La CNMV admet a tràmit la petició d’autorització de l’OPA del BBVA sobre el Sabadell

  • L'organisme recorda que aquest pas no significa cap pronunciament sobre la resolució de l'autorització, i apunta que no avalarà l'operació fins que el BCE no hagi acreditat que no s'hi oposa

VilaWeb
ACN
11.06.2024 - 12:51
Actualització: 11.06.2024 - 13:18

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) espanyola ha admès a tràmit la sol·licitud d’autorització presentada pel BBVA per l’oferta pública d’adquisició (OPA) sobre el Banc Sabadell. En un comunicat difós aquest matí, l’ens recorda que aquest pas no suposa cap pronunciament sobre la resolució de l’autorització, i apunta que no avalarà l’operació fins que el Banc Central Europeu (BCE) no hagi acreditat que no s’hi oposa.

Fa unes setmanes, la subgovernadora del Banc d’Espanya, Margarita Delgado, va avisar que en les fusions bancàries “més gran no sempre és millor”. En plena OPA hostil, va defensar que totes les operacions s’han de basar en una “anàlisi acurada dels beneficis específics que comportaria”.

En el cas de la resposta de la CNMV arriba tres setmanes després que el BBVA formalitzés l’OPA amb la presentació de la sol·licitud d’autorització de l’oferta. Per tirar endavant els seus plans de compra, l’entitat basca ha de rebre l’autorització tant de la CNMV com del BCE i de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) espanyola. El banc va confirmar les seves intencions poc després que el consell d’administració del Sabadell, presidit per Josep Oliu, rebutgés una fusió amistosa.

El document remès a la CNMV sol·licitava l’autorització de l’oferta pública d’adquisició del 100% del capital social del Sabadell, format per 5.440.221.447 accions, a un valor de 0,125 euros per acció. L’entitat proposa un intercanvi de 4,83 accions del Sabadell per una del BBVA, una prima d’un 30% per acció segons el valor que tenia l’entitat al mercat la setmana que va anunciar l’OPA.

Si prospera l’oferta, els accionistes del Sabadell tindrien un 16% de participació de l’entitat resultant, un gegant bancari amb més d’un bilió d’euros en actius. En aquesta informació remesa a la CNMV, el BBVA assegurava que enviaria la documentació que acredita que té garanties suficients per fer front a l’oferta i convoca una junta d’accionistes per decidir sobre l’emissió de noves accions.

L’èxit de l’oferta queda condicionada a aconseguir el 50,01% de les accions i obtenir les autoritzacions dels òrgans reguladors i del Ministeri d’Economia espanyol. De moment, però, el govern espanyol ja ha expressat el seu rebuig a l’OPA. A banda dels organismes estatals, el BBVA necessita l’aval del Banc Central Europeu, que haurà d’aprovar l’absorció de les filials a l’estranger.

En relació amb el negoci internacional, la CNMV haurà de donar el vistiplau específic a l’adquisició de control indirecte de Sabadell Securities USA, filial als Estats Units; i el Banc Central del Marroc també s’haurà de pronunciar pel canvi de control de la sucursal del Sabadell a Casablanca. L’informe feia constar també que es notificaria l’operació a les autoritats de defensa de la competència a l’estat francès i Marroc. Amb tot, indica que l’eficàcia de l’OPA no quedarà subjecte a les autoritzacions emeses per aquests dos països.

L’entitat vallesana ha rebutjat en tot moment l’operació, perquè considerar que és insuficient i no reflecteix el valor del banc. Precisament, el conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, ha defensat públicament que l’operació plantejada pel BBVA “no s’assembla en res a la prèvia fusió entre Bankia i Caixabank“. També la Generalitat, el govern valencià o els sindicats s’han oposat a l’OPA.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any