Cal prohibir el programari espia a tot el món, o tots en serem víctimes d’ací a molt poc temps

L'existència d'aquestes eines, combinada amb les grans capacitats de computació i la intel·ligència artificial, fa que els estats puguen vigilar permanentment tots els ciutadans

Vicent Partal
19.07.2021 - 19:50
Actualització: 19.07.2021 - 21:39
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Edward Snowden ho advertia ahir amb la màxima solemnitat: la indústria del programari espia (spyware) simplement no hauria d’existir. És una indústria i una pràctica que haurien de ser prohibides mundialment i sobre les quals caldria establir immediatament una moratòria comercial dels productes existents al mercat. Perquè si no es fa la humanitat sencera entrarà en un túnel fosquíssim on la privadesa deixarà d’existir, després de mil·lennis de definir la nostra vida i les nostres relacions.

L’afirmació de Snowden, segurament el més gran heroi dels nostres temps, arriba com una reacció a les novetats que s’han sabut aquestes darreres hores sobre l’espionatge de governs d’uns quaranta estats, primer amb el programari israelià Pegasus i ara amb Candiru, també israelià.

Spyware o programari espia és una denominació que es fa servir per a identificar un programari maliciós creat amb la voluntat d’entrar dins l’ordinador o el mòbil d’una persona, de qualsevol, per accedir a tot el contingut però també per convertir, especialment el mòbil, en una càmera i un micròfon controlats amb capacitat d’escoltar a l’acte o enregistrar tot allò que fan els espiats. El preu d’aquestes eines és desorbitat i les empreses que les desenvolupen només les venen a governs i estats. Segons rumors, alguns grups i organitzacions de caràcter criminal també han arribat a comprar-ne, però és cosa segura que solament un grup molt reduït controla aquest mercat i decideix per tant qui pot tenir-hi accés i qui no.

El programari espia és creat per infiltrar-lo en els aparells de qui és espiat de manera que siga molt difícil de detectar i per tenir accés, aleshores, als correus electrònics, les fotografies, les converses de WhatsApp i Signal, o per a saber on és en tot moment gràcies a les eines de geolocalització, o bé escoltar què diu tothora. Aquests darrers anys les empreses tecnològiques han aconseguit d’enfortir molt el xifratge de punt a punt, de manera que és molt difícil d’interceptar la informació enviada, per exemple amb WhatsApp, mentre viatja per internet. Precisament van ser les revelacions d’Edward Snowden sobre la NSA, el 2013, que van fer que la indústria informàtica prengués consciència del perill i activàs mecanismes de protecció per als usuaris, que en general han funcionat molt bé fins ara.

Tanmateix, paradoxalment, el xifratge dels missatges de punt a punt per a garantir la privadesa ha obert la porta a aquest programari. Com que no es pot interceptar el que viatja per internet, ara l’atac s’adreça sobre les màquines des d’on s’envien o es reben els missatges i els continguts; el vostre mòbil, per exemple, el que feu servir per a llegir aquest article. Però aquesta nova tecnologia d’intrusió s’ha configurat com un mercat volgudament reduït de pocs clients, que asseguren, gràcies a l’exclusivitat d’ús, guanys milionaris als autors, especialment l’empresa NSO, creadora de Pegasus. NSO diu que té tan sols seixanta clients, en trenta-cinc estats. Clients que paguen per tenir l’avantatge d’exercir contra els qui consideren que són els seus enemics una capacitat d’intrusió i espionatge que aquells no poden ni somiar.

I per això, malgrat les declaracions oficials de les empreses creadores del programa, que diuen que hi ha mesures per a controlar com es fa servir i per a què, la realitat és que el programari espia l’usen els estats més autoritaris del món, molt particularment contra la dissidència. Contra qualsevol mena de dissidència. Per això, els agredits amb aquest programari solen ser, com es va veient en les investigacions que es fan públiques, defensors dels drets humans, periodistes, polítics –com ara el president Roger Torrent– i en general la societat civil organitzada.

És un problema gravíssim i val més que entenguem que ens afecta tots. No solament els dissidents, sinó tothom. Perquè l’existència d’aquestes eines, combinada amb les grans capacitats de computació i la intel·ligència artificial, fa imaginable en un futur no molt allunyat que els estats puguen vigilar permanentment tots els ciutadans, fins en els moments més íntims.

Per a aturar aquesta gravíssima amenaça, doncs, haurem de combinar molts elements. L’escàndol polític internacional i la protesta política que creix de dia en dia. La tasca d’organitzacions com The Citizen Lab, que encapçala la lluita per a fer eixir a la llum aquestes fosques maniobres. Els interessos, també, de les empreses informàtiques, que saben que si no poden assegurar la privadesa dels clients tindran dificultats greus. Fins i tot haurem de canviar, ben segur, els hàbits personals, aquest costum de dur sempre el mòbil al damunt. Però Snowden, com tantes vegades, té raó: cal prohibir completament aquesta indústria, per la mateixa raó i amb la mateixa força amb què són prohibides la proliferació nuclear, les bombes de dispersió o la manipulació de l’ADN humà.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Mònica Batlle
Mònica Batlle
19.07.2021  ·  22:46

Totalment d’acord.
En un mateix dia 3 articles sobre el tema: el mossos controlant les manifestacions sense permís, la resolució Chat Control de la Unió Europea i l’editorial.
Ja ens podem calçar, que els drets humans van de reculada arreu, tant amb governs democràtics com autoritaris.

Jaume Ortí
Jaume Ortí
19.07.2021  ·  22:47

Si el teu enemic no t’espia és que no ets prou amenaçador per a ell. Que estem en guerra contra Espanya, coi!

I, això ho fan tots els estats. Fins i tot entre amics que no se sap mai, fa uns mesos va sortir la notícia que els EUA havien espiat la Merkel per exemple.

I el presoner que més temps ha estat entre reixes als EUA per temes d’espionatge va ser en Jonathan Pollard que va espiar per a Israel. Pres des del 1987 fins al 2015.
Això a Vilaweb segurament no ho trobareu. Però el que deia, que un estat tingui vigilats els enemics i tingui un ull posat als amics és tan vell com els propis estats (i només els estats, qualsevol organització política per exemple). Ara simplement fan servir noves eines.

L’escàndol és que se sàpiga, la resta és hipocresia.

El que no és acceptable és que facin servir mitjans que es carreguin els fonaments de la democràcia que diuen representar (això els que diuen que la representen, és clar), ja sigui grups paramilitars (GAL, BVE,…), o saltant-se el seu propi sistema judicial. Que vulguin controlar ciutadans rai, és l’eterna lluita entre la llibertat individual i el control del poder de la comunitat. Tots els estats tenen fons reservats i mitjans d’us confidencial, no és cap secret.

El que és un escàndol no és la seva existència sinó la seva utilització, si sobrepassa els límits “acceptables” i si ens centrem en el nostre cas, que Espanya ho faci servir contra nosaltres entra dintre de la normalitat i no és cap escàndol. El que em sembla escandalós és que hi hagi catalans que s’hi escandalitzin. Però en quin món viviu?

I ja que esmentem Israel, l’empresa que fabrica i comercialitza el programa aquest no és responsable de contra qui es fa servir. Segurament qui el compra són països que no tenen prou tecnologia per a desenvolupar-ne un de propi i tenint en compte l’eficàcia israeliana per a defensar-se de tots els enemics que el volen mort, és (en principi, perquè si han descobert una fuita és que tampoc no és infal·lible) una garantia.

Segur que els EUA, Rússia, la Xina, Alemanya,… no cal que comprin aquesta mena de software a tercers que ja tenen prou tecnologia per a crear-ne de propis.

Daniel Mir
Daniel Mir
19.07.2021  ·  22:54

L’únic que s’aconseguiria amb la prohibició d’aquest tipus de programari, seria la seva clandestinitat, però seguiria havent-n’hi. Les bombes de dispersió estan prohibides, però, s’en fabriquen? O no? Hi posaries la mà al foc?

Orestes Mas
Orestes Mas
19.07.2021  ·  22:56

Evidentment que el programari espia no hauria d’existir, però pensar que deixarà de produir-se simplement perquè hi hagi unes lleis que ho diguin, és una mica il·lús. Tots els governs tenen fons reservats i programes secrets i si ara ja sabem que espien obertament (recordem Echelon també) què no faran d’amagat?

El que hem de fer els usuaris és actuar sempre suposant que seràs espiat, sobretot si estàs implicat políticament. Caldria que adquiríssim i uséssim només aparells qje tinguin el maquinari i el programari lliure, per tal que sigui possible d’auditar-lo per experts independents que certifiquin que és lliure de forats de seguretat i codi espia.

Això, evidentment, no ofereix la certesa de no ser espiat, però el que és segur és que usant dispositius tancats, propietat d’empreses privades que no permetran mai d’auditar-los, és impossible de garantir la privadesa.

Josep Usó
Josep Usó
19.07.2021  ·  23:01

Serà difícil evitar que es continuen venent i usant aquests programes amb finalitats perverses. Potser siga millor canviar d’hàbits; a banda de ser conscients que ens poden espiar.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
19.07.2021  ·  23:31

Em fa l’efecte que com no ens unim els ciutadans per crear tecnologia que sigui molt dificil d’espiar per part dels estats i entrenar-nos en bones pràctiques que dificultin aquesta tasca, estem venuts.

El mon va cap a un feixisme 2.0 basat en el control per part de l’estat de tot el que pensem, diem, fem, comuniquem. I en això hi estan d’acord tant els partits de dretes com els d’esquerres. L’excusa pot ser la lliuta contra el terrorisme islamic, contra el frau fiacal, contra l’independentisme, contra la pronografia infantil…. sempre trobaran una excusa per espiar massivament a tota la població. I sempre aconseguiran que la majoria de la gent hi estigui d’acord perquè sempre aconseguran fer creure a la majoria que això no va amb ells, que ells no tenen res a amagar.

Alerta amb les lleis per impedir-ho perquè només serviràn per garantir que l’estat en tingui el monopoli de forma que les persones ni tan sols tignuem accés a informació de com funciona aquesta tecnologia per tal que no puguem desenvolupar contramesures. Ja ha passat amb la llei de protecció de dades personals que només ha servit per assegurar per llei que els enemics del poble català en tinguin el monopoli de totes les nostres dades personals.

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
19.07.2021  ·  23:41

Definir xats secrets, limitar durada, eliminar geolocalització i a més utilitzar l’Orbot quan vas a una mani, guardar el mòbil dins d’una funda Faraday… són eines que molts hem après a usar (deixar el mòbil a casa també és una opció). Però això depassa la imaginació. Hem covat l’ou de la serp i hem recreat la Medusa. Sí la pandèmia ha creat l’excusa perfecta per que bancs i grans empreses obtinguin de franc totes les dades dels nostres hàbits de compra, perquè hem utilitzat molt més les targetes de crèdit per no tocar diners, què no faran els poderosos per enviar-nos a la llista de sospitosos habituals simplement pel fet d’estar subscrits als canals de telegram que ens informen de tot el que ens interessa políticament?
Tots els subscriptors de Vilaweb som sospitosos de dissidència. El problema és que la frase ja no pot ser considerada com una “boutade”.
Però, aix, la gent del carrer només tenim el carrer i el Big brother el portem a la butxaca.

joan rovira
joan rovira
19.07.2021  ·  23:50

En la línia que comenta en Jaume Ortí, el que trobo escandalós després de quaranta-sis anys sotmesos a la Gran Castella en la que hi han emprat d’una manera “planificada i predeterminada” la “dissonància perceptiva” entre el món oficial i el quotidià per a sotmetre’ns, no ens hàgim escandalitzat d’aquesta degradació dels nostres drets:

1. De “ciutadà” en el paper constitucional a “ciutadà colonitzat” a la pràctica.

2. De “ciutadà colonitzat” a “contribuent espoliat” a la pràctica.

3. De “contribuent espoliat” a “client-usuari de serveis” predeterminats a la pràctica.

4. De “client-usuari de serveis” predeterminats a “consumidor de productes” preestablerts a la pràctica.

5. De “consumidor de productes” preestablerts a “sospitosos” a la pràctica.

PD:
Sr. Partal, resulta que les escoles de negoci, tipus ESADE -jesuïtes- o, IESE –opus-, que han fornit els directius de les empreses privades són, també, els que han ocupat i desprofessionalitzat, amb el vistiplau polític, l’administració pública catalana.

A qui hem de responsabilitzar de la degradació de la democràcia a casa nostra a les escoles de negoci o als partits polítics que envaeixen el sector públic amb una visió privada? O, als ciutadans de considerar-se espectadors de l’esfera pública?

Pe tant, la bondat de la nova tecnologia depèn, com sempre, del seu ús. Personalment, continuo pensant que les aus migratòries ho fan millor que nosaltres. Perquè ens diuen que avancem i ens ho creiem. Avança l’eina, de control o d’alliberament; però, nosaltres?

Gerber van
Gerber van
20.07.2021  ·  00:10

Crec el programari espia tindrem sempre entre nosaltres, legal o il.legal. És com en la guerra freda: els qui fan el programari espia contre els qui fan el programari per a utiltzar i que no tinguin forats de seguretat. Estic convencut que el programari de codi lliure (Linux, Telegram, Signal) són millor perquè qualsevol informàtic al món els pot escrutinar per la seguretat i les programes de codi tancat (MS Windows, WhatsApp) només els treballadors de l’empresa. Però és molt dificil a convencer la gent per canviar i utilitzar-les. Per això crec és fundamental a utilitzar el programari lliure, començant a l’administració public qui ha de donar l’exemple. Espero que les polèmiques que surten ara ens fa més conscient.

Escric aquest comentari, com sempre, des del meu ordinador funcionant amb el sistema operatiu Debian/GNU Linux a través del navegador Firefox.

Jaume Riu
Jaume Riu
20.07.2021  ·  00:31

FINS I TOT AMB L’ESPIONATGE
En el segle XI, gairebé per sorpresa, ens hem trobat en una nova època tan determinant per a la humanitat com ho va ser el descobriment de les aplicacions de l’electricitat en el segle XIX, o l’enginyeria de l’automoció del segle XX.
La possiblilitat de l’accés universal a la informació més secreta, que es fa en temps real gràcies als avenços imparables de les tecnoligies de la comunicació digital, és tan important com els enormes salts tecnològics dels dos segles precedents
És obvi que no podem ignorar l’electricitat ni els vehicles automòbils, però tampoc no podem ignorar que la comunicació mes secreta està a l’abast de qualsevol.
El que sí s’ha de repensar és la forma obsoleta de fer política emb estratègies “secretes” que ara ja no serveixen.
Tot se sap, i hem de conviure fins i tot amb l’espionatge. Es pot regular però no impedir. Avui discrepo, Vicent, de la idea de l’editorial.

ramon Feixas
ramon Feixas
20.07.2021  ·  07:15

Aquest programari és una eina de desenvolupament de dogma i imposició de manaments a la religió capitalista del Déu Diner. La mateixa funció tenia el confessionari en temps de furor de la religió catòlica. Qui era capaç de prohibir aquella caseta sagramental? La capacitat tècnica del nou sagrament penitenciador és molt més avançada. Qui és capaç de prohibir-la i fer complir la prohibició?

Albert Miret
Albert Miret
20.07.2021  ·  07:28

La humanitat ja està arribant al final de la seva història, en la qual s’ha anat progressant en el domini de l’altre per a obtenir el poder sobre ell. No hi ha gaire a fer. Però als estúpids que els sembla que tenen l’eina més preuada per a fotre als seus iguals, que abaixin els fums, perquè avui és un programari molt car al que només hi tenen accés els països rics, però vulguin o no, d’aquí a uns quants anys hauran aparegut dos-cents programaris semblants a 10 € la unitat i 200 programaris anti espia a 5 € la unitat. En tindran fins i tot els nens de tres anys. Els únics que ens salvarem serem els vells amb la nostra tan honorable bretxa digital, ja que som els únics que no depenem del mòbil i que no ens hi passem el dia penjats i encara sabem escriure a mà i llegir llibres de paper. Els joves, però, hauran d’aprendre a viure espiant i sent espiats amb tot i per a tot. Jo ja fa temps que de tant en tant li lligo amb esparadrap el mòbil al gos i el deixo anar a donar un vol per la ciutat per despistar als pobres desgraciats que em volen seguir i escoltar amb qui em relaciono. Torna sempre, i ves a saber amb qui es relaciona a banda de la gossa del veí. No ho deuen pas entendre els espies.
Joves de tot el món: aprengueu a viure sense el telèfon a la butxaca. És molt més maco i divertit, i no truca mai en els moments més compromesos, i les vostres relacions tornaran a ser molt més interessants, precioses, sinceres… i als espies que els mati Déu, i si no, perquè els hi fotia!

Jordi Torres
Jordi Torres
20.07.2021  ·  08:03

Estimat Vicent, molt d’acord en què hem de demanar explicacions als estats sobre l’ús d’aquestes eines, sempre hem de lluitar per protegir els nostres drets civils. Hauriem de promulgar lleis específiques per fer que els hi surti més car utilitzar aquestes eines, en cas que els enxampem, és clar. Ara bé, la tecnologia ha vingut per quedar-se. Digueu-me d’un avenç tecnològic que hagi desaparegut un cop descobert. Fins i tot les armes nuclears, amb l’horror d’Hiroshima i Nagasaki ben presents a l’imaginari col•lectiu mundial i el seu potencial de devastació, continuen a les seves sitges per si es presenta l’ocasió. Haurem d’aprendre (la gent jove especialment) a cultivar espais de privacitat personal sense mòbil com un nou hàbit.

Jordi Compte
Jordi Compte
20.07.2021  ·  08:20

Poden prohibir el que vulguin que ells seguiran fent el que els hi surti dels c………

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
20.07.2021  ·  08:38

La humanitat ja es en un tunel fosquíssim. La manipulació es la pràctica habitual per part dels que tenen poder sigui en l’àmbit que sigui. La ciència i la tecnología son al servei de qui les fa “possibles” .

Carles Farre
Carles Farre
20.07.2021  ·  08:45

El proper experiment a gran escala, es la implantació del 5G, que facilitarà enormement el control i espionatge del ramat, un cop aquest estigui majoritariament vacunat i immunològicament capat i grafenat…

Pere Grau
Pere Grau
20.07.2021  ·  09:08

El pobre Orwell amb el seu “1984” es va quedar curt. Abans de la revolució informàtica només podien imaginar-se programaris així els escriptors de ciència-ficció. Un periodista alemany ha escrit que s’hauria de prohibir internacionalment (amb multes que fessin pupa) que es venguessin aquests programes a estats autoritaris. Ben intencionat però inefectiu. Ja es trobarien els camins per esquivar-ho. Almenys, que ningú calli, que aquest menyspreu dels drets humans sigui denunciat i que ningú que els vulneri pugui presumir de “democràcia plena”.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
20.07.2021  ·  10:41

El programari espia desapareixerà el mateix dia que la Renta básica universal sigui una realitat. Abans no ho veig gens probable.
Coincidirà amb el dia que l’ultraliberalisme digui: anàvem contra la justícia i ens hem equivocat.

O el mateix dia que Espanya digui: “hem tractat Catalunya de manera colonial durant segles, no tornarà a passar”

Jaume Aguadé
Jaume Aguadé
20.07.2021  ·  10:50

Declarar il·legals els programes espia i pensar que això els faria desaparèixer, és ser molt il·lús. Però l’extrem oposat, dir que “no hi ha res a fer” tampoc no és una actitud positiva.

Un pas molt important seria obligar Google i Apple a que en els seus telèfons es puguin desconnectar (físicament, és a dir, de debò, no com ara) la càmera, el gps, el micròfon, el wifi o la bateria. Un pas més seria aconseguir que el propietari d’un telèfon (tots nosaltres) tingués un control total de la màquina. Avançar en aquestes direccions sembla extraordinàriament difícil perquè el negoci multi-mil·lionari d’aquestes dues companyies es fonamenta, precisament, en espiar tots els nostres moviments, de manera legal i, ai las!, consentida (perquè no tenim cap altra opció)

Florenci Maymó
Florenci Maymó
20.07.2021  ·  10:51
Gerard Palacín
Gerard Palacín
20.07.2021  ·  11:02

Partal, noi crec que sigui la solució prohibició. Si existeix, per prohibit que estigui, se seguirà usant. Ara bé, hi ha una cosa que no he vist encara escrita. El Govern espanyol ha comés un delicte en espiar a uns ciutadans preventivament. Primer, Sánchez hauria de donar explicacions, cosa que no ha fet. Segon, hi haurien d’haver cesses, que encara no n’hi ha hagut. No puc entendre per què els ciutadans i els diferents parlaments, donen com a normal que el govern i l’estat, siguin delinqüents. Ja se que amb el govern que tenim no hi ha cap sensibilitat, segur que Pedro Sánchez encara faria cara de sorprès zi se li demanessin explicacions. Tercer, els ciutadans hauríem de protestar enèrgicament fins a fer caure aquest govern o com a mínim, que trontolli.

oriol avila
oriol avila
20.07.2021  ·  12:54

Aquests programes d´ espionatge serveixen per FER POR i ACOLLONIR a la gent. A mi segur que no m´espiaran ni a la gran majoría normal: solsament a alguns personatges RICS en diners o POLITICS RIVALS, tots ells que ja saben bé com DESPISTAR i AMAGAR EL QUE FAN I PENSEN FER !!!

En resum, tranquils, poca ostentació, poc voler figurar i a viure en PAU I ARMONIA AMB TOTHOM sense pors !!!

Pep Agulló
Pep Agulló
20.07.2021  ·  13:54

HAUREM D’APRENDRE A DIFUMINAR LA NOSTRA IDENTITAT EN LA XARXA…

El valor d’aquest programari és que és indetectable. Això actualment té els dies comptats. Tot el que serveix per espiar pot ser convertit en espiat.

Si perd aquesta virtut aquest programari el vendran per res…

Però, estic d’acord que des del punt de vista polític cal combatre-ho.

Francesc Picas
Francesc Picas
20.07.2021  ·  15:30

Totalment d’acord amb que la prohibició no arregla res, si no que ho empitjora, recordem la llei Seca als EEUU. Per la mateixa regla hauríem de prohibir la dinamita, l’energia nuclear, els ganivets , la investigació genètica etc. etc. No podem prohibir ni la investigació ni el coneixement. Em sembla molt millor regular l’ús de les noves tecnologies. Jo obligaria a les empreses que es dediquen a aquesta activitat a registrar-se, a declarar a qui ho han venut i a regular-ne l’ús, de manera que fora d’aquests usos sigui delicte i es pugui perseguir i penar. Evidentment que també hi haurà qui es saltarà les normes, però se’ls podrà perseguir i engarjolar. L’eina no és el problema, si no ens mans de qui i per a que

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
20.07.2021  ·  19:06

No crec que només sigui els programes Pegasus o Candiru. Aquests són els que ven la empresa israeliana a les dictadures que no tenen capacitat de fabricació.

És com l’armament nuclear, no tots poden tenir la producció, però si poden comprar-lo. I aquí es dona el gran cinisme dels que ja ho tenen, que ho prohibeixen als altres.

Doncs amb el software espia el mateix.
Russia, Xina, USA, India, Japó, segur que en tenen de propi, però, lògicament, no faran de publicitat.

L’única eixida per anar fent, és que grans potències que es diguin democràtiques, com ara podria ser la UE, inverteixin i financiin empreses com Citizen Labs dedicades a cercar, denunciar i protegir als ciutadans d’aquest software espia.
És una altra mena de carrera d’armament que mai acaba.

Josep Pericas
Josep Pericas
20.07.2021  ·  20:14

No veig que es pugui solucionar si no hi ha un software i hardware adaptats a la seguretat i de domini públic. Si no s’hi posa Europa, hauria de ser la comunitat (amb una bona aportació econòmica per subscripció popular) qui dissenyés un telèfon modular (amb bateries desmuntables i aprofitables, així com d’altres elements intercanviables), amb interruptor físic de càmera, micròfon i gps, i sistema operatiu obert i intrínsecament segur. I fer que els serveis públics usin obligatòriament aquests telèfons.

Això del telèfon modular també és necessari per motius ecològics.

Per a Europa, que s’ha quedat enrere en la fabricació de hardware i sistemes operatius, això seria una oportunitat.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
20.07.2021  ·  22:17

L’antiga ciència ficció (de fa quatre dies), convertida enr ealitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes