10.02.2025 - 21:37
|
Actualització: 10.02.2025 - 21:39
La realització d’una prova de biomarcadors del líquid cefaloraquidi permet de detectar de manera més precoç els primers signes de l’Alzheimer, fins i tot “una dècada abans” de l’aparició dels nusos neurofibril·lars als escàners cerebrals, tal com ha descobert un equip d’investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Pittsburgh, als EUA.
“La nostra prova identifica etapes molt primerenques de la formació de cabdells de tau, fins una dècada abans que puguin aparèixer cúmuls de tau en una tomografia cerebral. La detecció aviat és fonamental per a teràpies més exitoses per a la malaltia d’Alzheimer perquè els assajos mostren que els pacients amb pocs o cap nus de tau tenen més probabilitats de beneficiar-se dels nous tractaments que aquells amb un grau significatiu de dipòsits cerebrals de tau”, ha afirmat l’autor principal, el doctor Thomas Karikari, professor adjunt de Psiquiatria a la Universitat de Pittsburgh.
L’estudi, publicat a la revista ‘Nature Medicine’, ha demostrat que la prova esmentada permet de detectar petites quantitats de la proteïna tau propensa a aglutinar-se, així com les seves formes patològiques mal plegades que poblen el cervell, el líquid cefaloraquidi i “possiblement” la sang. Així que a través d’eines de Bioquímica i Biologia Molecular, els científics han identificat una regió central de la proteïna tau que és necessària per a la formació de nusos neurofibril·lars, ajudant a reconèixer aquestes proteïnes tau propenses a l’agregació i així ajudar a fer un diagnòstic i tractament primerenc.