Comença la cimera europea per a fer costat a Ucraïna i reforçar la defensa del bloc arran del distanciament de Trump

  • Zelenski agraeix el suport i Tusk demana més tropes de l’OTAN a la frontera de Polònia amb Rússia

VilaWeb
Reunió del darrer Consell d'Europa, fet el desembre (fotografia: Unió Europea).
06.03.2025 - 14:20
Actualització: 06.03.2025 - 17:34

Els dirigents de la Unió Europea es reuneixen avui a Brussel·les per parlar del suport a Ucraïna i el reforç de la defensa del bloc amb un pla per a rearmar Europa arran del distanciament dels Estats Units amb la tornada de Donald Trump a la Casa Blanca.

“Durant tot aquest període, i l’última setmana, us heu mantingut al nostre costat”, ha agraït el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, que ha estat qüestionat per l’administració Trump. De cara a les converses sobre el rearmament, el primer ministre polonès, Donald Tusk, ha demanat per ara més tropes de l’OTAN a la frontera de Polònia amb Rússia, mentre que el president francès, Emmanuel Macron, ha obert la porta a utilitzar el seu arsenal nuclear com a eina dissuasiva europea.

Tant el primer ministre polonès, com altres dirigents europeus, han defensat el manteniment de l’aliança amb els Estats Units malgrat el gir polític de Donald Trump envers Europa. “Encara que des de l’altra banda no sempre es donen senyals d’interès, hem de fer la nostra feina i ser un aliat fiable per al país i per la resta de membres de l’OTAN”, ha sostingut Tusk abans de la cimera extraordinària a Brussel·les sobre la guerra a Ucraïna.

Hongria inclús ha defensat adoptar la mateixa estratègia que els Estats Units i “mantenir un diàleg directe amb Rússia” per assolir “un alto-el-foc i una pau sostenible a Ucraïna”.

Risc de divisió

Juntament amb Eslovàquia, el primer ministre hongarès Viktor Orbán ha amenaçat de trencar la unitat que es vol mostrar a la cimera d’avui.

Abans de la reunió, l’alta representant de la UE, Kaja Kallas, s’ha limitat a assenyalar que des del Consell Europeu, on seuen els caps d’estat i de govern de la UE, es treballarà per la unitat i que, “si no és possible, que Hongria parli per si mateixa”.

En referència a aquesta discussió, el primer ministre luxemburguès, Luc Frieden, ha dit que “si un o dos països [en referència a Hongria i Eslovàquia] no comparteixen la mateixa visió, la resta han de continuar tirant endavant en la mesura del possible”. “És moment perquè Europa actuï, i crec que molts estats membres compartim la visió que necessitem més defensa”, ha sostingut.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor