El ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, serà nomenat vice-president del Banc Central Europeu (BCE) després que el seu rival, Philip Lane, s’hagi retirat. Lane, governador del Banc d’Irlanda, havia obtingut l’aval majoritari del Parlament Europeu per davant De Guindos. Alhora, l’entrada de De Guindos al BCE també comportarà una remodelació del govern espanyol.

El primer ministre d’Irlanda ha argumentat que la retirada de la candidatura de Lane s’ha fet per a facilitar el consens en la tria del nou vice-president del BCE en substitució de Vítor Constâncio. Aquesta tarda, l’Eurogrup –la reunió dels ministres d’Economia i Finances de l’Eurozona– formalitzarà l’elecció de De Guindos, que haurà de ratificar-se a la cimera dels líders europeus prevista pel 22 de març. La presa de possessió serà l’1 de juny, una volta acabat el mandat de Constâncio.

De Guindos serà el primer ministre d’economia que entra al BCE, que fins ara havia tingut cura de preservar una imatge d’independència institucional respecte els governs dels estats membres de la Unió Europea.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb