Descobreixen l’efecte beneficiós d’una proteïna en l’obesitat i la diabetis

  • És la proteïna CXCL14, relacionada amb la progressió de tumors i l'organogènesi

VilaWeb
ACN
17.09.2018 - 18:43
Actualització: 17.09.2018 - 20:25

Un equip de recerca ha descobert que la proteïna CXCL14, relacionada amb la progressió de tumors i l’organogènesi, genera efectes beneficiosos en malalties metabòliques com l’obesitat i la diabetis. La investigació està firmada per un equip que lidera el catedràtic Francesc Villarroya, de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (IBUB), i membre del CIBER de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn) de l’Institut de Salut Carlos III.

Segons el treball, publicat a la revista ‘Cell Metabolism’, la proteïna CXCL14 és sintetitzada pel teixit adipós marró i té la capacitat d’activar cèl·lules amb activitat antiinflamatòria —els macròfags M2—, que tenen un efecte beneficiós en l’organisme. La recerca representa un avenç significatiu per a entendre la relació entre el greix marró actiu i la bona salut metabòlica.

‘La recerca sobre les molècules que allibera el greix marró amb efectes saludables en el metabolisme ens obrirà la possibilitat de desenvolupar noves eines terapèutiques, insospitades fins ara per al tractament de malalties metabòliques’, destaca el catedràtic Francesc Villarroya. El treball constata que els efectes saludables del teixit adipós marró en el metabolisme global no es limiten a la capacitat de cremar metabòlits i produir calor —la termogènesi—, tal com es pensava fins ara, sinó que s’amplien a la síntesi de molècules amb acció beneficiosa en el conjunt de l’organisme.

La recerca, que s’ha dut a terme amb animals de laboratori, també constata que la manca de la citocina CXCL14 perjudica l’activitat del teixit adipós marró i altera l’homeòstasi de la glucosa, una molècula essencial en el metabolisme energètic cel·lular.

Els macròfags M2: cèl·lules antiinflamatòries en acció
Una de les complicacions associades a l’obesitat és la colonització del teixit adipós per cèl·lules proinflamatòries (per exemple, els macròfags M1), un procés que genera alteracions metabòliques i cardiovasculars. L’equip ha descobert que, un cop està actiu, el teixit adipós marró allibera la molècula CXCL14, que és capaç de reclutar cèl·lules amb acció antiinflamatòria del sistema immunitari —els macròfags M2— cap al teixit adipós.

A més, el nou treball constata que aquesta citocina també potencia la conversió de teixit adipós blanc en greix marró. Segons els resultats, la relació dels diferents teixits adiposos (blanc o marró) amb les cèl·lules del sistema immunitari (M1 o M2) és un factor clau per poder explicar, d’una banda, els problemes d’excés de teixit adipós blanc, i de l’altra, els beneficis del greix marró actiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any