Suplents de les meses electorals: a quina hora us en podreu anar del col·legi?

VilaWeb
Pol Baraza Curtichs
11.05.2024 - 21:40

Us ha tocat de ser suplents a les eleccions a Catalunya 2024? Haureu d’acudir als col·legis electorals el diumenge 12 de maig a primera hora del matí, juntament amb el president i els vocals. En el cas que no hàgiu de suplir cap càrrec, us en podreu anar al cap de poca estona. Us detallem a quina hora s’hauran de reunir els membres i a quina hora us en podreu anar del col·legi electoral.

A quina hora s’han de reunir els membres de la mesa i els suplents?

A les 8.00, el president, els vocals i els suplents s’han de reunir al local indicat per constituir la mesa electoral. Si el president no s’hi presenta, el substitueix el primer suplent. En cas que aquest també falli, el substitueix el segon suplent. I si aquest tampoc no es presenta, el primer vocal prendrà possessió de la presidència, o bé el segon vocal.

El president, a partir de les 8.30, haurà d’emplenar l’acta de la constitució de la mesa. El president, els dos vocals i els interventors de les candidatures a qui s’hagi donat possessió del càrrec han de signar l’acta. El president ha de lliurar una còpia de l’acta al representant de la candidatura, apoderat o interventor que ho sol·liciti.

A quina hora podran anar-se’n del col·legi electoral els suplents?

Els suplents se’n podran anar del col·legi electoral una volta s’hagi constituït la mesa, d’acord amb el manual d’instruccions de les meses electorals.

Tanmateix, abans d’anar-se’n, cal fer constar en l’acta de constitució de la mesa el nom i els cognoms dels suplents que s’han presentat al local electoral i no hi han de romandre durant la resta de la jornada electoral. El nom i els cognoms poden anar acompanyats de la signatura de l’interessat, si ell ho vol. Així mateix, la mesa els ha de lliurar, si ho demanen, un justificant d’assistència.

Què passa si no es pot constituir la mesa electoral?

En el cas que no es pugui constituir la mesa electoral, es farà una declaració dels fets i s’enviarà per correu certificat a la Junta Electoral de Zona (JEZ), a qui s’haurà comunicat prèviament el cas per telèfon.

La junta, en aquest cas, designarà lliurement la gent que haurà de constituir la mesa electoral. Fins i tot podrà ordenar que la formin algun dels electors que hi hagi al local electoral.

Si, tot i seguir aquest procediment, la mesa no es pot constituir abans de les 10.00, s’haurà de notificar una altra vegada a la JEZ, que convocarà una votació l’endemà passat, és a dir, el dimarts 14 de maig.

Què passa si no us presenteu a la mesa?

Acudir a les meses electorals és un deure i la llei preveu sancions econòmiques –fins a 1.800 euros– i fins i tot penes de presó –entre tres mesos i un any– per a qui no es presenti al col·legi electoral el dia de les eleccions. Ara com ara, ningú no ha entrat a la presó per no haver-se presentat a una mesa, i la multa la decideix un jutge. La llei no estableix cap quantitat exacta, i correspon als magistrats d’avaluar els criteris de renda de l’afectat i la gravetat dels fets.

Una instrucció de la Junta Electoral espanyola (JEC) detalla els supòsits que es poden al·legar a les JEZ. És important de saber que les al·legacions poden presentar-se en un termini de set dies una volta rebuda la notificació a la JEZ corresponent. Els casos es resolen, sense possibilitat de recurs, en un termini de cinc dies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any