06.02.2025 - 14:27
|
Actualització: 06.02.2025 - 17:42
Els cinc candidats a la presidència del Consell de la República han acordat un codi de bones pràctiques per a la campanya a les eleccions internes, que comencen dissabte. “Cal que aquesta campanya es desenvolupi segons els millors estàndards democràtics i amb plenes garanties de transparència i equitat”, diu l’acord, que han adreçat a la sindicatura electoral del Consell i a la seva junta gestora. El document inclou mesures relatives a la transparència i la seguretat de les eleccions, el compliment del codi que regula les eleccions i el decret de la convocatòria, els drets dels electors, la neutralitat de les votacions i el joc net. L’han signat Jordi Castellà, Antoni Walter Castelló, Toni Comín, Jordi Domingo i Montserrat Duran.
Després dels atacs informàtics que va denunciar el Consell de la República, i que van incloure publicacions no autoritzades al compte d’Instagram del Consell i enviaments de correus als socis amb informació sobre l’auditoria que assenyalava deficiències a la gestió de Comín, els candidats demanen d’assegurar les dades dels electors i el bon funcionament del procés de votacions. Per això, demanen que es faci públic el nom de les empreses i dels treballadors que fan els serveis web, la gestió de la plataforma de votació i les tasques de ciberseguretat. “És a dir, de totes aquelles empreses i treballadors que presten servei al Consell en i durant aquestes eleccions”, diuen.
A més, reclamen que es faci públic el codi que regula les eleccions, tal com es va fer amb el decret de convocatòria, i que la junta gestora vetlli i garanteixi que es compleixin. També, demanen que durant la campanya –que s’acaba demà– “es proporcioni a cadascun dels candidats espais i eines de comunicació continuada amb els registrats del Consell“. En un sentit similar, demanen d’assegurar el bon funcionament dels canals d’informació del Consell perquè els electors puguin rebre tota la informació necessària durant la campanya. “Cal assegurar l’atenció del Consell als electors que demanin ajuda per a exercir el dret de vot i garantir que durant els dies de votació hi haurà assessorament tècnic per als electors que es trobin amb problemes tècnics”, afegeixen.
Els cinc candidats també coincideixen a demanar que es doti el procés de votacions de la figura de l’interventor, i que cada candidatura en pugui designar. Aquests interventors haurien de ser presents tant en la votació com en el recompte, “i, especialment, en el moment de l’obertura dels resultats per part dels tècnics informàtics que en siguin responsables”, diuen. Després de les eleccions, afegeixen, el nou govern haurà d’encarregar una auditoria informàtica per garantir que no es va produir “cap alteració voluntària ni involuntària dels resultats electorals”.
Finalment, remarquen que “la imatge i la credibilitat del Consell és a les mans dels candidats”. Per això, tots cinc es comprometen “a fer una campanya basada en les propostes i el programa respectius”, i es neguen “a difondre difamacions, calumnies o injúries cap als adversaris”. També es comprometen a “respectar i complir les normes electorals”, “a no utilitzar la desinformació ni les fake news en la campanya” i “a no difondre informació no fidedigna, ni en públic ni en privat, per tal d’afavorir la seva candidatura”.
Les eleccions seran electròniques i es faran entre el 8 de febrer a les 9.00 i el 12 de febrer, també a les 9.00. Originalment, eren sis candidats, però Lluís Felipe Lorenzo es va retirar i va anunciar que donava suport a Comín.