L’origen valencià del llibertador cubà

  • Com a casa: viatjant pel món a la recerca d'obres, edificis, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra

VilaWeb
Martí Crespo
13.08.2019 - 21:50

Aeroport Internacional José Martí
Avenida Rancho Boyeros
Mapa a Google

De monuments, recordatoris i homenatges a grans personatges il·lustres o històrics d’origen balear, català o valencià, en podem trobar una mica pertot. Però no és gens comú que tinguin l’honor de donar nom a un aeroport internacional. I això passa si voleu fins a l’Havana, on aterrareu a les pistes de l’Aeroport Internacional José Martí.

El periodista, filòsof, poeta i creador del Partit Revolucionari Cubà José Martí, precursor de la independència de l’illa, va néixer el 28 de gener de 1853 al carrer Leonor Pérez, 314 de l’Havana, fill del militar valencià Marià Martí Navarro (1815-1887) i la canària Leonor Pérez Cabrera (1828-1907). Els pares ja s’havien casat a Cuba el 1852, on van tenir els primers tres fills, el primer dels quals seria el ‘apòstol de la independència cubana’. El 1857, amb tot, per motius diversos la família es va traslladar a València, on durant tres anys va ocupar una caseta a la plaça del Miracle del Mocadoret, aleshores coneguda per carrer del Miracle de Sant Vicent, i que d’ençà del 2003 recorda el pas de Martí amb una placa de l’Associació Valenciana d’Amistat amb Cuba.

Tornats definitivament a l’Havana, Martí es va començar a implicar a setze anys en la lluita política i contra el domini espanyol. Va sofrir la repressió de les autoritats i va viure una temporada als EUA, on el 1892 va impulsar el Partit Revolucionari Cubà. Esdevingué referent intel·lectual de la lluita independentista, per mitjà de la publicació de llibres, articles i poemes sobre la causa. Però també es va destacar com a home d’acció, preparant l’anomenada guerra de la Independència del 1895, en què va caure en combat a Dos Ríos el 19 de maig de 1895.

Tant per la seva tasca subversiva com intel·lectual, aquest descendent de valencians és considerat un heroi nacional cubà i símbol de la lluita per la llibertat d’Amèrica. Per això és recordat amb tota mena de monuments i avingudes a l’illa, on té un memorial immens aixecat just davant la plaça de la Revolució de l’Havana… connectat directament amb l’aeroport que porta el seu nom per mitjà de l’avinguda de la Independència.

I una mica més: El 1885, el pare Pere Muntades i l’empresari Josep Gener Batet, juntament amb directius del Centre Català de l’Havana, van començar a cercar un lloc a la ciutat per rememorar la muntanya de Montserrat. Van seleccionar la Loma del Tadino, que llavors va rebre el nom de Loma de Monserrat o Loma de los Catalanes. Però a mitjan segle XX, en una remodelació urbanística de la ciutat, va desaparèixer per deixar pas al memorial dedicat a José Martí. La Sociedad de Beneficiencia de los Naturales de Cataluña a Cuba va inaugurar el 12 de desembre de 1954 una segona ermita de Montserrat als afores de l’Havana, molt a prop de l’aeroport internacional… José Martí.

Recomanació: Si us interessa de seguir el rastre de la diàsposa catalana, consulteu també el portal Petjada Catalana.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

· Què és Com a casa?
· Tots els articles
· Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any