Com podeu saber si us ha tocat de ser en una mesa electoral a les eleccions europees?

  • A Catalunya Nord, els membres de la mesa no es decideixen per sorteig

VilaWeb
Alba Tebar Gutiérrez
14.05.2024 - 20:02
Actualització: 14.05.2024 - 20:32

Les eleccions europees es faran del 6 al 9 de juny als països de la Unió Europea. Al nostre país, els comicis seran el 9 de juny. Enguany, s’elegiran 720 diputats, quinze més que en les darreres eleccions europees.

Però, com és habitual cada vegada que hi ha eleccions, molta gent es demana si li tocarà de ser membre d’una mesa electoral. Quan se’n fa el sorteig? Fins quan us poden avisar que us ha tocat? Com podeu saber si us ha tocat de ser en una mesa en les eleccions europees? A continuació, us en resolem tots els dubtes.

Cal recordar que a Catalunya Nord, els membres de la mesa no es decideixen per sorteig. El president pot ser el batlle, un dels seus suplents, un dels regidors municipals o un elector del municipi designat pel batlle. A banda, hi ha un mínim de dos assessors, que són elegits pels electors del departament, i un secretari, elegit entre els votants del municipi.

En canvi, sí que es fa aquest sorteig al País Valencià, a les Illes i a Catalunya. Us expliquem com funciona a continuació:

Quan es farà el sorteig de les meses?

El sorteig de les meses electorals per a les eleccions europees s’ha de fer entre l’11 i el 15 de maig. Els sorteigs són públics i aleatoris, i els fan els ajuntaments.

Com podeu saber si heu estat elegits membres d’una mesa electoral?

Els elegits per a ser membres de la mesa electoral rebran una notificació per carta tres dies després del sorteig, és a dir, fins el 18 de maig. Els resultats no es publiquen i solament en tenen constància els ajuntaments i les juntes electorals de zona (JEZ). El retard en la notificació no invalida la designació com a membre de la mesa en cap cas.

Què passa si us envien la notificació i no sou a casa?

Les notificacions per correu certificat s’han de lliurar al titular. Tanmateix, la llei del procediment administratiu comú de les administracions públiques indica que, si el titular no hi és en el moment de lliurar la carta, podrà fer-se’n càrrec qualsevol persona de més de catorze anys que sigui al domicili i faci constar la seva identitat.

La llei estableix que, si ningú no se’n fa càrrec, la notificació es tornarà a enviar un altre dia i en una hora diferent. Si en aquest segon intent tampoc no es pot lliurar personalment, la policia local s’encarregarà de trobar el destinatari i fer-li arribar la notificació. Si tampoc no és possible, es deixarà una nota a la bústia a fi que l’elegit la vagi a recollir a correus, i se’n notifica la JEC.

Quanta gent es tria en el sorteig?

Cada mesa electoral és formada per tres membres: un president i dos vocals. Tots han de ser menors de setanta anys i saber llegir i escriure. El president ha de tenir el títol de batxillerat o el de formació professional de segon grau o, subsidiàriament, el de graduat escolar o equivalent. També es trien dos suplents per a cada càrrec. En total, es trien nou persones.

Us podeu negar a ser membres de la mesa?

Acudir a les meses és un deure, i la llei preveu sancions econòmiques –fins a 1.800 euros– i fins i tot penes de presó –entre tres mesos i un any– per a qui no es presenti al col·legi electoral el dia de les eleccions. No obstant això, els presidents, els vocals i els suplents designats poden “formular excuses” i acreditar-les amb documents a la JEZ. Els elegits tenen set dies a partir de la notificació per a presentar les al·legacions, tot indicant la causa legal dins el termini establert; en aquest cas, del 12 al 25 de maig. La JEZ tindrà cinc dies per a resoldre-les i comunicarà la resposta, sigui positiva o negativa, entre el 13 i el 30 de maig.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any