La batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha expressat la seva predisposició a votar el primer d’octubre, tot i que ha manifestat que tenia dubtes que aquesta convocatòria fos un referèndum efectiu. Durant la presentació de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge, Colau ha declarat que Barcelona posaria totes les facilitats per participar en l’esdeveniment de l’1-O, tant si només arribava a ser una mbilització a favor del dret a decidir com si s’aconseguia de fer un referèndum real.

‘Com tots els ajuntaments del país, tots estem predisposats a facilitar la participació ciutadana’, ha explicat, tot i que ha recordat que el govern encara no havia fet cap convocatòria ni cap requeriment formal. La batllessa ha aprofitat per demanar respecte als independentistes, en resposta a les posicions que planteja Catalunya en Comú.

Els dirigents dels comuns predisposats a votar
Colau és el darrer membre de la direcció de Catalunya en Comú que ha expressat la seva intenció d’anar a votar l’1-O, tot i que el posicionament oficial del partit consisteix a no considerar la votació com un referèndum vinculant.

El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha dit que tenia la ‘predisposició’ d’anar a votar al referèndum del primer d’octubre, com ho va fer al del 9-N o al multireferèndum. Ho ha dit en una entrevista a RAC1 arran que els comuns definissin l’1 d’octubre com una mobilització de resposta a la negativa al diàleg i la repressió del PP, que no vol donar un caràcter vinculant a la votació.

Per tal de defensar la pluralitat interna del seu partit, Domènech ha explicat que hi hauria sectors que hi participarien i que d’altres ja havien anunciat que no farien part d’un operatiu amb un nivell de confrontació amb l’estat espanyol més alt que el del 9-N.

En aquest context, ha demanat al govern que deixés estar la ‘fase declarativa’ i concretés una mica més. Per exemple, vol saber si s’interpel·larà o no els treballadors públics amb una llei de referèndum que, segons que augura, pot acabar suspesa pel TC.

El líder d’EUiA i secretari de Catalunya en Comú, Joan Josep Nuet, també s’ha mostrat decidit a participar en el referèndum en una entrevista a Cadena Ser: ‘Hem dit que era una mobilització i, per tant, molts de nosaltres no veurem aquest esdeveniment des del sofà, sinó que hi serem presents’. Tot i això, també ha explicat que no se sentien ‘obligats’ a complir el resultat que sortís, ja que no consideraven el referèndum d’autodeterminació com a vinculant.

La portaveu dels comuns, Elisenda Alamany, ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que hi serien, que hi hauria gent que hi participaria. ‘Ningú a Catalunya en Comú està en contra que la gent vagi a votar’, ha dit. També ha fet saber que la crida a la participació es faria quan el govern decidís com es vinculava o s’articulava el referèndum.

La setmana passada, Pisarello va manifestar els seus dubtes sobre l’1-O, però va explicar que hi participaria més com un acte de protesta contra el PP que per entusiasme de com s’estaven fent les coses. També va dir que li encantaria que hi hagués urnes: ‘sóc una persona que sempre ha defensat el dret a l’autodeterminació’.

 

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb