L’auditoria del Consell de la República veu deficiències en la gestió de Comín

  • L'auditor indica com a "possible irregularitat" comptable 15.000 euros de despeses del vice-president del Consell, que replica que totes són justificades

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart

Josep Casulleras Nualart

21.10.2024 - 17:25
Actualització: 21.10.2024 - 19:38

L’auditoria interna sobre l’administració de l’associació Cat Global, que sosté el Consell de la República, conclou que l’entitat tenia un dèficit patrimonial de 58.108 euros amb data de 31 de desembre de 2023. L’informe també apunta possibles irregularitats comptables, com ara, subvencions a unes altres entitats sense documentació de suport o el pagament de despeses personals de Toni Comín que, segons el comptable de l’entitat, no eren justificades adequadament dins les finalitats de l’entitat. Comín ha respost al contingut d’aquest informe tot assegurant que totes les despeses referenciades, que sumen uns 15.000 euros, eren del tot justificades.

El vice-president del Consell de la República ha sortit al pas de la filtració de l’informe de l’auditoria que Cat Global va encarregar arran de les acusacions “d’incidències relatives a la comptabilitat, fiscalitat, legalitat i en general a la gestió financera” de Comín. El document té data del 14 d’octubre, però no s’ha fet públic fins ara, quan s’ha difós sense permís al compte d’Instagram del Consell de la República, una publicació que ja ha estat esborrada.

El Consell de la República ha denunciat que ha estat víctima d’un atac informàtici d’una vulneració del compte oficial d’Instagram i d’algun dispositiu privat, molt probablement” del de Comín. I ha afegit: “Els pirates –probablement, a sou de clavegueres de l’estat– han obtingut informació provisional i l’han feta pública de manera delictiva amb la intenció de danyar el Consell i els seus membres.”

Què diu l’informe?

L’informe conclou que Cat Global presenta un patrimoni negatiu de 58.108 euros, a causa de l’acumulació de dèficits al llarg dels anys. Aquest dèficit ha estat finançat, en gran part, per retards en el pagament als proveïdors. A més, exposa que hi ha partides que no consten en la documentació comptable oficial “que són difícilment recuperables o reemborsables”. Una d’aquestes partides són “despeses del senyor Antoni Comín per import de 15.530 euros”, uns diners que l’auditor defineix de la següent manera: “A priori, aquestes despeses no semblen justificades dins el marc de la defensa de l’exili, atès que estan destinades a un càrrec electe que ja disposa d’ingressos propis.”

Aquests 15.530 euros es desglossen en una multa de trànsit del 2022 de 363 euros, el lloguer d’un vehicle durant quinze dies (1.997,35 euros), el lloguer d’un apartament durant quinze dies (2.562 euros), el pagament d’imposts d’un apartament a Lovaina (4.608 euros) i retirades d’efectiu per un valor de 6.000 euros. L’auditor expressa que és fonamental que es presenti una justificació detallada de l’ús d’aquests fons en relació amb els interessos i finalitats de l’entitat, i que cal que les aprovi algun òrgan col·legiat de l’entitat, com ara el consell d’administració.

Comín sempre ha explicat que el lloguer d’un vehicle i d’un apartament durant quinze dies “corresponen a actes realitzats a Catalunya Nord i, per tant, són les despeses de viatge corresponents”, diu l’auditor. L’informe diu que caldria verificar-ho amb una acta del Consell en què s’aprovin aquests viatges “susceptibles de ser considerats de caràcter personal”.

Quant als imposts de l’apartament de Lovaina i la retirada d’efectiu, Comín va dir a l’auditor que formaven “part de la seva part corresponent a la repartició del fons de defensa de l’exili”. Ara bé, l’auditor deixa per escrit que, si bé el 3 d’octubre de 2023 es va establir un sistema de repartiment de les donacions rebudes, la xifra acordada fou de 6.338,10 euros per a cadascun dels tres exiliats: Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig. “La quantitat rebuda de 10.608 euros, suma dels punts 4 i 5, excedeix d’aquesta quantitat“, deixa clar.

L’informe destaca que Cat Global “es troba en una situació moderadament preocupant, en què les despeses superen els ingressos considerant el còmput global d’any”. No descarta que es puguin quadrar els comptes i que el dèficit es pugui compensar amb excedents d’anys enrere, “com s’havia fet en anys anteriors”, però avisa que cal considerar la situació patrimonial total en el conjunt dels anys, sumant tots els excedents i dèficits.

“Aquest dèficit s’ha finançat bàsicament amb el retard en el pagament a proveïdors per import de 63.175 euros“, exposa l’auditor, i continua: “Tot i que es pot plantejar la idea de diferir aquest dèficit amb futurs superàvits, això comporta un risc considerable, especialment en un context en què les aportacions a l’entitat han anat disminuint.” Per tot plegat, avisa que és una situació molt delicada: “Cal remarcar el risc personal patrimonial per als membres del consell d’administració de l’entitat, que haurien de sufragar el dèficit personalment, responsabilitat que em sembla desmesurada en la mesura que tenen poca capacitat de decisió i control sobre les activitats de l’entitat.”

L’informe no té la intenció de ser una auditoria completa de Cat Global, però fa observacions i proposa millores per a la gestió i governança. Per exemple, diu que s’ha detectat “una gestió organitzativa en l’àmbit comptable força deficitària”, i posa com a exemple que, tot i que l’informe es basa en l’estat comptable un cop tancat l’exercici del 2023 i que es fa nou mesos després, encara hi ha documents que no s’han lliurat al comptable de Cat Global, com ara nòmines del mes de desembre i documents de despeses pagades amb targetes Visa. “Molts dels documents finalment processats han arribat recentment”, diu, i proposa d’implementar un sistema que garanteixi que cada mes el comptable disposi de tota la documentació del mes anterior.

A banda de les despeses no justificades de Comín, l’auditoria també exposa que les subvencions per valor de 58.970 euros a l’associació Catalunya Cultura i Progrés, que té com a finalitat el finançament de la Casa de la República, no s’ajusta a la normativa belga i suggereix que s’hauria de fer com una donació directa, i no pas com una subvenció.

L’auditor veu preocupant que qui prengui les decisions sobre la destinació dels fons de l’entitat sigui algú diferent dels responsables jurídics de Cat Global, que són els membres del consell d’administració. “Aquesta situació genera un risc innecessari i és insostenible”, diu, perquè els membres del consell d’administració no controlen la despesa i els compromisos adquirits. “Podrien arribar a controlar la caixa de l’entitat, però no els compromisos que es prenen en forma de factures meritades però no pagades”, avisa. A més, diu que és un error que la destinació de les donacions estigui en mans d’una sola persona, i proposa un nou model de governança més col·legiat, en què les decisions sobre la destinació dels fons estiguin en mans d’un comitè de tres membres —un o dos del Consell de la República, que coneguin les prioritats polítiques, i un tercer membre de màxima confiança del govern de l’entitat, però que sigui independent—, amb més transparència i un control més estricte sobre les despeses.

Què hi diu Toni Comín?

Toni Comín ha respost amb un comunicat que ha consultat VilaWeb, i afirma que tots els imports de què parla l’informe “han estat justificats de manera reiterada i exhaustiva i en diverses ocasions, per escrit.” Qüestiona que el comptable de Cat Global fes, davant l’auditor, una distinció entre les seves despeses de viatges i allotjaments actuant en representació del Consell de la República i les de la resta de membres del govern del Consell. “Despeses idèntiques a aquestes –amb el mateix destí, el mateix allotjament, en les mateixes dates de l’any– havien estat autoritzades pel mateix gerent durant els anys anteriors, sense que hi hagués fet mai cap objecció.”

Comín explica que totes aquestes despeses corresponen a una part dels ingressos que li pertoquen del fons Defensaexili.org, i que estan autoritzades per part del consell d’administració de Cat Global d’ençà de la signatura del conveni amb el consell d’administració de Catalunya Cultura i Progrés, que és qui finança la Casa de la República. 

També corregeix l’auditor quan diu que la xifra de 6.300 euros del fons Defensaexili.org anuals que corresponen a cadascun dels exiliats és errònia: són, segons el conveni esmentat, 24.000 euros l’any, de manera que Comín no hauria ultrapassat el límit de despesa personal assignat. El vice-president del Consell també recorda que els membres del consell d’administració de Cat Global no tenen el dret de decidir si els exiliats poden continuar cobrant la part que els correspon dels fons, en el cas que esdevinguin càrrecs electes i, per tant, tinguin recursos propis. “Sempre i en tot cas som els beneficiaris els qui hem de decidir quan creiem correcte de disposar d’aquest fons i quan no”, diu. 

Comín diu que quan fou reconegut eurodiputat el 2020 va deixar de cobrar diners d’aquest fons. I que els 6.000 euros de retirada d’efectiu que apareixen a l’auditoria són les primeres transferències que va fer pel lloguer d’una part del seu habitatge a Lovaina per a poder-lo utilitzar com a despatx i com a dormitori per a la seva adjunta a la vice-presidència del Consell, Carlota Canut. I que els més de 4.600 euros en concepte d’imposts per l’apartament a Lovaina eren pel pagament dels imposts especials per segona residència, atès que el titular dels dos contractes de lloguer era Comín mateix. 

Finalment, Comín recorda que en la seva funció de vice-president no tan sols no ha causat cap cost injustificat a Cat Global, sinó que li ha generat un estalvi molt important, perquè: “Jo mateix he passat a assumir directament les funcions de coordinació de l’equip tècnic i de gestió administrativa i financera que, fins el moment de la seva sortida, exercia l’anterior gerent, en la mesura que el seu càrrec estava remunerat.” Diu Comín que d’ençà del juliol del 2023 aquestes funcions les exerceix ell directament a cost zero, en la mesura que la tasca de vice-president és una tasca no remunerada. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor