El nostre cost de la guerra i el barrut que el reparteix

"Borrell va tornar a fer de les seues, ahir, carregant sobre els consumidors el cost de l'enfrontament amb Rússia"

Vicent Partal
10.03.2022 - 07:52
Actualització: 10.03.2022 - 08:52
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Unió Europea, i els Estats Units i el Regne Unit, ha optat per acorralar Putin amb sancions, en compte d’enfrontar-s’hi militarment. És obvi que la por d’una confrontació nuclear pesa molt en les cancelleries occidentals.

Però perquè les sancions funcionen, cal contundència. Reconec que estic sorprès i interessat per aquesta cascada de negocis que han decidit de tallar amb Rússia. Sé, per exemple, què va significar l’arribada de McDonalds al principi de la perestroika i, per tant, què significa emocionalment que ara tanquen tots. Sóc igualment conscient de la importància desmesurada de l’esport per als russos, de manera que també puc entendre l’impacte en l’ambient col·lectiu que causarà tanta anul·lació d’esdeveniments i penalització dels seus equips. Les incomoditats que aguantaran els consumidors que s’han quedat sense targetes, sense telèfons i sense serveis digitals farà créixer el malestar contra Putin, sens dubte. Especialment, perquè la reacció de totes aquestes empreses que han tallat llaços amb Rússia és un fet nou a escala mundial, que obre una via de pressió col·lectiva interessant –Coca-cola, per exemple, comença a tenir problemes en alguns països europeus per haver-se negat a afegir-se al boicot.

Ara, allò que cou de debò són les qüestions a gran escala, que és on les sancions fan mal. La desconnexió del SWIFT, l’acaçament dels bancs russos i, sobretot, la reducció de la dependència energètica i la renúncia al petroli i al gas russos. Però aquestes mesures, inevitablement, tenen retorn.

Retorn econòmic o, fins i tot, retorn polític –és entendridor veure els Estats Units negociant amb Maduro, i viceversa, mentre Europa continua amb tot allò de reconèixer Guaidó. I el retorn econòmic no serà petit, precisament. Europa, simplement, no està preparada per a reaccionar d’avui per demà a la desaparició del petroli i el gas russos. Això és així.

Però la qüestió és de quina manera farà front a aquest canvi sobtat la Unió Europea. I ho dic perquè ahir Josep Borrell, en una altra de les seues còmiques intervencions, va reclamar als ciutadans que abaixassen la calefacció de casa i tallassen el gas rus. O siga, ens ho va reclamar a nosaltres. I vejam si ens aclarim: nosaltres hem d’ajudar i crec que hem d’acceptar –si més no, jo ho faig– que la situació creada a Ucraïna implicarà complicacions personals, també. Però això no vol dir deixar-se aixecar la camisa ni que siguem babaus. Que ja fa anys que ens coneixem.

En una situació de guerra, o de tensió bèl·lica si es vol dir així, s’han de prendre mesures extraordinàries. Això ho podem entendre tots. I els governs i els parlaments tenen una tasca essencial a l’hora de repartir bé les càrregues que originarà el conflicte. De manera justa. Les empreses del sector fa anys i panys que abusen dels consumidors, i només faltaria que ara, a sobre, amb l’argument de la guerra, traguessen més profit de la situació carregant-ne el sobrecost a la gent. I a Brussel·les van bé si es pensen que, perquè estiguem d’acord a donar el màxim suport a Ucraïna, ara ells i els seus amigots tindran un xec en blanc.

PS1. Jordi Goula posa els punts sobre les is d’aquest tema avui amb aquest article que crec que no només cal llegir sinó que cal fer-lo córrer: “La guerra ha fet més necessari i urgent de desacoblar el preu del gas del de l’electricitat, perquè ara es castiga els consumidors –particulars i empreses–, mentre s’engreixen les elèctriques”

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Francesc Llimona
Francesc Llimona
09.03.2022  ·  22:22

La fotografia de la negociació entre la Xina, França i Alemanya diu molt de Europa i d’en Borrell.

Sílvia Valls
Sílvia Valls
09.03.2022  ·  22:28

Jo el que faria seria sancionar als països que s’aprofiten de les desgràcies dels altres i a sobre les potencien enviant armament que després pagarem tots els contribuents. Sancions??? Sí, als EEUU, el país que sempre està al mig o darrera de qualsevol conflicte. Ja n’hi ha prou.

Alex Rodriguez
Alex Rodriguez
09.03.2022  ·  22:36

Jo puc entendre que moltes empreses se senten obligades a fer alguna cosa, la que sigui, per demostrar el seu suport a una causa. Fins i tot l’obligació pot ser literal si algun govern les pressiona directament. Però em pregunto si aquestes sancions i suspensions d’operacions tenen cap eficàcia. Per descomptat que no faran creixer el descontent vers Putin, molt probablement el contrari. L’únic que aconsegueixen és incomodar a molts ciutadans que no van decidir anar a la guerra.

Si McDonald’s, Facebook, Ikea, etc. marxen de Russia (per cert, cap marxa, només ‘suspenen operacions’) altres les substituiran.

Si Visa/Mastercard deixen les targetes russes semi-inoperatives, el que jo veig és un perillós duopoli que té massa poder. El mateix que si tres o quatre empreses americanes tallen l’accés a Internet a mitja Russia.

Crec que cal parar atenció i distingir les mesures que poden tenir un efecte real per parar la guerra de les que són simplement de cara a la galeria.

Josep Usó
Josep Usó
09.03.2022  ·  22:42

Com més va, més clar es veu el cost de l’aparcament de veritables nul·litats, Borrell n’és el paradigma, per part dels diferents països europeus a les institucions clau de la UE. Ni deixen a Borrell un parell de setmanes, és fàcil que estem en guerra sense saber com hi hem entrat.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
09.03.2022  ·  22:44

“Les empreses del sector fa anys i panys que abusen dels consumidors, i només faltaria que ara, a sobre, amb l’argument de la guerra, traguessen més profit de la situació carregant-ne el sobrecost a la gent.” Això és exactament el que està passant…i passarà. Les elèctriques “espanyoles” augmenten beneficis a tota màquina cobrant, a preu de gas, l’energia hidroelèctrica, la nuclear i la renovable… recordem que Endesa va ser venuda a la italiana ENEL amb la complicitat de l’espanyolíssim PP. Perquè ho devien fer?. El fill del forner de la Pobla de Segur és molt desafortunat i, amb els anys, es va semblant a un August però, en aquest cas que ens ocupa, l’encerta encara que només parcialment: no afluixarem la calefacció per gust, l’afluixarem per força. Els rics no, naturalment.

Joan Mollà
Joan Mollà
09.03.2022  ·  22:53

Aquest comentari te relació amb l’editorial d’ahir, sobre la necessitat de regeneració del sistema de partits a casa nostra si realment volem avançar cap a la independència. Honestament, fa ben bé un parell d’anys que ho predico a través del meu bloc d’aquesta casa. Adjunto dos enllaços en que s’aborda el tema i es proposa la formació d’una llista alternativa independentista sorgida de la base, si no volem votar les actuals formacions sense cap interès per complir el mandat de l’octubre del 2017:

https://blocs.mesvilaweb.cat/joanmb/de-lledoners-a-tiananmen/

https://blocs.mesvilaweb.cat/joanmb/per-una-opcio-transversal-independentista/

Crec que cada vegada és més evident que cal un impuls en aquest sentit. Tot i que serà difícil avançar pel boicot dels mitjans de comunicació, la realitat s’imposarà com fruita madura, ja que cada vegada el distanciament entre la clase política i l’activisme independentista és més gran.
També a nivell de l’Assemblea, la territorial de la qual formo part ha presentat esmenes al proper Full de Ruta. Algunes són en el sentit que l’ANC es proposi impulsar i aglutinar les diferents iniciatives que sorgeixen i sorgiran de presentar una llista feta des de baix, amb persones disposades a assumir els riscos inherents a tirar endavant el repte de ser lliures. Els que sigueu membres de l’Assemblea, a veure si les voteu!
I si aquesta llista tira endavant, a veure si és veritat que a les properes eleccions estem disposats a fer el salt a la partitocràcia hereva del règim del 78, aferrada a les poltrones.

PERE SIO
PERE SIO
09.03.2022  ·  23:23

L’ineficäcia de la Unió Europea no és un problema d’ara, i els catalans fa anys que patim la seva total ignorància.
Els valors europeus que van motivar la seva creació, avui són paper mullat que ningú ha volgut defensar. El club dels grans Estats només s’han preocupat pels diners i no han volgut resoldre els seus conflictes. I ara a la guerra aquesta ineficàcia s’ha posat en evidència. Que un inepte, un bocamoll i un corrupte com Josep Borrell, sigui un dels seus dirigents, n’és el millor exemple,

Albert Molins Diez Molins
Albert Molins Diez Molins
09.03.2022  ·  23:26

Cal un tancament de caixes ja…és a dir deixar de pagar factures. No entenc com cap plataforma s’hi ha posat en serio a promocionar-ho…Només així ens faran cas i ja veuríeu com als dos dies estarien corrents per arreglar-ho. (Com ha experiment, al meu poble, els veïns no pagarem la taxa que ens cobra l’Ajuntament per l’aigua que fem servir als horts urbans, veurem que passa…)

josep maria pijuan
josep maria pijuan
09.03.2022  ·  23:32

no puc entendre com el director de un diari com Vilaweb comenci un editorial aixi “La Unió Europea, i els Estats Units i el Regne Unit, ha optat per acorralar Putin amb sancions, en comptes d’enfrontar-s’hi militarment” inaudit que algu intel·ligent com en Partal pugui pensar que un enfrontament militar solucionarà el conflicte, a partir d’aquí ja no puc continuar llegint o sento.

Antoni Soy
Antoni Soy
10.03.2022  ·  00:02

“Perquè estiguem d’acord a donar el màxim suport a Ucraïna” diu l’editorial.

En el que estem d’acord, com ha dit Chomsky és que “La invasió russa d’Ucraïna és un crim de guerra majúscul, equiparable a la invasió nord-americana de l’Iraq”.

Tanmateix, com que la cosa és molt i molt complexa, abans de fer afirmacions pel broc gros, crec que seria convenient llegir sencera i molt atentament TOTA l’entrevista a Chomsky : https://octuvre.cat/noam-chomsky-la-invasio-russa-ducraina-es-un-crim-de-guerra-majuscul-equiparable-a-la-invasio-nord-americana-de-liraq/

I de passada l’entrevista BRUTAL que demà pública Vilaweb a Antonio Turiel :
https://www.vilaweb.cat/noticies/antonio-turiel-csic-entrevista-gas-petroli-guerra-ucraina-russia/

Crec modestament qué a partir d’això i del que haguem pogut llegir en revistes i diaris seriosos i crítics amb la versió “oficial”, amb la que ens matxaquen constantment, es pot començar a parlar seriosament del tema.

Jaume Riu
Jaume Riu
10.03.2022  ·  00:15

Responent a Josep Maria Pijuan que no entén perquè l’editorial comença com comença, m’he sorprès de comprovar que a mi no m’ha fet el mateix mal efecte. Segurament no he trobat desafortunat el text perquè jo ho he llegit soposant que al davant hi ha d’haver una paraula que ho canvia tot i aleshores ja s’entén. L’editorial hauria de començar amb la paraula Naturalment, i fora dubtes.

jaume vall
jaume vall
10.03.2022  ·  00:18

Tenim el que ens mereixem.
Per acció, per omissió. (d’acord, algunes vegades és l’atzar qui ens governa, però… a llarg termini tenim el que hem lluitat per aconseguir)
Si tenim personatges sinistrament ridículs com Borrell, és perquè el PSOE, malgrat l’evidència que Borrell era un perill públic, l’ha promogut) I perquè els altres països, per mor dels equilibris de poder polític, ho han acceptat.
I a sobre el PSOE podria governar Catalunya si passa allò que aquests dies s’està comentant, abstenció / dispersió de l’independentisme polític.
I si l’independentisme s’absté i es dispersa és perquè els “nostres” representants són una colla d’inútils i/o cínics vividors.
I si els nostres són una colla d’això, és perquè no els hem apretat massa perquè mostressin responsabilitat…. i els hem tornat a votar.
I així.

I si els ucraïnesos se’n surten, serà perquè amb la seva valentia s’ho hauran merescut. Amb sang, suor, llàgrimes… i intragenerositat. Tot allò que ens falta a nosaltres.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
10.03.2022  ·  01:23

Els màxims càrrecs de la Unió els hem de poder elegir els europeus mitjançant vot directe sense correccions. Mentre això sigui prerrogativa dels estats, la UE seguirà essent una mala broma. És que és vox populi que a tota Europa envien a Brusel·les als polítics més inútils per a així no haver-los d’aguantar als seus països. Llavors passa el que passa, i la llista és llarga.

Jordi Quinquillà
Jordi Quinquillà
10.03.2022  ·  03:11

Fa massa anys que la Unió Europea juga amb foc: https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/feb/28/nato-expansion-war-russia-ukraine
Ara podríem dir allò de l’APM: ¡Que no nos engañen, que nos digan la verdad!

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
10.03.2022  ·  06:10

Res no és el que sembla. Putin és un dèspota, un genocida i un corrupte. Hi ha mantes informacions sobre com ha anat escalant dins el Kremlin i tots sabem perfectament què els ha passat als opositors i al seu poble.

Malauradament la societat russa té en part allò que es mereix. Si mireu la composició de la Duma, el “parlament”, el partit majoritari (com no podia ser d’altra manera) és el de Putin, però és que els següents són els comunistes de Ziuganov, i la quarta força, a només 3 escons d’un partit “convencional” són els ultres de Zhirinovsky. Amb això vull dir que les formacions ultranacionalistes, imperialistes, panrusistes o directament antidemòcrates són probablement un 85% dels escons del “parlament”. Això pels qui es pensin que traient-lo del poder els propers que pujaran seran un pou de democràcia.

Rússia, acorralada en part per l’estratègia cega occidental de menystenir-la, però també per la seva tradició (mai han tingut un període de democràcia liberal i, junt amb l’estat espanyol són dels pocs països on mai hi va haver una revolució industrial com a tal i per tant mai es varen crear les classes mitjanes que han portat a la democràcia liberal tal i com l’entenem) ha apostat sempre per l’autocràcia. No hi ajuda gens que quan hi ha hagut un reformista hagi estat un inútil (com Kerensky o el Tsar Alexandre II, qui malgrat alliberar els serbs va ésser després un dèspota com sempre), un personatge a meitat tràgic a meitat patètic, com Ieltsin, o superat per les circumstàncies, com Gorbatxov.

Ucraïna és un país i una societat màrtir, i estan donant una lliçó de defensa de la democràcia a Europa. Tots els hauríem d’estar agraïts. Però no oblidem que durant 8 anys, del 2014 al 2022, varen ignorar els acords que havien signat sobre donar un estatus federal a les repúbliques russòfones. Ja se que Rússia va aconseguir l’autonomia per la força, però no costava res no donar-los excuses. La prosperitat normalment ofega el conflicte, i si tu tens segur que tindràs una participació a les decisions polítiques del teu país i que podràs viure bé, difícilment et liaràs a trets amb el veí. Potser Putin hauria actuat igual perquè crec que ha reproduït l’esquema dels Sudets i Hitler, però era qüestió de no posar-li fàcil. Per tant, quan tot això acabi, potser que també els dirigents ucraïnesos, començant per l’heroic Zelensky (molt qüestionat abans de la guerra), retin comptes del que no varen fer per a evitar la situació. Per exemple: abans de la guerra hi varen haver moltes converses però no en recordo ni una que fos dels governs dels dos països cara a cara o amb la fórmula d’una conferència internacional, que hauria posat les cartes sobre la taula. Compte, que tot i que és clar qui agredeix i amb qui estan les nostres simpaties, no tot és tan blanc ni tan negre.

Mireu, el famós gasoducte i el petroli rus no són una cosa caiguda del cel, i Europa és extremadament hipòcrita. A Rússia tothom li ha tingut por històricament. Per això quan han pogut els països satèl·lit s’han passat amb bous i esquelles a occident i ara són tots de la UE i- els que han pogut- de la NATO. Però és que el famós gasoducte i el subministrament de gas rus es va començar a fer… amb Breznev !! Quan encara eren més imperialistes i feien més por. És el famós acudit del dentista i el “no ens farem mal”. Ara ja s’hi poden posar bé que no hi ha forma de prescindir del gas rus. Durant anys la colla de buròcrates que mana a la UE no ha fet res per transformar l’economia, fer-la sostenible, fins i tot amb un decreixement controlat, i així salvar també el clima i el món, i ara ens trobem amb això. Com diu l’editorial al final el que passarà és que continuarem igual, però amb les elèctriques i gasistes guanyant més diners, sense cap transformació energètic (val la pena llegir l’entrevista sobre el tema que publica el diari), passant una mica més de fred la gent corrent i llepant com conills els russos de peu. No és casualitat que els dos grans bancs russos que són al SWIFT siguin Sberbansk i Gazprombank, lligats al petroli i gas, i que Rússia de moment no s’hagi plantejat de cap manera deixar de vendre gas i petroli a qui els ho compra, fins i tot si és el pèrfid occident. Ni tampoc que al capdamunt de les multinacionals petrolieres o gasistes hi hagi comissionistes de la talla d’Schröder o de la moralitat de Felipe González.

Tampoc no és casualitat que en un atac més d’hipocresia totes les grans companyies occidentals s’apuntin al carro del boicott a Rússia: és quedar molt bé per una cosa que tampoc no tens més remei que fer. A veure: Macdonalds, per posar un exemple, a Rússia cobrarà en rubles que no valen res, i haurà de comprar matèries primeres a preu d’or. On és el negoci ? Ergo, tanquem. I així totes. Però és clar, fem de la necessitat virtud i sembla que ens apuntem a eliminar un sàtrapa cruel i malvat. Aniria bé, si tan demòcrates són, que anessin tancant les sucursals que tenen a Xina o a l’Aràbia Saudita.

I en acabar, el lideratge europeu: Borrell ens pot semblar graciós o menyspreable perquè ens el coneixem. I de fa temps. I sempre ha caigut malament, fins i tot abans de ser Mr. Antiindepe. Perquè sempre ha estat un amoral, prepotent, bocamoll i un reguitzell d’adjectius (encara recordo quan essent subsecretari d’hisenda es va dedicar a muntar una inspecció fiscal massiva a… Manresa !!, com si els seus botiguers fossin els lladres de la cova d’AliBabà), però és que ell és simplement un símptoma dels dirigents europeus que tenim. Què es pot esperar d’una unió europea que té al front individus com Frans Timmermans (un altre Mr. Antiindepe igual d’inútil), bocamolls com Junckers, banquers corruptes com Draghi, nulitats absolutes com Von der Leien, pocapenes con en Tusk o espavilats com en Michel, incapaços de defensar la seva companya de comissió. La cúpula de la UE és un conjunt de mercaders que hi han arribat no per mèrits propis i per processos democràtics, sinó per interessos de països. Fixeu-vos, per exemple, que ràpid que Polònia, Hongria o la molt autoritària Turquia, han deixat de ser pàries. O Veneçuela. Si tu ets el papus ho ets tant si n’hi ha un altre d’igual com si no, no en funció de si interessa o no interessa. Els polonesos deixaran de ser antidemòcrates perquè acullin ucrainesos, per exemple, quan fa mesos rebutjaven per tots els mitjans els sirians i el seu sistema judicial està absolutament controlat, com l’espanyol, per exemple ? Sembla ser que segons Europa, sí. Ah, per cert, i això donaria per 3 hores de discussió: ha passat gairebé desapercebut que ara Borrell & Co consideren que cal lluitar contra les mentides i tancar o limitar l’operació dels mitjans de comunicació que “difonguin mentides”. Democràcia en vena, si senyor !! I es queden tan amples i ningú els crida l’alto. Com tothom que em segueixi sap, sóc absolutament i radical contrari als terraplanistes de qualsevol mena, sigui Covid o guerra, però el que em sembla intolerable és aplicar qualsevol mena de censura. Russia Today o qui sigui ha de poder difondre el que li doni la gana i en tot cas hem de ser capaços com a ciutadans de detectar la veritat i la mentida, i com a societat hem de ser capaços de contrarestar la propaganda. Perquè el contrari és fer més o menys el mateix que el papus Putin està fent. Això sí, sense empresonar periodistes de moment (però si els deixen temps i els proporcionen un bon parell de jutges espanyols no patiu que ja s’hi posaran)

El problema de tot plegat és que com en tota guerra la factura l’acabaran pagant els ciutadans de peu, començant pels pobres ucraïnesos, en sang destrucció i dolor, mentre que els qui tenen els diners seran cada cop més rics a costa nostra mentre se’ns en riuen a la cara. Avui llegia que el iot d’Abramovitx havia sortit de Barcelona, com alguns altres dels macrovaixells dels famosos oligarques, que en teoria havien d’estar embargats fins les celles. N’és només una mostra.

No patiu, que baixarem o ens faran baixar 3 o 4 graus la temperatura de la calefacció i anar en cotxe a Granollers des de La Garriga sortirà com anar a París abans de la guerra, però Felipe González, Montilla, Martin Villa, Schröder, Abramovitx o qualsevol dels factòtums de sempre continuaran vivint com reis a la nostra salut

Carme Perello
Carme Perello
10.03.2022  ·  06:59

L’estupidesa ahir la vaig veure traspassada a tota Europa.
Ja em grinyolava i molt veure aquesta figura com a dirigent a Europa.
Però ahir vaig confirmar, per tristesa meva, quer Europa també és:
MÉS QUE PRUDENT, BURGUESA,…. CURTA I ESTÚPIDA¡¡¡¡
Ahir amb el què va dir ja vaig veure que no només hi ha pandèmia de COVID.

Albert Miret
Albert Miret
10.03.2022  ·  07:25

Tots coneixem a persones molt més espavilades que els governants que patim -no només els nostres que realment fan pena de la grossa-, sinó que molts, moltíssims governs estatals tenen els seus exemplars, que quan en tenen ocasió mai la deixen perdre per a dir qualsevol bestiesa o caure de quatre potes a una mamada o un polvo dels que el més espesset del poble en desconfiaria d’entrada. Hom es pregunta per què o com persones de tan baixa qualitat humana arriben tan amunt en l’escala depredadora. La meva resposta a tal miracle és que els governants de la immensa majoria de països no són els que manen ni els que han estat escollits per la seva intel·ligència, sinó justament aquells amb menys principis i amb més capacitat miserable i sovint assassina i genocida, com l’exemple de masclet alfa que estem veient amb el potiner de Rússia.
Aquí a la Unió Europea -que cada vegada més gent es pregunta en realitat perquè serveix, excepte per a mantenir amb els diners de tots els treballadors els estats feixistes que avorreixen tot allò que es relaciona amb el progrés-, tenim un exemplar únic en el món del polític justet que amb prou feines s’arriba a la boca i que l’han fotut a fer de representant de la Unió per a tots els països del món, no del seu poble, no, sinó del món -perquè el govern d’espanya -que ja és modèlic en la capacitat de fer collonades i parides per minut, ja no sabia què fer-ne… Imagineu-vos! Així, arribem a la conclusió que els governs de la majoria de països del món estan governats pels pitjors dels seus habitants, és a dir tan poca cosa com per executar sense que els tremolin les mans les bestialitats que els magnats els dicten per als seus miserables i abjectes projectes a favor de les seves butxaques i contra la humanitat i el progrés.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
10.03.2022  ·  08:08

Erc es el culpable del neo.nazi Borrell apuntalant El GOBIERNO DE ESPAÑA, de comunistes de Putin, assSsins d’hipercor, i fabricants d’hamburgueses humanes del GAL I MARAGALL. Junqueras respecta la humanitat, fill dels miserables assassins

Mònica Vidal
Mònica Vidal
10.03.2022  ·  08:09

No considerar intel.ligent a algú q no pensa com nosaltres es una errada monumental doncs potser aquest es pensa que ell no és subjectiu. En fi. Em sorprèn negativament aquesta superioritat moral d’alguns comentaris.

Pel que fa al sr. Borrell trobo inadmisible que la UE encara el suporti amb tots aquests estirabots. A banda de que la condescendència amb que s’adreça als subdits europeus és digne d’un senyor feudal.

Ed Garrido
Ed Garrido
10.03.2022  ·  08:39

Sr Partal, no sigui tan il.lus de pensar que estem davant d una guerra romantica per la independencia d Ucraina. Es la guerra del gas, els EEUU guanyaran i Europa perdra. Es aixi. No hi ha mes, els europeus no tenim decisio, som uns titelles dels USA.

Vicen Maupoey
Vicen Maupoey
10.03.2022  ·  09:01

El Sr Gilibert ha posat en paraules tot allò que intuïtivament veus que no quadra . Demolidor, però si mes no per a mi, també necessari.

Eduard Pertíñez
Eduard Pertíñez
10.03.2022  ·  09:50

Europa va tard. A més de refer el mercat elèctric d’urgència, caldria anunciar ja la posada en marxa de fàbriques estatals de plaques solars en tots els països de la UE. Cal omplir de plaques solars totes les taulades europees en 1 any. I això no es pot fer amb les forces del mercat i prou.

Gerber van
Gerber van
10.03.2022  ·  10:00

L’anterior Comissió Europea estava presidida per un borratxo.

El seu llavors vicepresident Timmermans va negar amb vehemència que el conflicte català fos un assumpte intern de l’estat membre de la UE Espanya per no ficar-se en problemes. En fer-ho, va menysprear Europa i els seus ciutadans. A l’inici d’aquesta crisi, el mateix vicepresident va afirmar que Rússia va envair Ucraïna per frustrar l’acció contra el canvi climàtic. Menys d’una setmana després, afirma que la guerra presenta una oportunitat per a la indústria de les energies renovables.

Aquesta setmana hem sentit a von der Leyen dient a Sánchez que Espanya és tan democràtica. Sort que MH Clara Ponsatí li hagi contestat contundent al Parlament Europeu.

I ahir havíem de tornar a escoltar Borrell. Si aquest bomber piroman no afegeix combustible al foc en aquesta guerra, insultarà el ciutadà europeu amb les seves declaracions. A més, l’Espanya tan democràtic d’on prové Borrell, ha prohibit la Generalitat de Catalunya a protegir els més pobres que els tallin l’electricitat i el gas si ja no s’ho poden permetre. Demanar-los que baixin la calefacció el Borrell els pixa a la cara encara més.

En resum, la Unió Europea està dirigida per una colla de burocrates incompetents, si no mafiosos. Després de la pandèmia de Covid, això s’està reconfirmant amb aquesta guerra. Europa no s’en pot permetre una Unio amb aquest tipus de líders polítics.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
10.03.2022  ·  10:05

No toca focalitzar ni parlar d’aquest home. Com molts, es un lladre fi, intel.ligent més que molta gent que s’ho creu; sap estafar i mentir i avui dia son valors importants si es practiquen sobre tot des de españa cap a Catalunya.
Nosaltres hauríen de posar els esforços a fer entendre als anticovergents que es passin a lluitar per la independència, contrariament ja ho veieu, vint-i-tres anys d’un Duran i Lleida, ara en Junqueras fins que es mori i així no acabarem mai de ser lliures..
Encara trobes pels carrers insensats que et diuen, els meus avis ja votaven ERC i, clar, t’has d’aguantar el mastegot i parlar-los d’en Sergi Sol. Quan ho fas, et miren i et responen amb alguna tros de Matrix..

Aleix Gaus
Aleix Gaus
10.03.2022  ·  11:23

Les animalades de Borrell cada dia la pilota més grossa que hauria de dimitir del seu carrec que representa

Antoni Roca
Antoni Roca
10.03.2022  ·  11:35

Em costa de creure tanta estultícia per part d’una persona que se suposa que és culta i que té uns coneixements mínims de comunicació social. Sols m’explique la “borrellada” setmanal com una manera de desviar l’atenció sobre Von der Leyen i de la seva ineficaç i erràtica gestió.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
10.03.2022  ·  12:03

Des de la ignorància i impotència a que estem sotmesos els ciutadans, opine que la gent de a peu, particulars i empreses, som els que suportarem les conseqüències econòmiques, mentre les grans fortunes acabaran engreixant-se més. I com sempre en tota guerra, el pitjor de tot plegat: sent realment carn de canyó utilitzada. Quin preu té una sola vida?. No la de l’altre, sinó la meua? Miops convencionals a l’albir de les notícies del hui per a demà, a dretes i esquerres i de tots els punts cardinals, ens muntem, de bona fe, al carro del que creiem ser la justícia (víctimes i botxins?), malgrat les dites-consells atresorats per l’experiència humana: “Siembra viento i recogeràs tempestades”. “Tal faràs tal trobaràs”.” Entre todos la matamos i ella sola se murió”. I (segons l’Evangeli), “Qui estiga net de culpa que tire la primera pedra”…. Des del passat remot fins a hui, no hi ha causa sense efecte. Ni efecte, tampoc, sense causa.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
10.03.2022  ·  12:34

La pallassada suprema ha estat l’aclariment posterior segons el qual els espanyols no cal que apaguin la calefacció perquè Espanya no depén del gas rus. O sigui que a sobre s’ha volgut assegurar que la pallassada primera no li fes perdre cap vot al seu partit.

Josep Soler
Josep Soler
10.03.2022  ·  13:11

Es dirà el que sigui però aquesta guerra ens ha deixat a tots veritablement bocabadats.
El que fa i el que pot arribar a fer un personatge com en Putín – vista una reacció que de fet , els únics que van van avisar del que passaria , van ser el govern dels USA – no el sap ningú
Però aixó, sent gros, no es tant el problema, sinó la gent, els mandataris – especialment europeus- que hi han de fer front.
En efecte, com tant be ens informa el Sr. Miquel Gilibert, que se’n pot esperar de personatges de la “talla” de Timmermans, Junckers, Draghi, Von der Leien, extra… que son els que haurien de reconduir la situació, quan han demostrat ser uns perfectes peons, al servei dels interessos que poc tenen a veure amb l’esperit dels seus fundadors com van ser en Monnet, Schuman, Adenauer, De Gasperi, Spaak…
Seguint amb el Sr. Gilibert, li agraeixo especialment l’esment que fa d’aquella famosa operació que el senyor Borrell, va dur a terme a la primera de canvi, bo i aprofitant-se que el PSC havie guanyat les eleccions municipals de Manresa , per la senzilla raó que cal esmentar que des d’aquella feta, aquesta ciutat -i també la comarca- va entrar en una davallada de la que ben poc a pogut sortir-se’n.
Amb mandataris com aquests dins d’Europa – i els que tenim actualment a la nostra Generalitat i l’ Ajuntament de Barcelona- la realitat es que val mes que -almenys- que deu ens agafi a tots confessats.

