La campanya pel tancament dels Centres d’Internament per a Estrangers i per acabar amb les deportacions (CIEs No) exigeix al delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Fulgencio, que destitueixi ‘amb caràcter immediat’ el director del CIE de Sapadors per la seva actuació davant la mort d’un intern d’origen marroquí dilluns passat. ‘La primera mesura a prendre és el cessament fulminant del responsable directe del funcionament del centre on van succeir els greus fets’, sol·liciten.

Així mateix, el col·lectiu reclama que ‘es garanteixi la permanència a València de qualsevol persona relacionada amb els fets i, per tant, es paralitzi qualsevol procediment tendent a l’expulsió de possibles testimonis’.

La campanya assenyala, en un comunicat, que ‘dilluns passat la Policia Nacional, encarregada de vetlar per la seguretat i integritat dels interns del CIE de Sapadors, va trobar mort un d’ells, que estava en una cel·la d’aïllament, en la qual va ser tancat després de patir una palissa de mort, segons relaten testimonis’.

‘La causa de la defunció – prossegueixen – l’haurà de determinar l’autòpsia, però resulta inadmissible que una persona sota custòdia de l’Estat acabi morint de forma violenta. Les persones tancades en els CIE, que no han comès cap delicte, estan sota la tutela de l’estat i és aquest qui té l’obligació jurídica de garantir la seva integritat física i psicològica’.

Per tot això, apunten, ‘i més enllà de les causes concretes de la mort, que hauran d’aclarir-se en una investigació independent, la primera mesura a prendre és el cessament fulminant del responsable directe del funcionament del centre on van succeir els greus fet‘.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.