‘Elogi de la vida’ és el nom que rep el nou número de Mètode, un monogràfic coordinat per l’ecòleg valencià Francesc Mesquita-Joanes i dedicat a l’anàlisi del concepte de la biodiversitat. En la revista, els nostres redactors i col·laboradors habituals proposen quatre novetats editorials d’aquest estiu, cadascuna amb la seua ressenya corresponent també disponible al nostre web.

Donada la temàtica del pròxim número 98 de Mètode, la primera de les recomanacions literàries no és cap casualitat. Cristina Vilanova proposa El mesías de las plantas, batejat pel malnom que s’ha guanyat l’autor, Carlos Magdalena, gràcies a les seues fites botàniques. Horticultor del Reial Jardí Botànic de Kew, a Londres, entre les seues proeses es troba la resurrecció de la Ramosmania rodriguesii, una planta nativa de l’illa Rodrigues (a Maurici) considerada extinta durant dècades fins a l’actuació de Magdalena. Aquesta i més històries configuren una obra científica, biogràfica i política, en la qual les anècdotes i la divulgació deixen lloc a les reivindicacions en defensa del paper de les plantes als nostres ecosistemes.

Juli Peretó acosta l’última publicació de José Pío Beltrán, professor d’investigació a l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (CSIC-UPV). Cultivos transgénicos aposta per la biotecnologia com a mètode per a garantir l’accés físic, social i econòmic als aliments necessaris per a una dieta equilibrada, desmentint algunes de les mentides més esteses sobre la transgenesi i presentant les noves tècniques d’edició genètica, com el CRISPR. De mites i enganys també en parla J. M. Mulet al seu últim projecte, ¿Qué es comer sano?, un recull de cent un dels mites més polèmics sobre productes alimentaris que actualment es troben en el punt de mira a causa, en gran mesura, al sensacionalisme dels mitjans de comunicació: la llet, la carn, el sucre, els additius… Carmen López Valiente opta per un llibre que segueix l’estil irreverent d’un dels divulgadors més mediàtics del panorama nacional.

 

L’últim suggeriment ve de Jordi Solbes, que recomana Persiguiendo a Einstein. L’obra d’Antonio Acín i Eduardo Acín s’adreça a tots aquells atemorits que prefereixen defugir de la física moderna a causa de la seua suposada dificultat, una idea que ambdós autors s’esforcen a desmuntar al llarg de les seues cent quaranta-quatre pàgines. El llibre se cimenta sobre una primera part dedicada a la història i fonaments del pensament científic i, tot seguit, recórrer la cronologia de la física fins a arribar a la quàntica d’Einstein, però oblidant algunes contribucions remarcables pel camí. Alguns continguts complementaris inclosos fan d’aquest volum una eina recomanable per a estudiants i professors.

Podeu trobar més recomanacions en la web de Mètode

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb