Eleccions europees: com es vota? És obligatori? Es pot votar telemàticament?

VilaWeb
Imatge d'arxiu del Parlament Europeu (fotografia: Albert Salamé).
Pol Baraza Curtichs
21.05.2024 - 21:40
Actualització: 22.05.2024 - 11:50

Manquen pocs dies per a les eleccions europees. Els ciutadans dels vint-i-set estats membres de la Unió Europea (UE) són cridats a les urnes per decidir la nova composició del Parlament Europeu per als cinc anys vinents. En total, s’elegeixen 720 eurodiputats que votaran el candidat a presidir la Comissió Europea. Ara bé, és el Consell Europeu, format pels primers ministres dels vint-i-set estats, que elegeix el president de la Comissió perquè sigui avalat per l’eurocambra.

Quins són els requisits per a votar? Cal registrar-se? És permès el vot telemàtic? És obligatori de votar? Quantes circumscripcions hi ha? Us resolem els dubtes més freqüents sobre les eleccions europees.

Quin dia són les eleccions europees?

Les eleccions al Parlament Europeu es fan cada cinc anys. Aquesta vegada, seran el 9 de juny. Als territoris d’ultramar de l’estat francès, com ara la Polinèsia Francesa, les eleccions es faran el dia abans, el 8 de juny.

Quins són els requisits per a votar?

A Catalunya, el País Valencià i les Illes, per votar a les eleccions europees, cal tenir divuit anys complerts el dia de la votació, tenir la nacionalitat espanyola i residir a l’estat espanyol o a l’estranger (tret que opteu per votar al vostre estat membre de residència), o ser nacional d’un altre país de la UE resident a Espanya.

A Catalunya Nord, els ciutadans han de tenir divuit anys i cal que estiguin domiciliats al municipi on es vol votar i ser inscrits al cens electoral. Els ciutadans amb nacionalitat francesa residents a l’estranger i inscrits en una llista consular només poden votar a la circumscripció electoral de l’estat francès si no són inscrits a la llista electoral suplementària d’un altre estat membre de la Unió Europea.

On podeu votar?

Els ciutadans catalans o els nacionals d’un altre país que resideixen a indrets catalans hauran de votar en el col·legi electoral específic que correspon en cada jornada electoral. L’adreça està indicada a la vostra targeta de registre de votants.

Els ciutadans amb nacionalitat espanyola poden consultar les dades d’inscripció i mesa en aquesta pàgina. Els nord-catalans ho poden saber en aquesta pàgina web.

Us heu de registrar per a votar?

Els ciutadans que resideixin a Catalunya, el País Valencià, les Illes i Catalunya Nord no hauran de fer cap tràmit.

En canvi, els ciutadans que resideixin a l’estranger hauran de votar als col·legis electorals organitzats per l’ambaixada, els consolats o els locals autoritzats. Si teniu la nacionalitat espanyola o francesa i residiu temporalment a l’estranger, haureu d’inscriure-us com a no-residents al consolat que us correspongui.

Podeu votar telemàticament?

No. A Catalunya, el País Valencià, les Illes i Catalunya Nord no és permès de votar telemàticament.

Podeu votar electrònicament?

El vot electrònic tan sols és permès a Catalunya Nord. En els municipis de més de 3.500 habitants, s’han habilitat uns dispositius que permeten d’enregistrar el vot electrònicament. Són situats en una cabina de votació a fi que es pugui votar amb total confidencialitat.

Podeu votar per correu?

A Catalunya, el País Valencià i les Illes és permès de votar per correu. Però abans ho haureu d’haver sol·licitat personalment a qualsevol oficina de Correus o telemàticament.

A Catalunya Nord, en canvi, no és permès de votar per correu en les eleccions europees, llevat dels detinguts.

Podeu autoritzar que una altra persona voti en nom vostre?

A Catalunya, el País Valencià i les Illes no es pot autoritzar una altra persona perquè voti en nom vostre. L’única excepció que preveu la llei és per malaltia. Si per motius de salut degudament acreditats algú no es pot desplaçar per sol·licitar el vot per correu, pot autoritzar davant de notari una altra persona perquè reculli tota la documentació del vot per correu i el tramiti en nom seu. Són els anomenats “poders electorals” i s’atorguen davant de notari de franc.

A Catalunya Nord, en canvi, el vot delegat és permès si sabeu que no podreu anar a votar el 9 de juny. Podeu donar la vostra delegació a un elector inscrit en el cens electoral d’una ciutat diferent del vostre. Ho podeu tramitar en aquesta pàgina web.

És obligatori de votar?

No. A Catalunya, el País Valencià, les Illes i Catalunya Nord no és pas obligatori de votar.

A la Unió Europea, hi ha quatre estats on sí que és obligatori. Són Bèlgica, Bulgària, Grècia i Luxemburg.

Quin és el llindar perquè els partits polítics siguin elegits?

Per a les eleccions europees, a l’estat espanyol no hi ha cap llindar electoral mínim. A l’estat francès, en canvi, els partits polítics han d’aconseguir, pel cap baix, el 5% dels vots per ser elegits a l’eurocambra.

Quants diputats s’elegeixen?

En total, el nou Parlament Europeu tindrà 720 diputats. A l’estat espanyol se n’elegeixen 61, i a l’estat francès, 81.

Segons la legislació de la UE, tots els països han de fer servir sistemes de votació que garanteixin una representació proporcional, la qual cosa significa que el nombre de membres electes de cada partit depèn de la proporció de vots electorals obtinguts pel partit. L’estat espanyol i el francès fan servir un sistema de llistes tancades, per la qual cosa els electors no poden canviar l’ordre de preferència dels candidats a la llista.

Quantes circumscripcions hi ha?

Als estats espanyol i francès, en les eleccions europees, hi ha una única circumscripció electoral: és a dir, els electors voten les mateixes llistes de candidats.

Com podeu saber si heu estat elegits membres d’una mesa electoral?

Els elegits per a ser membres de la mesa electoral ja han d’haver rebut una notificació per carta, que es feia arribar tres dies després del sorteig, és a dir, fins el 18 de maig. Els resultats no es publiquen i solament en tenen constància els ajuntaments i les juntes electorals de zona (JEZ). El retard en la notificació no invalida la designació com a membre de la mesa en cap cas.

Cada mesa electoral és formada per tres membres: un president i dos vocals. Tots han de ser menors de setanta anys i saber llegir i escriure. El president ha de tenir el títol de batxillerat o el de formació professional de segon grau o, subsidiàriament, el de graduat escolar o equivalent. També es trien dos suplents per a cada càrrec. En total, es trien nou persones per a la mesa electoral.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any