La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, que es fa aquest cap de setmana, és documentada des de l’any 1048. Però, tot i la llarga tradició que té, no ha estat fins aquests darrers temps que ha agafat un gran renom, gràcies als formatges artesans. Arran del boom d’aquest producte durant els darrers anys, una de les parts més destacades del certamen és la Fira dels Formatges del Pirineu.

A més, la mostra de formatges d’enguany té un nombre rècord d’elaboradors convidats. En total n’hi haurà quaranta-set de provinents de tots els indrets del Pirineu: catalans, aragonesos, bascos, navarresos i occitans. Oferiran més de cent cinquanta varietats de formatges elaborats per ells mateixos de gustos i textures molt diferents. Hi haurà algunes de les marques més conegudes, com ara Bauma i el Molí de Ger, però també moltes més per descobrir.

Aquests cent cinquanta formatges es podran tastar durant tot el cap de setmana al pavelló poliesportiu adquirint un tiquet de que dóna dret a cinc degustacions de formatge. El tiquet té un cost de 8 euros i també inclou un tast de productes agroalimentaris de proximitat a l’Espai Tast km0, on hi ha embotits, pa i cervesa de l’Alt Urgell. La compra de tiquets es pot fer en línia.  La fira convida cada any un elaborador artesà. Enguany és la formatgeria Finca de Uga, que ve de Lanzarote.

També hi haurà l’Aula de Tast, un espai en què els elaboradors fan difusió dels seus formatges. Durant tot el cap de setmana es faran presentacions de llibres, maridatges –de música i formatge, de sidra i formatges bascos, amb cervesa artesana–, demostracions de cuina, classes magistrals, tastos guiats i tallers per a la mainada. El dissabte s’anunciaran els guanyadors del concurs que premia els tres millors formatges de dotze categories diferents a partir del tipus de llet amb què estan elaborats, la tipologia o el procés de maduració.

Presentació del llibre ‘Formatges del Pirineu’

De les presentacions d’enguany en destaca la del llibre ‘Formatges del Pirineu. Els 50 millors’, de Natàlia Nicolau i Laia Pont, publicat per Cossetània Edicions. Aquest llibre és fruit d’una travessia intensa pels Pirineus, amb salts de vall en vall i converses amb pastors i formatgers. Laia Pont i Natàlia Nicolau ofereixen una selecció dels cinquanta millors formatges dels Pirineus, amb un desglossat exhaustiu de les seves característiques. També fan una mirada intimista del sector que ens permet veure que darrere de cada formatge hi ha una història molt especial per a explicar protagonitzada pels formatgers dels Pirineus. En el llibre hi ha retrats personals i relats de vida de les persones que hi ha al darrere dels formatges més deliciosos que incideixen en l’essència d’unes mans que els fan possibles.

 

 

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb