V-Dem és un consorci acadèmic internacional amb base a la Universitat de Göteborg (Suècia) que mesura la democràcia. El seu Informe sobre la democràcia anual és un baròmetre fiable de la qualitat democràtica de països de tot el món a partir de múltiples dimensions i indicadors. A diferència d’altres índexs de democràcia, els mètodes i dades de V-Dem són completament transparents i públics; tothom qui ho vulgui pot descarregar-ne les dades i examinar-ne cada variable.

Espanya i l’informe del 2019

Recentment, V-Dem ha publicat l’informe del 2019 i les dades en brut. Poc després de la publicació, l’arma de màrqueting del govern espanyol que és Espanya Global (una branca del Ministeri d’Afers Estrangers) va començar a piular dades i infogràfics basats en V-Dem.

Aquests piulets i gràfics, en anglès i espanyol, deien que Espanya havia millorat tant la posició en el rànquing com la puntuació en l’índex de ‘democràcia liberal’ el darrer any.

Espanya Global i la seva dirigent, Irene Lozano, van publicar altres missatges i gràfics relacionats amb V-Dem. Per exemple, molts piulets assenyalaven que la ‘independència judicial’ d’Espanya era entre les deu millors del món.

A banda de publicar-ho a la web, el compte oficial en espanyol d’Espanya Global va piular infogràfics i xifres destacant la ‘millora’ respecte de l’any anterior i l’alta puntuació en ‘independència judicial’.

Altres usuaris també van recollir la campanya. Usuaris privats i comptes oficials d’òrgans del govern espanyol –com ara España en la UE– van piular sobre les ‘millores democràtiques’. I el Ministeri d’Afers Estrangers espanyol, i també molts polítics, va repiular-los.

Llegint tots aquests piulets està clar que la democràcia espanyola ha millorat aquest darrer any, oi?

Però…

Hi ha un problema amb tots aquests piulets i gràfics sobre les grans millores en qualitat democràtica de l’estat espanyol i els rànquings d’independència judicial. Que no són certs:

—La puntuació d’Espanya a V-Dem no va millorar l’any passat. De fet, va baixar una mica.

—El rànquing d’Espanya no ha canviat des de l’any passat.

—I la ‘independència judicial’ de l’estat espanyol no és a la llista de les deu millors de V-Dem.

Simplement és fals. És mentida.

LES DADES

Espanya Global va cometre un error interpretant les dades de V-Dem. O més ben dit, tres errors.

Error 1: l’índex de ‘democràcia liberal’ d’Espanya no va pujar durant l’any passat, va baixar

V-Dem té una mesura d’índex, és a dir, una agregació d’altres mesures, que anomena ‘índex de democràcia liberal’. Segons Espanya Global, aquesta mesura va millorar del 7,03 al 7,42 l’any passat.

Això no és cert. Les dades correctes són aquestes:

El gràfic anterior mostra que l’índex de democràcia liberal d’Espanya no va millorar l’any passat. De fet, va empitjorar, passant del 0,747 al 0,742.

Segons un article al bloc d’Espanya Global sobre les dades de V-Dem, ‘la consolidació democràtica d’Espanya durant els quaranta anys de la constitució és indubtable’. Tanmateix, segons les dades de V-Dem, l’última puntuació de l’estat és la pitjor d’aquests darrers quaranta anys, la pitjor des de la constitució espanyola.

Error 2: no, el rànquing d’Espanya en l’índex de ‘democràcia liberal’ no ha millorat aquest darrer any; s’ha mantingut igual

Segons Espanya Global, l’estat espanyol ha pujat nou llocs (del 35è al 26è) en el rànquing de països del món en termes de democràcia liberal.

Això també és fals. La posició d’Espanya en el rànquing del 2019, amb dades recollides el 2018, és la 26a. La posició l’any anterior era la mateixa. No hi ha millora.

El gràfic següent mostra les dades correctes:

Error 3: Espanya no és a la 7a posició mundial en el rànquing d’independència judicial. És a la 17a o 18a.

A l’infogràfic en espanyol publicat per Espanya Global, així com en diversos piulets sobre el tema, es deia explícitament que la independència judicial de l’estat espanyol es trobava entre les deu millors del món, vegeu-ho:

Això, novament, és fals.

Hi ha dues variables en les dades de V-Dem que mesuren directament la independència judicial. Són la independència dels òrgans jurisdiccionals superiors (v2juhcind) i la independència dels tribunals ordinaris (v2juncind). En aquestes dues variables, l’estat espanyol es troba en la dissetena i la divuitena posició respectivament, i no pas en la setena. El gràfic següent mostra les dades correctes.

Allò que Espanya Global va publicar com a ‘independència judicial’ en realitat era una traducció errònia de l’índex de ‘limitacions judicials a l’executiu’. De fet, aquest índex sí que inclou algunes mesures sobre independència judicial, però també n’inclou unes altres, com ara el respecte de l’executiu a la constitució i el compliment dels tribunals. Heus ací l’infogràfic d’Espanya Global mostrant la traducció errònia:

Com poden haver-hi hagut aquests errors?

Espanya Global va publicar informació falsa. Però ho anomeno ‘error’ i no ‘mentida’ perquè és completament plausible que no fossin conscients que la informació que difonien era falsa.

Crec que va passar això: algú d’Espanya Global va decidir de comparar l’informe V-Dem sobre democràcia del 2019 amb el del 2018. Van mirar els arxius pdf de dos anys diferents, van mirar les puntuacions i rànquings i els van convertir en infogràfic. Sona bé, oi? Malament.

Qui ho fes no va examinar la metodologia i les dades en brut de V-Dem. Si ho haguessin fet, haurien vist que l’informe del 2019 es basava en la versió 9 de la metodologia, mentre que el del 2018 es basava en la versió 8. Tenint en compte les dues metodologies, hom no pot comparar V9 amb V8. En canvi, per fer una comparació en el curs del temps, s’hauria de fer servir la metodologia més recent (V9), que inclou dades històriques.

És una mica confús. Quan vaig examinar el brut de dades i vaig veure les discrepàncies amb els pdf dels informes anteriors també em vaig confondre. Així que vaig escriure a V-Dem i els vaig demanar per què el pdf del 2018 tenia valors diferents del brut de dades V9.

L’equip de V-Dem em va respondre. Em van explicar que ‘comparar els valors absoluts de l’índex entre diferents versions dels conjunts de dades’ –que és justament el que va fer Espanya Global– podia ‘ser enganyós per diverses raons’. Me’n van fer una llista, que incloïa:

1. ‘Els codificadors afegeixen dades amb cada actualització.’

2. ‘Actualment, permetem als nostres programadors d’actualitzar i canviar les seves valoracions si troben informació nova i més precisa. Això, amb el temps, hauria de conduir a una millora contínua de la qualitat de les dades.’ Per tant, V9 s’hauria de considerar ‘millorat’ en relació amb V8.

En altres paraules, les versions més recents no contenen solament dades més actuals sinó també dades més precises del passat. I com que el mètode estadístics en cada versió són diferents, hom no hauria de comparar-ne les dades, tal com va fer Espanya Global. En canvi, s’haurien de comparar les dades al llarg del temps, fent servir la mateixa versió. Això he fet en aquest article.

L’equip de V-Dem va més enllà. ‘Els usuaris haurien de fer servir els informes més recents, atès que les dades d’informes anteriors també s’han millorat.’ Com que la meva pregunta a V-Dem s’enfocava a les dades d’Espanya, em van respondre sobre aquesta qüestió: ‘Si els treballadors de l’estat espanyol volen saber si la democràcia liberal va millorar del 2017 al 2018, haurien de mirar les dades de V9 durant els dos anys. Espanya ocupa el lloc 26 en tots dos casos, però la puntuació va baixar del 0,747 el 2017 al 0,742 el 2018. Això és dins d’intervals de confiança, per la qual cosa no es pot considerar una gran disminució.’

En altres paraules, la puntuació d’Espanya en l’índex de democràcia liberal, a més del rànquing, no va millorar pas l’any passat. En el cas d’Espanya Global i els seus esforços per mostrar una millora, ‘si els treballadors van comparar la puntuació V8 del 2017 amb la puntuació V9 del 2018 o del 2017, seria una comparació molt enganyosa en tots dos casos, tenint en compte la metodologia de V-Dem’, expliquen.

Conclusió

Espanya Global va publicar i publicitar molt una ‘millora’ en les puntuacions i rànquings com a democràcia liberal amb les dades de V-Dem. També va dir i publicitar que l’estat espanyol era entre els deu països del món amb més independència judicial. Totes dues afirmacions són falses. La puntuació d’Espanya en l’índex de democràcia liberal no ha millorat ni es troba en la llista dels deu millors estats amb independència judicial, segons les dades de V-Dem.

Com he dit, és completament plausible que fos un simple error d’Espanya Global, i no un intent d’enganyar. I si és un error, espero que Espanya Global s’esmerci de la mateixa manera a publicar la comparació correcta com va fer-ho quan va publicar l’errònia.

Podeu veure el codi d’aquesta anàlisi públicament ací.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.