MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] El jutge autoritza l’entrada dels afectats per l’incendi de Campanar als seus pisos

  • Es mantindrà el secret de sumari durant un mes per protegir la investigació policíaca i la intimitat de les víctimes i els familiars

VilaWeb
Julian, el porter de l'edifici de Campanar, saluda els bombers (fotografia: Manuel Bruque).
Redacció
27.02.2024 - 19:20

Els equips d’investigació continuen analitzant les restes dels edificis del barri de Campanar, a València, per aclarir tant les causes de l’incendi com les de la propagació tan ràpida del foc. La investigació preliminar indica que potser va ser originat per un curtcircuit en el mecanisme d’un tendal elèctric de l’apartament 86. És la causa més probable una vegada acabada la investigació de la policia científica.

L’ajuntament ha informat que aquesta setmana ja tindran disponibles els pisos on es podran reallotjar els afectats i, per tant, podran deixar l’hotel de l’Albereda on són instal·lats. També podran continuar fent els tràmits per recuperar la documentació que van perdre.

L’incendi del complex de dos edificis de Campanar va començar dijous passades les cinc de la tarda. El foc d’un pis s’escampà ràpidament a la resta d’habitatges. La majoria dels veïns va poder-ne sortir, però n’hi hagué deu que no ho van aconseguir. Els cossos d’aquestes deu víctimes mortals continuen a l’institut anatòmic forense. Els seus familiars resten pendents de saber quan els els lliurarà per poder-se’n acomiadar.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Andreu Esteban.
Fotografia: Andreu Esteban.
Fotografia: Andreu Esteban.
Fotografia: Andreu Esteban.
Fotografia: Andreu Esteban.

Podeu seguir tota la informació de l’evolució de l’incendi, a continuació.

19.11h

Veïns lamenten les poques coses salvables dels seus habitatges

Els veïns del bloc de pisos incendiat de Campanar, que en les últimes hores ja han pogut demanar als bombers que intenten recuperar alguns estris, lamenten les poques coses salvables dels seus habitatges.

"Els bombers diuen que la meua casa s'ha convertit en un ‘loft’ al costat de la del meu veí", diu Javi, un dels afectats. Relata que, segons li ha traslladat un dels bombers que va intentar recuperar els seus estris, hi ha plantes, sobretot les superiors, en les quals a penes es pot discernir quin és un pis i quin és un altre.

Aquest veí ressalta que li va demanar a un bomber un parell de pertinences que li hagués agradat recuperar, entre elles el seu passaport. Però els bombers li van confirmar que no hi havia pràcticament res que es pogués salvar, ja que tot estava totalment calcinat. "No hi ha ni parets exteriors, perquè eren de pladur, ni tampoc portes, per la qual cosa ens diuen que és com si foren ‘lofts’", assenyala.

Així, explica que els bombers han creat un llistat perquè, família per família, puguen reclamar les seues pertinences més preuades i indiquen el lloc en el qual estaven quan van deixar l'habitatge. "Cal fer una espècie de pla de la casa i assenyalar on estaven els objectes preuats o les caixes fortes", diu Javi. Subratlla, així mateix, que l'única cosa que s'ha pogut salvar són els cotxes en el garatge. Aquest va quedar entollat pel treball dels bombers, però la majoria dels vehicles no van quedar danyats.

12.31h

El jutge autoritza l'entrada d'afectats per l'incendi als seus pisos i a l'aparcament per a retirar efectes personals

El titular del jutjat d'instrucció 9 de València, que investiga l'incendi dels dos edificis del barri de Campanar en què van morir deu persones dijous, ha autoritzat aquest matí l'entrada dels veïns als seus pisos i a l'aparcament per a retirar-ne efectes personals i vehicles.

El magistrat ha pres la decisió una vegada la policia li ha comunicat que la mesura no afecta la investigació sobre el sinistre. De tota manera, l'autorització exclou expressament al pis 86 del bloc de 14 plantes, on es va originar foc i en el qual se centren les investigacions.

D'una altra banda, l'instructor ha rebut el resultat de les anàlisis de laboratori fetes per la policia científica per identificar completament les deu víctimes mortals, i l'ha traslladat a l'Institut de Medicina Legal.

El jutjat es posarà en contacte amb els familiars dels morts perquè puguin recollir-ne els efectes personals, i autoritzarà tot seguit el lliurament de les restes mortals i l'expedició de les corresponents llicències d'enterrament i d'incineració per als funerals.

11.48h

L'Ajuntament de València comença el ple del febrer amb un minut de silenci per les víctimes

El ple ordinari fet avui per l'Ajuntament de València, corresponent al mes de febrer, ha arrancat amb un minut de silenci en memòria dels deu morts a l'incendi de dijous passat en què es van destruir dos blocs de pisos al barri de Campanar i de les persones que han perdut casa seua.

Aquest és el tercer minut de silenci que fa el consistori en record i homenatge als afectats per aquest incendi, després del de dissabte, davant la porta principal de l'ajuntament, i del d'ahir, impulsat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

26.02.2024
21.07h

Mazón anuncia ajuts directes per als afectats de l'incendi

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha comparegut per anunciar acords en relació amb l'incendi de Campanar. El Consell ha aprovat en un ple extraordinari ajuts a les famílies que han perdut l'habitatge.

En una primera mesura, de manera immediata, els residents habituals en els edificis incendiats rebran 6.000 euros, pel cap baix, per a comprar béns de primera necessitat, amb un màxim de deu mil euros segons el nombre de membres de la unitat familiar. També ha anunciat un ajut al lloguer que pot arribar a 1.500 euros el mes, que pot arribar a un any per als qui eren propietaris i de tres mesos per als qui tenien un contracte de lloguer. Mazón ha destacat que s'ha fet en col·laboració amb l'Ajuntament de València i demà s'ha de publicar al diari oficial.

A més dels ajuts directes, hi ha mesures de serveis socials, com ara, impulsar la reubicació preferent en residències i centres de dies de persones dependents; respecte d'Hisenda, hi ha previst d'articular ajuts fiscals, de tipus zero, en transmissions patrimonials si volen adquirir un habitatge, i també hi ha una coordinació d'assistència psicològica, escolarització preferent i la gratuïtat del transport públic.

20.11h

Primeres vint famílies reallotjades

Aquesta tarda han començat a arribar a l'edifici cedit pel consistori per als reallotjaments les primeres famílies que van perdre el seu habitatge en l'incendi. En total, s'han allotjat vint-i-set adults i catorze nens. En l'edifici ha seguit tota la tarda el trànsit d'operaris que treballaven a l'interior condicionant els habitatges i de transportistes amb menjar i estris, donats per empreses i particulars.

La junta de govern local de l'Ajuntament de València ha aprovat declarar la tramitació d'urgència de contractes de subministraments i serveis per a atendre les necessitats bàsiques dels afectats.

El consistori paralitzarà els rebuts de l'aigua i està gestionant els de la llum dels habitatges dels blocs de l'edifici residencial calcinat.

20.05h

Familiars de les víctimes dels incendis de Londres i Milà visiten als afectats

Familiars de víctimes dels incendis dels edificis Grenfell, en 2017 a Londres, i de Torre dei Moro a Milà, en 2021, s'han desplaçat avui a València per a visitar a les famílies afectades per l'incendi de Campanar. Representants de l'associació Grenfell Next of Kin, que reuneix familiars de víctimes de l'incendi de la torre de Grenfell, i dels afectats per l'incendi de la Torre dei Moro, han visitat aquesta tarda a les famílies reallotjades en l'edifici de 131 habitatges cedit per l'Ajuntament de València.

Mirko Berti, un dels afectats per l'incendi de Milà, ha demanat a la Unió Europea que actue i que permeta un test sobre els materials dels revestiments, així com una llei per a la prevenció d'incendis en aquestes edificacions. "La batalla que estem fent és perquè aquestes tragèdies no tornen a produir-se", ha dit Berti.

Els representants de totes dues associacions es van posar en contacte amb l'Ajuntament de València per a transmetre'ls la seua solidaritat i suport, i aquesta tarda s'han reunit amb membres del consistori.

19.49h

Catalá es reunirà amb el Col·legi d'Arquitectes per a analitzar la situació d'altres edificis similars als de Campanar

La batllessa de València, María José Catalá, ha anunciat que l'ajuntament es reunirà amb el Col·legi d'Arquitectes per a analitzar la situació dels edificis similars al de Campanar. "És veritat que va més enllà del territori de la ciutat, és una reflexió que estic convençuda que s'ha de fer a nivell molt més ampli", ha dit.

19.03h

Els monarques espanyols arriben a la zona zero de l'incendi

Els monarques espanyols continuen la seua visita després de rebre als afectats en el Palau de la Música, i arriben a la zona zero de l'incendi de Campanar acompanyats per la comitiva d'autoritats valencianes. Allí, han saludat als serveis d'emergència, els efectius policials, la Creu Roja, els responsables de l'associació Valientes, i responsables de l'empresa Mercadona en senyal d'agraïment.

18.37h

Una veïna s'emociona en recuperar un anell de les restes de l'incendi

· Les càmeres d'À Punt han enregistrat les llàgrimes d'emoció d'una veïna en recuperar un anell de les restes dels edificis incendiats. Els bombers li han fet entrega de les pertinences que han pogut salvar del seu habitatge, entre les quals es poden distingir unes carpetes amb l'exterior cremat i una caixa de sabates amb algunes restes.

17.59h

Rep l'alta el bomber ferit en l'incendi de Campanar que encara era ingressat

. El bomber ferit en l'incendi de Campanar que encara era ingressat a l'hospital la Fe ha rebut l'alta avui. És l'únic ferit de l'incendi que encara era hospitalitzat. Aquest cap de setmana van donar d'alta l'altre bomber que també havia estat ingressat per les ferides sofertes en l'extinció i el salvament.

17.52h

Els monarques espanyols arriben al Palau de la Música per reunir-se amb els afectats per l'incendi

· Els monarques espanyols, Felipe VI i Leticia, han arribat al Palau de la Música de València per a una recepció privada amb els afectats per l'incendi de Campanar. És la primera parada dels monarques espanyols en la seua visita a València. Els han rebuts el president de la Generalitat, Carlos Mazón; la batllessa de València, María José Catalá; la ministra espanyola de Ciència i Universitats, Diana Morant; el president de la Diputació de València, Vicent Mompó; i la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé.

VilaWeb
VilaWeb

17.27h

Alacant cerca edificis amb un revestiment semblant al de Campanar

. L'Ajuntament d'Alacant cerca de divendres ençà els edificis que puguen tenir un revestiment semblant al que es va incendiar al barri de Campanar de València, que seran sotmesos a una inspecció dels tècnics municipals.

En concret, s'ha començat la revisió dels materials col·locats en les façanes dels 135 edificis més alts de la ciutat, és a dir, amb més de deu plantes. Aquest matí se n'han revisats 90.

El grup de treball habilitat és format per quatre bombers i dos caps amb titulació tècnica en arquitectura i enginyeria industrial. A més, s'encarreguen d’orientar i aconsellar per a millorar les condicions de protecció contra incendis en aquests edificis tan alts.

17.18h

El grup de treball per a analitzar si Catalunya té edificis com el calcinat a València es reunirà el primer de març

La consellera de Territori, Ester Capella, ha anunciat que el divendres 1r de març es reunirà per primera vegada el grup de treball que determinarà si a Catalunya hi ha construccions amb les mateixes característiques que l'edifici incendiat a Campanar.

"El grup analitzarà quins materials s'utilitzen quina resistència tenen a l’aigua, al foc o a elements que poden fer que un edifici s'acabi cremant o ensorrant", ha dit Capella. L'objectiu és estudiar les dades que certifiquin que no hi ha edificacions construïdes amb els mateixos materials i establir com cal actuar si se'n localitzen.

17.12h

El jutjat d'instrucció 9 de València assumeix la investigació de l'incendi i ratifica el secret de les actuacions

  • El titular del jutjat d'instrucció 9 de València s’ha fet càrrec avui de la competència per a investigar les causes i circumstàncies de l'incendi de dos edificis del barri de Campanar, i ha ratificat el secret de les actuacions.

El magistrat, que estava de guàrdia d'incidències dijous, dia en què es va declarar el foc, ha acceptat la inhibició de les diligències prèvies acordada a favor seu per la seua homòloga del jutjat d'instrucció 10.

La titular del jutjat 10 va obrir inicialment la causa divendres, quan feia guàrdia d'incidències i va rebre un avanç de l'atestat policíac. La magistrada va ordenar tot seguit el secret de les actuacions a fi de protegir la recerca i la intimitat de les víctimes i dels seus familiars.

El magistrat del jutjat 9, a més d’assumir la recerca, ha ratificat tant el secret sumarial com la resta de mesures preses pel jutjat d'instrucció 10.

16.14h

Mazón avança que les ajudes es canalitzaran en una finestreta única i seran compatibles amb unes altres

· El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat que les ajudes per als afectats per l'incendi de Campanar es canalitzaran a través d'una finestreta única, seran compatibles amb les d'altres administracions i seran d'aplicació immediata.

Un ple extraordinari a última hora d'avui aprovarà el decret que inclourà totes les ajudes per als afectats. Mazón ha dit que aquest decret inclourà més mesures junt amb les anunciades la setmana passada (ajudes directes, de lloguer i bonificació d'habitatge).

15.57h

El Consorci de Bombers de València defensa l'actuació del col·lectiu de bombers

· El Consorci de Bombers de València ha defensat l'actuació del col·lectiu de bombers en l'incendi de Campanar. "Les decisions adoptades per les primeres dotacions del Cos Municipal de Bombers de la ciutat de València que van arribar al lloc van ser crítiques i urgents, condicionades tant per la quantitat d'ocupants com pel virulent desenvolupament de l’incendi", han dit.

Així, defensen que les decisions adoptades van ser avaluades i consensuades baix criteris tècnics des del Lloc de Comandament Avançat, ajustant els patrons de procediment a la situació de l'emergència i aplicant els estàndards de seguretat, tant per als habitants de l'edifici com per als efectius d'intervenció.

"Volem reconéixer i fer constar la professionalitat demostrada pel col·lectiu de bombers de la ciutat de València, així com la dels seus comandaments responsables, amb els quals en tot moment compartim la duresa física i emocional de la gestió d'aquest incendi", han dit.

14.52h

Les famílies es començaran a allotjar avui al bloc de Safranar

· La batllessa de València, María José Català, ha explicat que unes quantes famílies ja es començaran a allotjar avui a l'edifici de Safranar. S'han prioritzat les famílies amb xiquets i gent de mobilitat reduïda. S'hi podran estar tres mesos, prorrogables segons la necessitat. En total, cent famílies han demanat poder reubicar-se a l'immoble del barri de Safranar.

14.38h

L'incendi es pot haver originat per un curtcircuit en un tendal

· L'incendi de Campanar s'hauria originat arran d'un curtcircuit en el tendal d'un apartament, segons que recull l'agència EFE. Aquesta és la causa més probable que es desprèn de l'informe preliminar després d'haver-se acabat la inspecció de la policia científica.

12.43h

Darrers preparatius a l'edifici de Safranar on es reallotjaran els afectats

Els voluntaris treballen en els últims preparatius a l'edifici del barri de Safranar de València on es reallotjaran els afectats per l'incendi de Campanar. És previst que la batllessa de València, María José Catalá, visiti l'edifici d'ací a pocs minuts. Els pisos s'adjudicaran per un termini de tres mesos que serà prorrogable, segons que ha explicat aquest matí el consell de govern.

Pla general de l'edifici on s'allotjaran els afectats (fotografia: Prats i Camps).

La previsió dels operaris és tenir l'edifici a punt demà passat, tot i que alguns habitatges ja s'han enllestit. Un grup de treballadors hi munta els mobles dels habitatges. Als baixos, voluntaris organitzen els productes de les donacions, com ara bolquers, medicines o bé menjar.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Entrada del complex (fotografia: Prats i Camps).
Un grup de treballadors munta mobles a l'edifici (fotografia: Prats i Camps).
Un grup de voluntaris organitza les donacions (fotografia: Prats i Camps).

12.04h

Un centenar d'afectats romanen allotjats al Valencia Palace

Javier Vallés, director general de SH hotels, a la qual pertany l’hotel Valencia Palace, ha explicat que en aquest establiment encara hi ha un centenar de persones allotjades. Amb tot, està pendent d’algunes eixides perquè molt aviat l'ajuntament lliurarà a alguns afectats les claus dels primers pisos d’un edifici municipal. A la setena planta de l’hotel s’ha instal·lat un punt de solidaritat amb roba i més articles que els hostatjats puguin necessitar.

11.38h

Alguns propietaris amb pòlisses particulars començaran a rebre avançaments de les asseguradores

Alguns dels propietaris dels pisos han dit que ja havien rebut resposta de les companyies asseguradores. Fan referència a les pòlisses particulars que tenien, i no pas a la pòlissa de l’edifici. En alguns casos els faran un avançament de diners a compte perquè puguin pagar les primeres despeses. Per a cobrar la resta, els han dit que hauran d’esperar els informes tècnics. Els propietaris afectats es van organitzant per mirar quin ha de ser el futur de la finca.

10.54h

Jornada de gestions entre els afectats

Tant els propietaris com els llogaters de la finca afectada per l’incendi de Campanar han començat la jornada fent gestions i amb unes quantes incògnites. El cansament i el nerviosisme es fan notar i molts ja no volen fer declaracions a la premsa. Alguns altres manifesten un sentiment de dolor que no se'n va malgrat el pas de les hores. A les portes de l’hotel Palace hi ha tot de mitjans de comunicació, igual que a l’edifici de Tabacalera. Els afectats, ara com ara, són separats en dos grups: el dels propietaris i el dels llogaters. Aquests darrers tindran una reunió a la tarda per a aclarir alguns aspectes de la seva situació.

09.57h

S'habilita un punt únic d'atenció als afectats

L'Ajuntament de València ha habilitat un punt únic d'atenció presencial als afectats per l'incendi perquè puguin fer-se tota la documentació i la paperassa pertinent. A les oficines de la policia espanyola al carrer de l’Hospital és on poden anar a fer-se el document d’identitat sense haver de demanar cita prèvia, segons que ha informat Prefectura Superior de Policia.

08.26h

La policia científica sospita que l'incendi va ser d'origen elèctric

Segons que informa Levante-EMV, els especialistes de la divisió científica de la policia espanyola, juntament amb els experts de la brigada de València, provaran d'accedir avui a l'habitatge de la porta 86 –situat a la torre de catorze pisos– perquè creuen que és on es troba l'origen de l'incendi.

Ara com ara, segons el diari, la principal hipòtesi de la policia és que el foc va ser d'origen elèctric. Fonts de combustió, com ara el gas, han estat descartades perquè l'edifici s'alimenta exclusivament d'electricitat. En el moment de l'incendi, el pis era buit. Levante també explica que l'any 2012 un altre habitatge del complex –la porta 51– ja es va cremar totalment en un incendi que començà per una avaria en un endoll.

25.02.2024
19.38h

À Punt dedica un programa especial a les víctimes de l'incendi

Avui és l'últim dia de dol decretat a la ciutat de València per l'incendi a l'edifici de Campanar. À Punt ha volgut fer un homenatge a les víctimes amb un programa especial que ha començat a les 19.30 i que s'allargarà fins les 21.00. A més, demà a les 22:00, el programa d’investigació ‘Zoom’ donarà resposta a la multitud d’interrogants de la tragèdia que ha commocionat la societat.

18.56h

Tres associacions de Campanar llancen un micromecenatge per donar els fons als afectats per l'incendi

· L'Associació de Veïns del barri de Campanar i les organitzacions Campanar Poble i Taula per la Partida han llançat un micromecenatge per recaptar fons que donaran als veïns dels dos edificis cremats.

Així ho ha detallat el president de l'entitat, Pep Benlloch, que, en declaracions a Europa Press, ha mostrat el seu agraïment als policies, bombers i mitjans sanitaris que treballen d'ençà que va començar l'incendi, com també a tots aquells que han tingut gests de solidaritat amb les víctimes.

Aquestes tres associacions són les mateixes que han convocat aquest matí un minut de silenci al barri. Benlloch ha ressaltat que a l'acte, fet a la plaça de l'Església, hi han assistit entre tres-cents veïns de Campanar i quatre-cents, però també de barris pròxims, com ara Benicalap, Benimaclet, Torrefiel i Beniferri.

15.41h

Els cossos dels morts a Campanar no seran lliurats fins que no hagin arribat les proves genètiques

· Els jutjats de València han comunicat avui que esperen els resultats de les anàlisis d'ADN, i en alguns casos, dels estudis antropològics dels cadàvers rescatats de dins l'edifici de Campanar, deu en total, per garantir la plena identificació de les víctimes. És el pas previ per a autoritzar el lliurament de les restes mortals als familiars, segons que ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ-CV).

Els equips forenses de l'Institut Medicina Legal de València van acabar les autòpsies a última hora d'ahir. No obstant això, l'autoritat judicial solament pot autoritzar el lliurament de les restes dels morts als familiars i expedir les preceptives llicències d'enterrament una vegada completat el procés d'identificació, després del resultat dels perfils genètics de les mostres biològiques remeses als laboratoris.

La causa judicial per aquests fets va ser oberta divendres pel jutjat d'instrucció 10 de València, que estava en funcions de guàrdia d'incidències i que va decretar el secret de les actuacions durant un mes per protegir la recerca policíaca sobre la causa i circumstàncies de l'incendi.

13.46h

Un dels bombers continua hospitalitzat

Un dels bombers ferits en l'incendi de l'edifici de Campanar continua ingressat a l'Hospital la Fe de València. De moment no hi ha cap novetat del seu estat, segons que ha informat el Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU). L'incendi de l'edifici, en què han mort deu persones, va deixar un balanç de quinze ferits, set dels quals, bombers. Dels dos bombers que estaven ingressats, el que era a l'Hospital Doctor Peset va ser donat d'alta ahir a la tarda, després d'haver passat de l'UCI a planta al matí.

13.35h

L'edifici és assegurat per 26,5 milions d'euros

· L'edifici de catorze plantes devastat per l'incendi a Campanar tenia una pòlissa d'assegurances per 26.511.540,32 euros per a l'edificació i 31.266,71 euros més per al mobiliari comunitari.

Segons que recull la pòlissa de l'immoble, a la qual ha tingut accés Efe, el contracte per a l'assegurança d'edificis i habitatges és subscrit entre la comunitat de propietaris i la companyia Mapfre i té data de validesa d'ençà del primer de febrer, amb venciment el mateix dia de l'any que ve.

Especifica així mateix que l'assegurança inclou cobertura per incendi i que l'edifici, construït el 2008 i amb 139 copropietaris, té una qualitat de construcció "alta". Assenyala també que els metres quadrats corresponents a habitatge ascendeixen a 13.678, els trasters i garatges ocupen 11.172 metres quadrats i els recintes comercials, 3.793.

La resta de cobertures recollides en la pòlissa es refereixen a altres danys, fenòmens atmosfèrics, danys elèctrics, d'aigua, trencaments, prestacions especials, robatori i prestacions especials per robatori, embossos i assistència en edifici; i no contempla els danys estètics.

La pòlissa inclou 782.996,18 euros de responsabilitat civil, encara que no contempla la responsabilitat civil de copropietaris.

La responsabilitat civil per accidents de treball ascendeix a 69.976,42 euros; la responsabilitat per contaminació a 782.996,18 euros i contempla 5.875,54 euros per a defensa jurídica. No inclou: avaria de maquinària; reconstrucció de jardins o vehicles en garatge.

13.08h

Minut de silenci

Molta gent ha acudit avui a les dotze del migdia a la plaça de l'Església de Campanar per fer un minut de silenci en memòria de les deu víctimes mortals de l'incendi.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

11.51h

Els veïns comencen a retirar els vehicles del garatge de l'edifici incendiat

· Els veïns dels blocs de l'edifici calcinat han començat a retirar els vehicles del garatge acompanyats per un bomber i coordinats per la policia local.

Segons que ha explicat a Efe un dels veïns de l'edifici, anit ja va començar la retirada d'alguns vehicles i aquest matí continuen buidant les tres plantes del garatge. "Jo tinc una moto i un traster. Ens haurien de donar permís per a poder baixar i buidar-ho", comenta. Avui i demà tenen permís per a treure els vehicles.

A més, ha indicat que no hi ha llum i que, per tant, cada veí ha de baixar acompanyat d'un bomber. De fet, al carrer de Rafael Alberti, que és el que té l'accés al garatge, la policia local coordina l'entrada dels veïns que s'acosten a la zona amb un llistat de matrícules.

09.03h

Els llogaters dels edificis incendiats creen una associació pròpia d'afectats

· Els llogaters dels dos blocs incendiats dijous a Campanar han constituït una associació pròpia amb què canalitzaran les seves demandes perquè no n'han pogut crear una de conjunta amb els propietaris dels habitatges, perquè diuen que volen anar pel seu compte.

Malgrat que la intenció dels arrendataris era crear una associació conjunta de damnificats, expliquen que no ha estat possible perquè consideren que la comunitat de propietaris ho veu d'una altra manera, i per això han optat per crear-ne una de pròpia, en què se n'integraran al voltant d'un centenar.

Així ho retrata Nancy Kawham, portaveu dels llogaters, que, amb tot, consideren que hi ha hagut un punt d'inflexió perquè els arrendadors –si és el cas, una empresa propietària d'uns quants habitatges calcinats– volen fer una entitat separada dels arrendataris: "Diuen que pot haver-hi interessos diferents entre propietaris i llogaters."

Així i tot, estan alleujats perquè l'ajuntament els ha garantit que tenen el mateix dret d'accedir a una de les cases que ha posat a la seva disposició en un edifici destinat al lloguer social, al barri de Safranar, que podran començar a ocupar a partir de la setmana que ve.

01.13h

Donen d'alta un dels dos bombers hospitalitzats

· Un dels dos bombers que restaven hospitalitzats ha estat donat d'alta aquesta nit a l'Hospital Doctor Peset. L'altre encara és ingressat a l'Hospital la Fe.

24.02.2024
21.20h

Acaben les autòpsies a tots deu cossos, però tres passaran a estudi antropològic

· Els forenses de l'Institut de Medicinal Legal de la Conselleria de Justícia i Interior han acabat les autòpsies a tots deu cossos trobats a l'edifici. Però n'hi ha tres que encara hauran de passar per un estudi antropològic per l'estat en què es troben.

21.09h

L'ajuntament diu que podrà reallotjar els veïns a l'edifici municipal la setmana vinent

· Els propietaris i inquilins de l'edifici cremat que ho hagin demanat començaran a ser reallotjats a partir de la setmana vinent als 131 habitatges propietat de l'ajuntament que han posat a la seva disposició. Ho ha dit la regidora de Serveis Centrals de l'Ajuntament de València, Julia Climent, en una pausa de la reunió amb la junta de propietaris. A més, ha garantit que s'hi podrien estar el temps que calgués fins que no resolguessin la seva situació. Climent i el portaveu de Vox, Juan Manuel Badenas, com a representants del govern local, els han dit que era molt important que es dirigissin al punt d'atenció obert a l'edifici de Tabacalera perquè els donessin una atenció individualitzada i específica.

Ara com ara, el punt d'atenció ha rebut 130 sol·licituds de tota mena, però la principal prioritat que han manifestat és la d'accedir a un habitatge. Per això els començaran a reallotjar la setmana vinent en habitatges que ja estan totalment equipats, ha dit.

20.21h

Un informe dirà si la façana d'un edifici de Mislata és igual o semblant al de l'edifici cremat

· L'edifici Navis de Mislata (Horta Sud) se sospita si és fet amb els mateixos materials, o uns altres amb característiques semblants, que l'edifici de Campanar. És per això que l'ajuntament ha anunciat que farà un informe sobre la façana de l'edifici, que va ser construït per la mateixa promotora, Fbex, i en unes dates semblants.

Els tècnics demanaran de manera urgent a la propietat dels domicilis –en major part, d'una entitat bancària–, que certifiqui l'estat i el bon funcionament de les instal·lacions contra incendis, tal com marca la normativa, i totes les mesures de seguretat i prevenció addicionals. Una vegada fet l'informe, es farà arribar a les comunitats de propietaris perquè puguin fer les comprovacions que considerin o prendre les mesures oportunes.

