Colau i Maragall, frec a frec per a guanyar la batllia de Barcelona, segons el baròmetre municipal

  • El 35,8% dels enquestats encara no sap qui votarà i l'11,9% diu que s'abstindria · El PSC seria la tercera força amb el 7,5% dels vots i Junts la quarta amb el 3,4%

VilaWeb
Redacció
04.07.2022 - 13:22
Actualització: 04.07.2022 - 15:41

Ada Colau podria guanyar les eleccions municipals de 2023 amb un 11,9%, si es compleixen les prediccions del baròmetre municipal. És l’últim sondatge municipal amb projecció de vot que es publicarà abans de les eleccions i dibuixa una pèrdua de suport a Barcelona en Comú en relació amb els resultats de desembre, quan deia que obtindria el 14,8% dels vots. En segona posició, i a molt poca distància, hi ha Ernest Maragall, el candidat d’ERC, que obtindria el 10,9% dels vots, que creix en relació amb el 10,2% que pronosticava el sondatge de desembre.

El baròmetre municipal dibuixa un empat tècnic entre Colau i Maragall, i deixa el socialista Jaume Collboni al tercer lloc, amb el 7,5%. Val a dir que tot plegat són percentatges de la intenció de vot directa dels enquestats –a qui se’ls va preguntar entre el 24 i el 31 de maig, abans que Colau fes públic que tornaria a presentar-se–, sense cuina. De fet, la primera resposta directa dels enquestats, amb diferència, és que encara no saben qui votaran (35,8%), mentre que un 11,9% diuen que s’abstindrien.

Això fa que el baròmetre municipal només deixi clara la presència al consistori de Barcelona en Comú, ERC i PSC. La quarta força seria Junts –que encara no té candidat després de la renúncia d’Elsa Artadi– amb un 3,4%, poc per sobre el 3% mínim dels vots necessari per a tenir representació.

Cap més força política té garantida la presència a l’Ajuntament de Barcelona: la CUP es podria quedar a les portes amb un 2,9%; i el PP (1,7%), Vox (1,1%), Ciutadans (0,8%) i el PDECat (0,2%) tampoc no tindrien representació.

Maragall el millor valorat i Bou el pitjor

El candidat a la batllia d’ERC, Ernest Maragall, és el que obté una millor puntuació en valoració i coneixement amb un 5,2. De fet, només aprova ell i Neus Munté (Junts), que obté un 5. El cap del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ocupa la tercera posició, tot i que suspèn, amb un 4,7 i Colau un 4,1. Per darrera hi ha Mari Luz Guilarte de Cs amb un 3,7, Eva Parera de Valents amb la mateixa nota i Josep Bou (PP) és el pitjor valor amb un 3.

En comparació amb el baròmetre del desembre, Colau empitjora lleugerament, ja que llavors va obtenir un 4,2 i Maragall obté la mateixa valoració. Collboni també es queda amb la mateixa nota, mentre que Parera i Guilarte baixen del 4,5 al 3,7 i del 4 al 3,7, respectivament. La valoració de Bou empitjora lleugerament, perquè el desembre era del 3,1.

Valoració dolenta de la gestió municipal

En ser preguntats per l’evolució del darrer any, el 60,1% dels barcelonins creuen que la situació ha empitjorat, el 23,3% que ha millorat i el 13,5% que està igual. Tot i els resultats, al desembre van ser gairebé el 64% dels sondejats els que van considerar que la situació havia empitjorat i un 19,4% afirmaven que havia millorat.

De cara al futur, el 54,2% creu que Barcelona millorarà, el 30,8% que empitjorarà i el 2,9% que continuarà igual.

El 22% creu que el principal problema és la inseguretat

Si es pregunta quin és el problema més greu que té la ciutat, el 22% assegura que la inseguretat. La percepció d’aquest àmbit ha empitjorat, ja que al desembre del 2021 van ser el 20,8% els ciutadans que van assegurar que la inseguretat era el principal problema.

En segon lloc, hi ha la neteja, que és per a l’11,5% dels barcelonins el problema més greu, xifra que millora en comparació amb l’onada anterior (11,8%). La resta de problemes més greu per als barcelonins són la gestió municipal (7,7%), l’accés a l’habitatge (7,3%), el turisme (6,1%) i la congestió del trànsit (5,7%). A més distància apareixen la contaminació i el medi ambient (3,4%), la gestió i organització del trànsit (3,4%) i l’atur i les condicions de treball (3,2%), entre d’altres.

D’altra banda, gairebé la meitat del enquestats creu que l’estat actual de l’economia a Barcelona és molt dolent o dolent i el 58% diu que ha empitjorat. A més, el 43,3% assegura que la situació econòmica de la seva llar ha empitjorat, tot i que el 46,8% contesta que la situació per torbar feina serà millor.

El baròmetre pregunta també per alguns temes d’actualitat, com la inflació. Així, el 64,4% dels barcelonins assegura haver modificat els seus hàbits a l’hora de fer servir els electrodomèstics, el 51,1% en l’ús de la calefacció a l’hivern i el 46,5% en la compra d’aliments.

Els resultats mostren també que el 42% dels ciutadans estan molt preocupats per la guerra a Ucraïna i el 41,2% ho estan bastant. I és que el 36,3% creuen que aquest conflicte tindrà moltes conseqüències sobre la situació econòmica de Barcelona. Relacionat amb el mateix conflicte, el 30,5% valora molt positivament l’acollida de refugiats que està fent la ciutat.

Per últim, el 31,1% dels barcelonins assegura que es quedarà a la ciutat aquest estiu i no marxarà enlloc i el 57,8% assegura que ho farà per motius econòmics. Només l’1,6% diu que no sortirà per motius relacionats amb la pandèmia de la covid-19. Un 26,5% estiuejarà en algun lloc de Catalunya, el 25,5% en algun lloc de l’estat espanyol i el 17,3% marxarà a l’estranger.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any