Descobreixen el fòssil més antic de la Terra gràcies al desglaç de Grenlàndia

  • La troballa pot ajudar a desentrellar un dels misteris més grans que queden per resoldre: quan va començar la vida al planeta

VilaWeb
Redacció
01.09.2016 - 21:45

Científics australians han descobert a Grenlàndia el fòssil més antic de la Terra. És un estromatòlit, un cúmul cònic d’arena petrificada que indica la presència de microbis que s’alimentaven dels sediments. La troballa pot ajudar a desentrellar un dels misteris més grans que queden per resoldre: quan va començar la vida.

Les roques on s’ha descobert el fòssil, segons les datacions que han fet els científics, tenen uns 3.700 milions d’anys. Això suposaria que aquest tipus de microbis ja poblaven el planeta 220 milions d’anys abans del que es creia. Les roques, de la formació Isua, havia estat fins ara cobert per neu perpètua, però el desglaç que pateix la zona Àrtic els ha deixat a la intempèrie.

Captura de pantalla 2016-09-01 a las 17.44.46

‘Es tracta del registre biològic visible més antic del planeta’, constat Allen Nutman, investigador de la Universitat de Wollongong i autor del descobriment. Fins ara, les úniques proves de vida en durant l’eoarqueà —fa 3.800 milions d’anys— es basaven ‘en isòtops d’alguns elements, sobretot carboni i ferro’.

La troballa s’ha publicat avui a la revista Nature. En l’article s’explica que la vida podria, fins i tot, haver començat molt abans, fa 4.000 milions d’anys. Cal recordar que la Terra es va crear ara fa 4.500 milions d’anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any