Dubteu qui votar? Aquests són els candidats que es presenten a les eleccions europees

  • Us presentem els caps de llista que podran votar els ciutadans de Catalunya, el País Valencià, les Illes i Catalunya Nord en les eleccions europees

VilaWeb
El candidats que es presenten a les elecciones europees del 9 de juny.
Pol Baraza Curtichs
09.05.2024 - 10:00
Actualització: 09.06.2024 - 12:08

Avui es fan les eleccions europees i es podrà votar fins a les 20.00 a l’estat espanyol i a les 18.00 el francès. Les eleccions europees tenen circumscripcions electorals estatals: és a dir, els electors voten les mateixes llistes de candidats a tot l’estat. Sabeu quins són els partits que podran votar els habitants de Catalunya, el País Valencià, les Illes i Catalunya Nord en les eleccions europees? Us presentem els caps de llista dels partits amb representació i més destacats, i alguns dels noms que els acompanyen.

Partit Popular

Dolors Montserrat, en una imatge d’arxiu.

L’ex-ministra i actual eurodiputada Dolors Montserrat encapçala novament la llista del Partit Popular a les eleccions al Parlament Europeu del 9 de juny. Ara fa cinc anys, Montserrat va rebre l’aval de Pablo Casado per a encapçalar la candidatura europea. El PP forma part del Partit Popular Europeu.

Per part del PP al País Valencià, l’únic candidat serà Esteban González Pons, actualment diputat al congrés espanyol. Pons també és el vice-secretari general institucional del PP i en aquestes eleccions exercirà de cap de campanya electoral. L’eurodiputada mallorquina del PP i la secretària general de la delegació del partit al Parlament Europeu, Rosa Estaràs, repetirà de número set de la candidatura.

En aquestes eleccions, hi ha hagut un degoteig de noms que formaran part de la llista del PP a les europees, com ara Adrián Vázquez, ex-secretari general de Ciutadans i encara eurodiputat a Brussel·les. També s’hi han afegit les eurodiputades Susana Solís i Eva Poptcheva. Vázquez, que va dimitir de la secretaria general de Ciutadans al març, ha justificat el seu salt al PP amb l’argument que la formació que encapçala Alberto Núñez Feijóo és l’única alternativa política capaç de reconstruir la convivència cívica i constitucional a l’estat espanyol.

PSOE

Teresa Ribera, en una imatge d’arxiu.

La vice-presidenta del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, serà la candidata del PSOE a les eleccions europees. Durant anys ha estat considerada una de les ministres en qui més confiava Pedro Sánchez. Li reconeixien que, com a ministra, va aconseguir de pactar amb els altres governs europeus l’anomenada excepció ibèrica del gas perquè l’estat espanyol i Portugal, que principalment importen el gas d’Algèria, poguessin posar límits al preu d’aquest combustible, que s’havia enfilat per la guerra d’Ucraïna.

L’actual eurodiputat Javi López tornarà a encapçalar la representació del PSC a la llista del PSOE per a aquestes eleccions, tal com ho ha avalat la comissió executiva del partit. López, que ja va ser el referent dels socialistes catalans als comicis del 2014 i del 2019, anirà acompanyat de Laura Ballarín, també eurodiputada, i d’Enric López.

Quant al PSPV, el PSOE ha recuperat l’ex-ministra de Sanitat espanyola Leire Pajín, que ocuparà la vuitena posició de la llista. L’ex-vice-batllessa de València Sandra Gómez també hi serà, en la catorzena posició. En el cas del PSIB, l’eurodiputada Alícia Homs ocuparà el número vint-i-u de la llista.

Ciutadans

Jordi Cañas, en una imatge d’arxiu.

El portaveu polític de Ciutadans i actual eurodiputat, Jordi Cañas, serà el cap de llista de la formació a les eleccions europees. Ha estat l’únic candidat que ha aconseguit els avals suficients per a ser designat pel partit.

Militant del PSC als anys noranta, va ser un dels escuders d’Albert Rivera els primers anys de Ciutadans i va arribar a ser portaveu del parlament català, però va haver de deixar la política el 2014 quan va ser encausat per frau fiscal. Sempre va defensar la seva innocència i, finalment, va ser absolt el 2018, de manera que el partit el va recuperar l’any següent, i va aconseguir un escó al Parlament Europeu.

L’ex-vice-president del Consell Insular d’Eivissa i actual regidor i portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Sant Joan de Labritja, Javier Torres, figura al lloc 37 de la llista. Per part del País Valencià, hi ha cinc candidats, entre els quals, Mamen Peris, Luz Ramos Casas i Julio Pascual Lucas.

Ciutadans es presentarà a les eleccions al Parlament Europeu tot sol, atès que les negociacions per a presentar-se conjuntament amb el PP van fracassar.

Ara Repúbliques

Diana Riba, en una imatge d’arxiu.

Ara Repúbliques és la candidatura formada per Esquerra Republicana de Catalunya, Ara Més (aliança electoral formada per Més per Mallorca, Més per Menorca i Ara Eivissa), EH Bildu i el BNG.

La cap de llista serà l’eurodiputada Diana Riba, amb Pernando Barrena Arza (EH Bildu) i Ana Miranda Paz (BNG). El número quatre serà el físic i meteoròleg Tomàs Molina. El seguirà la periodista i comunicadora danesa Helle Kettner. També hi aniran Oriol Cases, Elisabet Nebreda i Jordi Navarra.

Hi figurarà també un candidat d’Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Mikel Lorenzo Forcada. La menorquina Blanca Noguera serà la representant del Jovent Republicà: el consell nacional la va elegir al març com a cap de llista de l’organització juvenil. Respecte dels candidats d’Ara Més, a la candidatura hi consten: Alice Weber (per Mallorca), Emma Navarro (per Menorca), Mercè Chumillas (per Eivissa) i Maite Salord (com a independent).

Vox

Jorge Buxadé, en una imatge d’arxiu.

L’actual secretari de Vox, Jorge Buxadé, serà qui encapçalarà la llista del partit d’extrema dreta a les europees, i en la segona posició hi haurà el periodista Hermann Tertsch. Actualment, tots dos ja són eurodiputats per Vox.

Juan Carlos Girauta serà el número tres de Vox a la llista de les eleccions europees. Girauta va militar quan era jove al PSC, després va presentar-se com a candidat al parlament i al congrés espanyol amb les sigles del PP. El 2014 va ser eurodiputat per Ciutadans i més tard va ocupar un escó al congrés pel mateix partit. El 2020 va comunicar la baixa del partit per discrepàncies amb la direcció i ara ha fitxat per Vox.

Podem

Irene Montero, en una imatge d’arxiu.

L’ex-ministra d’Igualtat espanyola Irene Montero serà la candidata de Podem a les eleccions europees, després de la trencadissa amb Sumar, que en les eleccions espanyoles del juliol de l’any passat va vetar-la de les llistes. Podem va entrar al Parlament Europeu per primera volta l’any 2014 amb molt bons resultats: un 7,93% dels vots i cinc escons. Conchi Abellán, coordinadora de Podem Catalunya, serà la número 12 de la candidatura. Juan José Martínez, coordinador general d’Esquerra Unida de les Illes, serà el número 48 de la llista.

El vot d’Unides Podem (que bàsicament integrava Podemos i Esquerra Unida) de les eleccions europees del 2019 ara s’ha dividit en dos. Aquesta serà la primera cita electoral del partit en l’àmbit espanyol després de la ruptura amb Sumar del desembre.

Junts i Lliures per Europa

Toni Comín, en una imatge d’arxiu.

 

Toni Comín serà el cap de llista de Junts per Catalunya a les eleccions europees. Comín és eurodiputat d’ençà del 2019, tot i que no va poder ocupar l’escó fins el 2020, quan el Tribunal de Justícia de la UE va dictar l’anomenada sentència Junqueras. Durant aquesta legislatura, ha estat membre del Comitè pel Desenvolupament i de la delegació per les relacions amb Austràlia i Nova Zelanda.

La catedràtica en dret internacional Neus Torbisco-Casals serà la número dos de la candidatura. Torbisco és doctora en dret per la Universitat Pompeu Fabra, investigadora sènior a l’Albert Hirschman Centre on Democracy, i membre de la Geneva Academy of International Humanitarian Law and Human Rights. Les seves principals àrees d’especialització són els drets humans, especialment els drets col·lectius dels pobles i de les minories, els pobles indígenes i el dret de l’autodeterminació. També treballa amb les teories de la justícia en un context global, el dret i les polítiques d’antidiscriminació i la justícia transicional i resolució de conflictes en societats dividides. La llista de Junts per Catalunya també incorpora gent de les Illes, com Sebastià Frau, advocat generalista nascut a Palma especialitzat en concursos de creditors.

Sumar

Estrella Galán, en una imatge d’arxiu.

La cap de llista de Sumar serà Estrella Galán, fins ara directora de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat. Els Comuns han acordat amb Sumar de tenir el número dos de la candidatura a les eleccions europees, que ostentarà l’ex-diputat Jaume Asens. De fet, no hi havia més candidatures que haguessin recollit els avals necessaris per a presentar-se a les primàries. La número dos dels Comuns serà Júlia Miralles. A part de diputat, Asens també ha estat tinent tercer de batllia de Barcelona, durant el mandat d’Ada Colau.

Compromís anirà a les eleccions europees del 9 de juny amb Sumar. El candidat serà Vicent Marzà, diputat de les Corts d’ençà de fa vuit anys, que ocuparà el tercer lloc de la llista. Marzà, de quaranta-un anys, és mestre i sempre ha estat vinculat a Escola Valenciana i al Bloc. Actualment, és diputat a les Corts per la circumscripció de Castelló. Ha estat conseller d’Educació i Cultura del govern del Botànic del 2015 al 2022. L’11 de maig de 2022, just un any abans de les eleccions a les Corts, Marzà va deixar el càrrec i va continuar com a diputat. En aquell moment, va dir que feia temps que meditava de plegar perquè es volia dedicar a reforçar l’estructura del partit per concórrer amb més força a les eleccions. Tot i no acabar el segon mandat, Marzà va ser el conseller més longeu del departament.

Els ciutadans de Catalunya Nord, on també hi ha circumscripció única, podran votar els següents candidats:

Rassemblement National

Jordan Bardella, en una imatge d’arxiu.

El partit d’extrema dreta Rassemblement National (RN), fins el 2018 anomenat Front National, té Jordan Bardella com a cap de llista. De tan sols vint-i-vuit anys, és president de RN d’ençà del novembre del 2022. Es va unir al Front National l’any 2018.

Bardella va ser el principal candidat de RN en les eleccions al Parlament Europeu de 2019. D’ençà de llavors, és diputat al Parlament Europeu. També va exercir com a president del Front National de la Jeunesse (FNJ), que després van passar a dir-se Génération Nation (GN).

Renaixement

Valérie Hayer, en una imatge d’arxiu.

Renaixement, el partit del president del president Emmanuel Macron, es presenta a les eleccions europees amb Valérie Hayer. Va ser escollida eurodiputada a les eleccions al Parlament Europeu del 2019 a la llista renaixentista de la República en Marxa. L’abril de 2021, va ser nomenada presidenta de l’Associació per a un Renaixement Europeu. L’octubre del 2021, va ser nomenada copresidenta de la delegació Renaixement (anomenada L’Europe Ensemble l’estiu del 2022) al Parlament Europeu.

Partit Socialista francès

Raphaël Glucksmann, en una imatge d’arxiu.

El Partit Socialista francès (PS) té com a cap de llista Raphaël Glucksmann. El 2018, Glucksmann va fundar el partit polític de centre-esquerra francès Plaça Pública. El 26 de maig de 2019, Plaça Pública i el PS van presentar una llista conjunta a les eleccions europees, amb Glucksmann al capdavant.

La França Insubmisa

Manon Aubry, en una imatge d’arxiu.

La França Insubmisa, el partit fundat el 2016 amb l’objectiu de promoure la candidatura de Jean-Luc Mélenchon a les eleccions presidencials franceses del 2017, es presenta a les eleccions europees amb Manon Aubry com a cap de llista. Fins el desembre del 2018, també va ser portaveu de l’ONG Oxfam en qüestions relacionades amb la lluita contra el frau fiscal i les il·legalitats socials. A les eleccions europees del 2019, Manon també va ser la cap de llista de la França Insubmisa i d’aleshores ençà ha estat la copresidenta del grup Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica.

Els Republicans

François-Xavier Bellamy, en una imatge d’arxiu.

El partit de dreta els Republicans té com a cap de llista François-Xavier Bellamy, que entrà al Parlament Europeu en les anteriors eleccions. Bellamy ha estat tinent de batlle de Versalles entre el 2008 i el 2019. D’ençà del 2023, és el vice-president executiu dels Republicans.

Reconquête

Marion Maréchal, en una imatge d’arxiu.

Reconquête, fundat pel periodista d’extrema dreta Éric Zemmour, té de cap de llista Marion Maréchal. Va entrar en política l’any 2008 amb el Front National. És neboda de Marine Le Pen i néta de Jean-Marie Le Pen. El 2012 fou elegida diputada a l’Assemblea Nacional. Després de les eleccions presidencials del 2017, es va retirar de la vida política. Va tornar-hi el 2022, moment en què va donar suport a Zemmour en les eleccions presidencials.

Europa Ecologia – Els Verds

Marie Toussaint, en una imatge d’arxiu.

El partit ecologista Europa Ecologia – Els Verds es presenta a les eleccions europees amb Marie Toussaint, eurodiputada d’ençà del 2019. És una jurista i experta en dret internacional del medi ambient i militant ecologista. El 2020, fou designada ponent de la petició d’empara de l’eurodiputat Carles Puigdemont.

Europa Territoris Ecologia

Imatge d’arxiu d’una manifestació.

En la federació de partits sobiranistes de l’estat francès Regions i Pobles Solidaris, hi ha candidatures que inclouen partits del país. A Catalunya Nord, Terenci Vera, de Sí al País Català, i Ana Ollet, d’Unitat Catalana, formen part de la llista Europa Territoris Ecologia. Enguany han trencat la coalició amb els ecologistes i han format una llista amb el Partit d’Esquerra Radical i més grups polítics progressistes i europeistes afins a l’ecologisme, com Volt i el Moviment Progressista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any