MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] Grans manifestacions a les ciutats valencianes en defensa de la llengua, com a final de la jornada de vaga

  • Seguiu tota la informació sobre la vaga a l'ensenyament del País Valencià

VilaWeb
Redacció
23.05.2024 - 10:28
Actualització: 23.05.2024 - 20:51

L’ensenyament del País Valencià fa vaga avui per uns quants motius. Un dels elements més conflictius és la llei de segregació lingüística impulsada pel conseller José Antonio Rovira. Ara, també protesten per la instauració del districte únic, la paralització del pla Edificant, les retallades en l’escola pública, les condicions laborals i l’augment de la conflictivitat.

La Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic, convocant de la vaga, és una plataforma unitària que ha reunit la comunitat educativa: sindicats de l’ensenyament, entitats civils per la llengua i associacions de famílies. Tant al matí com a la vesprada, hi haurà manifestacions a les principals ciutats, València, Alacant i Castelló, però també hi haurà concentracions en més pobles i ciutats, com ara, Alcoi, Elx, Dénia i Gandia.

20.50h

Acaba la manifestació a València amb un ambient festiu i reivindicatiu

20.14h

- La marxa de València acaba a la plaça de la Mare de Déu

Els participants han arribat al final de la marxa en un ambient festiu i reivindicatiu. Ara mateix, s'estan fent actuacions musicals en català com a final de festa.

VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Laura Escartí
Fotografia: Laura Escartí

19.14h

- Els convocants diuen que el seguiment de la vaga ha estat del 68%

Les entitats organitzadores de la jornada de protesta han emès les dades de seguiment recollides fins a les 18.00 hores. El balanç que contrasta amb les dades que ha fet públiques la Conselleria d’Educació, que limita el seguiment a un 21,5% en col·legis i instituts.

18.27h

- Clam unitari en defensa de l'escola pública a València

La manifestació convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic a València ha iniciat la marxa a la plaça de Sant Agustí. Durant els primers metres de la manifestació se senten crits que demanen la dimissió del conseller d’Educació, José Antonio Rovira (PP).

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Laura Escartí
Fotografia: Laura Escartí
Fotografia: Laura Escartí
Fotografia: Laura Escartí

16.52h

- Gran disparitat en les dades de seguiment

Segons els convocants, el seguiment general de la vaga fins a les 15.00 és del 68%. Aquest balanç contrasta amb les dades oferides per la Conselleria d’Educació, que l'ha qualificat de "fracàs total" per només tenir un 18% de seguiment.

13.54h

Més concentracions a la tarda

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Les mobilitzacions de la vaga per l'escola pública i en valencià continuaran a la tarda a diverses ciutats: A Alacant, se n'ha convocat una a les escales de Jorge Juan a partir de les 18.00. A Castelló de la Plana, la manifestació s'ha convocat a les 19.00 a la plaça Maria Agustina i, a València, a la plaça Sant Agustí a les 18.00.

12.37h

La manifestació arriba a les portes del Palau de la Generalitat

La capçalera de la manifestació de València en defensa de l'ensenyament al País Valencià ja ha arribat a les portes del Palau de la Generalitat. El carrer de Serrans encara és ple de gent.

12.00h

Manifestació a València

La manifestació de València ha començat a les 11.00. Anirà del Parterre fins a la plaça de Manises, tot passant per davant les Corts Valencianes.

11.57h

Compromís i PSPV, presents en la manifestació

VilaWeb
VilaWeb

A la manifestació de València hi ha assistit Compromís, amb Papi Robles, Dolors Gimeno, Eva Coscollà; i el PSPV, amb regidors i diputats com ara Maite Ibañez.

11.47h

Comença la manifestació de València

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
La capçalera de la manifestació de València en suport de la vaga (Prats i Camps).
Els manifestants, en marxa a València en suport de la vaga (Prats i Camps).
Grups de manifestants marxen pels carrers de València en suport de la vaga (Prats i Camps).
Manifestants amb banderes sindicals i cartells a la marxa de València en suport de la vaga (Prats i Camps).

La manifestació a València en defensa de l'ensenyament ja ha començat. Ha aplegat moltíssima gent, i és previst que en les manifestacions de la vesprada n'hi haja encara més, atès que hi podran assistir les famílies.

11.36h

La comunitat educativa critica amb duresa el govern del PP i Vox: "L'única manera de tombar-lo és la lluita unitària"

El portaveu de la Intersindical, Marc Candela (Prats i Camps)

Moviments socials, sindicats i la comunitat educativa es manifesten en defensa de l'ensenyament i critiquen amb duresa el govern del PP i Vox, a qui acusen de voler arraconar el català amb la llei de segregació lingüística. Marc Candela, coordinador d'acció sindical de l'STEPV, diu que ha estat precisament aquesta llei, que ha fet vessar el got. I que hi ha més reivindicacions, com ara el districte únic segregador, i les retallades a les escoles infantis i oficials d'idioma. "Volem millorar les condicions laborals del professorat. Fa molts anys que ho reivindiquem i toca negociar-les", ha dit.

Ruben Pacheco, president de la Confederació Gonzalo Anaya i portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic, ha dit que tocava de sortir al carrer arran d'unes quantes lleis que atempten contra l'escola pública i els drets lingüístics dels alumnes. En funció de la resposta d'avui, no descarten de fer més accions. Mireia Soriano, directora del CEIP Cervantes de València i membre d'Escola Valenciana, diu que d'ençà del canvi del govern les lleis que s'han impulsat van en contra de l'escola pública i volen aniquilar el català. "Van començar amb el decret que regulava les ràtios, un decret que ha eliminat 500 unitats d'infantil i primària per a l'any que ve, i això implica la desaparició de llocs de treball", ha dit. Critica que la llei de segregació lingüística vulnera totalment el concepte de llibertat: "No hi ha igualtat, aquesta llei discrimina el valencià i segrega i potencia l'exclusió social". L'Aron, membre del Sindicat d'Estudiants del País Valencià, ha dit: "Ací som una vegada més amb el professorat. L’única manera de tombar el govern és amb la lluita unitària de tota la comunitat educativa".

11.16h

Els convocants de la vaga en valoren positivament el seguiment

La Plataforma per l'Ensenyament Públic, l'entitat que convoca la vaga d'avui, valora positivament el seguiment de la protesta. En un comunicat, informa que, fins a les deu del matí, l'enquesta l'havien contestada 196 centres educatius, dels més de 1.500 que hi ha, i el seguiment de la vaga per part de professors, personal PAE i PAS i alumnes és satisfactòria. L'entitat assegura que la protesta és molt seguida, malgrat que els serveis mínims han estat abusius.

Sobre això, la plataforma considera que és molt d'hora per disposar de dades fiables, tenint en compte que molts centres encara no han respost a l'enquesta. Ara, segons el comunicat, hi ha comarques amb un 50% de seguiment per part dels professors i molts centres pràcticament buits en uns quants municipis.

A la vesprada, la plataforma facilitarà dades més completes del seguiment de la vaga.

10.50h

Concentració a Ontinyent

Ontinyent, capital de la comarca de la Vall d'Albaida, ha estat el primer municipi a fer una concentració en suport a l'ensenyament del País Valencià. Els veïns s'han trobat a la plaça Major.

10.33h

On seran les manifestacions i concentracions?

La Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic ha convocat unes quantes mobilitzacions amb motiu de la vaga educativa de demà al País Valencià, tant al matí com a la vesprada. Us les detallem, amb els horaris corresponents. N'hi ha durant el matí i la vesprada.

Consulteu totes les manifestacions i concentracions que es faran.

10.20h

Per què es fa vaga a l’ensenyament al País Valencià?

Un dels motius que més ha indignat els professors ha estat la llei Rovira, la qual consideren “el pitjor atac al valencià en l’ensenyament”. Aquesta nova norma substituirà l’actual llei de plurilingüisme i implantarà un model híbrid entre les anteriors línies i el plurilingüisme, de tal manera que arraconarà el català a les aules.

També hi ha el districte únic, considerat segregador per la comunitat educativa. La Plataforma assenyala que aquest model afavorirà la creació de guetos en determinades escoles públiques, segons el barri on siguen, i afavorirà la matriculació en les escoles concertades. Per això denuncien que el Consell del PP i Vox vol desarticular el sistema públic d’ensenyament.

Tota la informació sobre els motius pels quals es fa vaga.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any