Què en pensen els catalans, dels seus polítics?

L'analista de dades Joe Brew examina els resultats de l'enquesta del BOP per tal d'esbrinar què n'opinen, els catalans, dels seus polítics

VilaWeb
Joe Brew
27.04.2019 - 09:05
Actualització: 27.04.2019 - 11:05

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Què pensen els catalans dels seus polítics? Per qui se senten representats? Com valoren ‘els seus’? Com valoren els polítics ‘adversaris’? Fins a quin punt influeix el partit o la ideologia política en l’aprovació dels polítics?

Mètodes

Per a aquesta anàlisi, fem servir les dades del Baròmetre d’Opinió Política (BOP) del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). És, sense dubte, la millor font de dades polítiques en l’àmbit català, no tan sols perquè es fa presencialment (la majoria de les enquestes contractades pels diaris es fan per telèfon, cosa que implica un biaix important en la mostra), sinó també perquè es publiquen totes les dades ‘en brut’ (o sigui, les microdades). Aquesta transparència fa que els resultats siguin més fiables i també analitzables. Les dades i els detalls tècnics de la recollida són aquí.

Analitzem els resultats de l’enquesta del BOP, primera ronda del 2019. Consisteix en una mostra sistemàtica de 1.500 ciutadans, amb les dades recollides al març (publicades a l’abril).

Resultats

Reconeixement

Comencem pel reconeixement. El gràfic següent mostra quin percentatge de ciutadans sap qui és cada polític.

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras són els més coneguts –pràcticament tots els enquestats saben qui són. Nou de cada deu també saben qui són Quim Torra i Inés Arrimadas.

Reconeixement per partit

Podem examinar també el coneixement de polítics agrupant els enquestats per partits.

Ciutadans

El gràfic següent mostra el coneixement que tenen, dels polítics catalans, els votants de Ciutadans. Coneixen més Puigdemont (100%), Junqueras (98,9%) i Torra (94,5%) que no pas la cap de llista del seu partit, Inés Arrimadas (93,4%). Menys de dos de cada tres votants de Ciutadans saben qui és Manuel Valls (el seu candidat no oficial a la batllia de Barcelona).

Catalunya en Comú-Podem

El gràfic següent mostra el coneixement que tenen, dels polítics catalans, els votants de Podem. Com en el cas de Ciutadans, la gran majoria coneix els principals dirigents independentistes. Però menys de la meitat dels votants de Podem sap qui són els polítics del seu partit (Jéssica Albiach i l’aliat Joan Mena).

La CUP

El gràfic següent mostra el coneixement que tenen, dels polítics catalans, els votants de la CUP. Com els altres partits, saben qui són els principals dirigents sobiranistes, i també Inés Arrimadas. Però, a diferència de Podem, la majoria de votants de la CUP sí que sap qui és el seu principal representant al parlament (Carles Riera).

ERC

El gràfic següent mostra el coneixement que tenen, dels polítics catalans, els votants d’Esquerra Republicana. Tots saben qui és el seu dirigent (Junqueras) i qui és Puigdemont, i la gran majoria (93,1%) també coneix Marta Rovira.

Junts per Catalunya

El gràfic següent mostra el coneixement que tenen, dels polítics catalans, els votants de Junts per Catalunya. Tots saben qui és Puigdemont, i pràcticament tots saben qui és Quim Torra. Però només una minoria sap qui són els representants del PP (Alejandro Fernández) i de Podem/EUiA.

PPC

El gràfic següent mostra el coneixement que tenen, dels polítics catalans, els votants del Partit Popular. N’hi ha pocs (només 18 dels 1.500 enquestats) i, per tant, la mostra és poc ‘generalitzable’. Però en aquesta petita mostra de divuit votants del PP, només un (5,6%) sap qui és Alejandro Fernández (el principal representant del seu partit al parlament). Tots, però, saben qui és Puigdemont.

PSC

El gràfic següent mostra el coneixement que tenen, dels polítics catalans, els votants socialistes. Segueixen, més o menys, el mateix patró que els altres partits (alt reconeixement de Puigdemont i Junqueras, baix de Fernández, Mena, Albiach, etc.). La cosa que sorprèn és el coneixement relativament baix del seu primer secretari, Miquel Iceta (84,9%) i de Meritxell Batet, ministra del govern de Pedro Sánchez (55,8%).

Valoració

Més interessant que el coneixement que tenen els enquestats d’un polític (si saben qui és) és la valoració que en fan. Som-hi.

El gràfic següent mostra la valoració mitjana dels polítics per tots els enquestats. En general, els polítics d’esquerres són ben valorats, i els de dretes, mal valorats. Els polítics més ben valorats són a la presó i a l’exili (Oriol Junqueras i Marta Rovira, respectivament).

Valoració per ideologia política de l’enquestat

La valoració mitjana amaga un factor important: la ideologia de l’enquestat. Com veiem en el gràfic següent, la valoració de cada polític varia força segons la ideologia política de l’enquestat.

Els votants de dretes valoren molt més positivament Fernández, Arrimadas i Valls que no pas els votants d’esquerres. Els votants d’esquerres valoren molt millor Albiach, Batet, Junqueras, Mena, Puigdemont, Riera, Rovira i Torra. Iceta rep una valoració similar dels votants d’esquerres i de dretes.

La bretxa entre les valoracions dels votants d’esquerres i de dretes és més gran per a Inés Arrimadas. Els votants de dretes li posen una valoració molt alta (5,7), mentre que els d’esquerres li posen una valoració molt baixa (1,3). És una bretxa curiosa, si tenim en compte que el seu partit aspira a ser ‘centrista’.

També és curiós que els dos polítics del partit catalanista ‘de dretes’ (el PDECat: Quim Torra i Carles Puigdemont) són més ben valorats pels votants d’esquerres que no pas els de dretes.

Valoració de polítics per l’independentisme de l’enquestat

Observem ara la valoració que es fa dels polítics substituint la ideologia esquerra-dreta per l’independentisme.

El patró és el mateix. Però hi ha dues coses que sorprenen. Primera, Oriol Junqueras rep una valoració força alta, fins i tot, dels unionistes (4,2), el doble de la puntuació que aquest bloc posa a Quim Torra i Carles Puigdemont. Segona, els independentistes valoren de manera força positiva Jéssica Albiach i Joan Mena (encara que no siguin independentistes).

Valoració de polítics per partit polític de l’enquestat

Ara mirem la valoració dels polítics segons el partit dels enquestats.

En el gràfic anterior, cal destacar tres coses. Primera, Manuel Valls (socialista a França, aliat amb Ciutadans a Catalunya) és valorat millor pels votants del PP que qualsevol altre partit. Segona, Inés Arrimadas rep una valoració altíssima dels votants del PP (més alta, per exemple, que la valoració mitjana que els socialistes fan a Meritxell Batet). Tercera, els únics que reben valoracions molt altes (7+) de membres d’altres partits són Junqueras, Puigdemont i Rovira (el primer és a la presó i els altres dos a l’exili).

Valoració de polítics per llengua de l’enquestat

La llengua considerada ‘pròpia’ també influeix en la valoració dels polítics.

En general, els polítics que parlen més en català reben valoracions altes dels catalanoparlants; i els qui parlen més en castellà reben valoracions altes dels castellanoparlants. L’excepció és Miquel Iceta, que parla més sovint en català però rep una valoració baixa per part dels parlants del català.

Conclusió i reflexió personal

En general, els catalans valoren de manera força negativa els seus polítics. Dels dotze principals polítics, només quatre són ‘aprovats’ pels votants; els altres vuit ‘suspenen’.

En la política catalana, s’acusa freqüentment l’adversari polític de ‘representar només la meitat de Catalunya’. Irònicament, aquesta acusació ve més sovint dels polítics que reben valoracions més baixes de ‘l’altra meitat’. Les dades demostren que els polítics de dretes (Arrimadas, Fernández i Valls) són els qui reben les pitjors valoracions dels votants de ‘l’altra banda’ (d’esquerres). I els polítics unionistes reben pitjors valoracions dels independentistes que no pas les que reben els polítics independentistes dels votants unionistes. És a dir, cap polític és ‘transversal’ en els eixos llengua, ideologia i independentisme, però els ‘menys’ transversals són els qui, de manera més freqüent, acusen els altres de no ser-ho.

Detalls

El codi per a la reproducció d’aquesta anàlisi és disponible públicament.

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies