L’Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils ha denunciat davant la Fiscalia Anticorrupció el tinent fiscal del Tribunal Suprem Luis Navajas, ja que entén que podria estar cometent un ‘delicte d’omissió del deure de perseguir delictes’ en renunciar a exercir accions penals per esclarir l’adjudicació suposadament irregular d’una plaça en la carrera fiscal per a una filla del magistrat del Suprem Manuel Marchena, que acaba de ser proposat com a nou president del Consell General del Poder Judicial. La denúncia del col·lectiu de juristes ressalta que el fiscal Luis Navajas reconeix que hi ha hagut ‘llacunes legals’ en l’assignació de la plaça a la dona i que una persona s’ha pogut veure afectada per aquesta adjudicació, però malgrat això demana que s’arxivi la querella presentada per l’Associació Atenes.

L’associació havia denunciat en la seva querella que la Comissió Permanent del CGPJ, amb la col·laboració de la directora de l’Escola Judicial, Gema Espinosa –esposa de Pablo Llarena–, va tenir un tracte de favor amb l’alumna, que s’estava formant com a jutgessa, però que després de patir una malaltia va haver de deixar la formació. En tornar, va ser ‘reassignada’, en una decisió ‘irregular’, com a fiscal en una plaça creada només per a ella i amb un canvi de nota no justificat, segons Atenes.

Luis Navajas és el fiscal encarregat de la querella presentada per l’Associació Atenes per ‘prevaricació continuada’ contra alts càrrecs judicials del CGPJ, el Tribunal Suprem i l’Audiència Nacional, i contra la directora de l’Escola Judicial, Gema Espinosa, i contra l’alumna de la carrera fiscal i filla del magistrat Marchena. De fet, el tinent fiscal del Tribunal Suprem reconeix en el seu escrit que hi ha hagut ‘llacunes legals per la seva imprevisibilitat’ en l’assignació de la plaça i que una persona s’ha pogut veure afectada per aquesta adjudicació, però malgrat això ha decidit no iniciar cap investigació. La querella inicial denunciava que la noia va aprovar les oposicions a la carrera judicial i va haver de triar entre formar-se com a jutgessa a l’Escola Judicial de Barcelona, amb seu a Vallvidrera, o com a fiscal al Centre d’Estudis Jurídics de Madrid. Va optar per la primera opció, però al poc temps d’iniciar-se el curs va haver de deixar-lo per una llarga malaltia.

Un any després, en comptes de reincorporar-se a l’Escola Judicial per formar-se com a jutgessa, va fer-ho al Centre d’Estudis Jurídics per formar-se com a fiscal. Aquest reassignament va ser possible gràcies a una decisió ‘sense precedents’ de la Comissió Permanent del CGPJ, que, en contra del que està ‘legalment previst’, va adoptar un acord per suspendre l’alumna com a funcionària en pràctiques a l’Escola Judicial i atorgar-li una plaça “inexistent” de fiscal “creada ‘ad hoc’ per a ella per la que no hi havia partida pressupostària i que s’afegia a les 35 places establertes. Així, se li va assignar a Marchena una nota inferior (52,31) a l’obtinguda en les oposicions (68,20) per situar-la just per sota de l’últim alumne dels 35 admesos i ‘no perjudicar ningú’ en una decisió que no ha quedat justificada pel CGPJ.

La querella ressaltava també que aquesta ‘actuació irregular’ hauria estat induïda per la directora de l’Escola Judicial, Gema Espinosa, que és qui va plantejar la qüestió sobre l’estudiant a la Comissió Permanent i va signar la corresponent proposta de resolució en favor de Sofía Marchena. Així mateix, es recordava que Espinosa és l’esposa de Pablo Llarena, magistrat de la Sala Segona del TS que presidia Manuel Marchena.

En el seu escrit, el fiscal Luis Navajas argumenta ara que l’estudiant aspirant a fiscal a qui li correspondria la plaça 36 assignada excepcionalment a Marchena que es podria haver sentit ‘desplaçat’ per aquesta decisió, no s’ha sentit perjudicat, ja que fins i tot se li ha ofert ‘la possibilitat de revertir la situació’ i ho ha rebutjat. En aquest sentit, la denúncia presentada per l’Associació Atenes considera que Navajas hauria d’explicar ‘com va conèixer la persona que va poder sentir-se desplaçada” i aclarir en quina ‘forma i circumstàncies’ se li va oferir revertir la seva situació. Així mateix, se li pregunta al tinent fiscal del Suprem perquè “no ha posat aquests fets en coneixement del jutge instructor’. La querella d’Atenes per ‘prevaricació continuada’ va ser signada pel jurista Elpidio José Silva i presentada a la Sala Segona del Suprem.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.