vaga general 21-F

Dijous, 21 de febrer, la Intersindical-CSC hem convocat una vaga general, una vaga que compta amb el suport d’una cinquantena d’organitzacions, però no pas amb el suport dels dos sindicats majoritaris. Una vaga general que molts veuen política però que, com totes les vagues laborals, té una motivació, una argumentació i unes reivindicacions laborals i socials.

Aquests són els dos elements que han centrat gran part de la partida sobre aquesta vaga general: en primer lloc, si una vaga que no té el suport dels sindicats majoritaris és una vaga de debò o, fins i tot, si és legalment convocada o legítima. Arguments que han servit a l’Ajuntament de Badalona per a informar el seu personal que no podia fer vaga perquè el sindicat convocant no tenia representació en aquest ajuntament. En segon lloc, si la vaga és política o laboral, la resposta ja ens la va donar el TSJC quan va sentenciar que les vagues sempre tenen continguts socials però també polítics… Tot i que Foment encara no ho ha acabat d’entendre i té la Intersindical-CSC al Tribunal Suprem esperant sentència per la vaga del 8-N. Per si algú ho dubta encara: ens sobren els motius laborals per a convocar aquesta vaga i moltes més que vindran.

Aquesta vaga, la del 21 de febrer, demostra un canvi de cicle en això de fer vaga, un canvi de model de les vagues. Al nostre país, les vagues han servit per a demostrar la força dels sindicats convocants. Les vagues, des de fa uns mesos, potser des del 8 de novembre de 2017, han recuperat allò que sempre haurien d’haver estat: la força de la ciutadania reivindicant els seus drets (i no pas la força dels sindicats majoritaris fent pressió a governs i patronals). I es mesuren per la gent que surt al carrer, que reivindica, que lluita.

Avui la força és, torna a ser, en mans de la ciutadania, que no necessita el sindicalisme de sempre sinó un sindicalisme que sigui una eina per a assolir un objectiu. I en això trontolla el sindicalisme que pensa que la ciutadania i la ‘classe treballadora’ són les seves eines per a assolir els seus objectius.

Ens equivocaríem si penséssim que els treballadors i les treballadores són les eines dels sindicats, de la mateixa manera que ja ens hem començat a adonar que els partits són una eina en mans de la ciutadania i que les entitats, les de sempre i les que es creen ad hoc (en podem dir CDR), són eines per a assolir els objectius de la ciutadania i no pas a l’inrevés.

I això és la vaga d’aquest dijous, i aquest és el paper de la Intersindical-CSC: ser el sindicat republicà que es posa a disposició de la classe treballadora i de la societat per organitzar una vaga general.

I no ens falten els motius laborals per a convocar-la, ni ens falten els motius per a voler construir la #RepúblicaDeLaGentTreballadora que ha de servir per a assolir tot allò que reivindiquem en aquesta vaga general i que ja ens han ensenyat que, ni PP amb Ciutadans ni PSOE amb Podem, no ens poden resoldre.

Estem orgullosos de la resposta de la ciutadania d’arreu del territori, però sobretot estem orgullosos de ser el sindicat que la societat ha escollit per poder satisfer les seves necessitats amb aquesta vaga. De la mateixa manera que volem ser l’eina escollida per a construir la República dels drets socials i laborals des dels centres de treball.

Així doncs, a la vaga del 21-F la ciutadania no farà vaga per nosaltres, per la Intersindical-CSC, sinó per recuperar els drets perduts i avançar cap a una societat amb tots els drets i assolir la llibertat individual i col·lectiva. I en això, com sempre, ens posarem a disposició del poble.

Jesús Palomar i Baget
Membre del Secretariat Nacional de la Intersindical-CSC

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.