Més positius, més ingressats: la covid-19 repunta a les portes de Sant Joan

  • El nombre de positius i ingressats s'ha enfilat en les quatre setmanes anteriors a la revetlla, tot i que les xifres disten d'unes altres onades pandèmiques

VilaWeb
Redacció
21.06.2024 - 21:40
Actualització: 21.06.2024 - 21:42

Després de mesos de letargia, la covid-19 torna a repuntar a les portes de la revetlla de Sant Joan. Després d’uns primers sis mesos de l’any amb taxes d’incidència molt baixes, els diagnòstics per covid-19 al Principat s’han enfilat aquestes darreres quatre setmanes, un període en què la taxa de diagnòstics per 100.000 habitants ha passat de 13,99 la setmana 20 (compresa entre el 13 i el 19 de maig) a 44,9 la setmana 24 (compresa entre el 10 i el 16 de juny), un augment de gairebé un 70% en un mes. L’àmplia majoria d’aquests casos –més d’un 90%– es deuen a l’impacte de la variant JN.1 registrada per primera vegada al país aquest desembre passat.

Les xifres de diagnòstics molt probablement són insuficients a l’hora de capturar l’abast real del repunt, atès que les proves diagnòstiques són ara molt menys comunes que no pas durant les primeres onades de la pandèmia. Tanmateix, hi ha unes altres mesures que també ajuden a copsar el repunt de les darreres setmanes. Els ingressos en planta s’han més que doblat en aquest període, i han passat de 145 fa un mes a 294 la setmana passada, mentre que els ingressats a l’UCI han crescut de tres a set.

Tot i que al País Valencià i a les Illes les dades no són tan detallades, la informació de què disposem sembla que confirma un augment en els contagis aquestes setmanes prèvies a la revetlla. Si la setmana 20 de l’any es van detectar 114 positius per la covid-19 al País Valencià i 12 a les Illes, la setmana passada els positius registrats van ser de 285 al País Valencià i 39 a les Illes, un augment d’un 150% i d’un 225%, respectivament. Amb tot, les xifres absolutes de positius romanen molt baixes i disten molt dels pics d’anys anteriors. Com en el cas del Principat, l’àmplia majoria d’aquests nous casos es deu a l’impacte de la JN.1.

Un repunt que dista d’altres pics pandèmics

Si bé aquestes xifres són lleugerament superiors a les del mateix moment de l’any passat, continuen distant dels registres dels primers tres anys de la pandèmia. La setmana 24 del 2022, per exemple, la taxa d’ingressats als hospitals del Principat per la covid-19 era de 1.500, lluny dels 294 d’enguany. De fet, aquella onada no va culminar fins dues setmanes després, la 26, amb 2.139 ingressats –una xifra que, tanmateix, quedà substancialment per sobre dels 3.062 ingressats registrats a començament del 2022. Les xifres d’ingressats registrades la setmana passada disten, fins i tot, del pic de 794 registrat durant la primera setmana de l’any, en plena onada d’hivern, i que es prolongà durant la resta del mes gener.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor