Des de dissabte fins al 9 de juliol a les Valls d’Àneu es farà el Dansàneu, un certamen que pretén realçar el valor del patrimoni artístic, arquitectònic i natural del Pallars Sobirà. Amb la dansa com a element central, s’hi organitzen tot de concerts en esglésies i parcs naturals. Enguany el nombre de seus ha crescut: s’hi han incorporat l’església de Sant Pere a Sorpe, la de Sant Just i Sant Pastor a Son, la de Sant Joan a Isil i la de Sant Vicenç a Esterri d’Àneu. Per preservar l’accés als espais, els espectacles tenen un preu simbòlic de 3 a 5 euros, amb què es garanteix un control de l’aforament.

La programació té noms propis de la dansa, com ara Kepa Junkera i les Sorginak (dansa, veu i percussions); Carles Belda i Sanjosex amb l’espectacle Càntut, tan premiat; l’Esbart Marboleny de les Preses; i els guanyadors del premi Delfí Colomé de dansa, EgurRa & Kolpez Txalaparta, que barregen txalaparta, ball de bastons i circ. Per arrodonir-ho, s’hi afegeix la dansa i música occitana de Verd e Blu; la recuperació dels cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat, a càrrec de l’Esbart Dansaire de Rubí; i l’explosió Rufaca Folk Jazz Orchestra, entre més.

També s’hi fan activitats paral·leles. Enguany, per exemple, el primer Tastàneu, un maridatge que s’oferirà acabat el concert d’Artur Blasco, a Sorpe. Així mateix, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici es fa una exposició de vestimenta i teles de l’Esbart Català de Dansaires, titulada ‘De pagès a típic’, que documenta el recorregut que entre el 1908 i el 1916 va dur l’Esbart Català de Dansaires a deixar els vestits de carrer i substituir-los per roba de pagès, primer llogant-la i més endavant confeccionant-ne. Finalment, hi ha lloc per a la cercavila, els dies 8 i 9 de juliol a Esterri d’Àneu.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]