Cartes creuades: Celebrant VilaWeb

  • Cada diumenge els directors de Berria i VilaWeb comparteixen una carta en els respectius diaris

VilaWeb
Martxelo Otamendi i Vicent Partal
16.05.2020 - 21:50
Actualització: 16.05.2020 - 22:34

Carta de Martxelo Otamendi a Vicent Partal

Sempre és un plaer celebrar els aniversaris dels amics, i és un plaer més gran encara si els qui ara són amics han estat abans mestres. Perquè això heu estat, Vicent i Assumpció, dos mestres tant per als periodistes catalans com per als no catalans.

Vau tenir la capacitat de veure quins serien els camins de futur fa vint-i-cinc anys, en aquella època en què els grans mitjans de comunicació en paper es trobaven en una situació de confort i guanyaven grans sumes de diners. Vau ser pioners en aquella època en què els recursos tècnics en la comunicació eren molt més escassos que els d’avui en dia, en aquell moment es requerien moltes hores per poder fer coses que avui fem en un segon.

Durant aquest quart segle, heu gaudit d’una doble referencialitat: tecnològica i periodística. Per saber què calia fer l’any vinent era imprescindible acudir al vostre lloc web, i és imprescindible també ara. Heu demostrat una destresa especial, a l’hora d’emprar programes assequibles i accessibles per als mitjans de comunicació que, com el vostre i el nostre, funcionem amb recursos escassos. I tot això compaginat amb una estratègia comercial adequada, una estratègia desenvolupada molt arran de terra.

En segon lloc, heu estat un referent informatiu. No hi haurà en tot Catalunya cap altre mitjà de comunicació que amb un equip de treball de mida semblant a la vostra sigui tan eficaç en l’àmbit informatiu. Sempre heu tingut clar el compromís envers el vostre país, la vostra gent, la vostra llengua, la vostra cultura… Segurament els nostres lectors ja es deuen pensar que ens alabem mútuament, però jo no em resisteixo a dir-ho: això que anomenem el procés de Catalunya no hauria estat igual sense VilaWeb i sense els qui hi treballen.

Ha estat una pena no haver pogut celebrar aquest quart segle com us mereixeu. Però ja arribaran dies en què puguem estar més a prop físicament i ja ho celebrarem. Per molts anys, de part dels qui us segueixen des del nostre país.

Llarga vida a VilaWeb!

 

Carta de Vicent Partal a Martxelo Otamendi

Aquest divendres em va deixar de pedra veure que Berria publicava, en la seua edició en paper, una felicitació pels vint-i-cinc anys de VilaWeb.

Divendres va ser un dia molt especial per a nosaltres, ple d’emocions per la cascada de reconeixements i estima que ens arribava de tots els racons del nostre país, però aquest gest de Berria va ser molt especial i us ho vull agrair, encara que siga al preu de robar per una setmana aquest espai que ja fa anys que compartim tu i jo per explicar als nostres lectors què passa en els nostres respectius països.

Quan fa vint-i-cinc anys iniciàvem VilaWeb, internet era una perfecta desconeguda. I nosaltres no sabíem gaire bé què fèiem més enllà d’intuir que era una gran oportunitat de fer un periodisme millor, més compromès i més professional, tot alhora.

Aquests vint-i-cinc anys han estat una epopeia enorme que hem viscut amb passió. I ens han permès de conèixer molta gent dels altres països que comparteix amb nosaltres la preocupació per l’augment de l’autoritarisme i la il·lusió d’ajudar a fer créixer la societat amb la pràctica del periodisme. Entre ells Berria ocupa un lloc més que especial.

Perquè ens heu ensenyat moltes coses. Berria és un dels diaris més moderns d’Europa, en la llengua més antiga d’Europa. I de vosaltres hem après l’ambició per ser un diari tan mundial com els editats en qualsevol llengua ‒recorde com estaves de content de la normalitat que significava de seguir en basc i des de Pequín els Jocs Olímpics‒ i alhora la responsabilitat de saber que els diaris en llengües minoritzades som peces claus per a la supervivència d’una forma de veure el món.

Gràcies pels teus ensenyaments, amic, i una gran abraçada als lectors, subscriptors i treballadors de Berria. Que la llibertat ens arribe a tots.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor