El canal Segarra-Garrigues comença la campanya de reg més difícil

  • Ara per ara no hi ha restriccions en el regatge, però cal que plogui més per a evitar dificultats a partir del maig

VilaWeb
ACN
13.03.2023 - 09:05
Actualització: 13.03.2023 - 09:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El canal Segarra-Garrigues comença la campanya de reg que, inicialment, es preveu com la més difícil de la seva història a causa del baix nivell de reserves a l’embassament de Rialb, que es troba a l’11% de la seva capacitat. El president dels regants, Josep Maria Jové, ha explicat que es tracta d’una situació que “no s’havia viscut mai” d’ençà que va començar a fer-se ús de la infrastructura l’any 2009. Gràcies a les precipitacions de l’hivern i l’aposta generalitzada dels agricultors de cultivar cereals que requereixen menys aigua, s’espera salvar una primera collita i evitar de moment restriccions a l’espera del que digui la Conca d’Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Tanmateix, si no “plou molt més”, es preveuen problemes a partir del maig, ha dit Jové.

El canal Segarra-Garrigues abasteix 13.000 hectàrees de cultius, unes 11.000 de les quals gràcies a l’embassament de Rialb, que enguany registra un nivell de reserves molt baix. Per aquest motiu, la campanya es preveu com la més difícil que es recorda a l’espera de l’arribada de noves precipitacions que la puguin salvar. “Sense noves pluges no arribarem a finals d’any sense restriccions”, ha assegurat el president dels regants.

Actualment, Rialb té una reserva d’uns 46 hectòmetres d’aigua i Oliana d’uns 35, segons les dades de la CHE. En aquest sentit, el president dels regants ha explicat que el Segarra-Garrigues necessitaria pel cap baix uns 25 hectòmetres d’aigua per a garantir la campanya, però s’ha de tenir en compte també el Canal d’Urgell. “No n’hi ha prou” ha alertat Jové, malgrat que reconeix que la necessitat hídrica del canal que ell representa “és poca cosa”, ja que la infraestructura gaudeix d’un reg que està localitzat i se’n fa un ús racional que permet un gran estalvi d’aigua.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Davant la previsió de sequera persistent, els agricultors de la zona han optat per sembrar cereals d’hivern que requereixen menys aigua. Així, l’ordi acapara gran part dels cultius regats per la infraestructura. Enguany “s’ha accentuat molt” l’aposta per aquest cereal per “garantir almenys una collita” i esperar si, amb l’arribada de pluges, se’n pot fer una segona amb blat de moro, ha dit Jové.

Pel que fa a la demanda de reg, Jové creu que d’entrada seran pocs els regants que vulguin regar les seves finques, ja que les pluges que s’han produït durant l’hivern i les precipitacions del passat dijous serien suficients per estalviar-se un primer reg. Tanmateix, el reg s’obrirà a partir d’aquest dilluns per a tothom que vulgui fer-ne ús, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes