
Per: Vicent Partal


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
Aquest cap de setmana el Consell per la República ha fet uns passos que havia d’haver fet ja fa molts mesos. Val més que arriben tard que mai. El més cridaner ha estat la publicació de l’aplicació que serveix per a acreditar la identitat digital i per a participar en el seu projecte de democràcia electrònica directa. El consell també ha anunciat la primera reunió de l’assemblea parlamentària, que es farà al setembre, i la convocatòria de les primeres eleccions a la institució. Amb retard i després de massa desil·lusions, finalment, l’estratègia de desplegar institucions republicanes al marge del marc legal espanyol comença a prendre cos.
A hores d’ara ja no és qüestió de convèncer ningú i encara menys ningú que no es vulga deixar convèncer. Però les coses van endreçant-se i es veu clar que el camí és sumar, i guanyar, tres batalles. Una és la batalla jurídica als tribunals europeus, necessària per a desmuntar la farsa del judici i de les conseqüències que tinga, deslegitimant Espanya. Aquesta va per molt bon camí. La segona és la batalla política, per a conservar i si pot ser fer créixer la majoria independentista al Parlament de Catalunya, legitimant Catalunya. És més dubtosa, però no sembla que perille. I la tercera és fer créixer l’autoorganització del país al marge de les institucions espanyoles en tots els terrenys i configurar, doncs, a la pràctica un model de democràcia més ric i avançat que el que tenim ara. Totes tres són indispensables i han d’anar juntes per arribar en bones condicions al segon envit per la república. I és en aquest context i contra aquest horitzó que cal entendre l’aparició de l’aplicació, precisament ara.
En una entrevista que Cayetana Álvarez de Toledo (sí, ella) va fer a Juan Luis Cebrián (sí, ell) el febrer del 2017, el capo d’El País explicava amb claredat quina estratègia se seguiria: tothom a la presó i tot escapçat. I ho justificava dient que així els catalans deixarien de cercar la independència perquè hauríem de concentrar-nos a mirar de recuperar l’autonomia i la llibertat dels presoners.
Tres anys després han liquidat l’autonomia però la causa independentista no ha desaparegut, de cap manera, ans al contrari. I ha passat una cosa que no van preveure: Espanya està destrossada. Quan Rubalcaba va dir que farien tant com calgués per impedir la independència, al cost que fos, em sembla que no eren conscients que aquest cost seria molt car també per a ells.
Per això, tres anys després, passen tantes coses que no eren en el seu guió prepotent. L’independentisme català té un pes polític determinant a Madrid. La repressió no la poden frenar de cap manera perquè el país no s’ha donat per vençut en cap moment. S’acosten eleccions autonòmiques i és factible que les guanye en conjunt l’independentisme i, fins i tot, en concret, el més anatematitzat i més partidari de la confrontació. La capacitat de mobilització del carrer no és discutible. Les victòries jurídiques de l’exili són extraordinàries i les dificultats dels tribunals espanyols en el moment que ixen a fora, monumentals. I ara es recupera la primera estratègia, i crec que la més encertada, amb aquest impuls al Consell per la República.
És cert que hi ha gent que ja no troba ni trobarà mai res suficient. I que el partidisme és un mal difícil de guarir, que ha arribat tan lluny que anirà causant maldecaps constants. Però cal recordar que el Consell per la República és l’únic organisme en què la unitat és pràcticament completa (no hi ha la CUP, però hi ha Poble Lliure i, incomprensiblement, no hi ha Òmnium però tota la resta, sí). I que hi ha dos elements del projecte que tenen una gran importància. El primer és que, malgrat el fracàs, fins ara, pel que fa a inscripcions, ha demostrat, en l’acte de Perpinyà i abans en el d’Estrasburg, una gran capacitat de convocatòria. I el segon, visible de manera clara en aquesta app i en la convocatòria del cap de setmana, és que el consell prefigura com serà el país del futur i ho fa trencant motlles. La democràcia electrònica directa que ens proposen com a mètode d’ençà del primer minut entén i assumeix el factor revolucionari, radicalment democratitzador, del procés d’independència. Un factor molt engrescador, empeltat de la primera etapa esclatant de l’independentisme, que ja hem comprovat que no es pot posar damunt la taula a partir de la gestió tutelada del govern autonòmic i que és imprescindible per a donar credibilitat al procés.
PS. Permeteu-me que us recomane molt dues entrevistes importants que hem publicat aquests darrers dies. L’una, d’ahir, amb Germinal Tomàs, un dels detinguts en l’operació contra el CDR. Fa aborronar, però mireu-la de l’òptica de Juan Luis Cebrián i veureu quin efecte fa. L’altra és el vídeo i la transcripció del debat que férem dijous amb la consellera i eurodiputada Clara Ponsatí: us demane que n’observeu la gestualitat, la sinceritat, quan diu això: ‘Home, la posició d’exiliats és dura, però facilita la nostra feina política. Sabem que només tornarem a casa amb la República Catalana. Un incentiu bestial. Ningú no el té com nosaltres.’ S’entén tot.
36 comentaris dels subscriptors

Ignasi Hosta
05.07.2020 | 22:16
Em sorprèn l’afirmació
“El Consell per la República és l’únic organisme en què la unitat és pràcticament completa”
Podem considerar que realment ERC hi es?
Que va fer ERC el 29 de febrer? (a Perpinyà)
Malauradament avui x avui la unitat és molt més teòrica que real.
I sobre l’afirmació que “Incomprensiblement Ómnium no hi sigui”
Potser alguna relació amb el meu primer comentari ho explica i tanmateix, Òmnium hi dóna molt més suport que la mateixa ERC (També a l’acte de Perpinyà)

Josep Usó
05.07.2020 | 22:16
Sí que trenca motlles. I, sobretot, està fora de la legislació espanyola. Tota lluita té moments bons i dolents. I aquest és bo. Sense discussió possible. Com la ferma decisió de tanta gent, més enllà d’allò que anomenem partidisme.

Albert Alcántara
05.07.2020 | 23:03
Com és que l’aplicació funciona mitjançant Google quan és de tots conegut les poques garanties de seguretat i privadesa que ofereix aquesta multinacional? Per no dir que ens espia i recopila dades i preferències personals i crea perfils nostres no només com a consumidors comercials sinó com a individus socials i polítics a fi de condicionar l’opinió pública fins l’extrem d’infuir en eleccions suposadament democràtiques. Algú m’ho podria explicar? Estic inscrit al Consell des d’el principi però no facilitaré les meves dades ni les meves opinions polítiques amb el risc què siguin emmagatzemades, analitzades i utilitzades amb finalitats espuries per Google.

Gemma R.
05.07.2020 | 23:06
Arriba amb retard, si, però és efectivament un revulsiu per l’ independentisme. Especialment pels que creiem que la República catalana no pot tenir res a veure amb l’ actual Estat Espanyol. Res. Hem de ser un país radicalment diferent, referència de modernitat sostenible i de democràcia participativa. Un lloc ón ens sentim orgullosos de viure a banda de ser-ne. Per això és una gran eina i un punt de trobada que ens durà a la llibertat. Això si, la movilizació al carrer mai serà sustituible, això ho hem de tenir clar, i és la quarta branca de la batalla. Espero amb candaletes q tornem a trobar-nos als carrers. Tenim molt a reivindicar.
PD: boníssim el debat amb la consellera Clara Ponsatí i l’ entrevista del Germinal. Ambdues demostren que l’ Estat va errar i molt si pensàven que la repressió funcionaria. Presisament els q han estat els represaliats están més forts i convençuts que mai.

MAGDA GIFRE
05.07.2020 | 23:24
Aquests que es pensen que amb la represió poden acabar amb l’independentisme demostren una vegada més que no han entès res. Per molts de nosaltres el desig d’independència és la conseqüència lògica de la propia identitat. No puc deixar de ser independentista perquè això equival a deixar de ser la persona que soc.

jaume vall
06.07.2020 | 00:58
En veure i comparar com ha canviat Espanya, podem concloure que el nostre camí va bé. És engrescador adonar-se de l’importància -històrica- del que un ha fet.
Ara bé, l’espanyolitat, malauradament està inserida en el comportament de molts dels nostres, també dels que votaran independència. I quan dic espanyolitat, vull dir vicis de l’espanyolisme. I ja s’entén quina mena de vicis tenen els mesetaris.

Gerber van
06.07.2020 | 01:12
Sempre he tingut dubtes sobre la votació electrònic.
– En una democràcia els vots dels ciutadans han de ser en secret i fora de qualsevol dubte per a qualsevol ciutadà. Això no és pot demostrar i no està garantitzat en un vot electrònic a través d’una aplicació i servidors a qualsevol indret del món.
– El procediment de la votació ha de ser transparent per a cada ciutadà que sab llegir i comptar. En la manera electronic a través d’aqquesta aplicació només els experts informàtics podrien investigar si tot va correcta, i només si l’aplicació serà de codi lliure i obert. No he sentit si és això o no, però la garantia de transparència per a qualsevol ciutadà és complertament absent. Com és pot exercir una democràcia de veritat sense aquestes garanties? Em sab greu per a dir ho, però això no és seriós.

Francesc Casas
06.07.2020 | 01:29
Què el poble de Catalunya tingui un organisme, institució… -es digui com vulgui- fora del control de l’estat, es positiu. Fins ara, sembla que aquests tipus d’organitzacions han funcionat; països bàltics posem per cas. Doncs, som-hi!!!

JORDI PIGRAU
06.07.2020 | 03:54
Que la República sigui ‘Virtual’ es molt enginyós, però manca veure si també es podrà convertir en ‘Real’..

joan rovira
06.07.2020 | 06:54
Com l’algoritme de la tecnologia és l’eina o alçaprem del nou paradigma de civilització planetària en curs de desplegament.
Com l’estat espanyol és una ucronia, entre d’altres, dels fets de la Nació Catalana de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l’Alguer.
Com el Principat de Catalunya forma part del desplegament en consonància, en lloc de la distopia, amb la utopia del nou paradigma planetari.
Podem avançar que la resposta que està materialitzant el Consell per la República Catalana està en la línia adequada per fer el present col.lectiu.

Marcel Barbosa
06.07.2020 | 07:16
El vot electrònic importantíssim:1r. Guanyem +100 mil vot exterior(3%, passant al 52% votants), i 2n . Evitem la corrupció de la meseta. Felicitats i endavant.

LLUÍS CASTILLO
06.07.2020 | 07:21
De moment vot de confiança i app activada. Vaig programar sistemes per entitats financieres de diferents països durant més de 35 anys, hi ha moltes possibilitars, espero que les coses es pensin i planifiquin amb més eficàcia que l’octubre de 2017. Salut.

Albert Miret
06.07.2020 | 07:50
El primer que cal valorar és l’èxit de la desfeta de la imatge d’Espanya a tot el món. El seu guió de mentides sobre mentides que van fer creure a alguns que aquest país era una democràcia, l’hem desfet fins a tornar-se pols. En segon lloc la desfeta d’una “justícia” que mai ho ha sigut, quedarà desacreditada amb els judicis que té pendents a Europa, cada vegada més propers. En tercer lloc el seu estat de bancarrota -que ara puerilment intenten fer creure que és deguda a la covid-19-, i que ja no poden seguir ignorant ni un dia més perquè el descrèdit polític comporta la desconfiança i la negació de més préstecs, com ja està passant.
Ara comença la fase en la qual probablement començaran a pagar les barbaritats que han arribat a fer, i el Consell per la República permetrà dirigir des de fora tot el que està prohibit des de dins, és a dir tot, i l’app facilitarà tornar a anar tots a la una. Serà l’eina que tant hem esperat per aconseguir la unió indispensable i arribar a la independència necessària per a reedificar el nou país.

Josep Ramon Alonso
06.07.2020 | 08:20
Estic d’acord, les institucions per la República de Catalunya, en no poder ferles aquí per que les trinxarien de la manera que fos, fent la il·legalitat que els calgui, (per ells tot el que fan és legal, com legal va ser la guerra del 1936, per que la van guanyar ells, convertint als bons en dolents, per que ells van escriure la Història) fent-les fora i virtuals, no poden evitar que es facin, i al poder utilitzar el vot electrònic sense manipulacions ni interferències espanyoles donarà una visió real del potencial de votants reals de la República de Catalunya.

Carles Farre
06.07.2020 | 08:33
Hi ha una 4a batalla que condicionarà totes les altres, i aquesta es una batalla global.

Pep Agulló
06.07.2020 | 08:45
ESPANYA DAVANT DEL MIRALL DE LA DEMOCRÀCIA ELECTRÒNICA DIRECTA…
La democràcia electrònica directa del Consell per la República, en la mida que ja es posa en funcionament, serà una eina molt poderosa. Definitiva. La lletjor davant la bellesa és molt més evident.
En termes polóitics, encara sense la institució republicana dins l’Estat espanyol, els valors republicans lliures de les grapes dels togats, començaran a crear a la pràctica la confirmació que el projecte republicà funciona i de quina manera. Democràtica, transparent, eficaç. Eixamplarà la base i trencarà costures.
Això per al règim neofranquista serà letal. Com també pel que fa a aquestes constel·lacions d'”esquerres” que mai surten de la força de gravetat de la Monarquia. L’impacte d’aquest poder democràtic lliure de la repressió els crearà contradiccions irresolubles, així com farà obrir els ulls d’una vegada a aquesta ciutadania castellana tan cohesionada per la catalanofòbia.
M’atreviria dir que és una eina clau si s’utilitza amb efectivitat per, d’una vegada per totes, enfonsar l’Estat espanyol…
PS. Encara no us heu inscrit al Consell….?
LLIBERTAT I AMNISTIA!

Lluis Molist
06.07.2020 | 08:50
Sr. Pigrau: Crec que no ha llegit ni dos mots de lo que es el Consell de la Republica. Govern legitim al exili (Waterloo) i govern de gestio al pais. (Generalitat) Properes eleccions, cal afinar be el vot.

Jordi Torres
06.07.2020 | 09:02
Per fi, iniciatives engrescadores i que van en la bona direcció. Encara no m’he instal·lat l’app, però espero fer-ho ben aviat, un cop entengui com funciona i vegi que no es tracta d’un nou ‘tsunami democràtic’ digital. També miraré si compleix les mínimes garanties de protecció de dades i miraré d’entendre què se’n fa i on s’emmagatzemen.
Aquestes precaucions no són una crítica a la iniciativa, més aviat a l’inrevés, són prevencions d’un gat escaldat que vol que aquest segon embat surti bé (tot lo bé possible). A partir d’ara els que ens liderin cap a la independència hauran de ser exquisidament transparents i rigurosos. Els ciutadans independentistes ens hem guanyat el dret a que se’ns tracti com a adults i no com a infants que corren darrera l’estel de Nadal, volem saber on ens duen les noves iniciatives i les conseqüències que poden tenir. A diferència dels més optimistes, em conformaria en acabar l’embat en una millor posició per assolir la independència de la que ara tenim. Crec que la lluita serà llarga i que el mur estatal no el tombarem de seguida, però que l’anirem afeblint en escomeses succesives fins que s’esfondrarà tot sol, podrit com està fins al moll de l’òs.
Per tant, endavant amb aquest primer pas cap a una democràcia directa i autèntica.
Salut i República.

Eduard Samarra
06.07.2020 | 09:05
Bé, permeti’m que dubti d’aquest model d’estat electrònic ara que és d’actualitat roent el tema dels programes de control social de la majoria d’estats poderosos del món. No només pel model en si, sinó també perquè qui l’hauria de gestionar a casa nostra encara beu dels estàndards espanyols d’opacitat i amiguisme, i perquè no dir-ho, autoritarisme.
https://directa.cat/les-cameres-de-reconeixement-facial-arriben-a-barcelona/
Entretant, s’ha albirat una beluga a San Diego…

josep soler
06.07.2020 | 09:18
Compte amb això de “l’Espanya destrossada”. No pas per les legítimes ganes que en tenim després de més 300 del “a por ellos”.
La història demostra que Espanya està còmoda ben destrossada; sempre ha preferit l’autodestrucció a ferir la seua supèrbia. Per exemple: l’armada “invencible”, la primera i segona revolució industrial exitosa de Catalunya amb les conseqüents fallides econòmiques espanyoles que van lapidar les dues revolucions industrials; Cuba, Filipines, la Guerra Franquista, El Sàhara, etc.
No companys, no esperem la destrucció d’Espanya a fer la República, ben al contrari, els fets demostren que Espanya és crisi perpètua.
Els pobres ciutadans alemanys encara no saben que sempre hauran de pagar amb una part dels seus impostos, les farres de Madrid, i mai els donaran les gràcies. Benvinguts al club.

Domingo Jurado
06.07.2020 | 09:20
Només dir un parell de coses,
Google (o Apple) només es fa servir com plataforma de la App, el que ha de garanteix que l’aplicació és segura i tal ho fa el códi mateix de l’aplicació.
Per una altre banda, de la mateixa forma que hi han mecanismes per validar que els vots “físics” no han estat manipulats, també hi han mecanismes per validar els vots electrònics, i si es fa bé, els vots electrònics son molt més segurs que els tradicionals.
I prova d’això és Estonia.

Josep Salart
06.07.2020 | 10:55
Ja era hora? Es clar que si.
Entre botiflers comprats des de Madrid, fent pinya amb un bon grapat de Pudents que han canviat el pis social pel cotxe oficial (o per un sou oficial al Congreso).
No parlem ja d’algún President del Parlament que defuig de la veu del poble sense inmutar-se un “capelli” de la barba i acabant tots resant les avemaries i les consignes des de la presó, no m’estranya que els que treballen des de l’exili per la nostra llibertat, els hagi costat uns quants dies.
L’ app serà com portar la llibertat a la butxaca. Es pot instal.lar fins i tot a la petita estació del tractor i jo m’apunto voluntàri a instal.lar-la a prop d’en Junqueras o al mòbil de l’ Aragonés. Sempre s’ha d’ajudar als al.lérgics, doncs s’ho passen malalment amb la gratera.
… i dels españols no hem parlem més. Ni de Cebrians ni de Rufians. Concentrem-nos a anar tots a una que, quan siguem lliures, ens notarem amb més ganes de viure al haver-nos espolssat del damunt aquesta xusma salvatge, lladre i assassina.

Josep Ramon Noy
06.07.2020 | 11:03
Ja era hora que es volgui omplir el gran buit que ha deixat ERC i la destrossa del dit “espai convergent”! ERC adoptant una estratègia autonomista i pactista i el dit “espai convergent” recollnt el fruit del pujolisme que mai, mai, ha sigut independentista, han deixat un enorme buit a molts votants independentistes que no saben, sabem, a qui votar a les propertes eleccions. Malauradament la CUP amb les seves criaturades esquerristes han anat deixant de ser vàlids. Així les coses algú havia de agafar la bandera de una dreta de veritat independentista, moderna, europeista i no dependent ni ideològicament ni política de la casposa dreta espanyola, i capaç de fer la revolució que fa ja segles que li toca fer: independitzar-se de l’antic règim espanyol de sempre. Una dreta catalana que voti per la transversalitat i unitat de l’independentisme.
Espero que tingui èxit perquè Catalunya ho necessita: socialment, políticamnent i econòmicament.

Josep Maria Martín
06.07.2020 | 11:48
Siguem realistes: entre els votants fins ara independentistes hi ha milers de Jordis Pigrau que ja no esperen res de nou.

Lluïsa Miret
06.07.2020 | 12:05
Va vinga, som-hi!

Josep Gualló
06.07.2020 | 12:16
MES VAL TARD QUE MAI
Estic totalment d’acord amb tu, Vicent. De totes maneres tinc un dubte. De veritat s’ha fet tard? O bé calia esperar a que s’organitzes aquest guirigall, per a poder saber qui es qui? I també per esperar que la ciutadania s’enfades amb els partits i exigís responsabilitats.
No estic segur de res. Però m’inclino a creure que s’ha fet quan tocava. Europa ha permès i segueix permetent que Espanya els posi en ridícul davant del mon. Si la cancellera Merkel agafés les regnes potser i posaria límits. Espanya corre mes perill de trencar-se que Catalunya.
He repetit en més d’una ocasió en aquesta pàgina que estic convençut que el MHP Puigdemont, no és solament la millor, si no també la única persona capaç de liderar, junt amb el seu equip, el pas a la independència amb astúcia, convenciment, decisió, força i també amb la major part del poble seguint-lo fins on calgui.
L’anunci de Puigdemont de preparar un partit, durant el “Debat des del Confinament amb Clara Ponsatí”, m’ha fet passar del pessimisme a l’esperança.
Direu que sóc voluble. No és veritat no ho sóc.

Miquel Urquizu
06.07.2020 | 12:27
m’he descarregat l’aplicació, he introduït les dades user, password que m’han enviat per email, ara mateisx i no funcionen i per tan no puc fer l’encriptació. Algú més te aquests problemes?

Bonifacia Córdoba
06.07.2020 | 12:28
Snyr. Samarra,
Ens possarem la mascareta fins les celles pel reconeixement facial…
Si jo no tinc por tu no tens poder…
Le monsieur ja no llegeix més enllà dels titulars…
Jo ja tinc la app i soc membre i si aixì ho fem tots els que vam a anar a votar el referendum d’indepèndencia l’1-O asolirem els reptes, lo demés és patgeix i engrunes pel poble…
Som-hi tots o haurà no mès que gent acovardada per la por del no res i si som tots més que millor per l’independència si és que és aixì com volem el nostre pais… ànims!!!

Núria Nadal
06.07.2020 | 12:40
Totalment d’acord amb el sr. Albert Alcántara.
A causa del seu historial desconfio de Google i em fa molta recança donar dades personals…ni que sigui per la nostra república.

Joan Royo
06.07.2020 | 12:53
D’acord. Els independentistes no estem cansats, ni desesperats, ni vençuts…Miserable Cebrian, miserable Rubalcaba…que poc coneixen la història de la nostra nació…mai hem renunciat a la llibertat xafada per la nació veïna. Estem cabrejats i amb una mala llet infinita, per la política que ERC ha engegat des de fa uns mesos, i em dol dir-ho però és així. Confie en la faena de Puigdemont i companyia, la pròxima candidatura que siga realment rupturista i faça efectiva la república, sense esperar que tot estiga preparat i estructures d’estat i vinga i vinga a veure què farem, a veure que farà el govern colonial…Perquè els independentistes de certa edat no podem esperar molt. I estem molt farts de polítiques que s’arrosseguen per terra.

Roser Caminals
06.07.2020 | 15:54
Jo no diria que al Consell per la República la unitat és pràcticament completa, però sí que és l’única força política on hi ha transversalitat i pluralitat. No hi entren ERC, la CUP ni el PdCat, però sí militants de tots tres partits.
De les tres batalles que dibuixa el Vicent, l’europea sembla la més prometedora i ha estat obra exclusiva de Waterloo. A les altres dues, el país hi harà de fer un paper molt més actiu.
Un vot de confiança.

Ramon Gaspar
06.07.2020 | 16:09
I la gen gran que no sabem instal-lar App, que em de fer ? plegar?

Ramon Plana
06.07.2020 | 18:13
Sr. Ramon Gaspar, us comprenc. Segurament vostè es relaciona amb la Seguretat Social; com ho fa? Doncs amb el Consell per la República, igual.

Ramon Caralt
06.07.2020 | 18:19
Algú hauria d’explicar per què ha estat tant de temps inactiu i al congelador. Ara, correm-hi tots!

PAU BOLDU
06.07.2020 | 20:29
España ha domesticat a erc, com sempre, montilles, sanchez, icetes que els hi fan fer el que volen. Torra te el llastre d’erc.junqueras i no pot fer res més que acontentar a erc, malgrat quej siguin uns ineptes i gent no formada. Puigdemont es l’unic independentisme no venut als criminals del 155 i a l’estat genocida del sanchez

Berta Carulla
07.07.2020 | 00:33
Sr. Pigrau, la virtualitat és molt real, sovint més que la presencialitat. “Realitat” és un constructe i com a tal ha de ser actualitzat segons es modifica el significant.
Jo he perdut el password i no hi puc entrar i els he escrit però encara no he obtingut resposta.
Esperem que responguin en breu.
S'ha afegit la noticia a Favorits