MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] Tanquen els punts de votació a Catalunya Nord

VilaWeb
Arnau Lleonart
09.06.2024 - 08:00
Actualització: 09.06.2024 - 20:36

Queden poques hores perquè s’acabin les eleccions europees. De fet, els col·legis electorals ja han tancat a tot el país. Les eleccions van començar dijous en alguns estats europeus, com ara els Països Baixos, i divendres van votar els ciutadans d’Irlanda i la República Txeca. Dissabte van obrir els col·legis a Malta, Eslovàquia i Itàlia, i avui es vota a la resta d’estats europeus. En total, els europeus elegeixen 720 eurodiputats, repartits en circumscripcions estatals segons la població. En el nostre país, l’estat francès designa 81 representants i l’espanyol, 61. Podeu seguir l’escrutini del nou Parlament Europeu, ací.

A diferència d’uns altres comicis, els primers resultats no se sabran fins a les 23.15, aproximadament, però ja s’han publicat les primeres enquestes a peu d’urna.

També han començat a publicar-se sondatges i estimacions de vot en uns quants països europeus.
A continuació trobareu tota la informació d’última hora d’aquests comicis.
19.49h

La dreta també guanyaria les eleccions a Bulgària

· La formació conservadora GERB-SDS, de l'ex-primer ministre Boiko Boríssov, guanyaria les eleccions a Bulgària amb el 26,2% dels vots, segons un sondatge. En segon lloc hi hauria la formació liberal PP–DB, amb el 15,7%, seguit de l'extrema dreta de Renaixement (15,4%).

19.40h

Bèlgica allarga la votació dues hores per problemes tècnics

· Els problemes tècnics han obligat les autoritats belgues a allargar dues hores la votació. Finalment, els punts de votació han tancat a les 18.00. A part d'eleccions europees, Bèlgica també en fa de federals i als parlaments de Flandes, Brussel·les i Valònia.

19.25h

Finlàndia s'avança i comença a donar dades de l'escrutini

· Finlàndia incompleix l'ordre de no publicar dades de l'escrutini fins a les 23.00 i comunica resultats provisionals amb el 53% escrutat. El conservador Partit de la Coalició Nacional (KOK, en finès) s'imposa amb el 25,3% dels vots, i l'Aliança d'Esquerra (18,3%) avança la socialdemocràcia (15,6%) en el segon lloc. El Partit del Centre es col·loca quart (11,5%) i la Lliga Verda cinquena (11,2%). L'extrema dreta del Partit dels Finlandesos (6,7%) baixa al sisè lloc, per sobre del Partit Popular Suec (5,6%).

19.14h

Nova Democràcia guanyaria les eleccions a Grècia

· La dreta s'imposaria en les eleccions a Grècia. Nova Democràcia aconseguiria un 30% dels vots, segons els sondatges. En segon lloc hi hauria Syriza, que resistiria davant del PASOK. El partit d'Alexis Tsipras acumularia el 17,5% dels vots, i els socialdemòcrates n'obtindrien el 12,5%. L'extrema dreta de Solució Grega aconseguiria el 9% dels vots, el mateix resultat que el Partit Comunista. En sisena posició hi hauria l'extrema dreta del Moviment Patriòtic Democràtic - Victòria (4%), seguit d'Unitat Popular (4%), l'escissió de Syriza.

Consulteu tota la informació dels sondatges arreu de la UE.

19.11h

Els conservadors s'imposarien a Croàcia

· La conservadora Unió Democràtica Croata guanyaria les eleccions amb 6 eurodiputats, segons un sondatge de la televisió pública de Croàcia. El Partit Socialdemòcrata seria segon, amb 4 representants. La plataforma Nosaltres Podem, d'esquerra verda, aconseguiria 1 escó, el mateix resultat que la formació d'extrema dreta el Moviment de la Pàtria.

Consulteu tota la informació dels sondatges arreu de la UE.

18.54h

[MAPES] La participació fins a les 18.00, municipi per municipi: l’abstenció es dispara, sobretot a Catalunya

· L'abstenció marca la jornada electoral a bona part del país. Catalunya, segons les dades de les 18.00, és on baixa més la participació (33,69%), gairebé 17 punts percentuals. A les Illes hi ha votat el 30,20% del cens (11,83 punts menys) i al País Valencià, el 42,63% (8,85 punts menys).

Consulteu totes les dades de participació.

18.34h

Tanquen els punts de votació a Catalunya Nord

· A les 18.00 han tancat els punts de votació a Catalunya Nord. L'avançament de la participació de les 17.00 ha confirmat l'augment de la mobilització, que puja de sis punts percentuals en comparació amb el 2019. La participació era del 48,45%. Ara fa cinc anys va ser del 42,32% i el 2014, del 36%.

18.21h

Els conservadors s'imposarien a Alemanya i l'extrema dreta escalaria al segon lloc

· El partit conservador alemany Unió Demòcrata Cristiana (UDC) guanyaria les eleccions del 9-J amb el 30% dels vots, segons un sondatge de la televisió pública. Actualment, la UDC és la principal formació de l'oposició al parlament alemany. En segon lloc, hi hauria l'extrema dreta d'Alternativa per Alemanya, que, malgrat els escàndols de la campanya, aconseguiria el 16% dels vots. Ara fa cinc anys era la quarta força a les urnes.

El Partit Socialdemòcrata del primer ministre Olaf Scholz seria tercer, amb el 14% dels vots, seguit dels Verds (12,5%). Ara fa cinc anys, els ecosocialistes, encapçalats per Ska Keller, van ser segons. D'una altra banda, l'escissió de l'Esquerra –Die Linke, en alemany–, Aliança Sahra Wagenknecht - Per la Raó i la Justícia, assoliria el 6% dels vots, per sobre dels Liberals, que n'obtindrien el 5%. Finalment, amb el 3% hi hauria l'Esquerra i el partit federalista Volt.

18.09h

Creix encara més l'abstenció a Catalunya, les Illes i el País Valencià

· El segon avançament de la participació electoral, amb dades de les 18.00, confirma la caiguda de la participació, amb una diferència encara més acusada respecte de les dades del 2019 que a no pas a migdia. Així doncs, tan sols dues hores abans de tancar els col·legis electorals i amb dades de més del 99,98% de les meses electorals, a Catalunya tan sols ha votat el 33,69% dels votants, 16,88 punts percentuals menys que el 2019. A les Illes hi ha votat el 30,20% del cens (11,83 punts menys) i al País Valencià, el 42,63% (8,85 punts menys).

17.39h

Els conservadors guanyarien les eleccions a Xipre

· Un altre estat que ja ha tancat les urnes i del qual s'han publicat sondatges a peu d'urna és Xipre. Segons la previsió del canal Sigma TV, els conservadors de Reagrupament Democràtic haurien guanyat les eleccions amb entre el 23% i el 27% dels vots, seguits de prop dels comunistes del Partit Progressista del Poble Treballador (22-26%).

En tercera posició (13-17%) hi ha Fidias Panagiotou, un youtuber que va anunciar la seva candidatura al Parlament Europeu admetent que no en sabia gens de política. En quarta posició hi hauria el Partit Democràtic, socialdemòcrata, empatat amb l'ultradretà Front Nacional Popular, tots dos partits amb entre el 9% i el 13% dels vots. El sondatge no explicita quants eurodiputats tindria cada partit dels sis en total que s'elegeixen a Xipre.

17.22h

L'extrema dreta hauria guanyat les eleccions a Àustria

L'ultradretà Partit de la Llibertat d'Àustria (FPÖ) hauria guanyat les eleccions europees en aquest país, si es complissin els pronòstics del sondatge d'Österreichischer Rundfunk, la radiotelevisió pública austríaca. El sondatge avança que l'FPÖ tindria el 27% dels vots i 6 eurodiputats, cosa que el convertiria en el vencedor en unes eleccions austríaques per primera vegada a la història.

A la segona posició hi hauria el Partit Popular (ÖVP), amb el 23,5% i 5 eurodiputats, empatat amb el Partit Socialdemòcrata (SPÖ), que hauria rebut el 23% dels vots i també aconseguiria 5 eurodiputats. Els Verds serien quarts amb el 10,5% i 2 eurodiputats, exactament el mateix resultat que la Nova Àustria i Fòrum Liberal (NEOS).

Tota la informació sobre les enquestes arreu d'Europa

17.01h

Es confirma la pujada de la participació a Catalunya Nord

· L'avançament de la participació de les 17.00 a Catalunya Nord ha confirmat l'augment de la mobilització electoral, que puja de sis punts en comparació amb les votacions del 2019. Tan sols una hora abans del tancament dels col·legis nord-catalans, la participació ha estat del 48,45%. Ara fa cinc anys va ser del 42,32% i el 2014, del 36%.

Fins ara, Catalunya Nord ha estat l'únic territori del país on ha pujat la participació, en unes eleccions marcades per una desmobilització general. A les 13.00, s'ha vist una baixada de 10,61 punts percentuals a Catalunya Sud, del 5,31 al País Valencià i de 6,45 a les Illes.

A Catalunya Nord els col·legis electorals tancaran a les 18.00, però a la resta del país encara es podrà votar fins a les 20.00. El segon avançament de la participació de Catalunya, el País Valencià i les Illes es farà a les 18.00.

16.29h

Illa reivindica que votar és un deure cívic: "Està en joc l'ànima d'Europa"

· El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha dit que votar no només és un dret, sinó un deure cívic per triar aquest 9-J com encarar els reptes del futur en els pròxims anys, i ha dit que a les eleccions europees "està en joc l'ànima d'Europa".

Així s'ha expressat en una atenció als mitjans després de dipositar el seu vot en els comicis al Parlament Europeu des del seu col·legi electoral a la Roca del Vallès (Barcelona). "Avui són les eleccions més importants des de la constitució de la Unió Europea. La justícia social, la UE, la democràcia, la disrupció tecnològica. Tot això és un fet, i el que ens juguem avui és com fer front a aquestes coses", ha expressat Illa, que ha demanat als catalans que vagin a les urnes.

15.36h

Polèmica per la prohibició dels animals de companyia als col·legis electorals

· Els animals de companyia no poden entrar als col·legis electorals en aquests comicis. La Junta Electoral espanyola (JEC) va prohibir-ne l’accés davant la concurrència de persones, a excepció de gossos pigall o d’assistència i els que pertanyin a les forces armades i als cossos de seguretat. És una novetat respecte d’altres eleccions anteriors que ha generat força polèmica.

Més informació sobre la prohibició d'entrar animals als col·legis electorals.

14.06h

Baixada important de la participació a Catalunya, i menor al País Valencià i les Illes

· L'alta participació del 2019, quan van coincidir amb les municipals, sembla que no es repetirà en aquestes eleccions. Si fa cinc anys a les 14.00 ja havia votat el 38,47% del cens al País Valencià, el 35,38% a Catalunya i el 29,26% a les Illes; enguany la participació baixa al 33,15% al País Valencià, al 24,76% a Catalunya i al 22,77% a les Illes. Aquestes dades no són definitives i encara poden canviar.

A l'avançament de la participació matinal a Catalunya Nord, amb dades de les 12.00, mostrava que és l'únic lloc del país on creix la participació, atès que ha passat del 18,68% al 21,6%.

Vegeu ací mapes amb les dades de participació electoral als municipis.

13.48h

Comín demana de votar de l'exili estant

Toni Comín, candidat de Junts, no ha pogut fer la crida al vot des del col·legi electoral perquè continua a l'exili. "Però no per això deixaré de fer-la", ha dit en un missatge enregistrat i compartit per Junts. "Avui és molt important que anem a votar, ens hi juguem molt", ha dit, i ha enumerat "la defensa dels nostres interessos, el futur de Catalunya i el futur d'Europa". "Anar a votar també és defensar la democràcia perquè, davant de les ingerències d'uns tribunals que una vegada més han irromput en una campanya electoral per mirar d'alterar la voluntat popular, què hi ha millor per defensar el nostre vot el 12 de maig que tornar a votar avui a les eleccions europees?", ha demanat.

Comín demana de votar de l’exili estant

13.35h

Prohens anima a votar sobretot els joves

La presidenta del govern de les Illes, Marga Prohens, ha animat tots els ciutadans a votar, però ha fet una menció especial als joves, que diu que es juguen el futur. "Aquestes han de ser les eleccions dels joves, que triïn el projecte europeu, de país i d'illa, i un projecte europeu que va néixer com un projecte de prosperitat, pau i llibertat i de respecte a la democràcia", ha dit. Prohens ha defensat una Europa que reconegui la particularitat de les Illes en qüestions com la connectivitat i la competitivitat, i les seves característiques pròpies com a regió insular. “Pot semblar que Europa està lluny de les Illes, però cal tenir en compte la transcendència de la política europea amb decisions que marquen el nostre dia a dia, sobretot per a una comunitat autònoma com la nostra. Cal fer sentir la veu de les Illes Balears”, ha dit.

13.11h

Buxadé diu que Sánchez anima la violència política contra la ultradreta

El cap de llista de Vox, Jorge Buxadé, ha fet una crida a la participació aquest 9-J i ha criticat el comportament "menyspreable" de Pedro Sánchez. "M'ha cridat l'atenció i crec que cal denunciar una altra vegada el comportament roí del president Sánchez a l'hora d'anar a votar", ha dit després d'haver votat a Boadilla del Monte, Madrid. "Sense respectar la més mínima lleialtat institucional ni la neutralitat d'un president del govern, ha tornat a animar la violència política contra el que ell anomena la ultradreta", s'ha queixat.

13.06h

Mazón diu que el País Valencià es juga la seva influència i reivindicació a Europa i l'estat espanyol

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha animat a votar i ha avisat que hi ha moltes qüestions importants per al País Valencià que es decideixen en aquestes eleccions, entre les quals la "influència i reivindicació" a l'estat espanyol i Europa. "La Comunitat Valenciana es juga fons europeus, les nostres energies renovables, com defenem la pagesia, la pesca i, molt especialment, la nostra agricultura; però també com defensem el nostre model de vida i com pensem que seran més ben defensades a Europa les opcions, les necessitats i els drets que té la Comunitat Valenciana."

12.55h

La participació a Catalunya Nord creix de tres punts

Pujada de la participació a Catalunya Nord durant el matí, en comparació amb les dades del 2019. A les 12.00, ja havia votat el 21,6% dels electors, tres punts més que no pas ara fa cinc anys, quan a la mateixa hora havia votat el 18,68% del cens, segons dades de la Prefectura del Departament dels Pirineus Orientals. També és superior a la dada de participació del 2014 (18,15%).

A Catalunya Nord s’hi pot votar fins a les 18.00, mentre que a la resta del país els col·legis electorals tanquen a les 20.00.

12.41h

Weber demana de votar per blindar la democràcia

La candidata d'Ara Més, a la llista d'Ara Repúbliques, ha demanat de votar per blindar la democràcia a Europa i a favor d'una Europa antifeixista, verda i neta. A més, ha demanat als electors el vot a favor d'un parlament i unes institucions europees que adoptessin mesures de compensació de la insularitat. Ha dit que l'objectiu de la seva candidatura era aquest: "[Que Europa] ens permeti poder viure a casa nostra i amb dignitat, i regular el col·lapse que vivim."

Més informació de les declaracions de Weber després d'haver votat.

12.37h

Els Mossos reforcen la vigilància de la infrastructura ferroviària

Els Mossos d’Esquadra i personal de seguretat d’Adif reforcen la vigilància a la xarxa de Rodalia per garantir el vot a les eleccions europees. Arran del robatori de coure que va afectar greument la circulació de trens durant les eleccions de Catalunya, s’han establert divuit punts estratègics de protecció especial on evitar cap manipulació ni incident que pugui interferir en la participació electoral dels ciutadans. El nus i la zona de tallers de Sant Andreu Comtal és un d’aquests punts estratègics –situats bàsicament a Barcelona ciutat i àrea metropolitana–, però també uns altres indrets com ara Montcada Bifurcació i l’accés a les estacions de França, Sants i plaça de Catalunya.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, va precisar divendres que serien gairebé 10.000 agents, la meitat dels quals són Mossos d’Esquadra.

12.32h

Aragonès diu que les europees no condicionaran les negociacions al parlament

El president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que el resultat de les eleccions europees no condicionaria la composició de la mesa del parlament, que s’ha de constituir demà amb les negociacions entre partits encara obertes. “El parlament és sobirà independentment de la composició de les altres cambres”, ha dit.

N’ha parlat després d’haver votat, i ha animat els ciutadans a fer-ho també, perquè diu que la Unió Europea condiciona una part important del dia a dia dels catalans: “És vital que la veu de Catalunya se senti ben forta al Parlament Europeu.”

12.02h

Fins a quina hora podreu votar a les eleccions europees?

Avui són les eleccions europees. En total, 370 milions d’europeus són cridats a les urnes per triar els 720 representants del Parlament Europeu a la X legislatura. A gran part del país, els col·legis restaran oberts durant onze hores, del matí al vespre, perquè els electors puguin dipositar el vot. Tanmateix, determinats punts dels Països Catalans presenten uns horaris diferents.

Us expliquem fins a quina hora podreu votar a les eleccions europees.

11.53h

Irene Montero cita Bad Gyal per animar a votar

La candidata de Podem, Irene Montero, ha fet una crida a la participació electoral i s’ha fet seva la frase de la cantant Bad Gyal quan va animar a votar durant un concert la vigília de les eleccions espanyoles de l’any passat. “Com va dir Bad Gyal, ‘tothom a votar’”, ha dit. Abans, ha recordat que el vot era un dret conquerit perquè ningú no fos més que ningú altre i que permetia als ciutadans d’expressar les seves conviccions.

@highxtar Bad Gyal ante 50K personas: “ya sabeis todo el mundo a votar” 👀 #highxtar #badgyal #badgyalcam #badgyalchallenge #badgyalchallenge #votar #elecciones #elecciones2023 #eleccionesespaña🇪🇸 ♬ sonido original - HIGHXTAR.

Més informació de les declaracions de Montero després d'haver votat.

11.21h

Aliot vota matiner, confiat en la victòria de RN

El batlle de Perpinyà, Louis Aliot, ha votat matiner a l’escola Jean-Jacques Rousseau. Aliot tanca la llista del Rassemblement National i s’ha mostrat convençut que es complirà allò que pronostiquen els sondatges i l’extrema dreta guanyarà les eleccions a l’estat francès. Segons tots els sondatges, la llista que encapçala Marine Le Pen aconseguirà la victòria en les eleccions d’avui tant a l’estat francès com a Catalunya Nord.

Més informació sobre el vot d'Aliot.

11.17h

Jaume Asens: "Res no està escrit"

El candidant dels Comuns Sumar Jaume Asens votant a les eleccions europees 2024

El candidat dels Comuns, Jaume Asens, ha animat a votar i a desafiar els pronòstics que auguren un gran suport electoral a l’extrema dreta. “És un dia important, res està escrit, com hem vist a Holanda”, ha dit en referència als sondatges finals als Països Baixos, que van votar dijous, que indiquen que la coalició socialdemòcrata i ecologista pot guanyar les eleccions, tot i que l’extrema dreta els segueix de prop en la segona posició. “A tots els que teniu Palestina al cor i somieu en una Europa verda i social, us demano que ompliu les urnes d’esperança i llibertat”, ha dit.

Més informació de les declaracions d'Asens després d'haver votat.

11.05h

Teresa Ribera anima a votar

La candidata del PSOE, Teresa Ribera, ha dit que era important que tothom exercís el dret de vot. “Una participació alta ens ofereix una imatge més fidel de com pensa la ciutadania”, ha dit. Ha afegit que confiava que tothom participés en les eleccions perquè hi havia molts més dies “per a passejar i gaudir”. “Avui només cal una estoneta per a anar al col·legi electoral”, ha dit.

Més informació sobre les declaracions dels candidats socialistes després d'haver votat.

10.47h

Se n’anirà en orris la transició verda europea?

vent

Fa cinc anys, la Comissió Europea va decidir d’agafar l’estendard del canvi climàtic. Calia que els ciutadans identifiquessin Brussel·les amb un projecte de magnitud, i la flamant presidenta, Ursula von der Leyen, necessitava un programa polític d’autor. Així emprengué les negociacions que van culminar amb el Pacte Verd (el “Green Deal”), una sèrie de mesures pensades perquè la Unió Europea assolís la neutralitat de carboni l’any 2050. L’acord es va acompanyar d’una legislació climàtica que feia obligatòria la reducció d’un 55% de les emissions abans del 2030, i d’un seguit d’estratègies complementàries –per a la biodiversitat, per a l’alimentació sostenible, per a l’economia circular, entre més. No ha estat un camí de roses. Ans al contrari. La pandèmia de la covid va alentir notablement el procés i després ho va fer la guerra d’Ucraïna, que va encarir el preu de l’energia. Les protestes dels pagesos –per als quals Von der Leyen ha acabat rebaixant els requisits ambientals per a rebre subvencions– ha acabat de posar en disputa la transició ecològica o, si més no, la manera de fer-la.

Més informació sobre la cruïlla europea en la lluita contra el canvi climàtic.

10.45h

Marzà demana que la gent voti en massa

El candidat de Compromís-Sumar a les eleccions europees, Vicent Marzà, ha demanat que la gent voti massivament en les eleccions europees i ho faci “realment pensant en els problemes que afecten els valencians i valencianes”. Marzá ha exercit el seu dret de vot en el Centre Públic d’Educació de Persones Adultes Josep Pasqual i Tirado, on s’ha mostrat convençut que aquesta jornada serà “un dia de celebració”.

“Esperem que la gent vote en massa, realment pensant en els problemes que afecten els valencians i les valencianes, i la necessitat que tenim de representar als valencians i valencianes en el Parlament Europeu”, ha dit.

Més informació sobre les declaracions de Marzà després d'haver votat.

10.37h

Dolors Montserrat: “Votar són molt pocs segons, però val durant cinc anys”

La cap de llista del PP, Dolors Montserrat, ha fet una crida a la participació i ha dit que avui es decidia el destí d’Europa, però també el d’Espanya a Europa. “Votar són molt pocs segons, però val durant cinc anys”, ha dit.

Més informació sobre les declaracions de Montserrat després d'haver votat.

10.32h

Diana Riba recorda Joan Fuster: “La política, o la fas o te la fan”

La candidata d’Esquerra Republicana, Diana Riba, ha demanat als electors que votessin i ha dit que la preocupava la previsió de participació baixa. Ha recordat que el 60% de les polítiques agràries de Catalunya es decidien a les institucions europees, i ha reforçat el missatge amb una cita de Joan Fuster: “La política, o la fas o te la fan.”

Més informació sobre les declaracions de Diana Riba després d'haver votat.

10.25h

Imatges de les votacions al col·legi electoral d'Angelina Carnisser, a València

VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Esperança Camps
Fotografia: Esperança Camps

10.14h

Europa vota un nou parlament, que els sondatges pronostiquen que farà un tomb notable a la dreta

Els resultats de les eleccions europees, que se sabran aquesta nit a partir de les onze, no solament redefiniran el repartiment d’escons entre les principals forces polítiques a la Unió Europea, amb una victòria previsible de la dreta i un augment important de vots i presència de l’extrema dreta, sinó que també marcaran el començament de negociacions entre les capitals dels estats per a decidir el repartiment dels alts càrrecs de les principals institucions comunitàries, és a dir, la Comissió Europea, el Consell Europeu i el Parlament Europeu.

Més informació sobre el que es decideix avui amb les eleccions europees.

10.11h

Imatges de les votacions al col·legi electoral de la Universitat de Barcelona

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé

09.51h

Cañas lluita contra la polarització entre el PSOE i el PP

El cap de llista de Ciutadans, Jordi Cañas, ha votat al centre cívic del convent de Sant Agustí, a Barcelona, i ha aprofitat l’avinentesa per demanar als electors que votessin pensant en Europa i no pas en la pugna entre el PSOE i el PP en l’àmbit espanyol. “Això no és qüestió de Sánchez o de Feijóo; no tracta del seu futur, tracta de tots els ciutadans”, ha dit. Una manera de mirar de combatre la polarització que tots dos grans partits han afavorit per a concentrar el vot. “No és un vot de generals, és un vot d’eleccions europees”, ha afegit.

Més informació de les declaracions de Cañas després d'haver votat.

09.36h

Les eleccions afecten tothom

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

L'artista drag Pitita, guanyadora de l'edició espanyola del concurs internacional Drag Race, presideix una mesa al col·legi electoral de la Universitat de Barcelona. Era citada de suplent, però hi ha hagut de romandre per l'absència del titular.

09.34h

Constituïdes pràcticament totes les meses sense problemes

Les meses electorals de tot arreu del país s’han pogut constituir sense problemes. A les 9.30, s’havien pogut obrir el 100% de les meses de les Illes, el 99,9% del País Valencià i el 99,69% de Catalunya. No hi ha dades segregades de Catalunya Nord.

09.15h

Sánchez anima a votar per la importància de la política europea

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet una crida a votar i ha remarcat la importància que les decisions d’àmbit europeu tenen en la política espanyola. “El 70% de les lleis que s’aproven al congrés [espanyol] s’han aprovat a Brussel·les i Estrasburg. El que es decideix avui és d’una gran importància”, ha dit.

Ha fet una crida a la participació per a decidir entre tots el futur d’Europa; i n’ha remarcat la importància per les respostes diferents que a Brussel·les es van donar a crisis com ara la financera del 2008, la de la covid, o les guerres d’Ucraïna i Palestina.

09.04h

Obren tots els col·legis electorals

Els col·legis electorals ja han obert arreu del país. A Catalunya Nord es podrà votar fins a les 18.00; i a Catalunya, les Illes i el País Valencià, a les 20.00.

08.30h

Catalunya Nord, epicentre de la batalla de la ultradreta a les europees

Rassemblement National engegava els motors de la campanya de les eleccions europees el primer de maig amb un gran acte a Perpinyà. El Palau de Congressos, amb cabuda per a tres mil assistents, es va fer petit, en aquell míting que va reunir la plana major del partit. Hi van intervenir Jordan Bardella, president de la formació i cap de llista a les europees, Louis Aliot, vice-president i batlle de Perpinyà, i, com a cara més visible, Marine Le Pen. Aliot, com a amfitrió, va fer una crida a mobilitzar-se per a les eleccions, en un discurs en què es contraposava al president francès, Emmanuel Macron. “Perpinyà no és un laboratori de RN, és un cas de manual del que han fet, una fotografia de la França que pateix, que perd els seus valors i la seva identitat, que el poder parisenc menysprea”, deia el batlle perpinyanès.

Més informació sobre el paper de Catalunya Nord a les eleccions europees.

08.00h

Quins són els candidats que es presenten a les eleccions europees?

Sabeu quins són els partits que podran votar els habitants de Catalunya, el País Valencià, les Illes i Catalunya Nord en les eleccions europees? Us presentem els caps de llista dels partits amb representació i més destacats, i alguns dels noms que els acompanyen.

Consulteu-la ací.

08.00h

Obren els col·legis electorals a Catalunya Nord

Obren els col·legis electorals a Catalunya Nord. A la resta del país, obriran a les 09.00 i tancaran a les 20.00, però les meses ja han començat a constituir-se. Els resultats es coneixeran a partir de les 23.00.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor