Ingredients:
(per 4 persones)
8 carxofes
1 ceba grossa
1 gra d’all, julivert
1 botifarra crua grossa desfeta d’uns 300 g
1 ou
formatge ratllat
un grapat de pinyons
sal, oli
suc de llimona
1 cullerada de farina
salsa de tomàquet

Elaboració:
Agafem les carxofes, les deixem sense tronc i les netegem. Les posem amb aigua, sal, una cullerada de farina i unes gotes de suc de llimona, i que bullin de 12 a 15 minuts.

Mentrestant, en una paella amb oli, sofregim els pinyons. Quan els tenim enrossits, els reservem a sobre d’un paper de cuina. Tallem la ceba ben petita i la posem a sobregir amb el mateix oli. A mitja cocció, quan comença a ser transparent, afegim la botifarra crua, esparracada i ben aixafada. Abans que s’acabi la cocció, tirem una picada d’all i julivert, i afegim els pinyons. Amb el foc apagat, tirem l’ou i remenem amb energia perquè tota la pasta quedi ben homogènia.

Traiem les carxofes del foc i les posem a escórrer de cap per avall. Un cop escorregudes, amb un cobert o amb el dit mateix fem una mica més gran el forat del mig de la carxofa, per poder posar-hi el farcit.

Omplim cada carxofa amb el farcit, ben plena, i per sobre hi posem formatge ratllat. Acabem el plat gratinant les carxofes farcides, al forn a 180º, uns vuit minuts.

Per servir el plat, podem acompanyar les carxofes amb unes cullerades de salsa de tomàquet.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb