Demà a Perpinyà, que tot es va movent

  • Les reaccions a la censura de la llei Molac assenyalen que som en un temps nou, en una etapa diferent en què l'estat francès ja no té aquella facilitat per a fer-nos callar que tan bé li venia i que tan bé sabia fer servir

Vicent Partal
27.05.2021 - 21:50
Actualització: 27.05.2021 - 22:33
VilaWeb
El diputat bretó Paul Molac

Demà Perpinyà, i més ciutats de l’estat –com ara Bastia, a Còrsega; Gwengamp, a Bretanya; més de vint ciutats occitanes; i Baiona, al País Basc– seran l’escenari de manifestacions convocades per a respondre des del carrer a la decisió del Consell Constitucional francès de fer sabotatge a la llei Molac, i alhora als drets del català i les altres llengües que els francesos diuen “regionals”.

Però aquesta vegada no sembla que la mobilització siga una més. Els ànims s’han encès molt per l’arbitrarietat amb què han executat la maniobra tant la majoria presidencial com el Constitucional. Els primers, potinejant d’una manera molt estranya i poc presentable els vots necessaris per a dur al Constitucional aquesta llei, aprovada el 8 d’abril per una àmplia majoria de l’Assemblea francesa. I els nou membres del Constitucional, zeladors del jacobinisme més extrem, per haver-la tombada, fins i tot anant més enllà d’un límit raonable i portant els drets lingüístics en una indefensió que ha revoltat la gent. El fet que 53 diputats dels 61 de la majoria que han dut la llei al Constitucional siguen de París o els voltants, igual com la majoria dels membres del Consell Constitucional, ha encès una polèmica molt directa, molt gràfica, que serà difícil de silenciar i que, per les dimensions i les conseqüències polítiques que ha suscitat, es pot considerar una autèntica novetat.

Aquesta setmana mateix, per exemple, el centrista François Bayrou avisava, en una entrevista molt dura a les pàgines de L’Express, que la decisió del Constitucional i la mala fe dels diputats que han ordit el recurs amenaçava de crear una “situació explosiva” que podria fer perillar l’existència de la República Francesa i tot, si fa que una bona part dels ciutadans de l’estat se’n senten exclosos i expulsats. Diu Bayrou que si a París hi ha ningú que es pensa que un moviment que ja fa més de cinquanta anys que existeix, el del dret de rebre ensenyament en català i en les altres llengües, ara es desfarà com un terròs de sucre solament perquè nou tècnics ho han decidit, és que són uns innocents o uns piròmans.

I alerta perquè Bayrou, que és occità i fa temps que es destaca pel suport a les llengües, no és precisament qualsevol. És el líder del Moviment Demòcrata, una veu escoltada en les tribunes polítiques de l’estat, ha estat candidat en tres eleccions presidencials, ha estat batlle de Pau i ha tingut diversos càrrecs ministerials, tant de Justícia com d’Educació, amb mandataris tan diferents com Chirac i Mitterrand.

I aquesta vegada, a més, no està sol, ni de bon tros. I no únicament perquè l’acompanya la mobilització de totes les associacions catalanes, occitanes, corses, basques, bretones, alsacianes, flamenques i de més zones de l’estat. És significatiu també que un diari tan conservador com Le Monde, i tan al·lèrgic a les llengües que no siguen el francès, haja publicat aquesta setmana, a iniciativa de l’escriptor parisenc Erik Orsenna, una carta oberta de més de dos-cents intel·lectuals que avisen el president Macron que efectivament aquesta decisió tan autoritària i antidemocràtica pot tenir conseqüències greus –cal recordar que la llei es va aprovar amb 247 diputats a favor i 76 en contra. I, de fet, tant Macron com el primer ministre –català, ell–, Jean Castex, aquests darrers dies han fet declaracions i propostes que malden, infructuosament, per calmar la tensió acumulada. A tal extrem que ja es parla fins i tot de modificar la constitució per a apartar els obstacles formals que el Consell Constitucional ha alçat contra la llei, particularment el penós article segon. És una situació impensable en el debat polític francès fa tan sols quatre dies.

Tot això són reaccions, doncs, que assenyalen que som en un temps nou, en una etapa diferent en què l’estat francès ja no té aquella facilitat per a fer-nos callar que tan bé li venia i que tan bé sabia fer servir. I és per això que cal, per tant, que la mobilització de demà siga un èxit i empente més encara contra les cordes el govern de Macron i un poder judicial que viu en un passat per a ell idíl·lic però ja inexistent, en aquell temps en què no fèiem ni nosa ni molta por a ningú.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jaume Ortí
Jaume Ortí
27.05.2021  ·  22:20

Algú sap si Òmnium Cultural té previst noliejar autocars per anar-hi? Ja es pot travessar la frontera, no?
O si més no han fet algun manifest de suport? A la seva web no el trobo.

Parlo d’Òmnium perquè la seva divisa és “llengua, cultura, país” però fa temps que no veig cap iniciativa que no sigui encaminada a activitats processistes. Cap paraula per això de Perpinyà, però tampoc per a fer campanyes serioses per l’ús de la llengua aquí a la Catalunya Sud com ara pressionar el Govern per a que faci polítiques encaminades cap a una veritable Normalització o per a que l’escola en català sigui realment en català o per promoure el català en àmbits juvenils,….

Però seria injust culpar d’inactivitat només Òmnium. N’ha parlat TV3 als noticiaris o tertúlies per exemple?

De debò, si no ens prenem seriosament la idea de país no farem res.

(Per cert, ja que parlem d’Òmnium un comentari a l’Editorial d’ahir equiparava l’abraçada entre Cuixart i Iceta a les trobades per a prendre el te entre Lord Mountbatten i Gandhi.
No tenen res a veure. Mountbatten va ser nomenat Virrei de l’Índia amb l’encàrrec explícit de fer la transició cap a la independència i les trobades amb Gandhi, Nehru, Jinnah…eren dintre d’aquest àmbit.
Una situació a anys llum de la nostra.)

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
27.05.2021  ·  22:32

Algú em podria confirmar si un certificat de Salut (redactat en català, evidentment) que informa que he rebut les 2 dosis de vacuna serà suficient per passar la frontera, o és necessari una prova PCR?

Josep Usó
Josep Usó
27.05.2021  ·  22:35

França també està governada per personatges que es pensen que existeix l’eternitat. I de sobte estan descobrint que més enllà del seu París hi ha el món. I que ells ja no poden controlar ni tan sols les seues pròpies formes matusseres d’alterar lleis. Seguim.

Joan Baptista Capó
Joan Baptista Capó
27.05.2021  ·  22:38

L’any 1992 deien que l’article 2 era per a defensar el francès de l’anglès, que a les llengües “regionals” no les afectaria. Aviat es va veure que no era així.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
27.05.2021  ·  22:39

Cap manifestació davant el consulat de França?
Res?
Al Principat o a Valencia o a les Illes? Res?
Tant desmobilitzats estem que no som capaços ni de seure davant el consulat?
I nosaltres som els que volem la independència?

Eulàlia Formiga
Eulàlia Formiga
27.05.2021  ·  22:47

En resposta a Soledat Balaguer. Per anar amb avió a França no et serveix el certificat d vacunació, necessites una PCR, no sé si x carretera és diferent.

Jaume Riu
Jaume Riu
27.05.2021  ·  22:48

És ben cert que som en un temps nou, en una etapa diferent, com diu l’editorial.
I el que és una novetat que incomoda als governs és la facilitat que té la població per estar informats en temps real de tot el que el poder fins ara cuinava a les fosques. En poques hores s’ha muntat aquesta acció simultània a diversos llocs de França.
La comunicació digital i les xarxes socials ens porten a una etapa diferent, però que encara no controlem prou. No hem trobat la fórmula per aprofitar de manera efectiva l’avantatge d’estar informats. Em fa l’efecte que de moment només incomodem al poder, però tot suma.

Conxita Cid
Conxita Cid
27.05.2021  ·  23:06

Per entrar a l’estat francès cal una PCR. Tringuen unes 24 hores a donar-te el resultat i val 90 euros o més.

Ramon Batlle
Ramon Batlle
27.05.2021  ·  23:09

Sabeu quants autocars ha noliejat la gent d’Òmnium Cultural per anar a defensar la llengua catalana a Perpinya? ZERO.

Els principis fundacionals de promoció de la llengua i cultura catalanes novament burlats per la gent que ara gestiona Òmnium cosa que no hauria d’estranyar gaire quan a les conferències de premsa les fan en castellà i català.

Es veu que estan molt ocupats a perdre el temps si poden enderrocar la monarquia espanyola. Es pot dir que és una entitat que ha perdut el nord o encara ho poden fer pitjor ?

JESÚS ESTREMERA
JESÚS ESTREMERA
27.05.2021  ·  23:11

Endavant Catalunya Nord!
Lamentable que les subvencionadíssimes Obra Cultural Balear, ACPV i OC no n’hagin dit ni piu.

Esteve Freixa Baqué
Esteve Freixa Baqué
27.05.2021  ·  23:15

Fa temps que vaig dient a qui em vol escoltar que no s’ha d’oblidar mai que França ha inventat dues grans “filosofies” (per anomenar-les d’alguna manera) totalment mortíferes per a les nacions que la composen (i que ells en diuen “regions”, es clar, faltaría més, “il ne faut pas exagérer tout de même”), a saber : la monarquia absolutista (que la República a perfectament adoptat), ilustrada per la famosa frase de Lluis XIV : “L’Estat soc jo”, i el jacobinisme de la Revolució francesa, amb la voluntat (i els actes que se’n desprenen) d’anorrear tot “particularisme” (com diuen ells) local, tant a nivell de les regions que de les nacions que l’integren, amb una persecució molt particular contre les llengües que, per desgràcia, ha estat molt i molt eficaç. Sols cal recordar que França és l’unic, si, si : l’unic !!! estat de l’Unio Europea que no ha volgut signar mai la Carta de les llengües minoritàries. No cal pas afegir res més, oi ?

Josep Gualló
Josep Gualló
27.05.2021  ·  23:24

LES MANIFESACIONS DE DEMÀ ALS LLOCS AMB LENGUA PROPIA DE FRANÇA

Cal que siguin un gran èxit. Especialment a Perpinyà que és el lloc que que ens afecte directament. Sense menystenir als altres idiomes, hem de recordar que el català a França és la llengua que fa anys va ser robada a més gent.

Els diferents sistemes que va emprar l’estat francès per aconseguir que a França només es parlés francès, ratllaven el genocidi.

Ara les trampes legals que han fet per anular la llei de les llengües regionals fa poc aprovada per una majoria absoluta molt amplia, superen a les de Llarena i l’estat espanyol.

Que vagin en compte les autoritats franceses que allà la gent emprenyada és molt bestia. No com nosaltres que som com uns xais que ens deixem portar a l’escorxador.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
27.05.2021  ·  23:29

Per entrar a França, al menys des del sud es necessita una PCR negativa de menys de 72 hores. Imagino que tot dependrà de lo colaboradors que siguin els gendarmes a la frontera. I l’energia que hi posi la GC per aturar els trànsit d’aquest costat. Com al febrer del 2020, vaja.

Lola Tomàs
Lola Tomàs
28.05.2021  ·  01:43

Espero veure aviat com el trencament i desaparició dels estats dona pas al naixement de l’Europa de les nacions. Fins i tot la UE té més sentit així

Carme Garcia
Carme Garcia
28.05.2021  ·  06:10

Podem assistir a la concentració- Manifestació de Perpinyà sense PCR, sempre que no superem les 24h d’estada amb desplaçament terrestre.
Això es el comunicat de la meva territorial de la ANC .

Josep Vilà
Josep Vilà
28.05.2021  ·  06:56

Lola Tomàs la clava. La revolució de Catalunya haurà de comportar la destrucció dels Macro-Estats a Europa en benefici de les nacions reals. Si Estats Units d’Amèrica té més de 50 Estats, Europa hauria de ser semblant. El virus s’ha inoculat… les Estrelles de la Muerte Jacobines tenen els dies comptats. Cada dia els costarà més justificar la seva utilitat i exercir el poder als territoris. Molts francesos ens miren, potser al principi una mica estranyats, xro cada cop crec q ens entendran millor.

Carles Serra
Carles Serra
28.05.2021  ·  07:30

Quanta raó dels que es queixen del silenci de les entitats que diuen defensar la llengua i el País, com ÒMNIUM, aquesta entitat fa temps que està desapareguda, des de que el seu president en Cuixart està a la presó, aquest fet la societat va respondre en fer-se soci i actualment és una de les entitats amh més socis del País, malgrat aquesta realitat, com faig esment, està desapareguda, cal tenir en compte que està controlada per gent ER, primer per la periodista Llansana amb carnet d’ER, ara pels serveis oferts el partit està a TV3, això de les portes giratòries, en aquest moments hi ha la Sra. Vilagrà també amb carnet d’ER.
Per tots aquests fets després de molts anys de soci m’he donat de baixa; també la Plataforma per la llengua, la qual sóc soci, els hi vaig fer arribar per e.mail la convocatòria de la manifestació, amb l’objectiu que li donessin difusió entre els associats, per resposta el silenci, ja que dir dels responsables de cultura, d’ajuntaments i de la Generalitat, per resposta el silenci.
Aquesta és la puta realitat, el silenci debant de tants despropòsits, gent amb responsabilitat que cobrant per defensar la llengua i la cultura, com l’aniquilacio del català.
Amb aquests defensors de la cultura i la llengua, no es d’estranyar tocar els segadors aflamencat; aquest és el nivell que hi ha.
Macron=Pedrito Sanchez

Alfons Tur
Alfons Tur
28.05.2021  ·  07:44

Crec que és important la coordinació entre les gents i les associacions de Bretanya, Iparralde, Occitània, Catalunya Nord i les altres. Aplegades poden tenir una. força notable que Paris no podrà menystenir.
El paper d’omnium i tv3 realment és ben galdós i palesa que estan acomodades en un regionalisme de pa sucat amb oli.
Un fet diferencial interessant entre els estats francès i espanyol és que davant la situació creada a França de seguida es parla de modificar la constitució mentre que a Espanya això ni es proposa ni és possible.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
28.05.2021  ·  08:49

Som camí de que el que Lola Tomàs esmenta succeixi. No hi ha dubte. Som en nous temps encara que en la superficie no es vegi.

Pep Agulló
Pep Agulló
28.05.2021  ·  08:52

ÒMNIUM I l’ANC, Obra Cultural Balear, ACPV i OC… QUÈ HEM DE FER?

Agrair la informació que donen algunes comentaristes, però no fora de més que un PS. de l’editorial ens hagués informat dia i hora convocatòria a les diferents ciutats, de les condicions sanitàries per travessar la frontera, de si calia un PCR o si no calia en menys de 24 hores d’estança, de si s’han noliejat autocars, etc.

Joan Benet
Joan Benet
28.05.2021  ·  09:21

Subscric el que diuen Lola Tomàs i Josep Vilà. Una Europa de les nacions, sense rivalitats territorials i amb acords de solidaritat i colaboració. Una reformulació de la democràcia per fer-la més participativa i justa per tothom. I la voluntat de mantenir a ratlla les elits depredadores que acaben incrustades en el sistema buscant modificar-lo en benefici propi.
Un somni, vaja…

Pere Grau
Pere Grau
28.05.2021  ·  09:34

Amics, potser m’equivoco, però crec que en aquest cas especial, una presència massiva de catalans del sud a Perpinyà faria més mal que bé. N’hi hauria prou amb una petita representació simbòlica de no més d’una vintena de persones adequades. No cal facilitar a la premsa jacobina francesa que digui que a Perpinyà han protestat pocs súbdits de la república i que tot plegat ha estat inflat pels irredemptistes-separatistes de més avall de Portbou.

Aquest “temps nou” del que parla el Sr. Partal, representat per les manifestacions d’avui a tants llocs de França, serà un camí llarg i costerut, però que hagi començat ja és un miracle. Tindrà alts i baixos, èxits i fracassos. Però no crec que s’aturi, perquè cada vegada que algú es desanimi, les reaccions maldestres dels unionistes francesos (com la dels espanyols) possiblement atiaran el forc enlloc d’apagar-lo .

L’Europa de les nacions, que reclama la Sra. Tomàs (1:43) possiblement vindrà algun dia, però no pas aviat. No crec que els que vivim ara, ni els més joves, ho puguem encara veure. No es canvien les estructures mentals i físiques solidificades per segles d’un dia a l’altre. Però a la llarga Europa no té cap altre futur que sigui millor que la superació dels estats formats per guerres i combinacions dinàstiques.

ramon Feixas
ramon Feixas
28.05.2021  ·  09:39

En el món occidental, l’anglès s’imposa com a llengua general. Amb la tendència globalitzadora de la religió capitalista, les llengües d’altres ets no són la líder, ni candidates a imposar-se. D’ací al desfici d’aquests estats a sacralitzar la seva (que només por ser una). La sortida del Regne Unit de la UE ha agreujat sobretot en aquells estats que havies estat imperi rival del que finalment imposa la seva llengua de forma ben lubricada. Les llengües que no tenen estat que les protegeixi, és lògic que se’n vegin una per aguantar, Quelcom semblant a les caixes d’estalvi quan la voracitat del dels bancs va destrossar l si alguna bona feina mai ha fet el sector bancari per anar fusionant fins que aconsegueixin una guerra freda mundial nivell de diner, sempre fent mes rics als rica i més pobres als pobres. El procés de la rivalitat capitalista sempre segueix els paràmetres d’eliminació. Qui ha estat imperi quan bufen vents d’ésser eliminats descarreguen la mala llet com els “cabos xusqueros”. A Espanya i França, en el seu declivi, passen aquestes coses i qui es queda el rei sempre es queda la part del pastís més de pressa. La degeneració cultural, però, és a nivell de continent. Mal senyal quan s’ha d’anar a cops de garrots i de sentències.

Francesc Subiràs
Francesc Subiràs
28.05.2021  ·  10:18

El que passi a França condicionarà, a favor o en contra de manera decisiva, la llibertat de les nacions oprimides. És per això que no ho hem de menystenir. Em sembla molt poc seriós que no s’hagi organitzat res per anar a Perpinyà, i demostra que els que fins ara ens han liderat ja no són capaços de discernir… Ens cal un recanvi ja…

jaume vall
jaume vall
28.05.2021  ·  10:36

Subscric el comentari de Pep Agulló. Estaria bé alguna informació pràctica per part de Vilaweb de com donar suport, atenent les circumstàncies sanitàries, als actes en favor de la llengua catalana.

Enric Vilar
Enric Vilar
28.05.2021  ·  11:19

Conxita Cid
PCR. Sisplau, ahon le fan per aquest preu i temps. Gracies. Algú més ho sap

Aleix Gaus
Aleix Gaus
28.05.2021  ·  12:14

França sempre adopta una postura centrelista de tota la vida. El preucopant és el fet que nosaltres no tenim la capacitat de fer una forta manisfestació davant de una llei com aquesta ja que ensenyar català a França és una manera de internacionalitzar el nostre idioma. Seguim completament parats espero que aquestes manifestacions de Catalunya Nord siguin un èxit

Josep Marrasé
Josep Marrasé
28.05.2021  ·  12:36

Els francesos, la immensa majoria, tenen criteris de naturalesa jacobina. Jo, he viscut uns anys a França, en un país contestatari en qüestions nacionals com és l’Alsàcia. La meva dona, ja traspassada, era nada al departament de l’Haut Rhin, a la població de Guebwiller i, per tant, conec el problema alsacià com conec el nostre propi. Coneixent els francesos, puc dir que mai cediran als interessos d’aquest conjunt de nacions, que ells anomenen regions.
Els francesos creuen en l’Estat més que no pas en Déu. És a dir, han substituït Déu per l’Estat, vet-ho aquí. No cediran mai, us ho dic jo i, amb modestia, puc dir-ho, perquè sé el que em dic.

JOAN RENDÉ
JOAN RENDÉ
28.05.2021  ·  12:37

Però Òmnium Cultural ja deu haver fet un munt d’autocars per a
anar a la manifestació de Perpinyà, oi? Això sí que toca els objectius d’Òmnium!

jordi Rovira
jordi Rovira
28.05.2021  ·  14:45

En el terme regió que tant bé assenyala el text de l’editorial s’hi sumen dos conceptes gens excloents l’un de l’altre. Per un costat tot allò que fa referència a un espai geogràfic, i és aquesta la seva accepció principal. Per altre, la concepció política que l’espai geogràfic ha d’estar ordenat i dirigit per la voluntat i pel gust de qui té el poder. En aquesta segona accepció hi trobarem totes aquelles maneres de fer política ben resumides en l’absolutisme, el jacobinisme, i per darrera en un classicisme tan antic com malentès. Que l’Estat francès resumeix tota aquesta tradició no ens ha pas d’estranyar. No en va, l’estat espanyol no fa res més que una còpia maldestre d’aquest model. Que aquest és un model que està en crisi, sembla una evidència. Ho veiem a Espanya, i ara també a França. Per l’independentisme és una bona nova, que ve a donar a l’espai per encabir la nació catalana la proximitat i naturalitat que li cal. I li és natural perquè l’espai és de les persones que hi viuen, si més no tant com de les voluntats de poder que el reclamen. I això, que no és tan classicista, ni tan europeu, ni tan culte, ni tan polit; i sí és d’un sentit comú que pesa com una llosa. Si els ciutadans som sobirans, també ho som del nostre espai. Perquè hi vivim, el cuidem, i en requerim un millor futur. I això sí és una norma universal. No pas la universalitat de l’alienació i el desarrelament progressiu.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
28.05.2021  ·  17:33

Tinc clar que cal dissoldre els estats espanyol, francès i italià. I que tindrem molt de guanyat si, junt amb el tema de la tan necessària diversitat lingüística, es mobilitza a la gent per tots els problemes que aquests estats no resolen i que, en el cas de l’estat espanyol, s’han posat com a garants que no es podran resoldre mai, des de l’habitatge a les pensions. En suma, tothom té un problema greu o altre causat pel gran estat centralista que li pertoqui.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
28.05.2021  ·  19:33

-Si ets francés, parla francés! -No és el meu idioma sinó el vostre. Ergo…?
El jacobinisme i el suprematisme estan més obsolets que l’Antic Règim.

Joan Ventura
Joan Ventura
28.05.2021  ·  22:39

I TV3 no a dit ni piu, Catalunya ja no te una televisió autòctona, ara es una TV que
es bilingüe però parla mes castellà que català, i no transmet el mes important del
català, ni lo de Perpinyà, ni cap noticia que afecti a Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes