacia regia’, les guerres, quan comencen, no tenen nom. Aquest se’ls posa després; i si no està a l’abast de l’home de transformar un pi bord en una noguera, sí que ho està de donar sentit a uns esdeveniments confusos i caòtics transformant-los en una guerra disciplinada, nacional, amb objectius precisos, que el dia de demà es pugui explicar de manera que fins les criatures ho entenguin. Els bascos podran fer-ho als seus fills i als seus néts en termes senzillíssims ¿com donarem nos­altres als nostres una versió coherent d’aquest immens galimatias de partits i partidets, sectes, banderes i ‘columnes’, amb tants barbers i tantes prostitutes trencant cadenes i tants ximples vociferant les bestieses més delirants pensant-se que se’ls escolta tot l’univers? ¿Com explicar-los tantes esglésies cremades, tants innocents assassinats, tants saqueigs i tants robatoris com hi hagué durant tants mesos sense que el nostre govern fes res per impedir-ho? ¡Tan senzill com hauria pogut ser tot plegat si haguéssim fet com els bascos!»

[Podeu llegir la carta sencera ací.]

VEGEU TOTA LA SÈRIE DE CARTES PUBLICADA.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any