20.17h

Els forenses ja analitzen els cossos per identificar-los

· Els forenses de l'Institut de Medicina Legal de València continuen analitzant amb la policia espanyola els deu cadàvers trobats a l'edifici. Una volta s'hagin fet els informes sobre la identitat de cada cos i les circumstàncies de la mort s'enviaran al jutjat d'instrucció 10 de València, que va obrir la investigació i va ordenar les autòpsies.

Segons que han avançat aquesta tarda À Punt i RTVE, els forenses ja han identificat tres cadàvers dels deu.

19.40h

La Generalitat i l'ajuntament coordinen com oferir les ajudes

· L'Ajuntament de València i la Generalitat s'han reunit per coordinar com començar a oferir les ajudes als afectats per l'incendi, que no tenen casa. Hi han participat la batllessa, María José Català, la vice-presidenta segona i consellera de Serveis Socials, Susana Camarero, i més participants, amb la idea que els afectats que les necessiten en puguin disposar tan aviat com sigui possible.

19.38h

Els serveis de neteja comencen a retirar les restes de l'edifici

· Els serveis de neteja de l'ajuntament han començat a retirar les restes cremades de l'edifici sota la supervisió dels bombers. Treballen al carrer del Mestre Rodrigo i a la zona de la vora.

18.22h

El bomber que ha sortit de l'UCI rep l'alta

· El bomber ferit en l'incendi que estava ingressat a l'Hospital Doctor Peset de València, i que aquest matí ha passat de l'UCI a planta, ja ha rebut l'alta. N'ha informat el Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències, que precisa que tan sols resta hospitalitzat un bomber, a l'hospital de la Fe.

16.45h

Els veïns dels pisos cremats s'organitzen per reclamar ajudes

· Els propietaris dels habitatges calcinats per l'incendi es reuniran avui per organitzar-se. Ana María Vela ha explicat a la SER que la prioritat era fer una primera reunió com a comunitat de propietaris, que encara era vigent, i que la primera reclamació era que el seu cas no s'oblidés d'ací a vint dies. A més, ha demanat una ajuda especial per al pagament de les hipoteques. "Amb mi ja s'han posat en contacte [des del seu banc] i el dilluns ja m'ho diran", ha dit. A banda, ha explicat que ha parlat amb la regidora d'Hisenda a l'Ajuntament de València, María José Ferrer San Segundo, que, segons ella, s'ha compromès a parlar amb els bancs.

La veïna ha dit que tots els veïns estaven molt malament i molt nerviosos: "Cadascun respon com pot, i hi ha gent que pot estar més serena, però per dins portem la processó, i hi ha gent que no ho sap portar perquè ho hem perdut tot. I hi ha gent morta, que és el pitjor de tot", ha conclòs.

16.36h

La Generalitat de Catalunya cercarà si al Principat hi ha edificis amb les mateixes característiques de l'edifici cremat

· La Generalitat de Catalunya ha creat un grup de treball per avaluar si al Principat hi ha construccions amb les mateixes característiques que l'edifici Campanar, segons que han informat a l'ACN fonts del Departament de Territori. Expliquen que l'objectiu principal serà definir les accions i mesures pertinents als possibles edificis en risc per aquesta patologia a Catalunya. La Generalitat diu que no li consta que cap edifici de pisos públic dels més de 18.000 que gestiona estigui revestit amb poliuretà, i que per saber si la resta d'edificis, privats, cal creuar les dades amb els ajuntaments i els col·legis d'arquitectura.

Des del març de l'any 2006 el Codi Tècnic català obliga a comunicar tant l’inventari dels materials com la documentació dels projectes constructius als col·legis professionals, motiu pel qual Territori considera que no hauria de ser difícil analitzar la situació dels edificis construïts en els últims anys. Caldrà veure, però, com s'aconsegueix aquest tipus de dades de les finques construïdes abans del 2006, com és el cas de l'edifici que dijous va cremar a València.

El grup proposat per Territori estaria guiat per la Direcció General d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, però volen que tingui la participació d'experts del Col·legi d’Arquitectes o del Col·legi d’Arquitectes Tècnics de l’Edificació. Més enllà de les valoracions d'aquest grup d'experts, el govern vol rebre les aportacions i coneixement d'altres organismes i, sobretot, del món local.

16.14h

L'origen del foc no serà difícil de trobar

· L'empresa Synthesis, contractada per una de les assegurances, preveu que podrà determinar en un parell de dies l'origen, la font i la causa de l'incendi de Campanar, a València, un cop el jutjat que ho investiga autoritzi que puguin entrar a l'edifici. Així ho ha dit a EFE el president i director tècnic de l'empresa, Félix César Alonso. Synthesis, dedicada a investigar l'origen d'incendis, ha treballat en casos com els de la Torre Windsor de Madrid, que es va cremar el 2005, o el de les dues discoteques de Múrcia que van cremar l'any passat.

Alonso diu que la velocitat amb la qual es va propagar el foc ja es va observar en l'incendi de la torre Grenfell d'habitatges socials de Londres el 2017, on van morir 80 persones i que tenia el mateix tipus de façana de València. "A aquesta mena de façanes els tinc una mica de pànic", diu, "perquè saps on comença l'incendi, però no on acaba".

Explica que en una construcció de maó o amb panells de formigó, si es produeix un foc en un habitatge, les flames surten a l'exterior o, com a molt, el foc afecta el pis superior. En canvi, als incendis amb façana ventilada no se sap on anirà a parar el fum, que té partícules que encara no s'han cremat, però que poden crear flama a l'interior d'aquest buit i provocar un efecte xemeneia. En el cas de l'incendi del dijous, diu, el foc es va agreujar a causa de la intensitat del vent que bufava a València.

Quan puguin accedir a l'edifici, explica, els tècnics de l'empresa retiraran els panells que no estiguin afectats per a recollir mostres, enviar-les al laboratori i determinar la classe de material de l'interior. Diu que era un material combustible, però encara és aviat per a concretar de quin tipus.

Trobar l'origen del foc no serà gaire complicat, diu, i ho podran saber en un dia o dos. Ara bé, reconeix que el més complicat serà descobrir com es va propagar l'incendi per tot l'edifici. Per a fer-ho, revisaran amb detall el pis on va començar el foc, però també a les plantes immediatament superior i inferior.

14.16h

Surt de l'UCI un dels bombers ferits

· Un dels dos bombers ferits en l'incendi que encara estan hospitalitzats ja ha pogut sortir de l'UCI i ha passat a planta, segons que han informat a EFE fonts sanitàries. És el bomber que està ingressat des de dijous a l'hospital Doctor Peset de València. L'altre bomber, ingressat a l'hospital Le Fe, també és a planta.

L'incendi va provocar la mort de deu persones i quinze ferits, set d'ells bombers. Tots els ferits han rebut l'alta durant les últimes hores a excepció d'aquests darrers dos bombers.

13.57h

Homenatge també davant de l'edifici

· A la mateixa hora que es feia els cinc minuts de silenci davant de l'Ajuntament de València, unes tres-centes persones també s'han reunit a prop de l'edifici cremat per a mostrar el seu respecte i condol a les víctimes. La convocatòria l'han feta diverses falles del barri i altres col·lectius i han compartit espai amb la policia científica i els bombers que treballen a la zona.

Els veïns comentaven la dimensió de la tragèdia i expressaven el seu dolor per les persones mortes, amb un record especial per la família de quatre membres, amb una filla de dos anys i un nadó de pocs dies. També han parlat de les necessitats que tindran ara els antics habitants d'aquells pisos i la reacció solidària que s'ha despertat. Durant aquests dies s'ha recollit material de tota mena en un local de la zona, però avui ja està tancat pel gran volum de donacions.

VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Andreu Esteban
Fotografia: Andreu Esteban.

12.41h

Llarg discurs de Feijóo en nom de "la família del Partit Popular"

· El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, s'ha atorgat un rol institucional en els discursos posteriors a l'homenatge a les víctimes amb un llarg discurs on ha expressat "el dolor de la família del Partit Popular" i ha elogiat la resposta dels governs de la Generalitat i de València, tots dos dirigits pel seu partit. "Penso que en moments complexes és quan es veu el compromís amb el servei públic. El fet que estiguin desplegades, decidides i comunicades una sèrie d'ajudes diu molt en favor de la Generalitat i l'ajuntament", ha dit.

Feijóo ha parlat de l'exemple que l'Ajuntament de València ha donat a tot l'estat espanyol, que diu que comparteixen el dolor de la ciutat, i ha afegit: "Tota Espanya ha estat València, i València ha estat tota Espanya." Ha expressat el condol a les famílies de les víctimes i la solidaritat als bombers hospitalitzats i la resta de ferits: "Els bombers de l'ajuntament i la Generalitat han fet un gran treball. Han intentat salvar vides arriscant les seves." En acabat, el discurs de Feijóo ha estat aplaudit per la comitiva que l'acompanyava.

12.38h

Català remarca la unitat institucional

· "Som una ciutat de gegants, i la corporació ha d'estar a l'altura", ha dit la batllessa, María José Català, després de l'homenatge. Ha dit que les autoritats treballaran per mirar de fer que les víctimes no tinguin "ni un segon d'incertesa", i ha remarcat el dolor de tota la ciutat: "Tots els valencians s'han afegit a aquest minut de silenci enviant-los el nostre afecte."

Ha explicat que ha rebut molts oferiments d'ajuda als afectats per part d'empreses, veïns i institucions, i ha agraït la unitat institucional mostrada en el minut de silenci. "Tots plorem junts. Estem junts en el dolor i també ho estarem en la fortalesa", ha dit, i ha agraït particularment "al president de la Generalitat per haver estat la meua mà amiga en aquests moments".

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any