Josep Bargalló
Josep Bargalló
10.03.2022  ·  13:25

Voleu dir que aquest Borrell no té principis d’alzheimer per les constants pèrdues d’oli que té, a més de la pèrdua de la identitat catalana que hauria de tenir?

Josep Pericas
Josep Pericas
10.03.2022  ·  13:57

Borrell és un personatge impresentable, corrupte i renegat del seu país. Però en aquest cas té raó. Cal reduir el consum d’energia. Això implica accions públiques, però TAMBÉ particulars de cada ciutadà. Sobretot ara transitòriament per la guerra, però també permanentment per motius ambientals i geoestratègics, cal en l’àmbit del que puguem controlar individualment reduir el consum d’energia i ser molt auster.

Això no obstant, ara es veu el temps perdut durant dècades: habitatge, urbanisme i ordenació del territori altament depredadors de recursos energètics, sense pensar en la sostenibilitat. Afegim-hi la falta de regulació de la fabricació i distribució (obsolescència programada, reciclatge no previst en el disseny, blisterització i hiper empaquetament general). D’aquest temps perdut, la majoria de polítics actuals, com ell, en són responsables. També tota la ciutadania que no va ser prou crítica i es va apuntar entusiasmada a la festa. Però ells haurien d’haver estat menys miops i més clarividents, i sobretot menys populistes i més pedagògics.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
10.03.2022  ·  14:35

El senyor Parlar, tan encertat i bon analista en temes de la independència de Catalunya, sens mostra tan parcial i seguidista de l’amo americà, que fins i tot fa pensar amb interessos ocults.
Perquè la informació hi és. I a ell i el seu equip, segur que els hi arriba molta més que a nosaltres.
Per tant, cal preguntar-se perquè aquí és tan parcial i no fa una anàlisi almenys tan bona com en el cas de Catalunya.
Us deixo uns enllaços per que veieu que hi ha vida, al marge del matxucament de ràdios, televisions i diaris de paper i digitals, com aquest, amb el mateix mantra de mostrar a Rússia com a l’únic culpable

https://blogs.publico.es/otrasmiradas/57281/la-muerte-de-europa-y-el-parto-de-un-nuevo-orden/?utm_source=whatsapp&utm_medium=social&utm_campaign=web

https://youtu.be/jXcUo8S-AVc

https://rebelion.org/reventando-el-polvorin-ucraniano/

https://youtu.be/q9F_gpDVWqk

https://www.lrp.cat/opinio/article/2107855-cap-a-un-nou-ordre-mundial.html

Salvador Molins
Salvador Molins
10.03.2022  ·  19:09

Tenim molt mala peça al teler. Certament en mans d’un personatge com Borrell ens podem trobar emmerdats en aquesta guerra sense ni saber-ho. En les situacions límit com aquestes d’ara és on més ens convindria tenir bons polítics i crec que no és el cas, ni són nostres, dels catalans, ben al contrari són en contra nostra, ni són a favor de la gent. Veurem com es desenvolupa tot. A Putin se l’ha d’aturar i fer-ho avui en dia en l’espiral militar és molt perillós, terriblement perillós. Una de les eines per aturar Putin a hores d’ara és el boicot, però ha de ser un boicot ferm i el més ràpid i intel’ligent possible. El que em ve al cap fa dies és com ens convindria un Churchill, un dels principals elements que van ser capaços d’aturar Hitler, el Putin de 1939 i 1940. I també em ve al cap la necessitat d’un Kennedy capaç de plantar-se a temps davant d’una situació molt semblant a la d’ara. Kennedy i Churchill dos exemples de determinació i fermesa. Putin avui amenaça tothom sense cap moralitat, és un psicòpata que no dubta en amenaçar amb l’energia atòmica o fins i tot juga amb les centrals elèctriques nuclears i la seva capacitat de contaminació, això ens afecta a tots. En una època en la que ens cal concentrar-nos en procurar aturar i entomar el canvi climàtic, l’orgull malèfic d’un governant i el seu règim ho desgavella tot, des d’un país com Rússia molt potent militarment i víctima de dictadors i sistemes corruptes, com els Tsars, Stalin i ara Putin.

Josep Gualló
Josep Gualló
10.03.2022  ·  19:51

LA DISCUSIÓ NO HA D’ANAR SOBRE COM COMENÇA L’EDITORIAL

Soc dels que encara que no digui naturalment, el sobreentenc. El que cal que veiem es la referencia al ……..(poseu el qualificatiu que vogueu) del Borrell ha aprofitat per avisar que les companyies energetiques que porten anys robant-nos, ara ens carregaràn el sobrecost corretgit i augmentat, i no sabem com defensar-nos.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes