Deu dies decisius per a l’independentisme

  • La decisió del Tribunal de Luxemburg, les negociacions per la investidura de Sánchez i les vistes de les euroordres marcaran l'independentisme a curt termini

VilaWeb

Text

Roger Graells Font

09.12.2019 - 21:50

Els deu dies vinents són decisius per a l’independentisme i l’estratègia política i judicial dels partits a curt termini. Avui, hi ha la tercera reunió entre els equips negociadors d’ERC i el PSOE a Barcelona, en què els socialistes confien a convèncer els republicans perquè canviïn de posició i facilitin la investidura de Pedro Sánchez. Tanmateix, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha esvaït les esperances del PSOE que la investidura fos abans de Nadal. ‘Les posicions estan molt allunyades’, ha dit.

ERC no té pressa. En una entrevista publicada divendres a VilaWeb, Vilalta ja advertia el PSOE que la velocitat de la negociació dependria de la voluntat dels socialistes d’arribar a acords concrets i de posar calendari a la proposta bàsica dels republicans, una taula de negociació entre governs sense línies vermelles en què es parli de tot, també de l’amnistia i l’autodeterminació. A més, ERC fa el congrés nacional el dissabte 21, cosa que també influeix en la gestió dels ritmes de la negociació. Pel que fa al paper de JxCat, la portaveu a Madrid, Laura Borràs, ha advertit el PSOE que no es podria trobar una solució per a Catalunya si en deixava al marge JxCat, després d’una reunió dels càrrecs del partit a Brussel·les amb els presidents Quim Torra i Carles Puigdemont.

14-D: dia límit per la classificació dels presos polítics

La situació dels presos polítics també té un dia marcat en vermell al calendari, aquest dissabte, 14 de novembre. Farà dos mesos de la sentència del Tribunal Suprem espanyol i és el dia límit perquè les juntes de tractament de les presons dels Lledoners, del Puig de les Basses i del Mas d’Enric classifiquin els nou presos en el primer grau, el segon o el tercer. D’aquesta decisió depenen els terminis per a aconseguir els primers permisos de sortida de les presons, tot i que també hi ha altres requisits.

12-D i 16-D: les vistes de les euroordres

Dijous és prevista la vista de Clara Ponsatí al Tribunal d’Edimburg. És una cita important, però no decisiva al calendari del procés judicial contra Ponsatí a Escòcia, que pot durar fins al maig. El dijous 12, la defensa proposarà els testimonis que vol que compareguin quan hi hagi el judici, previst a l’abril. Tanmateix, aquesta causa podria caure si Ponsatí accedeix a l’acta d’eurodiputada després del Brexit –escó que li pertocaria pel nou repartiment al Parlament Europeu– i si el Tribunal de Luxemburg s’ha pronunciat favorablement sobre Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín, ara ja eurodiputats electes. Puigdemont i Comín han de comparèixer, juntament amb Lluís Puig, davant la justícia belga el dilluns 16, però la vista pot ajornar-se, a l’espera també de la decisió del Tribunal de Luxemburg.

18-D: el Tsunami Democràtic reprèn l’acció

Enmig d’aquest calendari marcat per les negociacions per a la investidura de Sánchez i la decisió transcendental del Tribunal de Luxemburg, hi ha l’acció que ha anunciat el Tsunami Democràtic dimecres vinent, dia 18, coincidint amb el partit entre el Barça i el Reial Madrid al Camp Nou. El Tsunami ha demanat que tothom que pugui vagi aquell dia a Barcelona i que tothom qui tingui entrades a l’estadi s’inscrigui a l’aplicació, però ara per ara no n’han transcendit més detalls.

El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, ha argumentat en una entrevista a Catalunya Ràdio que l’acció del Tsunami Democràtic era compatible amb la disputa del Clàssic, i també va defensar la llibertat d’expressió dels socis del Barça. El Tsunami va proposar a ambdós clubs que durant el partit permetessin de fer visible el missatge ‘Spain, sit and talk’ a les grades i al camp.

19-D: el Tribunal de Luxemburg dicta sentència

La primera decisió que prendrà el Tribunal de Luxemburg serà el dijous dia 19. L’advocat general de la Unió Europea ja va donar la raó a Junqueras i va donar un cop a l’estratègia espanyola d’exigir el jurament de la constitució com a requisit per a accedir a l’acta d’eurodiputat i, en conseqüència, a la immunitat. Els dictàmens de l’advocat de la Unió Europea no són vinculants, però sí que solen tenir un pes important en la decisió del tribunal. No obstant això, l’advocat també recomanava al Tribunal de Luxemburg, a la tercera pàgina del dictamen, que es declarés no competent per a pronunciar-se sobre el cas de Junqueras perquè ja havia estat jutjat i condemnat, sense tenir en compte que el Suprem havia deixat la inhabilitació en suspens a l’espera de la decisió del Tribunal de Luxemburg.

Què vol dir això? Que el tribunal podria desmuntar l’estratègia de la justícia espanyola i de la Junta Electoral de privar d’immunitat i drets els eurodiputats Puigdemont i Comín, cosa que els aplanaria el camí cap al Parlament Europeu. Tot i que, alhora, es declarava no competent per a pronunciar-se sobre la situació de Junqueras, una decisió en el sentit que apuntava l’advocat general posaria en evidència el joc brut d’Espanya contra els eurodiputats independentistes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor