22.05.2024 - 21:40
Avui l’ensenyament del País Valencià fa vaga. De motius, n’hi ha uns quants: la llei de segregació lingüística impulsada pel conseller José Antonio Rovira, la instauració del districte únic, la paralització del pla Edificant i les retallades en l’escola pública. A més a més, els docents també estan preocupats per l’augment de la conflictivitat a les aules i demanen millores de les seues condicions laborals. La Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic, convocant de la vaga, és una plataforma unitària que ha reunit la comunitat educativa: sindicats de l’ensenyament, entitats civils per la llengua i associacions de famílies.
Un dels motius que més ha indignat els professors ha estat la llei Rovira, la qual consideren “el pitjor atac al valencià en l’ensenyament”. Aquesta nova norma substituirà l’actual llei de plurilingüisme i implantarà un model híbrid entre les anteriors línies i el plurilingüisme, de tal manera que arraconarà el català a les aules.
També hi ha el districte únic, considerat segregador per la comunitat educativa. La Plataforma assenyala que aquest model afavorirà la creació de guetos en determinades escoles públiques, segons el barri on siguen, i afavorirà la matriculació en les escoles concertades. Per això denuncien que el Consell del PP i Vox vol desarticular el sistema públic d’ensenyament.
Les retallades són un altre dels motius de la vaga educativa. D’una banda, hi ha les retallades a l’escola pública en infantil i primària, on s’eliminen 206 aules. D’una altra banda, hi ha les retallades a les Escoles Oficials d’Idiomes (EOI), que els sindicats denuncien que tenen un caràcter ideològic, perquè afectaran, sobretot, llengües minoritzades, com ara, el català a les comarques castellanoparlants i el basc, l’àrab i el castellà per a estrangers, amb una alta demanda de població immigrant.
La paralització del pla Edificant també ha creat malestar en diferents municipis, que comptaven amb l’ajut per a rehabilitar els seus centres públics o per a crear-ne de nous.
Els serveis mínims
La Conselleria d’Educació ha decretat uns serveis mínims per a la jornada de la vaga educativa que la Plataforma considera abusius. A tots els centres haurà d’haver-hi un membre de l’equip directiu, amb exclusió d’activitats lectives, i als centres d’infantil i primària haurà d’haver-hi un mestre per etapa educativa, amb un mínim d’un per cada quatre unitats.
Als centres d’infantil, haurà d’haver-hi dos educadors quan el centre tinga cinc unitats o menys, i tres si en té més de cinc. Als centres específics d’educació especial haurà d’haver-hi dos educadors d’educació especial per cada cinc unitats.
Als centres que imparteixen ESO, batxillerat, formació professional, ensenyaments d’idiomes i ensenyaments artístics, hi haurà un professor per etapa educativa, amb un mínim d’un per cada deu unitats. Finalment, als centres d’ensenyament amb internat, a més dels serveis establerts d’acord amb la tipologia del centre, es prestaran els propis dels dies festius.
La Plataforma denuncia que tan sols un terç de la plantilla d’educadors podrà fer la vaga. I per això estudia de presentar un recurs per vulneració del dret de vaga.
Les mobilitzacions
Durant la jornada de la vaga educativa d’avui, hi ha convocades unes quantes mobilitzacions. Tant al matí com a la vesprada, hi haurà manifestacions a les principals ciutats, València, Alacant i Castelló de la Plana, però també hi haurà concentracions en més pobles i ciutats, entre les quals, Alcoi, Elx, Dénia i Gandia.