MINUT A MINUT

Junts vota “no” a la llei d’amnistia per forçar el PSOE a eliminar-ne el terrorisme

VilaWeb
Redacció
30.01.2024 - 18:13
Actualització: 30.01.2024 - 18:35

El ple del congrés espanyol ha rebutjat el redactat final de la llei d’amnistia arran de l’oposició de Junts, que havia advertit al PSOE que mantenir les mencions als delictes de terrorisme i traïció era una línia vermella, tenint en compte les maniobres judicials dels jutges del Tsunami Democràtic i la Vólkhov. ERC, per la seva banda, hi ha mantingut el vot afirmatiu tot i que el PSOE ha tombat les esmenes que n’excloïen aquests delictes. El vot en contra ha reiniciat la tramitació de la llei i ha enviat el dictamen novament a la comissió de Justícia.

18.09h

El congrés espanyol rebutja la proposició de la llei d'amnistia

El congrés espanyol rebutja la proposició de la llei orgànica d'amnistia amb 179 vots en contra, 171 a favor i cap abstenció. Amb la lectura del resultat, la presidenta de la cambra, Francina Armengol, ha donat per acabada la sessió d'aquesta tarda.

17.49h

Junts vota en contra de la llei d'amnistia i la fa tornar a la comissió de Justícia

· Els diputats de Junts estan votant en contra de la llei d'amnistia, cosa que impedeix que pugui continuar la tramitació al senat espanyol i se n'haurà de tornar a debatre les esmenes a la comissió de Justícia, que haurà d'emetre un nou dictamen abans de quinze dies.

17.47h

La votació de la llei d'amnistia es farà de viva veu

· La llei d'amnistia amb el redactat que n'ha sortit del dictamen de la comissió de Justícia i que no satisfà Junts es fa de viva veu cridant el nom de cada diputat.

17.44h

Junts vota "sí" al dictamen de la llei d'amnistia

· El ple del congrés espanyol s'ha reprès amb la votació presencial, després d'haver-ne fet la telemàtica. S'ha aprovat el dictamen de la llei d'amnistia amb el vot favorable de Junts pas imprescindible perquè si finalment després voten que no al redactat final, es pugui tornar a debatre a la comissió de Justícia.

16.51h

Votació final de l'amnistia

· La presidenta del congrés, Francina Armengol, anuncia que la votació del dictamen i de la llei d'amnistia es farà de manera telemàtica entre les 17.00 i les 17.30. A partir de les 17.45 s'habilitarà la votació presencial.

16.40h

El PSOE vota en contra de totes les esmenes

· El congrés espanyol tomba totes les esmenes de Junts, ERC i el PNB. El PSOE s'afegeix al PP i Vox i es nega a acceptar que s'eliminin les mencions als delictes de terrorisme i traïció. En aquest sentit, els socialistes havien advertit que era una línia vermella, tot i les maniobres dels jutges del Tsunami Democràtic i la Vólkhov per intentar d'esquivar l'amnistia. Ara bé, Junts ha condicionat el seu vot final a la llei a l'aprovació de les esmenes.

16.35h

Se suspèn la sessió tres minuts

· La presidenta del congrés, Francina Armengol, diu que se suspèn la sessió durant tres minuts abans de la votació de les esmenes. Tanmateix, Vox exigeix que la presidència cridi a l'ordre a Míriam Nogueras i Martina Velarde per les seves crítiques als jutges. Ara bé, Armengol s'hi nega.

16.29h

Feijóo acusa el govern espanyol de ser còmplices de l'independentisme

· Feijóo dedica gairebé tot el seu discurs a atacar el govern de Pedro Sánchez. "No són titelles que no saben el que fan. Són còmplices i saben el que fan. El seu vot no és un delicte, però la història no els absoldrà", afirma, abans d'enviar un parell de dards a EH Bildu i Junts. "Sánchez volia posar el senyor Puigdemont a disposició judicial, però ara li posa la catifa vermella. De totes maneres, vagin amb compte senyors independentistes perquè no seria la primera volta que Sánchez s'asseu amb vostès i després els espia", continua. El dirigent del PP diu que portaran la llei als tribunals i cercaran la protecció de la Unió Europea. "Segur que l'aconseguirem i rescatarem políticament el nostre país", conclou.

16.24h

"La llei d'amnistia és un pagament"

· El dirigent del PP, Alberto Núñez Feijóo, assegura que la llei d'amnistia és un pagament per mantenir Pedro Sánchez al govern. "Poden vestir el debat de convivència, però és pura necessitat electoral", afirma, tot lamentant que les sessions al congrés són una agonia constant pels socialistes, que estan sotmesos a les humiliacions de l'independentisme. "Vostès [en referència a Sánchez i els ministres] mantenen els despatxos gràcies a Puigdemont, fins que se'n cansi. Aquesta llei és una vergonya", continua.

16.15h

El PSOE defensa que l'amnistia és bona per Espanya

· El diputat socialista Francisco Aranda assegura que l'amnistia és bona per Espanya i per la convivència a Catalunya. "L'únic que estem fent és arreglar les seves malifetes", assegura el càrrec electe que dedica tot el seu discurs a criticar el PP i Vox. Així mateix, evita de fer mencions directes a les maniobres judicials com les de Manuel García-Castellón. "Vostès, senyors del PP, no els agrada reconèixer que Espanya va bé. Aquesta llei és una conseqüència d'una política del govern perquè Catalunya no sigui la de 2017. Els catalans, com jo, volem mirar endavant. Vostès són la rèmora de qualsevol blocatge", afegeix.

16.08h

Intervé Vox

· El president del grup parlamentari de Vox, Santiago Abascal, defensa el seu vot en contra de la llei d'amnistia.

16.04h

La majoria de l'amnistia

· Pisarello assegura que més enllà de la majoria al congrés, l'amnistia també té un suport majoritari entre la població espanyola, que està interessada a passar pàgina i dedicar-se a resoldre els problemes del dia a dia. "Tindrem amnistia per obrir un nou temps de diàleg. Tindrem amnistia, no per tornar al passat, sinó per avançar amb una agenda transformadora", conclou.

15.59h

"Aquest debat no només sobre l'amnistia"

· El diputat de Sumar Gerardo Pisarello assegura que el debat de l'amnistia va molt més enllà de la llei i afecta la voluntat de la dreta espanyola de derrocar qualsevol govern sense la seva presència, encara que això comporti de tirar els fils dins del món judicial. "És curiós que aquest jutge tan cec amb la corrupció del PP [Manuel García-Castellón] fos tan incisiu amb Podem i ara, d'ençà de la investidura, vegi terrorisme en el Tsunami Democràtic", continua. "Amb jutges disposats a tot, no hi ha seguretat jurídica possible", afegeix.

15.56h

Dards al PP

· Inarritu recorda que el PP ha negociat amb ETA i ha indultat a persones condemnades per terrorisme, tot i que ara fa escarafalls pel redactat de l'amnistia i celebra totes les interlocutòries de García-Castellón contra el Tsunami Democràtic. "El procés català ha estat plenament pacífic i l'única violència documentada internacionalment és la policíaca l'1-O", afegeix, el diputat d'EH Bildu, que insisteix que l'amnistia és una bona llei que cal que s'aprovi avui.

15.50h

"És una bona llei"

· El diputat d'EH Bildu Jon Inarritu assegura que la llei d'amnistia "és una bona llei" perquè permet d'avançar i treure el procés del marc judicial. "Totes les persones perseguides per les seves idees han de ser protegides, però no es pot tenir mai el 100% de certesa perquè hi ha jutges prevaricadors i ingerències amb ganes de rebentar la llei", assegura Inarritu, que lamenta que rere la voluntat de dinamitar l'amnistia també hi ha les ganes de fer caure el govern de Pedro Sánchez i la majoria parlamentària que li dona suport.

15.46h

Podem votarà a favor de la llei

· La diputada de Podem Martina Velarde diu que votaran a favor de la llei d'amnistia per convicció. "Nosaltres sempre hem defensat la desjudicialització de la política catalana", ha declarat, tot lamentant les actuacions de magistrats com García-Castellón i Aguirre. "A Espanya hi ha lawfare", conclou.

15.43h

El BNG defensa l'amnistia

· El portaveu del BNG, Néstor Rego, assegura que l'amnistia és un avança democràtic i critica que els jutges intentin de rebentar-la amb acusacions falses de terrorisme i amb teories conspiranoiques com ara el cas Vólkhov.

15.41h

UPN i Coalició Canàries s'oposen a l'amnistia

· Els portaveus d'UPN i CC acusen el govern espanyol de cedir per electoralisme davant de les pretensions de l'independentisme, encara que això afecti la imatge i la qualitat democràtica de l'estat.

15.33h

"Aquesta amnistia protegeix a tots els nostres"

· Vallugera assegura que la llei és prou completa. "Aquesta amnistia protegeix a tots els nostres. No podem caure a la trampa dels jutges", assegura, en referència a les esmenes de Junts. "L'únic interès és que tota la gent estigui emparada per les normes que fem, que ja ho estan. Tenim clar que l'amnistia aguantar les qüestions inconstitucionals i prejudicials. El camí serà llarg. Per l'estat espanyol tot s'hi val contra nosaltres. No quèiem en aquest parany", ha conclòs.

15.28h

"No és un dia fàcil"

· La diputada d'ERC Pilar Vallugera assegura que avui "no és un dia fàcil" perquè en una democràcia exemplar no faria falta cap amnistia perquè l'1-O no es va cometre cap delicte. "La defensa del dret d'autodeterminació del meu poble no s'acabarà mai. Sempre ha estat plenament pacífica i consensuada per tots els actors socials. Només ens han aplicat repressió i més repressió, què pensen fer? Perquè nosaltres no pararem", afirma Vallugera, que diu que la llei és prou robusta per no haver d'adaptar-se constantment als jutges del lawfare que pretenen de rebentar-la diàriament. "Aquesta amnistia no va de Puigdemont i Rovira, sinó dels centenars de persones que fa anys que tenen la vida afectada", continua.

15.23h

"No ens deixarem endur pel debat estètic"

· Nogueras insisteix que no hi ha cap altra via que la d'esmenar el redactat actual de la llei per barrar els pas als jutges que practiquen lawfare. "No ens deixarem endur pel debat estètic. Algú ha de mantenir la posició. Segurament som els únics que no estem lligats de mans i peus per fer-ho [...] Avui van darrere de nosaltres, però demà aniran darrere de vostès", diu la portaveu, tot lamentant que el PSOE apel·li a una possible intervenció del TJUE per no esmenar la llei. "Els jutges han de ser imparcials i no poden fer política. Això ja dura massa. La política l'han de deixar de marcar gent com García-Castellón o Aguirre", afegeix.

15.19h

Una amnistia integral

· La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, assegura que ha negociat amb el PSOE una amnistia integral que blindi tots els represaliats pel procés. "Aquest text és un bon punt de partida, però ho seria més en una democràcia normal. Aquesta llei té forats, i ho saben, si realment ho volen evitar, poden votar a favor de les nostres esmenes", diu al grup socialista. "Els jutges ens diuen que ens saltaran al coll i no farem res?", continua Nogueras, que assegura que la sincronització de l'agenda política amb la judicial és tan evident que no cal argumentar-ho.

15.17h

Posa a ratlla els jutges

· Legarda assegura que l'anàlisi de l'amnistia no l'han de fer els jutges, sinó el Tribunal Constitucional. Així mateix, lamenta que alguns magistrats, com ara Manuel García-Castellón, facin activisme judicial per boicotar la llei apel·lant a versions edulcorades del terrorisme.

15.12h

"L'amnistia és constitucional"

· Legarda es dirigeix directament al grup del PP —a qui acusa d'haver tensat el debat polític— i afirma que l'amnistia és "una de les mesures de gràcia" que contempla l'ordenament jurídic espanyol i que es pot aplicar més enllà dels canvis de règim i dels processos de pau. "Posem en marxa una operació política de llarg abast que millora la convivència. Aquest és l'interès general que legitima l'amnistia sense faltar al principi d'igualtat", afegeix.

15.09h

Esmenes del PNB

· El diputat del PNB Mikel Legarda obre el debat amb la defensa de l'esmena transaccionada amb Junts per eliminar les referències als delictes de terrorisme i traïció. "Sempre hem defensat que el procés català entrés a la via judicial, en comptes de la política i constitucional", diu el càrrec electe, que assegura que la llei d'amnistia permet de redreçar la situació.

15.01h

Com serà el debat?

· El debat començarà amb les intervencions dels grups que encara tenen esmenes vives, que són Junts, ERC i PNB. Posteriorment, ho faran la resta de grups per fixar la seva posició de menor a major representació. Pel que fa a les votacions, primer es votaran les esmenes i el dictamen, finalment, el redactat final de la llei.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any